HIRDETÉS
HIRDETÉS
nemzetisport.hu 2018.03.07 12:54 Frissítve: 2018.03.07 14:08

Vízi Eb: a férfiak Grúzia, a nők Spanyolország ellen kezdenek – sorsolás

Szerda délben kisorsolták a 33. vízilabda Európa-bajnokság csoportjait. A barcelonai kontinensviadalon a Belgrádban bronzérmes férfiválogatottunk Olaszország, Németország és Grúzia társaságában szerepel egy csoportban, míg címvédő női együttesünket a spanyol, orosz, szerb, török, német ötös mellé sorolták be.

HIRDETÉS
Férfiválogatottunk Olaszország, Németország és Grúzia társaságában szerepel egy csoportban (Fotó: Koncz György)

 

A férfiak Grúzia, a nők a világbajnoki ezüstérmes Spanyolország ellen játsszák első mérkőzésüket.

Az Európa-bajnokságot július 14. és 28. között rendezik meg Barcelonában. A helyszín a Bernat Picordell uszoda lesz – itt nyert világbajnokságot a Benedek Tibor által irányított magyar válogatott 2013-ban –, körülbelül 4000 ember szurkolhat a helyszínen.

A lebonyolítás ugyanaz lesz, mint a két évvel ezelőtti tornán: a férfiaknál a 16 csapatot négy négyes csoportba osztják, a körmérkőzések után a csoportelsők egyenesen a negyeddöntőbe jutnak, a másodikok a harmadikokkal mérkőznek meg ugyanezen célból. A kvartettek utolsói a 13–16. helyekért játszanak.

A nőknél a 12 csapat két hatos csoportba kerül, a csoportküzdelmek után mindkét hatos első négy helyezettje folytatja a felsőházban (az elsők a negyedikek, a másodikok a harmadikok ellen), a többiek a 9–12. helyekről döntenek.

„Négy, nagyjából hasonló erősségű csoport alakult ki, mindegyikben vannak nagyon erős csapatok és könnyebb kategóriába sorolható válogatottak – mondta Märcz Tamás szövetségi kapitány a vlv.hu-nak. – A saját csoportunkat nézve: ismét megkaptuk az olaszokat, akik az Európa-kupa nyári nyolcas döntőben is a csoportellenfeleink lesznek, várhatóan velük vívjuk majd a legnehezebb meccset, ennek eredménye lesz a leginkább meghatározó a későbbiekre nézve.”

Amennyiben sikerül megszerezni a csoportelsőséget, úgy a D-csoport második és B-csoport harmadik helyezettjének párharca döntene a negyeddöntős ellenfelünkről, ellenkező esetben – ha csak a második hely lenne meg – könnyen összekerülhetnénk szerbekkel, és még ahhoz is kellene nyerni egy meccset.

„A németeket semmiképpen nem becsülöm le, egyre jobb teljesítményt nyújtanak és a nemzetközi kupákban is jól szerepelnek a csapataik. A grúzok ellen kötelező a győzelem az első játéknapon, majd az olaszok elleni mérkőzés következik, amely szerintem el fogja dönteni a csoportelsőség kérdését. Ha sikerül megnyernünk a csoportot, akkor relatíve könnyebb ágra kerülnénk, egyszerűbb lenne a nyolcból a négybe bejutni, ha másodikok leszünk, akkor is realitás a nyolc közé jutás, utána viszont megmutatkozik majd, hogy az az ág nehezebb, mert a szerbek jönnének a négy közé jutásért.”

2018-AS VÍZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG, BARCELONA
FÉRFIAK

A-csoport: MAGYARORSZÁG, Olaszország, Németország, Grúzia
B-csoport: Montenegró, Spanyolország, Málta, Franciaország
C-csoport: Görögország, Horvátország, Hollandia, Törökország
D-csoport: Szerbia, Oroszország, Románia, Szlovákia
NŐK
A-csoport:
Hollandia, Olaszország, Görögország, Franciaország, Izrael, Horvátország
B-csoport: MAGYARORSZÁG, Spanyolország, Oroszország, Szerbia, Törökország, Németország

HIRDETÉS

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

HIRDETÉS
2018.04.21 13:46:31

Vízilabda SZÖVEG: BALLAI ATTILA, FOTÓK: TUMBÁSZ HÉDI

„Mindenkinek megvan a maga szakmája. Én például magas vagyok” – így szól az olimpiai bajnok egyik örökbecsű aforizmája.

2018.04.09 23:16:59

Vízilabda MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Mostanság inkább hozzánk jönnek, még csak nem is tanítani – keresni.

2018.03.21 23:39:02

Vízilabda CSURKA GERGELY

ALAPVONAL. Így maradnak a kínzó kérdések, mint például: hány genetikailag alkalmas srácból nem lesz még világklasszis a szagtalan középszer miatt?

2018.03.10 12:18:18

Vízilabda FAZEKAS ZOLTÁN, DÖMÖTÖR CSABA (Barcelona)

„Spanyolországban a magyar vízilabdának és úszósportnak nagy nimbusza van.”

2018.01.18 14:04:43

Vízilabda nemzetisport.hu

Az FTC pólósának már gyerekkorában azt mondták az edzők, hogy eljuthat a válogatottságig.

HIRDETÉS
HIRDETÉS