Drámai végjáték után elődöntőben a női pólóválogatott!

Vágólapra másolva!
2018.07.23. 18:20
A magyar női vízilabda-válogatott drámai végjáték után 10–9-re legyőzte Olaszországot a barcelonai Európa-bajnokság negyeddöntőjében, így készülhet az elődöntőre, amelyben a hollandokkal találkozik Bíró Attila csapata.
Megszenvedtünk az olaszokkal, de az elődöntőbe jutott a válogatott (Fotó: Kovács Anikó)
A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
Megszenvedtünk az olaszokkal, de az elődöntőbe jutott a válogatott (Fotó: Kovács Anikó) A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!

 

NŐI VÍZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG, BARCELONA
NEGYEDDÖNTŐ

MAGYARORSZÁG–OLASZORSZÁG 10–9 (1–3, 4–1, 1–4, 4–1)
Barcelona, 600
néző. Vezette: Mercier (francia), Sztavridisz (görög)
MAGYARORSZÁG: Gangl – KESZTHELYI 3, SZILÁGYI 2, Szücs, PARKES 2, Illés, Leimeter 2. Csere: Gyöngyössy 1, Csabai, Gurisatti, Horváth B., Garda. Szövetségi kapitány: Bíró Attila
OLASZORSZÁG: Gorlero – Tabani 1, Bianconi 1, GARIBOTTI 4, Aiello, Queirolo 1, Emmolo 1. Csere: Gragnolati, Dario, Avegno 1, Picozzi, Palmieri. Szövetségi kapitány: Fabio Conti
Gól – emberelőnyből: 7/1, ill. 13/5
Gól – ötméteresből: 2/1, ill. 1/–
Kipontozódott: Illés (24. p.)
MESTERMÉRLEG:
Fabio Conti:
– Elismerésem a magyar csapatnak, hiszen a meccs utolsó pillanatáig hitt a győzelemben és jól játszott. Mi úgy kezdtük a meccset, ahogyan minden ittenit, jó energiával, és előnnyel fordultunk az utolsó negyedre. Azt követően viszont többször is ideges döntéseket hoztunk, és ha nem tiszta fejjel érkezel a hajrába, nem nyerhetsz.

A mieinkkel készült interjúkat ide kattintva olvashatja.

ÖSSZEFOGLALÓ

Fantasztikus, elképesztő!
„Ez férfimunka volt! Fantasztikusan jól játszottak a lányok, az utolsó negyed mesébe illő, Szilágyi Dorka két akciógólja, Keszthelyi Rita csavarása, Gangl Edina védése – elképesztő. Az egészben a legjobb, hogy annak ellenére, hogy az eredmény olykor nem optimálisan alakult, sem taktikai, sem elméleti hibát nem követtek el a játékosok, végig bíztak benne, hogy megfordul az állás. A tavalyi világbajnokság után sokan gondolták, hogy több van ebben a csapatban, és most megmutatták, hogy tényleg. Saját erőből, zseniális megoldásokkal fordított a válogatott, amelyben jóval több jó egyéni teljesítmény akadt, mint az olaszban. Megmutatkozott az erő, az egység, a kohézió – a magyar női vízilabda nagy sikere ez a győzelem” – mondta az olimpiai bajnok vízilabdázó, Faragó Tamás.

Befejeződhet-e azon napon az Európa-bajnokság, amelyiken kezdődik, úgy hogy egyébként már bő egy hete tart, és néhány nap van még hátra belőle?

Többek között ez volt a – találós kérdés – a Magyarország–Olaszország női vízilabda Eb-negyeddöntő előtt, hiszen mindenki elmondta, ezzel a mérkőzéssel indul igazán a kontinensviadal Barcelonában. Csakhogy a vesztesnek az érdemi része be is fejeződik, mert az 5–8. helyért küzdeni nem nagy élmény, pláne az Európa-bajnoki címvédő mieinknek…

Maga Bíró Attila szövetségi kapitány az összeszokottság miatt 51–49 százalékban határozta meg az esélyeket az olaszok javára, ráadásul a legutóbbi idény eredményeit figyelembe véve (egy győzelem, egy döntetlen, egy vereség) is finoman szólva kiélezett mérkőzés várt ránk.

„Elhozod” – visította valamelyik magyar pólós a kispadról, s Szilágyi Dorottya nem is tehetett mást, elhozta a labdát, ám a következő két fontos momentum az olimpiai ezüstérmesé volt, hiszen 2–0-ra meglépett. A 7. percben Parkes Rebecca betette a – harmadik kihagyott emberelőny után – kipattanó labdát, de Roberta Bianconi távoli bombával 3–1-re alakította az állást az első negyed végén.

Szücs Gabriella kezéből kiesett a labda, míg az ellentámadásból Arianna Garibotti távolról bevágta a labdát – ez a különbség 3–3 és 2–4 között. Kicsivel később viszont végre egyenlített a válogatott, ezúttal Leimeter Dóra lövését gyötörte be a centerben nyomorgatott Parkes.

 

„Magyarok, magyarok!” – zúgott a lelátó egyik oldala, amelyre öblös kiáltásokkal szinte egymaga válaszolt Fábián László, a Magyar Olimpiai Bizottság a vízilabdázókat napok óta a helyszínen biztató sportigazgatója. Kicsivel később minden oldal robbant, amikor Gyöngyössy Anikó félig vízbe fullasztva akcióból először juttatta vezetéshez a válogatottat.

Az olaszoktól előzetesen is számítottunk a verekedős, hisztis vízilabdára, s szó se róla, Keszthelyi nemcsak kiemelt figyelmet élvezett védekezésben, de olykor provokálták is, ám a csapatkapitány nagyon higgadtan tűrte a próbálkozásokat. A Gyöngyössyre fújt sokadik kontránál – amely sárga lapot érő méltatlankodásra ragadtatta Bíró Attilát – eszünkbe jutott a kapitány mondata: a partról biztosan nem a magyarokat támogatják majd. Kevéssel a harmadik negyed zárása előtt bajba került a válogatott: Keszthelyi kihagyott ötöse után Illés Anna kipontozódott, s Garibotti meglőtte a negyedik gólját is.

A közönség szünetbeli, szűnni nem akaró füttyénél semmi sem minősíthette jobban a játékvezetők ténykedését. A válogatott azonban nem hajolt meg az ellenszélben, Szilágyi amolyan „veszett fejsze” támadásból egyenlített két perccel a vége előtt. Pillanatokkal később második sárgával kiállították Bírót, ami azt jelenti, hogy kihagyja a következő meccset, de ez kit érdekelt akkor, amikor Keszthelyi klasszismegoldással fél perccel a vége előtt vezetést szerzett, ráadásul Gangl büntetőt hárított!

A válogatott 10–9-re nyert, és készülhet a hollandok elleni elődöntőre. Szóval, folytatódhat az Európa-bajnokság. Nem is akárhogyan.

KESZTHELYI GYŐZTES GÓLJA ÉS A GANGL ÁLTAL HÁRÍTOTT ÖTMÉTERES

TOVÁBBI NEGYEDDÖNTŐK
Görögország–Oroszország 11–10 (0–1, 2–0, 2–2, 2–3, 5–4) – ötméteresekkel
Hollandia–Németország 22–2 (6–0, 8–0, 3–1, 5–1)
Spanyolország–Franciaország14–5 (2–2, 5–0, 3–2, 4–1)

A 9. HELYÉRT
Izrael–Szerbia 5–6 (3–1, 0–2, 1–0, 0–1, 1–2) – ötméteresekkel
A. 11. HELYÉRT
Horvátország–Törökország 11–6 (2–0, 2–1, 3–1, 4–4)

AZ ELŐDÖNTŐ PÁROSÍTÁSA
Július 25., szerda
17.00:
Hollandia–Magyarország
18.30: Görögország–Spanyolország

PERCRŐL PERCRE

NEGYEDIK NEGYED

32. perc: Vége, 10–9-re nyert a magyar válogatott, s készülhet az elődöntőre, amelyben minden bizonnyal a hollandokkal találkozunk.

32. perc: GANGL! Bianconi a jobb alsót vette célba, de a magyar kapus hárított.

32. perc: Ötméterest kaptak az olaszok, Garda szabálytalankodott Palmierivel szemben.

32. perc: MICSODA GÓL! Keszthelyi úszott be centerbe, kicsit hosszan kapta a labdát, de egy pazar csavarral a jobb alsóba lőtt. 10–9

32. perc: Avegno ejtette a lécre a labdát.

31. perc: Csabai blokkolt óriásit, de az olaszok visszaszerezték a labdát.

31. perc: Parkest állították ki, időt kértek az olaszok. Bíró Attila kapott újabb sárga lapot, villant a piros.

30. perc: Leimeter passza pontatlan volt, az olaszok kiegészültek, de nem értek oda Szilágyira, aki a bal alsó sarokba küldte a labdát. 9–9

30. perc: Bianconit centerből kiállították, Bíró Attila időt kért.

30. perc: Garibotti lövése megpattant a blokkon, így az könnyű zsákmány volt Ganglnak.

29. perc: Keszthelyi lőtt a kapu mellé.

29. perc: Nem kaptunk ítéletet, majd az olaszoknál lejárt a támadóidő.

28. perc: Szerencsénk volt, Bianconi ejtése után a labda a kapufáról kifelé pattant.

27. perc: Megérkezett a magyar válasz, Szilágyi lőtte az olasz kapu bal oldalába a labdát. 8–9

27. perc: Másodpercekkel a támadóidő lejárta előtt Queirolo lőtte ki a kapunk bal alsó sarkát. 7–9

27. perc: Ez már bent van, Leimeter védhetetlenül bombázott a léc alá. 7–8

26. perc: Avegno ívelte a kapufára a labdát, majd ismét felúszás közben kaptunk emberelőnyt.

26. perc: Parkes tűnt el a védők gyűrűjében, ítélet nincs.

25. perc: Leimeter néhány lóba után tüzelt, Gorlero ezt is hárította. Legalább a sarokból jöhetünk. Megismétlődött az előző forgatókönyv, Leimeter lövését az olasz kapus megint szögletre nyomta.

25. perc: Elkezdődött a negyedik negyed, Szilágyi negyedszer is megnyerte a ráúszást.

HARMADIK NEGYED

24. perc: Véget ért a harmadik negyed, az olaszok visszavették a vezetést. 8–6 oda.

24. perc: Újabb magyar kontra, ez a bírói felfogás kezd teljesen nevetségessé válni…

24. perc: Illést harmadszor is kiállították, így ő kipontozódott. Megint Garibottira jött ki a figura, aki a kapunkba bombázott. Gangl fejéről pattant a hálóba a labda. 6–8

24. perc: Ez sajnos kimaradt, Gorlero hárította Keszthelyi jobb felsőbe tartó labdáját.

23. perc: Keszthelyi bejátszása után Gyöngyössy harcolt ki újabb ötméterest.

23. perc: Bíró Attila időt kért.

23. perc: Leimetert állították ki, s az emberhátrányt nem sikerült kivédekeznünk. Garibotti bombázott a bal felső sarokba. 6–7

23. perc: Megint Gyöngyössyt látták támadásban szabálytalannak, ez több mint érdekes ítélet…

22. perc: Páros kiállítás, Gyöngyössynek és Tabaninak kell kiúsznia. Labdát szereztek az olaszok, de visszakaptuk a támadás lehetőségét.

21. perc: Felúszás közben kaptunk egy emberelőnyt, Keszthelyi a kapufát találta el, majd Gyöngyössy vitte a víz alá a labdát.

21. perc: Nincs bent az emberelőny, Emmolo vágta a lécre a labdát.

21. perc: Csabait állították ki másodszor, az olaszok időt kértek. Bíró Attila kapott egy sárga lapot reklamálásért – az olaszok egyébként folyamatosan kapják az emberelőnyöket…

20. perc: Gorlero nyomta a kapu fölé a labdát Horváth lövése után.

20. perc: Egyenlítettek az olaszok, Emmolo lőtte ki a jobb felső sarkot. 6–6

19. perc: Illést küldték ki, Queirolo lövését hárította Gangl.

18. perc: Szilágyi lövését védte szépen Gorlero.

18. perc: Szücsöt állították ki, majd a kissé nehézkes olasz emberelőny végén Tabani lövése a lécről a kapuba pattant. 6–5

17. perc: Remek kezdés, újabb magyar gól: Leimeter kissé jobbról kilőtte a kapu jobb oldalát. 6–4

17. perc: Elkezdődött a harmadik negyed, Szilágyi ezúttal is elhozta a labdát.

MÁSODIK NEGYED

16. perc: Nincs újabb olasz gól, véget ért az első félidő. A magyar válogatott 5–4-re vezet két negyed után.

16. perc: Micsoda gól, fordítottunk! Hét másodperccel a vége előtt Gyöngyössy kapott labdát, majd háttal a kapunak a léc alá bombázott. 5–4

16. perc: Ezt is kivédekeztük, majd Bíró Attila 20 másodperccel a félidő vége előtt időt kért.

16. perc: Bianconi is a lécre ejtette a labdát, de az olaszok egy gyors kontrának köszönhetően visszakapták a labdát.

16. perc: Megszerezhettük volna a vezetést, de Gyöngyössy három védővel a nyakán a lécre vágta a labdát.

15. perc: Kivédekeztük az emberhátrányt, Queirolo lőtt az oldalhálóba.

15. perc: Illést állították ki, az olaszok időt kértek.

14. perc: Egyenlítettünk! Leimeter találta el a kapufát, a kipattanóra megint Parkes reagált a leggyorsabban, s három védő gyűrűjében az üres kapuba tolta a labdát. 4–4

14. perc: Emmolo kísérletezett távolról, de egy blokkoló kézről a kapu mellé csorgott a labda.

13. perc: Gurisatti szerzett labdát, majd megúsztunk, de Keszthelyi ejtését a kapus hárította.

12. perc: Gardát állították ki, az emberelőny végén Emmolo a lécre vágta a labdát, a kipattanót pedig begyűjtöttük.

12. perc: Gyöngyössy harcolt ki ötméterest, amelyet Keszthelyi kíméletlenül a kapu bal oldalába vágott. 3–4

11. perc: Ez viszont bent van, Garibotti a jobb felső sarokba pattintotta a labdát. Gangl érezte az irányt, de nem érhetett oda. 2–4

11. perc: Szücs került helyzetbe, de kicsúszott a kezéből a labda.

10. perc: Garibotti lövése szállt mellé.

9. perc: Keszthelyit kiállították, az olaszok szépen végigjátszották az emberfórt, de Aiellót nagy helyzetben Leimeter blokkolta.

9. perc: Így is van: Keszthelyi szemben a kapuval a jobb felső sarokba pattintotta a labdát. 2–3

9. perc: Elkezdődött a második negyed, elhoztuk a labdát, emberelőnyben támadhatunk.

ELSŐ NEGYED

8. perc: Emberelőnybe kerültünk, de közben véget ért az első negyed, az olaszok 3–1-re vezetnek az első nyolc perc után.

8. perc: Csabait küldték ki, majd Bianconi lövésébe hiába kapott bele Gangl, a lécről a kapuba pattant a labda. 1–3

8. perc: Horváth kísérletezett, de Gorlerót nem sikerült becsapnia.

7. perc: Garibotti lövése után hárított Gangl, majd Illés lövése után az olasz kapus is bemutatott egy védést.

7. perc: Avegnót állították ki, majd Gurisattit blokkolták le. Viszont megszereztük a kipattanót, Keszthelyi kapufáról kipattanó lövése után az üresen maradt Parkes lőtt az üres kapuba. 1–2

6. perc: Bíró Attila időt kért.

6. perc: Ez viszont bent van, Avegno küldte a kapunk jobb oldalába a labdát. 0–2

6. perc: Mi is lőttünk egy kapufát, Csabainak hiányzott kevés a gólhoz.

5. perc: Megjáratták a labdát az olaszok, majd Palmieri lőtt, de a labda kijött a kapufáról.

5. perc: Szücsöt állították ki Palmieriről, az olaszok azonnal időt kértek.

4. perc: Gangl is bemutatott egy védést, Queirolo lövését hárította.

4. perc: Megint emberelőnybe kerültünk, Keszthelyi, majd Szilágyi lövése sem talált utat az olasz kapuba.

4. perc: Gyöngyössynél láttak szabálytalanságot, majd a másik oldalon Bianconi találta el a kapufát.

3. perc: Parkest állították ki, s az olaszok éltek az emberelőnnyel: Garibotti lőtte ki a bal felső sarkot. 0–1

2. perc: Tabanit küldték ki, de nem tudtuk kihasználni az emberfórt, Szücs lőtte a kapu mellé a labdát.

1. perc: Parkest szerelték az olaszok, a másik oldalon Aiellóra fújtak kontrát.

1. perc: Elkezdődött a mérkőzés, Szilágyi nyerte meg az első ráúszást.

A mieink kék, az olaszok fehér sapkában.

Köszöntjük kedves olvasóinkat, hamarosan kezdődik az Olaszország–Magyarország mérkőzés a női vízilabda Európa-bajnokság negyeddöntőjéből. Tartsanak velünk!

ELŐZMÉNYEK

A magyar válogatott a házigazda spanyolok elleni vereséggel kezdte az Eb-t (9–13), azóta azonban mind a négy mérkőzését megnyerte: sorrendben Törökországot (32–5), Szerbiát (23–6), Oroszországot (8–7) és Németországot (26–1) győzték le a mieink.

Az olaszok az Izrael elleni 21–2-es sikerrel kezdtek, majd kikaptak a görögöktől (6–7) és döntetlent játszottak a hollandokkal (6–6). A csoportkör utolsó két fordulójában két könnyed győzelmet arattak: előbb 24–3-ra megverték a horvátokat, majd 11–3-ra a franciákat.

Színészkedős, verekedős mérkőzést vár a magyar női vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya, Bíró Attila az olaszok elleni sorsdöntő Eb-negyeddöntőben. Részletek itt!

Keszthelyi Rita, Tóth Eszter és Szücs Gabriella mérkőzés előtti várakozásairól ide kattintva olvashat!

A MAGYAR VÁLOGATOTT EDDIGI MECCSEI
Július 14.: Magyarország–Spanyolország 9–13
Július 15.: Törökország–Magyarország 5–32
Július 17.: Magyarország–Szerbia 23–6
Július 19.: Oroszország–Magyarország 7–8
Július 21.: Magyarország–Németország 26–1

A MAGYAR NŐI VÁLOGATOTT EURÓPA-BAJNOKI KERETE
Kapusok:
Gangl Edina (UVSE), Tóth Eszter (BVSC-Zugló Diapolo)
Mezőnyjátékosok:Csabai Dóra, Keszthelyi Rita, Parkes Rebecca, Szücs Gabriella (mind UVSE), Garda Krisztina, Gurisatti Gréta, Horváth Brigitta, Szilágyi Dorottya (mind Dunaújvárosi Egyetem-Maarsk Graphics), Gyöngyössy Anikó, Leimeter Dóra (mindkettő BVSC), Illés Anna (Berkeley, amerikai)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik