LAKNER GÁBOR 2020.01.17 12:01 Frissítve: 2020.01.17 13:10

Női vízi Eb: „Nem szabad, hogy ez elaltasson minket”

A női válogatott bírta az úszóversenyt az oroszokkal, remekül védekezett emberhátrányban, így győztes rangadó után készülhetett a következő erőpróbára az Eb-n.

Illés Anna győztes gólt lőtt az oroszok ellen (Fotó: Török Attila)

 

A női vízilabda-válogatott óriási meccsen 9–8-ra győzött az oroszok ellen a csoportkör első rangadóján. A játékosokat elnézve ez a mérkőzés már a bevonulásnál eldőlt, hiszen amíg az oroszok rendkívül komoran léptek fel a pódiumra, a mieink mosolyogva és integetve érkeztek a medencetérbe.

„Én is úgy érzem, hogy felszabadultan vártuk a kezdő sípszót – mondta Illés Anna, a női válogatott bekkje. – Jól sikerült a bemelegítés, a kedvünk most is remek volt, sok vicces csapattársam van, akik mindig feldobják a hangulatot. Nyilván kellő komolysággal állunk hozzá a meccsekhez, de emellett el kell érnünk azt az önfeledt állapotot, amelyet ezúttal sikerült. Kissé furcsa volt két ilyen sima mérkőzés után végre kemény meccset játszani, de a szakmai stáb jól felkészített minket a helyzetre. A csapat pedig tartotta magát a megbeszéltekhez, amit kért tőlünk, azt a kapitány többnyire viszont is láthatta a mérkőzésen.”

A magyar válogatott kilencedik – mint később kiderült, győztes – gólját Illés Anna lőtte, abban a pillanatban, amikor az oroszok éppen kiegészültek volna az emberhátrány leteltével.

„Nem volt időm végiggondolni a helyzetet, ilyenkor annyira kevés az idő, hogy ösztönből lövünk kapura. Az volt a fontos minden lövésünknél, hogy ne forduljanak le belőle az oroszok – ebből nem is fordultak – elevenítette fel a győztes gólt az FTC-Telekom játékosa. – Több-kevesebb sikerrel azonban az egész mérkőzésen megakadályoztuk őket a lefordulásokban, ezzel nagyon fontos taktikai fegyvertől fosztottuk meg őket. Ebben nagy segítség volt, hogy mi is elég gyors csapat vagyunk, bírtuk az úszóversenyt az oroszokkal. Ami még döntő tényező volt, hogy az emberhátrányos védekezésünk végig kitűnően működött.”

A magyar válogatottra pénteken a görögök várnak, akiket az elmúlt négy hétben kétszer is legyőzött – egyszer idegenben, a világligában, egyszer pedig Dunaújvárosban, felkészülési tornán.

„Biztosan benne van a görögökben a két pofon, de nem szabad, hogy ez elaltasson minket – mondta Illés Anna. – Csütörtökön ugyanolyan komolyan készültünk ellenük, mint az oroszok ellen, remélem, az eredmény is hasonlóan alakul.”

És hogy pontosan mire is készült a csapat a szünnapon, arról már Bíró Attila szövetségi kapitány beszélt lapunknak.

„Bízom benne, hogy a görögök ellen már tudjuk kamatoztatni a gyorsaságunkat, mert lassúbbak, mint az oroszok – mondta a kapitány. – Ezzel együtt a hat a hat elleni játékban jóval erősebbek, kitűnő centereik és átlövőik vannak. Bízom benne, hogy fel tudjuk törni a rájuk jellemző behúzódó zónavédekezést, vagy éppen el sem jutunk addig, hogy fel kelljen törni, mert a lefordulásokból eredményesek leszünk.”

A nyerő taktika tehát megvan, már „csak” meg kell valósítani.

A KÖVETKEZŐ ELLENFÉL: GÖRÖGORSZÁG

A magyar női válogatott a görögök ellen folytatja a csoportkörben, és ha legyőzi ellenfelét, meg is nyeri a csoportját. Mellettünk szól, hogy a két csapat legutóbbi öt tétmérkőzéséből négyszer mi nyertünk, például december 23-án Athénban világliga-selejtezőn 9–5-re győztünk. Ráadásul Bíró Attila együttese az Eb előtt, Dunaújvárosban rendezett felkészülési tornán is alaposan elpáholta a görögöket, akkor 16–8-ra bizonyult jobbnak. Ez az eredmény azonban ne tévesszen meg senkit, ekkora különbség nincs a két csapat között. A görögöknek ez lesz az első nehezebb mérkőzésük az Eb-n, korábban a szerbek ellen 26–7-re, a szlovákok ellen 18–2-re nyertek. A „felhozó” meccseken Eleftheria Plevritu, Eleni Xenaki és Maria Miriokefalitaki szórta meg magát leginkább, hárman harminc gólt vállaltak, így a mieinknek is elsősorban rájuk kell figyelniük.

NŐI VÍZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG (BUDAPEST, DUNA ARÉNA)
CSOPORTKÖR, 4. FORDULÓ
A-CSOPORT
14.30:
Oroszország–Horvátország
17.30: Szlovákia–Szerbia (Tv: M4 Sport)
19.00: MAGYARORSZÁG–Görögország (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

AZ A-CSOPORT ÁLLÁSA 
1. Görögország 3 3
62–12 +50 9
2. MAGYARORSZÁG 3 3 54–16 +38 6
3. Oroszország 3
2 1 66–13 +53 6
4. Horvátország 3
1
2 18–51 –33 3
5. Szerbia 3 3
17–62 –45 0
6. Szlovákia 3
3
6–69 –63 0

 

2020.10.02 19:24:10

Vízilabda BALLAI ATTILA

Húsz év távlatából is mesés: felelevenítjük a magyar vízilabdázók sydneyi olimpiai győzelmét.

2020.09.18 21:05:14

Vízilabda MALONYAI PÉTER

A vízilabdázás állócsillaga 70 évesen sem hazudtolja meg önmagát: fergeteges sztorik Budától Szicíliáig.

2020.08.30 22:36:47

Vízilabda CSURKA GERGELY

ALAPVONAL. Dopping- és minden más frontról pontosan tudjuk, mekkora gazemberségeket képesek egyesek elkövetni az eredmény érdekében – kétségünk se legyen afelől, hamarosan a koronavírustesztek manipulálása is piaci alapon zajlik majd.