Női vízilabda: Märcz Tamás a válogatott új másodedzője

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.10.21. 16:47
Merész András szövetségi kapitány a BVSC-Zugló férficsapatának olimpiai bajnok trénerét, Märcz Tamást kérte fel a női vízilabda-válogatott másodedzői posztjának betöltésére.  

„Igazából csak egy jelöltem volt, még ha sokat is gondolkodtam a kérdésen. Több oka van annak, hogy őt választottam, egyrészt az, hogy több szempontból is szeretnék egy friss arcot a stábban látni. Személye megkérdőjelezhetetlen, játékosként olimpiai bajnoki címig jutott. Általában is fontos, a női vízilabdázók számára pedig különösen, hogy felnézhessenek az edzőre, azt biztosan állítom, hogy rá felnézhetnek majd a lányok. Az utóbbi időben figyeltem a fiatalabb, mármint nálam fiatalabb edzőkollégák tevékenységét, és örömmel láttam, hogy sok értékes szakember dolgozik a magyar vízilabdában. Közülük hozzám a Tamás által fémjelzett szemlélet és munka igen közel áll, s azzal, hogy őt kértem fel, szeretnék én magam is új impulzusokat kapni" – mondta Merész András a waterpolo.hu-nak.szeretnék egy friss arcot a stábban látni. Személye megkérdőjelezhetetlen, játékosként olimpiai bajnoki címig jutott. Általában is fontos, a női vízilabdázók számára pedig különösen, hogy felnézhessenek az edzőre, azt biztosan állítom, hogy rá felnézhetnek majd a lányok. Az utóbbi időben figyeltem a fiatalabb, mármint nálam fiatalabb edzőkollégák tevékenységét, és örömmel láttam, hogy sok értékes szakember dolgozik a magyar vízilabdában. Közülük hozzám a Tamás által fémjelzett szemlélet és munka igen közel áll, s azzal, hogy őt kértem fel, szeretnék én magam is új impulzusokat kapni" – mondta Merész András a waterpolo.hu-nak.

A két szakember többször is több órán át egyeztetett és beszélgetett a vízilabdáról, s a szövetségi kapitánynak nagyon tetszett Märcz Tamás szemlélete és elhivatottsága.

„Természetesen tisztában vagyok azzal, hogy ő a BVSC főállású edzője jelenleg, úgy egyeztünk meg, hogy a májusig tartó hatszor egyhetes összetartások alkalmával két-három edzést bízok rá, mellette persze a meccselemzésekben részt vesz. A segítségre elsősorban a júniusban elkezdődő világbajnoki felkészülésben lesz szükségem tőle, szeretnék egy friss szemlélettel felvértezett szakemberrel nekivágni annak a világversenynek. A meccsek elemzése, az ellenfelek feltérképezése és a taktikai elemeink betanítása mellett nem titok, hogy egyfajta szervezői, csapatvezetői munka is vár rá, ebben kicsit Gergely Istvánra hasonlít majd. Egyébként kicsit meglepődtem, hogy mennyire sokat tudott a női válogatott elmúlt évekbeli munkájáról, a játékosokról. Persze kap majd anyagokat a következő időszakban, és a világliga selejtezői is jó támpontot jelenthetnek az együttműködés elejére."

„Jó néhány dolgot egyeztetni kellett a BVSC, az eseménynaptár, a feladatok összeegyeztethetősége és a család miatt is. Nyilvánvaló, hogy aki elvállal egy ilyen feladatot, az feláldoz a szabadidejéből, a nyárból, a családdal töltött időből. Három-négy nap gondolkodási idő után vállaltam el a feladatot. Komoly erőt képvisel a női vízilabda, és igyekszem majd az általam képviselt szemléletet és mentalitást bevinni a válogatotthoz. Megpróbálok olyan észrevételeket tenni, amit esetleg ő belülről már automatizmusnak gondol, de szerintem átgondolásra érdemes. Személyesen nem, de személy szerint ismerem a játékosokat, és talán ez lehet az egyik célravezető körülmény: én egy kicsit külsős vagyok, nem leszek elfogult akaratlanul sem a játékosokkal. Ez előnyt jelenthet" – fogalmazott Märcz Tamás.

Ágó Renáta személyében új erőnléti edzője van a válogatottnak, a kapitány szerint az első benyomások biztatóak.

„Ő keresett meg, egy figyelemreméltó önéletrajzot küldött el nekem, s fel is keltette az érdeklődésemet szakmai végzettsége, tapasztalatai. Nagyjából 5-6 hete az UVSE férficsapatának erőnléti edzőjeként is dolgozik, így a férfijátékosokat kérdeztem a tapasztalatokról, csak pozitív visszajelzés érkezett. Később a személyes beszélgetéseink alatt a felkészültségéről magam is meggyőződtem. Egyébként már fel is hívta a figyelmemet egy fontos, eddig talán elhanyagolt problémára, a törzserő, a tartóizmok erősítésére. Ez egy kiemelt pont lesz a válogatott játékosok felkészítésében, így reméljük, sok sérülést előzünk majd meg" – így a kapitány.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik