Női vízilabda: fölényes győzelem a Vodafone-kupa nyitányán

R.E.B. R.E.B.R.E.B. R.E.B.
Vágólapra másolva!
2018.06.27. 20:09
null
A magyar női vízilabda-válogatott fölényes győzelemmel nyitott a Vodafone-kupán (Fotó: Tumbász Hédi)
A júliusi barcelonai Európa-bajnokságra címvédőként készülő magyar női vízilabda-válogatott fölényes, 20–8-as győzelmet aratott a japán csapat felett a Margitszigeten zajló Vodafone-kupa szerdai nyitó napján.


Kint rendezik a meccset? Nem a fedettben?? Édes lányom, miért hagytuk otthon az esőkabátot???" – döbbent meg az egyik szurkoló, amikor a Hajós uszoda bejáratához közeledve nem bentről, hanem a külső medencétől hallotta a dübörgő zenét a Margitszigeten. Az időjárás mindent megtett azért, hogy emlékezetes legyen a női vízilabda-válogatott első hivatalos mérkőzése az Európa-bajnokság előtt, de nem jó értelemben. A napsütéses szigeti varázs az esőfelhők mögé bújt, a szerencsésebbek a lelátó minimális fedett része alól figyelhették a reflektorok fényében, ahogyan kitartó intenzitással mossa az égi áldás a nézőket, a játékosokat, a stábot, no meg a Hajós sokat látott fapadjait.

Már csak 15-en

Bíró Attila szövetségi kapitány a Vodafone-kupa előtt szűkített a kereten: megköszönte a munkát Kövesdi Viviennek, illetve a válogatottal kereten kívül dolgozó Lekrinszki Ginának, Rybanska Natasának és Utassy Katának. A keret így 15 fősre apadt, ebből jelöli ki a szakember a július 14-én kezdődő barcelonai Európa-bajnokságra utazó 13-at.

Az esőcseppekhez hasonló intenzitással potyogtak a gólok is, a magyar válogatott az első félidőben kis túlzással percenként talált be, és nagyjából olyan figurából, olyan helyzetekből, amilyenekből akart. Igaz, a kicsi, fürge japánok sem maradtak adósak, távolról és közelről is bevették Gangl Edina kapuját.

Hat góljával a meccs legeredményesebbjének bizonyuló Keszthelyi Rita kiszolgálásban is remekelt, a 10. percben például önzetlenül passzolt Horváth Brigittához, majd a hajrában Gurisatti Grétának tálalt kihagyhatatlan helyzetben – támadásban nagyon érezték egymást a játékosok.

A japánok a harmadik negyedben cseréltek kapust, miután első számú kapuvédőjük, Szioja Minami hat, azaz hat százalékkal hárított, 17-ből egyetlen lövést fogott meg. Bíró Attila magyar szövetségi kapitány is változtatott, de nem hasonló okokból – bár Gangl Edinának is akadt már jobb mérkőzése –, így újoncot avatott a válogatott. A 25 éves Tóth Eszter magabiztosan, nagy hanggal és tettvággyal irányította a védelmet, amely jól szolgálta őt. Míg egy héttel ezelőtt a férfiválogatottban Kardos Gergelynek nem sikerült gól nélküli negyeddel debütálni az ausztrálok elleni világligameccsen, Tóthnak összejött a bravúr.

„Már a keretbe kerülésekor hozott süteményt a csapatnak, de most megint jöhet egy kör – jegyezte meg újoncáról elégedetten Bíró Attila. – A jövő heti, rotterdami tornára is tizenöt játékos utazik, így szeretnék még lehetőséget adni Eszternek is. A többit meglátjuk.”

Az Európa-bajnoki csapat kijelölése a jövő zenéje, a japánok legyőzése azonban már kész tény. A válogatott elérte a húsz gólt, újoncot avatott, nyert, ráadásként a kilátogató nézők kedvét sem szegte a nyálkás-vizes időjárás, így összességében mindenki elégedetten távozhatott.

No meg csuromvizesen.

VODAFONE-KUPA, NŐK

MAGYARORSZÁG–JAPÁN 20–8 (6–1, 6–5, 5–2, 3–0)
MAGYARORSZÁG:
Gangl KESZTHELYI 6, GURISATTI 5, Szücs, Parkes 2, Leimeter 1, D., Illés. Csere: TÓTH E. – Szilágyi 1, Garda, Gyöngyössy 1, Csabai 3, Horváth B. 1. Szövetségi kapitány: Bíró Attila
JAPÁN:
Sioja Magarijama 1, Szakanue 2, Hasida, Noro, Szuzuki, Arima 2. Csere: Aoki-Inaba 1, Jamamoto 1, Tokumoto, Nizava 1, Hosoja
Szövetségi kapitány:
Makihiro Motojima
Hajós uszoda, 200
néző. V: Flehive (ausztrál), Mause (német)
Gól – emberelőnyből:
5/3, ill. 11/3
Gól – ötméteresből:
1/1, ill. –
Kipontozódott:
Szücs (29. p.)
A másik mérkőzésen:
Egyesült Államok-Ausztrália 14-4
MESTERMÉRLEG:

Bíró Attila:
– Azt kaptuk, amit vártunk, azaz nagyon erős úszóversenyt, amelybe igyekeztünk nem belemenni, de nehéz így tenni Japán ellen, így felvettük a gyors ritmust. Ahogyan az eredmény is mutatja, a kellemetlen védekezés ellen sikerült megvalósítani a tervezett taktikai variációkat. Tetszett a csapat játéka, a játékosok mentalitása, Ausztrália ellen azonban teljesen mérkőzés várható.
Makihiro Motojima:
– Sokat lőttünk, ám ebből csak kevésszer szereztünk gólt. Összességében gyakorlásnak nagyon jó volt a mérkőzés az erős magyar válogatott ellen.

Program
Csütörtök:
Egyesült Államok–Japán, 17. Magyarország–Ausztrália, 18:30 (Duna World)
Péntek:
Japán–Ausztrália, 18:45. Magyarország–Egyesült Államok, 20:15 (M4 Sport)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik