Női vízi: nagyot harcolt az UVSE, de a Kirisi Európa tetején

R. E. B.R. E. B.
Vágólapra másolva!
2017.11.04. 17:36
null
Mindent megtett az UVSE, de ez is kevés volt az Euroliga-győztes ellen (Fotó: Madar Dávid/MVLSZ)
Az orosz Kirisi nagy csatában, az első negyedben összeszedett előnyének köszönhetően legyőzte az UVSE-t a női vízilabda európai Szuperkupa-meccsen.

 

Rossz szavuk nem lehetett a hangulatra azoknak, aki a férfimeccs előtt két és fél órával érkeztek a Komjádiba, hiszen már a női Szuperkupa-mérkőzésre is több száz néző gyűlt össze. S nem csak nézték a meccset, többségében szurkoltak is: az egyik oldalról a Kirisi síppal, dobbal, nádi hegedűvel (rendben, utóbbi talán nem volt náluk) felszerelkezett kemény magja diktálta a tempót, míg a lelátó másik felén az UVSE „ultrái” felelgettek az oroszoknak.

A szervezők nem túloztak, amikor remek körítést ígértek, profi videós bejátszásokkal, lüktető zenével vezették fel az Euroliga-győztes oroszok és a LEN-kupa-első csatáját, rangot adva az eseménynek.

A magyaroknak már jól indult a mérkőzés, hiszen a kezdés előtt Faragó Tamás, a 2005-ben a nőkkel világbajnok korábbi szövetségi kapitány adta át Keszthelyi Ritának és Gangl Edinának a 2016–2017-es idény legjobb játékosát és kapusát megillető díjat.

Sokkal több öröm végül nem is jutott az UVSE-nek, mert ledolgozhatatlannak bizonyult az első negyedben összeszedett hátrány. A Kirisi öt gólt szerzett az első nyolc percben: előbb Anasztaszija Szimanovics használta ki szépen, hogy üresen maradt, majd Jekatyerina Prokofjeva talált be, azaz percek alatt kétgólos hátrányba került az UVSE. Az oroszok a sportszerűség határán belül agresszívan védekeztek, csentek labdát úgy is, hogy kiállításból úszott vissza a játékosuk, és nagyon éltek centerben.

A második-harmadik felvonás kiegyenlített küzdelmet hozott, Gangl jól állta az orosz lövéseket, még ötöst is védett, de a túloldalon a kolléganőjét sem tudták zavarba hozni a magyarok. A csapatkapitány Tóth-Csabai Dóra emberelőnyből szerzett gólja nyomán már csak 7–6-os hátrányt mutatott az eredményjelző, s bár ezt követően többször is a LEN-kupa-első kezében volt a labda az egyenlítéshez, ez nem jött össze, sőt fél perccel a vége előtt a mezőny legeredményesebbje, a négy gólig jutó Szimanovics volt ismét eredményes. Noha az utolsó negyedben mindent megpróbált az UVSE, nem tudott fordítani, így a Kirisi érvényesítette a papírformát: az Euroliga aranyérmeseként elhódította az európai Szuperkupát is..

„Az elején fault nélkül adták be centerbe a labdákat az oroszok, pedig tudtuk, hogy erre számíthatunk tőlük, készültünk is rá – értékelt rendkívül csalódottan Keszthelyi Rita. – A túloldalon mi nem tudtunk akciógólokat lőni, és a kritikus helyzetekben türelmetlenek voltunk, néha talán túljátszottuk a figurát. Nem a hangulat miatt alakult így a mérkőzés, szezon eleje van, egyelőre itt tartunk. Fontos tapasztalat, hogy amit megbeszélünk, ahhoz tartsuk magunkat, és ha nem megy, akkor gyorsabban reagáljunk.”

NŐI VÍZILABDA EURÓPAI SZUPERKUPA
KINEF KIRISI (orosz)–UVSE 10–6 (5–3, 2–2, 1–1, 2–0)
Komjádi uszoda, 800
néző. V: Severo (olasz), Torres (spanyol)
KIRISI:
Karnauk – Zubkova 2, PROKOFJEVA 2, Szoboljeva, SZIMANOVICS 4, Rizskova, Krimer. Csere: HAMZAJEVA 2, Lapina, Jakuseva, Ivanova. Edző: Alekszandr Kabanov
UVSE:
GANGL – Czigány D. 2, Keszthelyi 1, Szücs, Parkes, Tóth-Csabai 2, Sevenich. Csere: Tóth Ildikó 1, Pap M., Gyárfás D., Kiss Eszter, Mucsy. Edző: Benczur Márton
Gól – emberelőnyből:
7/1, ill. 13/3
Gól – kettős emberelőnyből:
1/0, ill.
Gól ötméteresből:
1/0, ill.
Kipontozódott:
Hamzajeva (19.), Krimer (23.)
MESTERMÉRLEG
Benczur Márton: – Megilletődötten kezdtünk, kicsit idegesen, pontatlanul, a Kirisi ellenben úgy, ahogyan egy Euroliga-győzteshez illik. Az oroszok jóval tapasztaltabbak az ilyen hőfokú mérkőzéseket tekintve, mint mi, ehhez a szinthez még fel kell nőnünk. Türelmetlenek is voltunk, és azért kár, mert több volt a meccsben. A végén igyekeztem lehetőséget adni a fiatal játékosoknak.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik