Szegedi bravúrgyőzelem Szerbiában - hiába

Vágólapra másolva!
2013.04.30. 18:28
null
Kiss Csaba és a Szeged remekül pólózott (Fotó: Grnák László, archív)
Remekül helyt állt a Szeged férfi vízilabdacsapata a Bajnokok Ligája negyeddöntőjének visszavágóján. Vincze Balázs együttese az otthon elszenvedett 7–5-ös vereség után a Crvena zvezda otthonában 11–10-re nyert, de sajnos 17–16-os összesítéssel búcsúzott a sorozattól. A szerb csapat tehát az Eger után egy újabb magyar együttes ejtett ki, és készülhet a négyes döntőre.

A Bajnokok Ligája/Euroliga elmúlt tíz kiírását végignézve nem találtunk olyan párharcot, amely során hazai vereséget követően idegenben harcolta volna ki magyar csapat a továbbjutást, így előzetesen nem sok remény volt arra, hogy a szegedi 7–5-ös vereség után Decker Ádámék búcsúztatják a Crvena zvezdát.

Ennek ellenére a Szeged remekül kezdte a visszavágót, mintha a szerbek úgy gondolták volna, hogy elég a nadrágot bedobni a vízbe, és meglesz a továbbjutás. A magyar csapat pedig kihasználta, hogy túlságosan is kényelmesen játszott a Crvena.

Szinte még el sem kezdődött a mérkőzés, amikor is Aljosa Kunac máris a magyar csapatnak szerzett vezetést, amit ugyan Strahinja Rasovics kiegyenlített, az első negyed mégis egyértelműen a Szegedé volt.

Ráadásul Nikola Radjent végleg cserével kiállította a játékvezető Joseph Kayes centergóljánál. Majd Kiss Csaba rafkós találata azt jelentette, hogy 3–1-es szegedi vezetéssel vonulhattak az első szünetre a csapatok. Vincze Balázs együttese tehát ledolgozta hátrányát.

Sajnos, a második negyedre felébredt a szerb csapat is...

A szegedi védekezés kezdett összeomlani, de Viktor Rasovics és Andrija Prlainovics találatára még egyaránt volt magyar válasz Kunac és Török Béla révén. 5–3-as szegedi vezetésnél azonban elfogyott a tudomány – igaz, később kiderült, csak átmenetileg... A szerbek elsősorban Dusko Pijetlovics és Prlainovics eredményes játékának köszönhetően sorozatban négy gólt szereztek, s a harmadik negyed közepén már 7–5-re vezettek. Összesítésben tehát négy gól volt a magyar csapat hátránya – kezdett elúszni a hajó.

Ha nem is mindennapos, de volt már olyan eset, hogy magyar együttes győzni tudott délszláv riválisa otthonában. Az előző csoportkörben a Szeged 9–8-ra nyert Belgrádban a Partizan ellen, míg a 2007–2008-as kiírásban a negyeddöntő első meccsén a Vasas győzött 8–6-ra Kotorban, hogy aztán a hazai egygólos vereség ellenére is bejusson a négyes döntőbe.

A Szeged megkísérelte az újabb bravúrt, ismét zárkózott, sőt Török Béla és Somogyi Balázs fórból szerzett találatával egyenlített is. A negyed végén azonban egy apró figyelmetlenség, és Borisz Vapenski találata ismét hazai előnyt eredményezett (8–7). A negyedik negyedet tehát legalább három góllal kellett volna megnyernie a Szegednek.

A kezdés nem is volt rossz: Szivós Márton egalizált, majd Molnár Tamás kezében volt a vezető találat, de Papesz nem merte kapásból elvállalni a lövést, hanem ütemtelenül homályt lőtt, ami után még ki is állíttatta magát. A fórt pedig kihasználta a szerb együttes. De még így sem volt vége! Ismét Szivós egyenlített, majd az ő labdaszerzése után Kunac vágta a hazai kapuba a labdát, s máris egy gólra volt a Szeged a hosszabbítástól.

Sajnos azonban a hazai csapatnak megadták az ilyenkor „szokásos” fórokat, amiből egyet ki is használt a Crvena zvezda.

Ezután pedig már az idő múlása is a Szeged ellen dolgozott. Harminckét másodperccel a vége előtt Molnár fórból megszerezte a vezetést a magyar együttesnek, de már csak 32 másodperc volt hátra. A szerb játékosok pedig annál rutinosabbak voltak, hogy ne játszanak ki ebből harmincat. A maradék kettő pedig már semmire sem volt elég a Szegednek.

Bravúrgyőzelem! De a 11–10-es szegedi siker sajnos nem ért továbbjutást.

NEGYEDDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ
CRVENZA ZVEZDA (szerb)–A-HÍD-SZEGED 10–11
(1–3, 5–2, 2–2, 2–4)
Belgrád. Vezette: Naumov (orosz), Caputi (olasz)
CRVENA ZVEZDA: Sefik – Sz. Raszovics 2, Prlainovics 4, Radjen, D. Pijetlovics 2, Vapenszki 1, Avramovics. Csere: V. Raszovics 1, Ivosevics, Sztojcsics, Milicsevics. Edző: Dejan Szavics
SZEGED: Baksa – Török 2, Hegedüs G., Kunac 3, Kayes 1, Szivós 2, Kiss Cs. 1. Csere: Molnár T. 1, Juhász Zs., Decker Á., Varga P., Somogyi 1, Younger. Edző: Vincze Balázs
Gól – emberelőnyből: 12/5, ill. 9/5
Kiállítva (cserével végleg): Radjen (4. perc)
Továbbjutott: a Crvena zvezda, 17–16-os összesítéssel

TOVÁBBI MÉRKŐZÉSEK
Május 1., szerda. 12.00: CN Baceloneta (spanyol)–Vuliagmeni (görög) (8–3). 16.00: Szpartak Volgográd (orosz)–Partizan Beograd (szerb) (6–11). 19.00: Jug Dubrovnik (horvát)–Galatasary (török) (12–5)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik