Szenvedtek, de nyertek: elődöntős a magyar férficsapat!

Vágólapra másolva!
2010.09.05. 16:20
Sokat bizonytalankodott a magyar férfi vízilabda-válogatott Macedónia ellen utolsó Eb-csoportmérkőzésén, de érvényesítette a papírformát: Kemény Dénes csapata három negyed után 4–4-re állt, de 7–4-re győzött, így csoportelső és elődöntős. Miután este a horvátok három góllal legyőzték az olaszokat és az A-csoportot megnyerve szintén elődöntőbe jutottak, eldőlt, hogy a mieink csütörtökön a négy között a Németország–Olaszország párharc továbbjutójával játszhatnak majd a döntőbe jutásért. A horvátok nálunk rosszabbul jártak, ők a Szerbia–Montenegró találkozó győztesével találkoznak.

Nagy Viktor is megkönnyebbülhetett a meccs után: ha szenvedve is, csak meglett az elődöntő (Fotó: Mirkó István)
Nagy Viktor is megkönnyebbülhetett a meccs után: ha szenvedve is, csak meglett az elődöntő (Fotó: Mirkó István)
Nagy Viktor is megkönnyebbülhetett a meccs után: ha szenvedve is, csak meglett az elődöntő (Fotó: Mirkó István)
Nagy Viktor is megkönnyebbülhetett a meccs után: ha szenvedve is, csak meglett az elődöntő (Fotó: Mirkó István)
Nagy Viktor is megkönnyebbülhetett a meccs után: ha szenvedve is, csak meglett az elődöntő (Fotó: Mirkó István)

A szituáció egyszerű volt: legjobbjainknak a győzelem azonnali elődöntőbe jutást jelent, és csütörtökig „dologtalanul" készülhetnénk, már a négy között. Ellenfelünk Szerbiától, Görögországtól és Németországtól is vereséget szenvedett, egyedül az oroszokat sikerült megvernie, egyetlen góllal – egyértelmű, hogy mit ígért a papírforma.

SZAVAZÁS

A harmadik helyért játszhat a magyar férfi vízilabda-válogatott az Európa-bajnokságon. Legyőzzük-e a tornán másodszor is a szerbeket?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

A kezdés jó volt a fehér sapkás magyar csapat számára: Varga Dénes hozta el a labdát a ráúszásnál. Az első akciót rövid úton elfojtották a macedónok, míg a délszlávok első támadásuk után emberelőnybe kerültek, Latkovics lövése viszont a kapufáról került vissza Nagy Viktorhoz. A következő négy akcióból sem alakult ki helyzet (kontra és labdaeladás bezzeg volt), az első gólt pedig Varga Dániel szerezte, egy léc alá pattintott lövéssel.

A jó magyar védekezésen elhalt a negyedik macedón próbálkozás is, az ellentámadásnál jött (a már szinte hagyományos) kontra ellenünk... Majd a macedónok ellen is. Az úszóverseny után Madaras Norbert került ziccerbe a jobb szélen, lövésére viszont odaért Dalibor Percsinics. Hárai Balázs víz alá nyomását követően emberfórba került a Kemény-csapat, ezt a falból kiemelkedő sértett szinte azonnal gólra is váltotta, 2–0.

A macedón csapatkapitány, Nenad Petrovics egy pontatlan ejtéssel igyekezett túljárni Nagy Viktor eszén – ellenfelünk támadásban továbbra sem találta meg a fonalat. Válaszul Varga Dénes bombázott a lécre. A negyed zárásaként Madaras indításával lógott meg Biros és Hárai, utóbbit ötméterest érően állították meg – más kérdés, hogy Hosnyánszky büntetőjét a kapus hárította.

A második ráúszás is Varga Dénes-győzelemmel végződött, így a negyed magyar góllal kezdődhetett volna - már ha nem húzza le a kapus a rolót Kis Gábor előtt. Hosnyánszky lövését is Percsinics tolta ki, Madaras balkezes bombáját pedig a lécre tolta a kapuvédő, akinek mondhatni jó percei voltak.

A jó kapusteljesítményt Dimitar Dimovszki hálálta meg azzal, hogy csökkentette a magyar előnyt, megszerezve ezzel a macedónok első találatát. A kétgólos különbséget az Eb-n szerzett ötödik találatával Varga Dénes állította vissza (3–1).

A válasz Ivan Vuksanovicstól érkezett, egy furcsa, blokkon megpattanó és Nagy Viktoron lelassuló, de bevánszorgó lövés képében. Percsinics továbbra is jól védett, a macedónok pedig emberelőnyből egyenlítési lehetőséghez jutottak, egalizáltak is, Vuksanovics góljával (3–3).

Varga Dániel lövés közben
Varga Dániel lövés közben

A kissé álmos magyar csapat elrontott egy emberelőnyt, majd egy ziccert is, Kis Gábor lövésére ért át a kapus. A következő fór után már rezgett a háló, Varga Dénes lőtte ki a bal fölső sarkot. A negyed utolsó percében Vladimir Kecskovics révén megint a macedónok örülhettek az egyenlítésnek (4–4). Vámos Mártonnak volt még egy, blokkban elhalt kísérlete, de a félidei eredmény minden volt, csak jónak mondható nem (és akkor a játékról még nem is beszéltünk...).

A harmadik játékrészt Varga Dániel kapufázással, a játékvezetők egy kontra befújásával kezdték. A macedón akciót Varga Dénes labdaszerzése akasztotta meg, Kis Gábor pedig újfent a kapufát találta el. Az ezt követő távoli lövések egyik oldalon sem hoztak eredményt, a macedónok pedig nagyon óvatosak voltak – nem akartak lefordulási lehetőséget adni a magyaroknak.

A kapufával Hosnyánszky ápolta tovább a meghitt barátságot (telibe kapta emberelőnyből), a lelátón a magyar szurkolók bele is kezdtek az "Ébresztő" rigmusba.  Újabb emberelőnyt tékozolt el a csapat, Madaras Norbert pedig (nicsak!) megint eltalálta a kapufát. Két perccel a harmadik negyed vége előtt még mindig 4–4 állt az eredményjelzőn, ez pedig messze állt az optimálistól. Az meg pláne, hogy a kapufacsattogástól hangos, ellenben gól nélküli játékrészt követően még mindig iksz volt az állás...

Ha nem lett volna elég a problémákból, a macedónoké lett a ráúszás, szerencsére nem éltek vele. Szivós Márton bezzeg élt az ellentámadás után kialakult ziccerrel, és hosszú magyar gólcsendet megtörve újra megszerezte a vezetést (5–4).

Nagy Viktor védésekkel segített tartani a minimális fórt, Varga Dániel pedig jókor villant, emberétől elszakadva szép gólt lőtt a léc alá. A macedón támadójáték semmit nem javult (és ez nem is hiányzott), Varga Dénes pedig meglépett egy hosszú indítással, és be is lőtte a ziccert.

Végre sikerült kivédekezni egy macedón emberelőnyt, "cserébe" a magyar akció sem vezetett sehova. Sorra akadtak el a támadások, Török Béla kiállításánál a macedónok másodszor is időt kértek, megpróbálva megragadni az utolsó (nagyon halvány) esélyt. Nem sikerült, Nagy Viktor szépen védett, az utolsó percre pedig kényelmes, háromgólos előnnyel fordulhatott a válogatott. Az eredmény már nem is változott, így a magyar válogatott készülhet az elődöntőre egy elég keserves mérkőzés után – a játék ennél gyakorlatilag csak jobb lehet, az eredmény viszont tökéletes.

VARGA DÁNIEL:  "HA NEM NYERÜNK, MEGKAPJUK AZ EB BALEKJAI CÍMET"

„Gratulálok a csapatnak a csoportelsőséghez! Nagyon örülünk az első helynek, most egy kicsit pihenhetünk, és készülhetünk a csütörtöki elődöntőre" – fogta rövidre Kemény Dénes szövetségi kapitány.


A háromgólos Varga Dénes a következőképpen értékelt:


„A komoly okok egyike, amiért nem úgy sikerült, ahogy szerettük volna, a kiváló napot kifogó macedón kapus volt. Abba viszont belekapaszkodhatunk, hogy a végén, amikor nagyon kellett, három gólra is képesek voltunk, s egyet sem kaptunk, ez fontos volt."


„A vége jól összejött, az eleje viszont nem, mert azt beszéltük meg a meccs előtt, hogy jó lenne gyorsan elhúzni. Ehhez képest kiegyenlítettek, mi meg a második és főleg a harmadik negyedben impotensen játszottunk. Majdnem rémálom lett, ha nem nyerünk, megkapjuk az Eb balekjai címet..." – mondta Varga Dániel.


„Két sérültem volt, csak tíz játékosra számíthattam. A magyar csapat sokkal erősebb, így logikus a győzelmük" – nyilatkozta a meccs után Sztevan Nonkovics, a macedónok szakvezetője. A macedón csapatkapitány, Nenad Petrovics úgy vélte, a mieink túl könnyedén vették a meccset.


„Teher nélkül játszhattunk, és azt hiszem, a magyarok azt gondolták, hogy könnyű dolguk lesz. Nem így lett, három negyedig tartottuk magunkat, és nagyon össze kellett szedniük magukat ahhoz, hogy kicsikarják a győzelmet."

 

ZÁGRÁB, VÍZILABDA EB, FÉRFITORNA, CSOPORTKÖR, 5. FORDULÓ  
A-CSOPORT 
Törökország–Spanyolország 6–12
Románia–Montenegró 9–9
Olaszország–Horvátország 5–8
B-CSOPORT 
Szerbia–Németország 17–3
Oroszország–Görögország 7–6
Magyarország–Macedónia 7–4

 

AZ A-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Horvátország5
4
154–3212
2. Olaszország54

1
42–3512
3. Montenegró 5
3
1
1
60–3810
4. Románia 5
2
1
2
46–48
  7
5. Spanyolország 5
1
– 4
42–39  3
6. Törökország 5
– – 521–71  0
A B-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. MAGYARORSZÁG 5
4
1
– 46–3413
2. Szerbia 5
4
171–3612
3. Németország5
3
2
32–45  9
4. Görögország 5
11
3
33–38  4
5. Macedónia5
14
35–53
  3
6. Oroszország5
1
4
42–53
  3
EGYENES KIESÉSES SZAKASZ 
KÖZÉPDÖNTŐ 1. (SZEPTEMBER 7., KEDD)
1. Spanyolország–Oroszország13
2. Macedónia–Törökország15
3. Olaszország–Németország17.45
4. Montenegró–Szerbia20.40
  
KÖZÉPDÖNTŐ 2., A 7–10. HELYÉRT  (SZEPTEMBER 9., CSÜTÖRTÖK)
5. 1. győztese–Görögország12
6. 2. győztese–Románia14
  
ELŐDÖNTŐ (SZEPTEMBER 9., CSÜTÖRTÖK)
7. 4. győztese–Horvátország17.45
8. 3. győztese–Magyarország20.40
  
A 11. HELYÉRT (SZEPTEMBER 9., CSÜTÖRTÖK) 
1. vesztese–2. vesztese10
  
A 9. HELYÉRT (SZEPTEMBER 10., PÉNTEK) 
5. vesztese–6. vesztese10
  
A 7. HELYÉRT (SZEPTEMBER 10., PÉNTEK)
5. győztese–6. győztese12
  
A 5. HELYÉRT (SZEPTEMBER 10., PÉNTEK)
2. vesztese–3. vesztese14
  
A 3. HELYÉRT (SZEPTEMBER 11., SZOMBAT)
7. vesztese–8. vesztese17.45
  
DÖNTŐ (SZEPTEMBER 11., SZOMBAT)
7. győztese–8. győztese20.40
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik