Vizes vb: keretet hirdettek a vízilabda-válogatottak szövetségi kapitányai

L. G.L. G.
Vágólapra másolva!
2023.07.07. 11:48
null
Pohl Zoltán az egyetlen játékos, aki nem szerepel a múlt heti keretben (Fotó: Facebook/waterpolo.hu)
Kihirdette keretét a jövő héten kezdődő fukuokai világbajnokságra Varga Zsolt és Bíró Attila, a magyar férfi és női vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya. A pénteki csapathirdetésen kiderült, hogy a férfiak szakvezetője egy helyen változtatott a világkupán szereplő csapathoz képest, a szélső Konarik Ákos helyett a bekk Pohl Zoltán utazik Japánba.

 

Az U20-as válogatottat csapatkapitányként világbajnoki címig vezető Vigvári Vince először szerepelhet a három klasszikus világverseny – Európa-bajnokság, világbajnokság, olimpia – valamelyikén. Egyébként a bátyja, Vigvári Vendel is vb-újonc, akárcsak Fekete Gergő, Molnár Erik és Német Toni, de az utóbbi három játékos már szerepelt az ezüstéremmel záruló spliti Európa-bajnokságon. A tavalyi vb-csapatból Burián Gergely, Hárai Balázs és Mezei Tamás nem tagja a mostani keretnek.

A nőknél a világkupakeret nem feltétlenül volt mérvadó, sérülések, beteségek és az amerikai határőrség is befolyásolta az akkori összetételt. Nos, mindenki felépült, a budapesti vb-ezüstérmes csapatból tizenketten most is vannak, egyedül Gangl Edina hiányzik, az együttes három vb-újonccal, a kapus Neszmély Boglárkával, a center Dömsödi Dalmával és a mindössze tizenhét éves szélsővel, Hajdú Katával egészül ki. Dömsödi már játszott az Eb-n, a másik két újonc az első klasszikus világversenyére készül.

Mindkét csapat célja a döntőbe jutás az azzal járó olimpiai kvótaszerzés. A világbajnokságra a tavalyi Európa-bajnoksághoz hasonlóan tizenöt játékost lehet nevezni, közülük tizenhárman kerülhetnek a meccskeretbe, minden mérkőzés előtt szabadon lehet cserélni a nevezetteket.

A pénteki eseményen Madaras Norbert, a Magyar Vízilabda-szövetség elnöke és a MOL képviselői együttműködési megállapodást írtak alá, amelynek értelmében az egyik legnagyobb magyar cég a jövőben is támogatja a sportágat.

A FÉRFIVÁLOGATOTT KERETE
Kapusok: 
Lévai Márton (Genesys OSC Újbuda), Vogel Soma (FTC-Telekom)
Mezőnyjátékosok: Angyal Dániel, Manhercz Krisztián, Vigvári Vince (mindhárom OSC), Fekete Gergő, Jansik Szilárd, Molnár Erik, Nagy Ádám, Német Toni, Pohl Zoltán, Varga Dénes, Vigvári Vendel (mind FTC), Vámos Márton (Olympiakosz, görög), Zalánki Gergő (Pro Recco, olasz)
A játékosok klubjaként azt tüntettük fel, amelyikből kiharcolták a válogatottságot.

A NŐI VÁLOGATOTT KERETE
Kapusok:
Magyari Alda (UVSE), Neszmély Boglárka (FTC-Telekom)
Mezőnyjátékosok: Dömsödi Dalma, Gurisatti Gréta, Leimeter Dóra, Máté Zsuzsanna (mind FTC), Faragó Kamilla, Hajdú Kata, Rybanska Natasa, (mindhárom UVSE), Garda Krisztina, Mahieu Geraldine (mindkettő Dunaújvárosi FVE), Keszthelyi Rita (Mataró, spanyol), Parkes Rebecca, Szilágyi Dorottya (mindkettő Tigra-ZF-Eger), Vályi Vanda (Padova, olasz)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik