Szerbia nagy csatában ülhetett fel a kontinens trónjára

Vágólapra másolva!
2012.01.29. 16:41
null
Dejan Udovicsics szövetségi kapitány öröme (Fotó: MTI/Kovács Anikó)
Címkék
Szerbia nyerte meg a hollandiai férfi vízilabda Európa-bajnokságot, miután a torna döntőjében izgalmas, nagy csatában egy góllal jobbnak bizonyult a négy évvel ezelőtt győztes Montenegrónál, így sikerült visszavágnia a Málagában elszenvedett vereségért. A bronzmeccsen a magyar csapat legyőzte a világbajnok Olaszországot.

 

1. negyed

Montenegrói kapufával, majd Milos Scsepanovics védésével indult a találkozó, amelyen a felek láthatóan ismerték, valamint kimondottan tisztelték egymást. A meglepően sportszerű keretek között kezdődő összecsapáson a szerb támadások döntően a montenegrói kapuson haltak el, de ezt ellensúlyozandó a szerb védelem masszívan állta az ellenfél rohamait. Gyors, lüktető volt a játék, támadásban nem sokat taktikáztak és passzolgattak a játékosok, aki minimális rést látott maga előtt, az rögtön lőtt. Még akkor is, ha előkészítetlen volt a lövőhelyzet.

A 6. perc közepén született meg a döntő első gólja, a szerbek fórból találtak be, Stefan Mitrovics egy bejátszást húzott be közelről. A montenegróiak még abban a percben egyenlítettek: megúszást követően Nikola Janovics volt eredményes akcióból. A hátralévő bő két percben nem esett újabb gól, ellenben sok volt a kapkodás mindkét részről (1–1).

Milan Alekszics vitte táncba a szerb mestert
Milan Alekszics vitte táncba a szerb mestert

2. negyed

A játékrészben a szerbek kétszeri vezetése után a montenegróiak az ellentámadásból azonnal egyenlítettek, esélyt sem adtak a riválisnak, hogy meglépjen. Az esélyt különben is megkapták a szerbek a bíróktól: az első negyedben 3/4, a másodikban már 2/6 volt a kiállítási arány a javukra. De ezzel nem igazán tudtak élni. A centerjáték döntően a fórok kiharcolására korlátozódott mindkét csapatnál, távolról viszont veszélyesen lőttek a játékosok, különösen a montenegróiak. A mérkőzés tapogatózó jellege ekkor már végleg a múlté volt: kifejezetten férfias, már-már barátságtalan csata folyt a medencében, körülbelül amire számítani lehetett. A montenegróiak a 14. percben egy kivédekezett emberhátrányt követően Vladimir Gojkovics találatával először jutottak vezetéshez, amit meg is őriztek a nagyszünethez érve. És ha 11. percben nem rontják el a büntetőt... (3–4)

3. negyed

A nagyszünetből visszatérve bealudt a folytatásba Montenegró. Szerbia két gólt is lőtt – az elsőt fórból –, miközben a montenegróiak kettős előnyben még lövésre sem vállalkoztak, addig passzolgattak, amíg kiegészült az ellenfél. A 21. percben Vjekoslav Paskovics aztán csak kiegyenlített, Montenegró továbbra is tapadt, amikor igazán kellett, akkor gólt lőtt. A fejekről egyre gyakrabban csúsztak le a sapkák, szükség volt az igazításra, a testvériségnek nyomát sem láthattuk, a vízben csata folyt a javából.

Egy dörgő montenegrói kapufa után a visszaúszásnál Filip Klikovacsot végleg, cserével kiállították, az emberelőnyös akciót Vanja Udovicsics zárta bombagóllal. A negyedik játékrész előtt megmaradt az egygólos előny, de az már a játékrészt plusz kettővel záró Szerbiához került (6–5).

4. negyed

A negyedik felvonás óvatos támadásokkal és koncentrált védekezéssel indult mindkét kapu előtt, de a 27. percben a kettős fórt már gólra váltotta Szerbia, amely így meglépett kettővel. Először volt kétgólos a különbség, de nem sokáig: Alekszandar Radovics centerbejátszásból szépített. A szerbek Mitrovics révén ismét kettővel megléptek, de Radovics újfent közelebb lopta övéit. Sőt két perc sem volt hátra a negyedből, amikor kettős fórban játszva ugyanő egyenlíteni tudott. A kiállítás után még rendezetlen montenegrói védelem ellen Udovicsics találta fel magát, egy perccel a vége előtt ismét előnyhöz juttatva Szerbiát. Montenegró időkérés után fórban támadhatott, de a blokkolt lövés után Szerbia nagy esélyt kapott előnye megtartására, így a győzelemre és az Eb-aranyra, amellyel végül élni is tudott (9–8).

FÉRFI VÍZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG, EINDHOVEN
DÖNTŐ
SZERBIA–MONTENEGRÓ 9–8 (1–1, 2–3, 3–1, 3–3)
Eindhoven, 2300 néző. V: Gomez (olasz), Sztavridisz (görög)
SZERBIA: Szoro – Csuk, Sz. Mitrovics 2, Radjen 1, Nikics, Filipovics 1, Gocics. Cs: V. Udovicsics 2, D. Pijetlovics 1, Alekszics 1, Prlainovics 1, Saponjics. Szövetségi kapitány: Dejan Udovicsics
MONTENEGRÓ: Scsepanovics – M. Janovics, Paszkovics 1, Gojkovics 1, Klikovac, A. Ivovics 2, Drasko Brguljan. Cs: N. Janovics 1, Jokics, Radovics 3, Petrovics. Szövetségi kapitány: Ranko Perovics
Gól – emberelőnyből: 14/5, ill. 17/5
Gól – ötméteresből: –, ill. 1/1
A 3. HELYÉRT
Magyarország–Olaszország 12–9
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik