HIRDETÉS
nemzetisport.hu 2018.03.07 12:54 Frissítve: 2018.03.07 14:08

Vízi Eb: a férfiak Grúzia, a nők Spanyolország ellen kezdenek – sorsolás

Szerda délben kisorsolták a 33. vízilabda Európa-bajnokság csoportjait. A barcelonai kontinensviadalon a Belgrádban bronzérmes férfiválogatottunk Olaszország, Németország és Grúzia társaságában szerepel egy csoportban, míg címvédő női együttesünket a spanyol, orosz, szerb, török, német ötös mellé sorolták be.

Férfiválogatottunk Olaszország, Németország és Grúzia társaságában szerepel egy csoportban (Fotó: Koncz György)

 

A férfiak Grúzia, a nők a világbajnoki ezüstérmes Spanyolország ellen játsszák első mérkőzésüket.

Az Európa-bajnokságot július 14. és 28. között rendezik meg Barcelonában. A helyszín a Bernat Picordell uszoda lesz – itt nyert világbajnokságot a Benedek Tibor által irányított magyar válogatott 2013-ban –, körülbelül 4000 ember szurkolhat a helyszínen.

A lebonyolítás ugyanaz lesz, mint a két évvel ezelőtti tornán: a férfiaknál a 16 csapatot négy négyes csoportba osztják, a körmérkőzések után a csoportelsők egyenesen a negyeddöntőbe jutnak, a másodikok a harmadikokkal mérkőznek meg ugyanezen célból. A kvartettek utolsói a 13–16. helyekért játszanak.

A nőknél a 12 csapat két hatos csoportba kerül, a csoportküzdelmek után mindkét hatos első négy helyezettje folytatja a felsőházban (az elsők a negyedikek, a másodikok a harmadikok ellen), a többiek a 9–12. helyekről döntenek.

„Négy, nagyjából hasonló erősségű csoport alakult ki, mindegyikben vannak nagyon erős csapatok és könnyebb kategóriába sorolható válogatottak – mondta Märcz Tamás szövetségi kapitány a vlv.hu-nak. – A saját csoportunkat nézve: ismét megkaptuk az olaszokat, akik az Európa-kupa nyári nyolcas döntőben is a csoportellenfeleink lesznek, várhatóan velük vívjuk majd a legnehezebb meccset, ennek eredménye lesz a leginkább meghatározó a későbbiekre nézve.”

Amennyiben sikerül megszerezni a csoportelsőséget, úgy a D-csoport második és B-csoport harmadik helyezettjének párharca döntene a negyeddöntős ellenfelünkről, ellenkező esetben – ha csak a második hely lenne meg – könnyen összekerülhetnénk szerbekkel, és még ahhoz is kellene nyerni egy meccset.

„A németeket semmiképpen nem becsülöm le, egyre jobb teljesítményt nyújtanak és a nemzetközi kupákban is jól szerepelnek a csapataik. A grúzok ellen kötelező a győzelem az első játéknapon, majd az olaszok elleni mérkőzés következik, amely szerintem el fogja dönteni a csoportelsőség kérdését. Ha sikerül megnyernünk a csoportot, akkor relatíve könnyebb ágra kerülnénk, egyszerűbb lenne a nyolcból a négybe bejutni, ha másodikok leszünk, akkor is realitás a nyolc közé jutás, utána viszont megmutatkozik majd, hogy az az ág nehezebb, mert a szerbek jönnének a négy közé jutásért.”

2018-AS VÍZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG, BARCELONA
FÉRFIAK

A-csoport: MAGYARORSZÁG, Olaszország, Németország, Grúzia
B-csoport: Montenegró, Spanyolország, Málta, Franciaország
C-csoport: Görögország, Horvátország, Hollandia, Törökország
D-csoport: Szerbia, Oroszország, Románia, Szlovákia
NŐK
A-csoport:
Hollandia, Olaszország, Görögország, Franciaország, Izrael, Horvátország
B-csoport: MAGYARORSZÁG, Spanyolország, Oroszország, Szerbia, Törökország, Németország

2019.01.13 13:07:49

Vízilabda ROSKA EMESE BOGLÁRKA (szöveg), KONCZ GYÖRGY (fotó)

Tépték már fel az orrát és varrták össze a szemgolyóját, de a pólótól semmi sem tántoríthatta el.

2018.12.27 09:41:03

Vízilabda LAKNER GÁBOR

„A Ferencváros az a nagy hagyományú klub, amelyben szerintem minden téren ki tudok teljesedni.”

2018.12.20 15:15:57

Vízilabda nemzetisport.hu

Vári Attila: Az olimpiai kvalifikáció komoly sportszakmai feladat.

2018.12.12 23:30:44

Vízilabda CSURKA GERGELY

ALAPVONAL. Így fest, amikor egy sportvezető rendre hangsúlyozza, nekünk a versenyzők az elsők – ám a tettek azt tanúsítják, hogy egy frászt azok.

2018.12.07 14:16:56

Vízilabda nemzetisport.hu

December 14-16. között a Magyar Kupa négyes döntőit rendezik, majd december 22-én a Tippmix Szuperkupa a tét! (x)