Szegedi betli: Nyéki vezetésével finalista a Szolnok

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.05.08. 19:57
null
Nyéki élete egyik legjobb mérkőzését játszotta (Fotó: Mirkó István)
A Szolnok hazai pályán 11–8-ra legyőzte a Szegedet a férfi vízilabda ob I elődöntőjének második mérkőzésén, s ezzel bejutott a döntőbe, amelyben az Eger lesz az ellenfele. A találkozó legjobbja a négy gólt szerző Nyéki Balázs volt – Milan Alekszics ugyanennyiszer volt eredményes.

„Nincs bajban a Szeged, csak a nehezebb utat választottuk – mondta Vincze Balázs, az A-Híd-Szeged edzője még a mérkőzés előtt. – Mi most nem hibázhatunk, holott nem erre számítottunk, még ha végső soron ez is elképzelhető volt: a Szolnok jó csapat, látható volt, hogy szezon közben alulteljesített.”

Ez a nehezebb út azt jelentette, hogy a Szegeden aratott Szolnok-sikert követően Vinczééknek most nyerniük kellett (volna...) a második mérkőzésen. Ellenkező esetben csak a bronzcsata marad osztályrészül az alapszakaszgyőztesnek. Az maradt.

Ezúttal sem kezdett jól a Szeged, Nyéki Balázs két előnygóllal jelezte, hogy a hazaiak bizony komolyan gondolják a döntőbe jutást. A két találat között Joseph Kayes volt eredményes szegedi részről, s ezzel mindent el is mondtunk az első negyedről, amelyben a hazaiak remekül kontrollálták a mérkőzést.

A második negyedben Pásztor Mátyás 3–1-re módosította az állást, igaz Aaron Younger egyből szépített. A nagyszünetig pedig a Szeged utol is érte a Szolnokot: Szivós Márton gólt lőtt és ötméterest is kiharcolt, amelyet Török Béla értékesített.

Az igazi fordulatokat azonban a második félidőre tartogatták a csapatok. Kis Gábor és Hosnyánszky Norbert találata után 6–4-nél talán először kezdtek a szolnokiak komolyan hinni benne, hogy meglehet a bajnoki döntő. Talán épp ezért is lankadt a figyelem hazai oldalon, a Szeged ugyanis három gyors góllal fordított.

Két találatnál ráadásul simán csak ellépett a bekkről az éppen aktuális center, s a hazai kapuba húzta a labdát. Egy újabb ötméteres azonban segített a Szolnoknak kikecmeregnie a gödörből, majd Nyéki egy távoli bombával bejelentkezett „a meccs embere” címért. Nem mellékesen visszavette a vezetést a csapatának.

Közben Milan Alekszics is megjelent a mérkőzés góllövőlistájának az elején. A légiós szorgosan gyűjtögette a góljait, s végül ugyanannyival zárt, mint Nyéki.

A negyedik játékrészben Vörös Viktor még hatalmas ziccert is hibázott, vagy mondhatjuk, hogy Baksa László védett, de ez sem segített a Szegeden. Pásztor Mátyás hatalmas akciógólja után Kovács István levegőbe csapó ökleit és pólóból kifigyelő pocakját is láthattuk. Ez volt az a pillanat, amikor már érezhető volt, hogy a Szolnok otthon nem bukhat.

És akkor ismét jött Nyéki: a 32 éves játékos gyönyörű pörgetett ejtésgóllal végleg romokba döntötte a szegedi reményeket.

A folytatásban már csak a pontos végeredmény volt a kérdés, pláne azután, hogy Szivós elveszítette a fejét, s végleg kiállította őt a játékvezető.

Az alapszakaszban a Szolnok az összes rangadóját elbukta, a Szegedet azonban kettős győzelemmel búcsúztatta, és készülhet az Eger elleni döntőre.

Kialakult a helyosztók párosítása. A döntőben Eger–Szolnok csata lesz, a bronzéremért Szeged–Vasas, az 5. helyért Debrecen–Honvéd, a 7. helyért BVSC–Szentes.

FÉRFI VÍZILABDA OB I
ELŐDÖNTŐ, 2. MÉRKŐZS
SZOLNOKI DÓZSA-KÖZGÉP–A-HÍD-SZEGED 11–8 (2–1, 2–3, 4–3, 3–1)
Szolnok, 400
néző. V: Németh András, Kun Gy.
SZOLNOK: DECKER A. – Negrean, NYÉKI 4, ALEKSZICS 4, KIS G., Hosnyánszky 1, Gocics. Cs: PÁSZTOR 2, R. Georgescu, Marnitz G., Kovács O., Vörös. Edző: Kovács István
SZEGED: Baksa – TÖRÖK 1, Szivós 2, Kunac, KAYES 2, Hegedüs G., Kiss Cs. Cs: Decker Á. 1, Molnár T., Younger 1, Somogyi B., Juhász Zs. 1, Varga P. Edző: Vincze Balázs
Gól – emberelőnyből: 14/1, ill. 7/2
Gól – ötméteresből: 3/3, ill. 1/1
Kiállítva (brutalitásért): Szivós (28. p.)
Az egyik fél második győzelméig tartó párharc végeredménye: 2–0 a Szolnok javára
MESTERMÉRLEG
Kovács István:
– Semmit sem vesztettünk abból az elszántságból, amely megvolt az első meccsen is. Nagyon fontos volt, hogy mindenki odatette magát. Kiváló egyéni teljesítményeink voltak, amelyek fontosak olyan szintű csapat ellen, mint a Szeged. Fel is készültünk a kulcsembereiből, össze is zártunk, megérdemelt a döntőbe jutásunk.
Vincze Balázs: – A Szolnok teljesen más arcát mutatta, mint az alapszakaszban, de ugyanez igaz ránk is. Az első két negyed után legalább két, de lehet, hogy három góllal kellett volna vezetnünk a megúszások, emberelőnyök, távoli és közeli lövések után. Amikor hat ötről fordítottunk hét hatra, lélektani előnyben is voltunk, de aztán rögtön egyenlített a Szolnok egy ötméteressel. Nagyon nehéz most bármit mondanom: ugyanaz a helyzet, mint az előző évben, és mintha semmit sem tanultunk volna belőle. Ráadásul most sokkal erősebb kerettel buktunk el a négy között…

AZ 5–8. HELYÉRT, 2. MÉRKŐZÉS
BVSC-ZUGLÓ–GROUPAMA-HONVÉD 6–7

Az egyik fél második győztes mérkőzéséig tartó párharc végeredménye: 2–0, a Honvéd javára

SZENTESI VK–DEBRECENI VSE 7–12

Az egyik fél második győztes mérkőzéséig tartó párharc végeredménye: 2–0, a Debrecen javára

A 9–11. HELYÉRT
EKF-EGERFOOD-IMOLA–OSC 6–7

BAJNOKI RÁJÁTSZÁS A 12–14. HELYÉRT
PVSK-FŰSZÉRT–FTC WATERPOLO 2–2

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik