Kis Gábor ötöse döntött - az Eger javára

Vágólapra másolva!
2010.05.08. 19:57
null
Végletekig izgalmas összecsapáson nyert az Eger (Fotó: Korponai Tamás)
Címkék
Az utolsó pillanatig izgalmas összecsapáson hazai pályán nyert az Eger a Vasas ellen a férfi vízilabda-bajnokság döntőjének első összecsapásán. Gerendás György együttese a hosszabbítás után 8–8-ra végzett az angyalföldiekkel, majd ötméteresekkel megszerezte a győzelmet.

Sorozatban harmadszor találkozik a Vasas a magyar bajnokság döntőjében az Egerrel. Az angyalföldiek a legutóbbi két alkalommal nyertek, s immár sorozatbeli negyedik aranyérmükre készülnek.

Az 2009–2010-es szezon döntőjének első összecsapását Egerben rendezték, ahol Gerendás György csapata megpróbálta megtartani pályaelőnyét.

Az elején úgy tűnt, hogy gólgazdag találkozót hoz a finálé első mérkőzése. Biros Péter kettős emberelőnyből szerzett találatára válaszolt szintén fórból Hosnyányszky Norbert még a találkozó legelején. A folytatásban szintén Biros volt eredményes, amire ezúttal Varga Dénes válaszolt. Az első szünetben 2–2-re álltak a csapatok, ezután viszont egy ideig elkötötték a gólzsák száját.

Az első szakasz után a játék védekező jellege domborodott ki, ebből a hazaiak jöttek ki jobban. Kevin Graham egyetlen találata elég volt ahhoz, hogy az Eger egy góllal vezessen a nagyszünetben. (3–2)

A harmadik negyed előtt azonban mintha megbeszélték volna a csapatok egymással, hogy a közönséget is elkezdik szórakoztatni. Rögtön a pauza után ugyanis remekbe szabott góloknak lehetett szemtanúja a Bitskey Aladár uszoda publikuma. Biros átlövésével már kettővel vezettek a hazaiak. Varga Dani és Takács Bálint dugója azonban ismét egált eredményezett.

Aaron Feltham, majd Decker Ádám találata után 5–5-tel vágtak neki a negyedik negyednek a csapatok.

AZ ÖTMÉTERESEK

Biros belőtte, Varga Dénes kihagyta. (1–0) Feltham nem hibázott, Varga Dániel sem. (2–1) Varga II. Zsolt belőtte, Kovács Róbert is. (3–2) Kevin Graham elhibázta, Hosnyánszky pontos volt (3–3), Kovács Gábor belőtte, Kis Gábor kihagyta. (4–3). Nyert az Eger.

A negyedik negyed teljesítményére a tét rányomta a bélyegét. Mindkét oldalon rengeteget hibáztak a csapatok, ekkor érezhető volt, hogy amelyik gárda hamarabb megnyugszik, annak hatalmas esélye lesz megnyerni az összecsapást.

Hosnyánszky a játékrész közepén vezetéshez jutatta a Vasast, amit Varga Zsolt egalizált, majd egy kérdéses játékvezetői ítéletet követően ismét az angyalföldieknél volt az előny. Kis Gáborról állítottak ki egy hazai játékost, a szabaddobást pedig nagyon hamar elvégezték a vendégek: Katonás Gergő Kist hozta játékba, aki kapásból a kapuba lőtt. A probléma azonban az volt, hogy Katonás előrébb helyezkedett, mint a szabálytalanság helye, ezért elvileg onnan nem hozhatta volna játékba a labdát.

A tévedésnek nem lett visszafordíthatatlan következménye, nem sokkal később ugyanis emberfórba került az Eger, Biros pedig kíméletlenül a kapuba bombázott. A rendes játékidő 7–7-es eredménnyel zárult, következhetett a hosszabbítás.

A ráadás utolsó percében Hosnyánszky lövésébe ugyan még beleért Szécsi Zoltán, hárítani azonban nem tudott az Eger kapusa, de még innen is volt visszaút. A másik oldalon ugyanis Aaron Feltham 16 másodperccel a vége előtt egyenlített.

FÉRFI VÍZILABDA NB I 
DÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉS
ZF-EGER–TEVA-VASASPLAKET 8–8 (2–2, 1–0, 2–3, 2–2, 0–0, 1–1) – ötméteresekkel 4–3
Eger, Bitskey uszoda, 2100 néző, Vezette: ijf. Juhász Gy., Petik A.
EGER: SZÉCSI, Hegedüs G., ELTHAM 2, BIROS 4, Bárány, Graham 1, Sántavy, Csere: Bundscuh, Binder, Hárai, Varga II Zs. 1, Erdélyi, Kovács G.
VASAS: NAGY V. – Varga Dániel 1, Varga Dénes 1, DECKER Á. 1, Kis G. 1, HOSNYÁNSZKY 3, Katonás, Csere: Takács Bálint 1, Vörös, Fülöp, Kovács R., Hőna, Létay
Gól – emberelőnyből: 17/9, ill. 10/4
Gól – ötméteresből: –, ill. 1/0
Kipontozódott: Hegedüs G. (28. p), Katonás (30. p), Decker Á. (32. p), Takács Bálint (33. p)
Sárga lap: Földi (29. p), Gerendás (30. p)
Piros lap: Tóth Kálmán (az Eger másodedzője, 30. p)
Az egyik fél harmadik győzelméig tartó párharc állása: 1–0 az Eger javára
MESTERMÉRLEG
GERENDÁS GYÖRGY, az Eger edzője: Nagyon jó mérkőzés volt. Magyarországon remek forgatókönyvírók vannak, de a véletlennél nincsen jobb. Olyan meccsen győztünk, amelyet a Vasas is megnyerhetett volna. Döntőhöz méltó összecsapás volt.
FÖLDI LÁSZLÓ, a Vasas edzője: Meglehetett volna a győzelem, de így is csak dicséret illeti a csapatot: az ötméterespárbajban bármelyik csapat nyerhet. Nagy mérkőzés volt, amelyben sokat hibáztunk, és azokkal a dolgokkal kell foglalkoznunk, amelyeket tudunk befolyásolni.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik