Női vízilabda: meggyőző magyar siker Hollandia ellen

LAKNER GÁBORLAKNER GÁBOR
Vágólapra másolva!
2020.02.25. 18:04
null
Parkes Rebecca szerezte az első magyar gólt (Fotó: Koncz György)
A magyar női vízilabda-válogatott 12–7-re legyőzte Hollandiát a két csapat kedd kora esti szentesi világliga-mérkőzésén, és ezzel az európai selejtező első helyére ugrott.

Meglehetősen ritkán fordul elő, hogy az aktuális mérkőzés előtt ne maga a találkozó legyen a középpontban, hanem a következő feladat, de a női válogatott hollandok elleni világligameccse előtt jóval több szó esett az olimpiai kvalifikációs tornáról, mint arról, mi történik majd egy óra múlva a medencében. Vári Attilától, a szövetség elnökétől és a két szövetségi kapitánytól, Bíró Attilától és Arno Havengától mindenki az eredetileg trieszti rendezésű tornáról érdeklődött, de egyelőre semmi konkrétummal sem szolgálhattak. A magánvéleménye mindenkinek az, hogy a koronavírus miatt Triesztben aligha rendeznek bármilyen sporteseményt az eredeti időpontban.

SZILÁGYI: SZERENCSÉRE BEMENT
Szilágyi Dorottya, a válogatott szélsője: – Az elejétől fogva látszott, hogy jobban akarunk nyerni, a nagy különbség annak köszönhető, hogy a hollandok nem tudták felvenni a sebességünket. Egész héten be volt állva a karom, nem tudtam lövöldözni, de a meccsen bepótoltam mindezt, örülök, hogy ilyen erős ellenfél ellen négyszer is eredményes tudtam lenni. A félpályás gólom nem gyakorlás eredménye, ha lepereg az idő, mindenki megpróbálkozik ezzel a lövéssel, szerencsére bement.

Magáról a meccsről is érdemes azonban beszélni, elvégre mégiscsak a budapesti Európa-bajnokság bronzcsatájának résztvevői küzdöttek meg a telt házas szentesi uszodában. A magyar válogatott kifejezetten jól kezdett, az első negyed végén megérdemelten vezetett két góllal is. Kellett ehhez Szilágyi Dorottya zseniális megoldása is, aki a dudaszó előtt saját térfeléről lőtt óriási gólt.

A második negyedben azonban elkövetett egy-két hibát a magyar csapat, a hollandok így eltüntették a hátrányukat. Voltak azonban pozitívumok is a játékunkban, ilyen például Szilágyi gólerős játéka mellett Keszthelyi-Nagy Rita centerezése vagy Leimeter Dóra bekkelése – utóbbiak egyike sem megszokott elem.

A nagyszünetben Magyari Alda váltotta a jól védő Kasó Orsolyát a magyar kapuban. Ez tervezett csere volt, ellentétben a hollandok nem sokkal később érkező, hasonló húzásával. A magyar csapat ugyanis újra remek védekezéssel és pazar támadójátékkal rukkolt ki, Illés Anna pedig a kívülről eleresztett bombagóljával lecseréltette a harmadik negyedben hat gólt beszedő Debby Willemszet.

A hollandokon ez sem segített, a jóval magasabb fordulatszámon pörgő magyar csapat a záró negyedben még tovább növelte a különbséget. Magyari Alda is lehúzta a rolót, még ötméteresből sem tudtak túljárni az eszén. A mieink öt góllal, 12–7-re nyertek, és jól hangoltak a március 8–15-ei olimpiai kvalifikációs tornára – legyen az bárhol.

„Ez csak szerencsegól” – Szilágyi a félpályáról ejtett a holland kapuba

NŐI VÍZILABDA-VILÁGLIGA
EURÓPAI SELEJTEZŐ
MAGYARORSZÁG–HOLLANDIA 12–7 (3–1, 1–3, 6–3, 2–0)
Szentes, 700
néző. V: Goncsarenko (ukrán), Dreval (orosz)
MAGYARORSZÁG: KASÓ – Antal D., KESZTHELYI-NAGY 2, Máté Zs., Parkes 1, GARDA 2, Vályi V. 1. Csere: MAGYARI A. (kapus), Szücs G. 1, Gyöngyössy, Leimeter, Illés A. 1, SZILÁGYI D. 4. Szövetségi kapitány: Bíró Attila
HOLLANDIA: Willemsz – Megens 1, Van Der Sloot 1, KEUNING 4, Wolves, Koolhaas, Stomphorst. Csere: Koenders (kapus), Joustra, Rogge, Sevenich, Koopman 1, Sleeking. Szövetségi kapitány: Arno Havenga
Gól – emberelőnyből: 6/3, ill. 5/2
Gól – ötméteresből: 2/1, ill. 1/0
MESTERMÉRLEG
Bíró Attila:
– Egyik csapat sem erre a mérkőzésre készült elsősorban, ugyanakkor adhat némi muníciót a jövőre nézve, hogy ez több volt mint egy edzőmeccs. Nagyon jól játszottak a lányok, persze ez nem az a lelkületű csata volt, amely majd március tizennegyedikén vár ránk, lehet, hogy ismét a hollandok ellen.
Arno Havenga: – A magyar válogatott nagyon erős, erről mi is meggyőződhettünk egy hónapja, az Európa-bajnokság bronzcsatáján. Ezen a mérkőzésen gyorsabban és pontosabban játszottak nálunk, megmutatták, hogyan is kell igazából vízilabdázni. A legfontosabb feladat azonban az olimpiai kvalifikációs tornán vár majd ránk.

A többi keddi mérkőzés
Oroszország–Görögország 12–9
Franciaország–Olaszország 8˜–13
Szabadnapos: Spanyolország

Az állás: 1. Magyarország 10 pont (4 mérk.), 2. Spanyolország 8 (3), 3. Olaszország 7 (3), 4. Oroszország 6 (4), 5. Hollandia 2 (2), 6. Görögország 0 (3), 7. Franciaország 0 (3)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik