A női pólósok lehengerelték az Eb-címvédő Olaszországot

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.07.23. 18:42
null
Bujka Barbara tarthatatlan volt az olasz védőknek (Fotó: MTI/Kovács Anikó)
A Barcelonában zajló vizes-világbajnokság női pólótornáján a csoportkör második fordulójában a magyar válogatott meggyőző játékkal, hat góllal nyert Olaszország ellen. A papírforma szerint erősen kinéz Merész András csapatának a csoportelsőség: Brazíliát már legyőztük, és Kazahsztán sem jelenthet gondot, különösen ilyen játékkal. A mieink két negyed után már néggyel vezettek, míg Bujka Barbara és Keszthelyi Rita remek napot fogott ki. Mindketten négy–négy góllal zártak. 

 

 

A „magyar” csoportban Kazahsztán négy góllal nyert Brazília ellen. Az első fordulóban mindkét válogatott kikapott, a kazahok az olaszoktól, a brazilok tőlünk. A brazilok jól kezdték (2–1) és jól zárták (3–0) a mérkőzést, „csak” közben kaptak zsinórban nyolc gólt, így végül sima kazah győzelem született.

1. negyed

Pedig nem kezdődött túl jól a mérkőzés. Már a labdát sem mi hoztuk el, és az első gól – átlövésből – is az ellenfélé lett. Bár tegnap a férfiak is így rajtoltak Kína ellen, aztán a vége közte nyolc lett, ide. Nos, az olaszok ellen a nők hasonló erődemonstrációra aligha számíthattak – ezt amúgy is megtették Brazília ellen –, hiszen a képességek közel azonosak. Az erősödő szélben egy kontra utáni akcióból Keszthelyi Rita révén azért gyorsan egyenlítettünk. Nem engedtük tehát meglépni az ellent. A pattogós védelmekkel szemben nehéz volt ígéretes lövőpozícióhoz jutni, Keszthelyi aztán fifikás – egy szabaddobást végzett el gyorsan, amelyet remek ejtéssel zárt – góllal előnyt szerzett a mieinknek. A védelmek mellett a kapusok és a kapufák is szerepet kértek a folytatásban, majd Bujka Barbara is, akinek gólja a negyed végét jelentette egyben (3–1).

2. negyed

Centerünkhöz hasonlóan Keszthelyi is megszórta magát
Centerünkhöz hasonlóan Keszthelyi is megszórta magát

Kemény, szinte már „férfias" küzdelmet láthattunk a medencében, ám a sportszerűség határian belül. Ráadásul a bírói felfogás is követhető volt. Legalábbis nem volt meg a két csapat között az a nagyságrendű erőkülönbség, amit a partról csak azért is kompenzálniuk kellett volna érthetetlen kiállításokkal. A 11. percben Bujka is megszerezte második gólját – immár törzshelyéről, centerből –, így hárommal megléptünk. Köszönhetően annak is, hogy az olasz gólt korábban szabálytalannak ítélték, mert két méterről közelebbről húztak be egy fórt. Az első mérkőzésen magát megszóró – öt góljával a legeredményesebb – Keszthelyi a felvonás hajrájában már háromnál járt – öt lövésből –, mint amennyi az előnyünk volt. Bolonyai Flórának eközben közel fele annyi dolga akadt (5 lövés/3 védés), mint olasz kollégájának, Elena Giglinek (11/6), ami a védőmunkánkat dicsérte. A második negyed az elsőhöz hasonlóan Bujka-góllal zárult, így két gólszerzőnk 5/3-as mutatója igencsak tiszteletet parancsolt. Különösen az olaszoknál, akiknél hatan hiába próbálkoztak kapura lövéssel, míg Giulia Emmolo szerény 5/1-nél tartott. Az első félidőben két kiállításunk volt, az olaszoknak négy (6–2).

3. negyed

Bujka a fél olasz csapatot forgatta be a hátán, mielőtt újabb gólt szerzett, majd Keszthelyit újfent nem tudták semlegesíteni. A két magyar gól közé befért egy olasz is, amilyen peches, olyan örömteli is egyben: egy blokkoló kézről vágódott be a kapunkba a labda, mint a második olasz találatnál. A lövés megtévesztette ugyan Bolonyait, de legalább volt magyar védő, aki nem engedte tisztán lőni az ellent. A Brazília elleni gólfesztivált visszafogottan letudó Antal Dóra – nem szerzett gólt, pedig amúgy azokkal a legritkább esetben marad adós – is „megérkezett" a vb-re. Az olaszok a vízben voltak, de osztálykülönbség mutatkozott meg a két együttes között, különösen a támadójátékuk bizonyult szárnyaszegettnek. Ami egyben a mi védekezésünk érdeme (9–3).

4. negyed

Napra pontosan nyolc év múlva rajt a budapesti vizes vb-b.
A magyar női válogatott tagjai ennek apropóján ma
az eseményt reklámozó, 21-es sapkában edzettek

Az Antalhoz hasonlóan az első meccset gólokat tekintve „kihagyó" nehézbombázó, Szücs Gabriella is beköszönt, érett a kiütés. Egyben az a jelentős különbség, amire azért a papírforma alapján a meccs elején aligha számíthatott bárki – az aktuális Eb-címvédőről van szó –, de ezúttal nem bántuk, hogy csalódnunk kellett... Az erő és az elképzelés mellett már az önbizalom is hiányzott az olasz támadásokból és lövésekből, bár Teresa Frassinetti bombája erre némiképp rácáfolt. A semleges szurkolóknak minden bizonnyal tetszett, ilyen tetemes előny birtokában pedig most mi is megengedhettünk magunknak egy ilyen gesztust. Nem úgy Merész András. A szövetségi kapitány hevesen magyarázta, miként kellett volna kivédekeznünk ezt az akciót is, majd másfél perccel a vége előtt időt kért. Persze mindig jó szusszanni egyet a nagy rohanásban, de hogy van az, hogy már hosszú percek óta nem szereztünk gólt? A végén Garda Krisztina még kipontozódott, újabb gól már nem született. A záró részt ikszre adtunk ugyan, de egy ilyen parádés teljesítmény után ez legyen a legnagyobb bajunk (10–4).

VIZES-VB, BARCELONA
NŐI VÍZILABDATORNA, 2. FORDULÓ
MAGYARORSZÁG–OLASZORSZÁG 10–4 (3–1, 3–1, 3–1, 1–1)
Barcelona, 400
néző. V: Borell (spanyol), Margeta (szlovén)
MAGYARORSZÁG: BOLONYAI – Antal 1, KESZTHELYI 4, Szücs G. 1, BUJKA 4, Miskolczi, Kisteleki D. Cs: Takács O., Tóth I., Menczinger K., Garda, Illés A. Szövetségi kapitány: Merész András
OLASZORSZÁG: Gigli – Cotti, Aiello, Padicchi 1, Frassinetti 1, Di Mario, Garibotti 1. Cs: Palmieri, Pomeri, Quueirolo, Bianconi, Emmolo 1. Szövetségi kapitány: Fabio Conti
Gól – emberelőnyből: 6/4, ill. 5/0
Gól – ötméteresből:1/1, ill. –
Kipontozódott: Garda (31. p.)
MESTERMÉRLEG
Merész András:
– A meccs előtt azt mondtam játékosaimnak, ha annyit játszanak, amennyit tudnak, az elég kell hogy legyen. Mostantól kezdve készülni kell a nyolcaddöntőre, de azért eszembe jut egy régi mondás, még a Vasas–BVSC csaták időszakából. Az oroszlán egyforma nagyot üt a gazdájára és a nyuszira is. Jobb, ha ezt megszívleljük, és így játszunk a folytatásban. A játékosok eddig mindent megtettek, amit kértünk tőlük, mert hittek bennünk, mostantól már magukban is hihetnek. Nagyon fegyelmezettek voltunk, amit a délelőtti taktikai megbeszélésen lerajzoltunk, azt gyakorlatilag hiba nélkül hajtottuk végre. Szuperlatívuszokban beszélhetek a csapatról, de messze még a világbajnokság vége. Most kell szerénynek maradni.
Fabio Conti: – Megpróbáltunk jól védekezni és elöl építkezni, de a magyarok sokkal okosabban játszottak, és a góllövőik is erődemonstrációt tartottak. Rengeteg hibát követtünk el, sokszor egyénileg akartuk megoldani a helyzeteket, de csapat vagyunk, együtt nyerünk és együtt veszítünk.

A JÁTÉKNAP EREDMÉNYEI
A-CSOPORT
Üzbegisztán–Hollandia 3–30 (1–7, 0–9, 1–6, 1–8)
Spanyolország–Oroszország 6–7 (0–1, 2–1, 1–3, 3–2)

B-CSOPORT
Új-Zéland–Dél-afrikai Köztársaság 13–7 (3–2, 3–1, 3–1, 4–3)
Ausztrália–Kína 14–5 (1–3, 3–2, 6–0, 4–0)

C-CSOPORT
Görögország–Nagy-Britannia 13–7 (1–1, 2–2, 5–2, 5–2)
Egyesült Államok–Kanada 10–8 (4–1, 2–2, 3–2, 1–3)

D-CSOPORT
Kazahsztán–Brazília 9–5 (2–2, 3–0, 2–0, 2–3)
MAGYARORSZÁG–Olaszország 10–4 (3–1, 3–1, 3–1, 1–1)

4. negyed

32. Az utolsó támadásunk a kapufán halt el, véget ért a mérkőzés.10–4-re nyert a magyar válogatott.
32. Illés blokkja ismét meghiúsítja az olasz gólszerzést.
31. Takács próbálkozását védi a kapus, a visszaúszásnál Gardát cserével végleg kiállítják. Időkérés itt is.
31. Jó védekezés, Merész újabb időt kért.
31. Tóth szabaddobása a kapufán csattant.
30. Menczinger lövését védte a kapus, de a túloldalon Bolonyai is résen volt.
29.
Szépítettek az olaszok, Frassinetti. 10–4
29.
Bujka lövését védte a kapus.
28.
Bolonyai véd kétszer is, Bujka ellen kontra, majd újabb magyar labdaszerzés.
27.
Mellé szálló olasz lövés után Kisteleki ejt a kapufára.
26. Bolonyai újabb védése után Bujka lövése akadt el a kapusban.
25. Megvan a 10.! Olasz kapufa után a fordulásnál Bujka harcolt ki ötméterest, Szűcs pedig magabiztosan a léc alá lőtt. 10–3
25. Olasz lövéssel és Bolonyai védéssel indult a záró felvonás.

3. negyed

24. Véget ért a negyed.
24.
Menczinger lövését védte Gigli, majd lepörögnek a másodpercek.
23.
A kipattanónk után nincs helyzet, a túloldalon egy pontatlan ejtéssel próbálkoztak.
22.
Gardát ismét kiszórják, de csak lécig jutnak az olaszok.
22.
Az első magyar találat, amelyet nem Bujka vagy Keszthelyi szerzett: Antal volt eredményes középről, fórból. 9–3
21. Keszthelyi most a lécre lőtt.
20.
Garda kiállítása után ismét jó a blokk.
20.
Antal utolsó másodperces lövését blokkolják a védők.
19.
Takács második kiállítása után blokkol a védelem, de kontra elöl, majd Bolonyai véd.
18.
Na de Keszthelyi sem akar lemaradni! 7 méterről lőtt Gigli kapujába. 8–3
18. Radicchi
szépít a túloldalon, egy megpattanóval közelednek az olaszok. 7–3.
18.
De „cserébe” megvan a 4. gólja is! Négy emberrel a nyakában fordult be, és volt eredményes. Már 7–2
17. Bujka nem tudta átadni Takácsnak a labdát.

2. negyed


16. Véget ért a félidő.
16. Bujka
pedig büntet is – a szélről volt eredményes –, 3 mp-cel a félidő előtt. 6–2
16. Még egy fór a végére, Bujkával szemben szabálytalankodtak, időkérés.
15.
Bolonyai védése után Bujka csavarját blokkolják.
14.
Gyenge lövés itt, gyenge lövés ott, a kapusok könnyedén védenek.
13. Frassinetti újabb kapufája után Tóthot hatástalanítják a túloldalon.
12. Keszthelyi
nem sokkal azután, hogy középről, félmagasan eleresztett lövését védte Giglia, harmadszor is eredményes volt, szélről pattintott előnyben a kapuba: 5–2!
11.
Hatott az intelem, Emmolo szépít. Garda blokkjáról csúszott be a labda. 4–2
11. Időt is kértek az olaszok.
11. A lécről kipattanó, emberelőnyös Frassinetti pattintás után Bujka kapott jó bejátszást, és nagyszerű gólt szerzett. 4–1
10.
Emberelőny itt is, de Antal lövését védte a kapus.
9. Mi vezethettük az első támadást, de Bujkát elnyomják. A túloldalon gyorsan előnybe kerültek az olaszok, de túl közelről húzták be a labdát a kapuba.

1. negyed

8. Véget ért az első negyed.
8. Egy blokk itt, egy blokk ott, majd 12 másodperccel a negyed vége előtt megszületik a harmadik magyar gól is, Bujka volt eredményes emberelőnyből. 3–1
7. Bolonyai védés után Garda a kapufát találta el, majd a visszaszerzett labdát Bujka húzta ismét kapura, de Gigli a kapufára tolja a labdát.
6.:
Vezetünk. Keszthelyi az ellene megítélt szabaddobásból ejti át Giglit. 2–1
5.:
Cotti pattintott lövése a lécről kifelé jött, majd Takács húzta a kapus kezébe a labdát.
4.:
Egyenlített a magyar csapat, az olasz támadó szabálytalanságot követően fordulás végén Keszthelyi éles szögből átejtette a kapust. 1–1
3.:
Kontrát fújnak Bujkára, de az olasz támadás is eredménytelen, mellé szállt a labda.
2.:
Garibotti átlövésével vezetnek az olaszok. 0–1
1. perc: Az olaszok hozzák el a labdát, de egyből kontrát fújnak a centerre, majd a fordulást követően Miskolczi lövését védte Gigli.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik