nemzetisport.hu 2020.06.19 14:24 Frissítve: 2020.06.19 15:06

Legyen a Duna Aréna új neve Benedek Tibor Aréna!

Három emblematikus sportlétesítménye van Budapestnek. Az egyik a Puskás Aréna, a másik a Papp László Budapest Sportaréna, a harmadik a Duna Aréna. Az első kettő az egyetemes magyar sport két kiemelkedő alakjának, bálványának a nevét viseli, a harmadik – egy folyóét. Ízlés dolga, de ha már vannak nemzetközileg is tisztelt sporthőseink, miért ne állítsunk nekik emléket így is.

Kereszteljük át a Duna Arénát Benedek Tibor Arénára! (Fotó: DPA)

 

Benedek Tibor a legtöbb magyar olimpiai bajnokkal büszkélkedő sportág, a vízilabda egyik legnagyobb egyénisége, 2020. június 18. óta a legendája.

Megérdemli az emléke, hogy méltóképpen tisztelegjünk előtte. A csütörtök esti mécsesgyújtás a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszoda, Benedek Tibor második otthona előtt ilyen tisztelgés volt. Ezrek zarándokoltak el a hajnalban elhunyt háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó portréjához. A sor vége a Margit hídnál kanyargott. A nagyrészt spontán esemény a szervezők szándékától függetlenül önálló életre kelt, nemzetegyesítő aktussá nemesedett.

(Fotó: Török Attila)
Benedek Tibor vitathatatlanul az egész nemzet hőse. A spirituális tisztelgésnél azonban többet is tehetünk, kézzel fogható, tárgyi manifesztálódása is szükséges.

Kereszteljük át a Duna Arénát Benedek Tibor Arénára!

Az ország jeles uszodái már így is legendás sportemberek – úszók, vízilabdázók – nevét viselik. Hajós Alfréd első olimpiai bajnokunk volt. Komjádi Béla a magyar póló apostola, Gyarmati Dezső az egyetemes vízilabdázás hérosza, az ő nevét mindjárt két uszoda, a hódmezővásárhelyi és a máriaremetei örökíti meg. A berlini olimpia legendás bajnokáról, Csik Ferencről Sopronban, Széchy Tamásról Gyulán neveztek el uszodát. Egerben van Bárány István és Bitskey Aladár uszoda is. A BVSC uszodája az olimpiai bajnok vízilabda szövetségi kapitány, Laky Károly nevét viseli. A miskolctapolcai létesítményt Kemény Dénes Városi Sportuszodának hívják – tessék, még élő sportemberről is neveztek el arénát.

Benedek Tibor egyiküknél sem volt kisebb sportember. Ha valaki méltó névadónak, akkor az ő.

Ízlelgessük csak… Benedek Tibor Aréna; Ugye, nem is hangzik rosszul?

Benedek Tibor (1972–2020)

KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK
Benedek Tibor pályafutása képekben – galéria
Búcsú a harcostól – Benedek Tiborra emlékezünk
„Benedek egyszerre volt csillag, csapatember, csapatkapitány”
Csapattársak, barátok, játékosok is búcsúznak Benedek Tibortól
„Halló, Benedek Tibor vagyok, elhoztam a sapkát”
Te voltál az egyetlen, akire igazán felnéztem – Sapics, a nagy ellenfél Benedek Tiborról
„Ez most tényleg fáj” ‒ Köszönjük, Tibor!
„Több embert tanított meg küzdeni és győzni, mint ahányat ismert”
Ezrek emlékeztek Benedek Tiborra a Hajósnál – galéria
2020.07.09 21:30:05

Vízilabda BERTA MIHÁLY

ALAPVONAL. A Last Dance-t látva ezen és a végtelen akaraterőn kívül több összekötő kapocs nincs is az önnön szorgalmát a tehetség egy válfajaként értelmező, a csapathoz a szeretet és az összetartozás irányából közelítő Benedek és Jordan között.

2020.07.06 21:31:14

Vízilabda CSURKA GERGELY

A HARCOS ÚTJA, 8. RÉSZ. Tibor tanítványai rutinszerűen maradnak plusz 30-40 perceket az edzések után a vízben. Mert ezt látták a Mestertől.

2020.07.05 21:11:18

Vízilabda CSURKA GERGELY

A HARCOS ÚTJA, 7. RÉSZ. A vízilabdavilág egy félmosollyal nyugtázta: Kásásék nélkül most néhány évig nem kell számolni a magyarokkal.

2020.07.04 21:53:44

Vízilabda CSURKA GERGELY

A HARCOS ÚTJA, 6. RÉSZ. „Akkor nem is elsősorban örömet éreztem, hanem valami hatalmas, kimondhatatlanul nagy elégtételt.”

2020.07.03 19:55:55

Vízilabda CSURKA GERGELY

A HARCOS ÚTJA, 5. RÉSZ. Az 1999-es doppingügy sportpolitikai játszmába torkollott, és megfosztotta Benedek Tibort a vízilabdától.