Szécsi parádézott, kezdésként világbajnokverés

Vágólapra másolva!
2012.01.16. 21:06
null
A fehér sapkás Steinmetzék legyőzték a világbajnok olaszokat (Fotó: MTI)
Címkék
A magyar férfi vízilabda-válogatott már az első mérkőzésén nagy lépést tett az elődöntőbe jutás felé az eindhoveni vízilabda Európa-bajnokságon. Kemény Dénes legénysége a világbajnok olaszok ellen kezdett, és parádés teljesítményt nyújtva 12–8-ra nyert a nyitányon. 

A mieinknek volt miért visszavágniuk a világbajnoknak, a 2010-es Eb-n ugyanis épp Olaszországtól kaptak ki (10–8-ra) az elődöntőben. Friss élménye is volt Kemény Dénes együttesének az első ellenfeléről, a közelmúltban ugyanis a Volvo-kupán a magyar válogatott 11–8-ra tudott nyerni.

Szintén nem kellett szomorkodnunk amiatt, hogy az olaszok korábbi sikerének kulcsa, Stefano Tempesti műtétje után még nem vállalhatta az Eb-részvételt, nálunk elsősorban a centereknél akadt probléma, de végül Hárai Balázs és Steinmetz Ádám is ott lehetett a keretben.

A meccset csoportrangadónak is nevezhettük, amely meghatározza a későbbi sorrendet is: ennek azért van jelentősége, mert az első helyezett egyből az elődöntőben folytathatja.

Az olaszok szerezték a meccs első gólját, sőt 2–1-re és 3–2-re is vezettek az első negyedben, a mieink Hosnyánszky Norbert emberelőnyös góljával érték utol őket a 11. percben. Az ellenfél azonban valószínűleg ekkor még nem gondolta volna, hogy legközelebb majd csak a harmadik játékrész közepén fog tudni betalálni. Pedig így történt...

Szécsi Zoltán ihletett formában védett, sokszor megbabonázta az olaszokat, de az egész védelmünk feszesebbé vált. Támadásban pedig sorra lőttük a szebbnél szebb gólokat. Az olaszok 8–3 után tudtak ismét beleszólni a meccsbe, de ez nem tudta megtörni a mieink lendületét.

A befejező negyed 11–6-os magyar vezetésnél indult, majd egy sikeres olasz ejtést követően Hárai lőtt gólt centerből. Még egy itáliai találat született ugyan, az utolsó percekben azonban már érintetlen maradt a magyar kapu, a végig remeklő Szécsi több bravúrjának köszönhetően is.

A nagyszerűen bemutatkozó magyar válogatott legközelebb kedden száll vízbe: 19 órától a házigazda holland csapat az ellenfél.

MAGYARORSZÁG–OLASZORSZÁG 12–8


KISS: EGYÉRTELMŰEN JOBBAK VOLTUNK AZ OLASZOKNÁL!


FÉRFI VÍZILABDA EB
A-CSOPORT, 1. FORDULÓ
Magyarország–Olaszország 12–8 (2–3, 5–0, 4–3, 1–2)
Eindhoven, 1100 néző. V: M. Brguljan (montenegrói), Buch (spanyol)
Magyarország: SZÉCSI – Biros, KÁSÁS 1, Varga Dániel 1, HÁRAI 2, Madaras, KISS G. 2. Csere: Varga Dénes 1, STEINMETZ Á. 2, HOSNYÁNSZKY 1, SZIVÓS 2, Katonás
Olaszország: Pastorino – Figlioli 2, Felugo 1, Fiorentini, AICARDI 2, Presciutti 1, Gitto. Csere: Perez, Giorgetti 1, Figari 1, Gallo, Lapenna, Volarevic (kapus)
Gól – emberelőnyből: 9/6, ill. 12/4
Kipontozódott: Fiorentini (23. p.)
TOVÁBBI EREDMÉNYEK
Görögország–Hollandia 14–12 (4–3, 5–3, 2–3, 3–3)
Macedónia–Törökország 16–4 (3–1, 2–0, 6–0, 5–3)
AZ A-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Macedónia 1 1
16–4 12 3
2. Magyarország 1 1 12–8 4 3
3. Görögország 1 1 14–12 2 3
4. Hollandia 1 1 12–14 –2 0
5. Olaszország 1 1 8–12 –4 0
6. Törökország 1 1 4–16 –12 0
B-CSOPORT
1. FORDULÓ
Horvátország–Románia10–7
Németország–Montenegró7–13
Szerbia–Spanyolország8–5
A B-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Montenegró 1 1 13–7 6 3
2. Horvátország 1 1 10–7 3 3
3. Szerbia 1 1 8–5 3 3
4. Spanyolország 1 1 5–8 –3 0
5. Románia 1 1 7–10 –3 0
6. Németország 1 1 7–13 –6 0
PERCRŐL PERCRE
A közönség már ünnepel, Szécsi még véd egyet, biztos, ami biztos. 12–8 a vége – ez parádés volt!
Utolsó perc, szereljük az olasz támadást.
Steinmetz Ádám bátor: felúszva, nyolcról rányomja. Kissé fölé.
Olasz fór, a vége ugyanaz: Szécsi fogja ezt is.
Eseménytelen támadás, majd Szécsi véd centerben, utána Madaras lő távolról, Volarevic leszedi – már nem kockáztatunk semmit.
Labdát vesztünk, ők kapufáig jutnak, 4:30 még. Kontra Steinmetz ellen, pedig üresen állt... Aztán egy fölépattintott olasz lövés, Kemény Dénes meg időt kér.
27. perc: Egy kissé elkapkodott támadás után Aicardi ejt centerből, kivételesen jól, 12–8.
26. perc: A spanyol bíró nézi, amint Háraival henteskednek. Nem baj, akkor megoldjuk önerőből. Hosnyánszky bejátszásából centerünk felavatja Volarevicet. Miheztartás végett (12–7).
26. perc: Sajnos, Figlioli ejtése átmegy a vonalon – ezt nem védekeztük le annyira jól, 11–7.
4. negyed: Ráúszásban nem vagyunk annyira jók. Hátrányos védekezésben viszont igen... Kapura sem tudnak lőni...
Kicsit megkavarják a bírók a végét, bár ha Varga Dani nem pepecsel annyit a már megszerzett labdával, most nincs ez a feszkó. Szóval megint lesz egy áthúzódó olasz fór, de azért az öt közte még megvan.
24. perc: Beakad egy kósza távoli, kissé puhul a védekezés – Presciutti. Azért ne adjuk ennyire könnyen (11–6).
24. perc: Szivós forgat, de úgy, hogy a hollandok hörögnek a lelátón a gyönyörtől. Ötös lenne, de csak fór. Nem baj, Kásás bepöttyinti Szivósnak, aki ezt is behúzza – 11–5, egy perc még.
22. perc Jusson nekik is valami. Újabb előny, Aicardi behúzza középről. 10–5
22. perc: Varga Dénes úgy pattint a léc alá, hogy az valami fenomenális (10–4). A világbajnok ellen. Mi lesz még itt?
Olasz fór. Vagy valami olyasmit. A végén szerelünk középen.
21. perc: Sebaj. Szóval az úgy volt, hogy fórt kapunk, Biros Peti későn kapta, kapufa. Visszapattanó begyűjtve a félpályáról, mégis higgadt járatás, már jön vissza az olasz, amikor Kiss Gergő kapásból ellövi... Kapufa, felső léc, gól. De mekkora! Huh. 9–4!
20. perc: Szivóst állítják ki, sajnos Figari labdája becsúszik, Szecska ezen is rajta volt, bele is ért (8–4).
20. perc: Hosnyánszky zseniális bejátszásával Steinmetz ráfordul, ráesnek hárman, nincs túl sok erő a lövésben, de azért felpattan a vízről, és bekacsázik a sarokba – 8–3.
Újabb Szécsi-védés, elég reménytelenül próbálkoznak kintről.
Simán szereljük a centerüket, aztán Madaras és Hosnyánszky próbálkozik, kivételesen eredménytelenül.
Aztán gólt lő, de a montenegrói belefúj, mondván, leszedtük a blokkoló emberüket emberelőnyben.
Az olaszok hozzák el a labdát, de szétszedjük az előnyüket. Sansztalan vergődés, a végén Hosnyánszky blokkol.
Elkezdődött a 3. negyed!
Még kapnak egy fórt – ebből 19 másodpercet átvisznek a harmadik negyedre. Most nagyszünet.
16. perc: Emberelőny nekünk (jó, ezt megköszönjük), négy tökéletes passz, aztán Kiss Gergő beteszi Szivósnak, ő meg behúzza a rövidbe. Az annyi, mint 7–3. Még 18 másodperc.
A montenegrói bíró ad egy emberelőnyt a semmire – kapufa. Aztán ad még egyet, ezt meg Szécsi halássza le... Kezdenek szétesni az olaszok...
14. perc: Szécsi lehalászik egy bejátszását, a falanx megindul, keresztpassz Hárainak, aki megáll hat méteren, aztán úgy lövi ki a hosszút, hogy annál tökéletesebben nem lehet. 6–3
13. perc: Kezdünk belelendülni. Emberelőny (durvulnak a taljánok, harctéri idegesség...), Kásás hanyag passza Steinmetz Ádámnak, aki kapásból besimítja, kettő az előny (5–3).
Kontra ott, kontra itt. Aztán egy újabb parádés Szécsi védés, Aicardi próbálkozott centerből, mindhiába!
12. perc: Ez még a régiből maradt! Kásás passz jobbra, Kiss Gergő kapásból, Pastorino csodálkozik... Először vezetünk (4–3)!
Feszesebbé vált a védekezésünk, Szécsi könnyen halássza le a távoli lövést.
11. perc: Hárai fórt harcol ki, kipöttyinti Hosnyánszkynak oldalra, ő egyedül marad a kapussal szemben, ez sakk-matt, pontosabban matt: 3–3!
És ebből sincs gól! Szécsi kezd belejönni!
Egy kontra ellenünk, majd egy újabb Szécsi védés. Kásás Tamás egyéni akcióval próbálkozik a balkezesek oldalán, de a kapus hárítja a lövést, utána Hárait kiállítják az olasz kapu előtt – Campagna időt kér.
Elkezdődött a második negyed! Szép keverés után jutnak emberelőnyhöz az olaszok, de a kapu elé bejátszott labdából nincs gól, Szécsi véd remekül!
8. perc: Olasz emberelőny, végletekig megjáratva, és az utolsó passzról, majd a lövésről lemaradunk, Figlioli pedig nem téveszt, nyolc másodperccel a duda előtt 2–3ez az első negyed vége is.
8. perc: Másodjára már nem... Kásás Tomi... Szabaddobás, könyökhajlatból elengedve, nyolc méterről, ütemtelenül. Senki sem számított rá, legkevésbé Pastorino: 2–2.
A második előnyünk is kimarad, Madarast blokkolják, majd Kásás az idő szorításában lő, de Pastorino véd.
Két nem túl jó bejátszás balkezeseinktől, szerelnek az olaszok, majd Szécsi védi Fiorentini távoliját.
5. perc: Olasz emberelőny, Varga Dumi ment ki. Már lepörög a kiállítás, de Madaras nem ér oda Giorgettire, aki szépen bepattintja: 1–2.
Itt az első Szécsi-védés, szépen ér oda Giorgetti kapáslövésére. A túloldalon Pastorino is véd egyet.
3. perc: Varga Dani kilenc méterről lepi meg Pastorinót. Bitang nagy gól a jobb felső vinkliben. 1–1
Kontra Hárai ellen, az olaszok jöhetnek, de fölé megy a labda a sok járatás után
2. perc: Felugo ejt szemből, Szécsi nyújtja a kezét, de csak beljebb paskolja. 0–1
Kiállítás Hárairól, Kiss Gergő bejátszását centerünk sajnos ráhúzza Pastorino vállára, ez kimaradt.
1. negyed: Az olaszoké az első támadás, Madaras Norbi blokkol, mi jövünk.
Van annyi magyar szurkoló, hogy felelgetős kórus is legyen. Olaszokat csak a kispadon látunk a medencén kívül...
Nálunk Szécsi Zoltán kezd a kapuban, mindjárt ráúszás!
A csatakiáltások után kiderült, Madaras Norbi tegnapi jóslata nem jött be, azaz nem a honosított horvát, Volarevic véd az olaszoknál, hanem ugyanúgy Pastorino, mint Székesfehérvárott. Franco Carella, a Gazzetta dello Sport újságírója szerint a csapategység miatt fontos, hogy az eddigi meccseken favorizált hálóőrrel indítsák az Eb-t.
A bemutatásnál rövidített himnuszokat játszanak – nálunk a balsors már nem fért bele. Reméljük, a meccsen is így lesz.
A magyar csapatnál a legfontosabb hír, hogy mindenki meggyógyult, azaz végre két centerrel vágunk neki a mérkőzésnek – ez kissé szokatlan lesz a csapatnak, az idén ugyanis hivatalos találkozón még egyszer sem léphetett fel párban a Steinmetz-Hárai duó, valamelyikük (legutóbb már mindkettő) sérült volt ugyanis.
A mérkőzést a rendkívül impozáns Pieter van den Hoogenband-uszodában rendezik: 2008-ban a "rendes" úszó Eb-t, 2010-ben pedig a rövid pályásat rendezték itt. A magyaroknak mindegyiken igen jól ment, Peking előtt Cseh Laci itt repesztette az első Európa-csúcsait, míg tavalyelőtt egy szakajtónyi érmet szereztünk, Verrasztó Evelyn és Jakabos Zsu is remekelt, azaz "be van lakva" az uszoda a részünkről.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik