Nagy-védések és döntőt érő siker: Eger-Vasas finálé lesz

Vágólapra másolva!
2011.05.01. 20:49
null
Boskovic jól célzott, négy gólja döntőbe segítette a Vasast (Fotó: Szabó Miklós - archív)
A ZF Eger után a TEVA-Vasas UNIQA férfi vízilabdacsapata is bejutott a 2010–2011-es ob I. döntőjébe, miután hazai medencében 10–7-re legyőzte a Szeged-Betont.

Nagyon fontos mérkőzésre készült a bajnoki címért viaskodók küzdelmében a Vasas és a Szeged: az Eger már finalistaként várt ellenfélre, és a piros-kékek győzelmük esetén szintén bejutottak volna a döntőbe. Egy döntetlen azt jelentette volna, hogy a Vasas hárompontos előnye megmarad a Szegeddel szemben, míg egy vendéggyőzelemmel a csongrádiak kerültek volna közelebb a döntőhöz.

Az első negyedet két gyors góllal kezdte Molnár Tamás és Joseph Kayes révén a Szeged, de a Vasas ugyanilyen gyorsan válaszolt: Decker Ádám szépített, majd Miho Boskovic ejtette át a szó szoros és átvitt értelmében is Baksát.

Átejtésben Juhász Zsolt sem volt rossz, a harmadik szegedi gólra Boskovic felelt meg, majd a vendégek belőtték második fórjukat is Kiss Csaba révén – egy játékrész után 3–4, potyogtak a gólok.

Az első negyedbeli gólszüretet gólszünet követte, a folytatásban sokáig nem zörögtek a hálók, majd három perccel a második negyed vége előtt Boskovic lóba után kilőtte pattintva a jobb sarkot – 4–4.

A szegediek még meg sem emésztették az egyenlítő gólt, már megkapták a követezőt: Steinmetz Barna megpattanó lövése talált utat a hálóba, először vezetett a Vasas! Nem sokáig: egy jól kijátszott Szeged-fórt Aaron Younger suvasztott a hálóba. A rekontrát egy emberelőny villámgyors kihasználásával a centerben üresen maradt Vörös Viktor mondta be, sőt, a Vasas 7–5-re megléphetett volna, de Decker hiába maradt egyedül a kapussal szemben, szétlőtte a lécet – félidőben 6–5 a Vasasnak.

A Szeged nem tűrte a hátrányt, újra kihasznált egy előnyt, Younger révén. A következő szó Boskovicé volt, aki egy távoli találattal immár negyedik gólját szerezte meg – a Vasas klasszisa precíz lövéseivel húzta a csapatát.

A negyed közepére ismét iksz volt, miután egy elpasszolt labdát követően a Szeged büntetőt harcolt ki, Molnár pedig higgadtan büntetett is, 7–7. Ekkor jött egy elsőre nagy jelentőségűnek tűnő eset: Kiss Gergelyt szövegért végleg, Boskovicot „simán" állították ki, a Szeged emberelőnyben támadhatott, ráadásul egy Vasas-kulcsember ki is esett! A fórt Nagy Viktorba lőtték a vendégek, viszont a Vasas is kihagyott egy emberelőnyt – Baksa is védett egy nagyot, egyszer meg a kapufa sietett a segítségére.

Végül a Vasas lépett előbb hétről a nyolcra (Vámos révén), így az angyalföldi csapat minimális előnyből várhatta a hajrát. A záró negyed végén Kayes harcolt ki fórt, a Szeged kissé döcögősen játszotta meg az emberelőnyt, egy közeli húzásig eljutott ugyan, de Nagy Viktor lehúzta a rolót. Jó védekezés után jó támadás: Katonás megtalálta a rést a falon, a blokkoló kezek között elküldött labdája után kettővel vezetett a Vasas. A Szegednek nem maradt sok ideje, ráadásul Nagy Viktor mellett nehezen lehetett utat találni: a hazaiak kapusa Kiss Csaba ziccerét megsemmisítő magabiztossággal húzta le.

Powers góljával minden eldőlt, 10–7 után dalolhatott a Vasas-tábor: a döntőbe jutást immár nem fenyegette veszély. Nagy Viktor kulcsfontosságú pillanatokban extrát tudott nyújtani, az angyalföldiek leküzdötték a Szeged makacs ellenállását – a háromgólos hazai siker egyben döntőt is eredményezett, a fináléban Eger–Vasas.

FÉRFI VÍZILABDA OB I
RÁJÁTSZÁS AZ 1.–4. HELYÉRT, 4. FORDULÓ
TEVA-VASAS-UNIQA–SZEGED-BETON VE 10–7 (3–4, 3–1, 2–2, 2–0)
Komjádi uszoda, 700 néző. Vezette: Dodog, Vogel G.
VASAS: NAGY V. – KATONÁS 1, BOSKOVIC 4 (3), Steinmetz B. 1, Powers 1, Kiss G., Decker Á. 1. Csere: Fülöp, Takács Bálint, Vörös 1 (1), Kovács R., Vámos 1 (1), Hőna
SZEGED: Baksa – Török, MOLNÁR T. 2 (1), YOUNGER 2 (1), Kayes 1, Kiss Cs. 1 (1), Juhász Zs. 1. Csere: Salamon, Vindisch, Varga P., Komlósi
Gól – emberelőnyből: 11/5, ill. 11/2
Gól – kettős emberelőnyből: –, ill. 1/1
Gól – ötméteresből: –, ill. 1/1
Kipontozódott: Takács Bálint (17. p.), Steinmetz B. (23. p.), Kayes (27. p.)
Kiállítva (cserével, végleg): Kiss G. (21. p.)
MESTERMÉRLEG
Földi László: – Méltó volt ez a meccs ahhoz, hogy a döntőbe jutásról döntsön. Mindenki sajnálhatja, aki nem jött ki, egy nagyon jó Szegedet tudtunk legyőzni, élvezhető, izgalmas meccs volt. Csapatként nyertünk, de az elején emellett Miho Boskovic nyújtott extrát, a második félidőben pedig Nagy Viktor.
Kásás Zoltán: – Jó meccset játszottunk, csak megint az volt, hogy a második részében a kidolgozott helyzeteinket nem lőttük be. Elfáradt a társaság, van egy-két emberem, akit nem tudok játszatni. Megvoltak a lehetőségeink, és ezekkel nem éltünk, másrészt a Vasas lőtt két akciógólt centerből, talán nekünk is ezt kellett volna tenni. Ahogy ezek az apróságok összetevődnek, ennek az eredménye a vereség.
A döntőben: Eger–Vasas
A 3. helyért: Szeged–Honvéd
AZ ÁLLÁS
1. ZF-Eger 4 3 1 30–24 +6 78
2. TEVA-Vasas-UNIQA 4 2 2 33–26 +7 69
3. Szeged Beton VE 4 2 2 30–37 –7 63
4. Groupama-Honvéd 4 1 3 24–30 –6 59

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik