Kétarcú Benedek-csapat: remek sorozat zárásaként betli

KRASZ EMILKRASZ EMIL
Vágólapra másolva!
2014.07.28. 12:22
null
KATTINTSON A KÉPRE, ÉS TEKINTSE MEG A DÖNTŐ LEGJOBB KÉPEIBŐL ÖSSZEÁLLÍTOTT GALÉRIÁNKAT!<br />(FOTÓ: FUSZEK GÁBOR, MIRKÓ ISTVÁN, TUMBÁSZ HÉDI)
Második helyen végzett a magyar férfi vízilabda–válogatott a hazai rendezésű Európa-bajnokságon. Benedek Tibor együttesének értékelését két részre kell osztani: a döntő előtti, valamint a fináléban nyújtott teljesítményre. Legjobbjaink ugyanis merőben más arcukat mutatták.



A csoportkörben a spanyolokkal kezdtünk (12–9), majd jött a franciák elleni rutinmunka (12–7). Szerbia legyőzése (8–6) más dimenzióba helyezte a mieink Eb–reményeit – ezt a két gárdát tekintette a szakma favoritnak, és várta újbóli randevújukat a döntőben, ami el is jött –, a németek megszórása csak egy ideig jelentett gondot (16–8), míg a horvátok elleni zárás (7–6) a csoportban kellő önbizalmat és erőt adott a végjátékra.

Nézzük kicsit részletesebben. A sportágban félvállról nem vehető spanyolok elleni meccsen az ellenfél szerzett vezetést, de utána duplával fordítottunk, igaz, elhúzni tőlük csak a második negyed közepén előrántott 3–0–s etappal sikerült, aminek köszönhetően viszont lényegében meg is nyertük a meccset. A magyar siker legfőbb letéteményese Varga Dániel volt, aki 83.3 százalékos hatékonysággal lőtt – a csapat összességében ennek a felét (12/29; 41.4 százalék) tudta produkálni –, öt gólt tett bele a közösbe, míg Nagy Viktor hat védést (40 százalék).

A franciák ellen kicsit később indult be a henger, méghozzá a nagyszünet után – 4–3–as első félidő után 5–1–es harmadik negyed –, az ötgólos magyar időszakban Varga Dániel kétszer volt eredményes, három góljával ismét csapatunk legeredményesebb játékosának bizonyult. A 12 gólunkat viszont 31 lövésből hoztuk össze, így hatékonyságunk gyengébb volt (38.7 százalék), mint a nyitányon.

Szerbia ellen Benedek Tibor gondolt egy merészet, és az első számú kapusnak számító Nagy Viktor helyett Decker Attilát vezényelte a kezdőbe. Ez pedig nyerő húzásnak bizonyult! A 2–0-ra megnyert első negyed után a szerbeknek végig kapaszkodniuk kellett. A kapuscserével a szakember kicsit meglephette a Nagyra készülő szerbeket, ami elég is volt ahhoz, hogy elhúzzunk. Másrészt a második számú kapus bevetése bármely csapatsportágban olyan üzenetértékkel bír az előtte védekező társak számára, hogy még jobban koncentráljanak, még inkább segítsék a társat. Ne pedig várjanak, hogy majd a kapusuk úgyis megoldja a lövéseket. Szerencsére a két magyar kapus között nincs nagy különbség, Decker Attila kitűnően megoldotta a feladatot, amire bizonyíték a 13 védett lövés, ami egészen parádés, 68.4 százalékos hatékonyságot takar. A lövési hatékonyság ellenben nem sikerült kimagaslóan, sőt még az átlagostól is elmaradt (8/28; 28.6 százalék), de ez történik az együttessel, amikor hozzá hasonló kaliberű riválisra akad.

A németek ellen belementünk egy adok-kapokba (két negyed után volt 9–7 nekünk), az ellenfél meglepetésre nem egyszer még vezetett is. A világ rendje a második negyed végén állt helyre (3–0–s két percünk volt a nagyszünet előtt), utána pedig beindult a gólgyár, a mérkőzés második felét 7–1-gyel hoztuk le. Nagy Viktor 12 alkalommal védett (60 százalék), Varga Dénes ötöt vágott (71.4 százalék). A csapat lövési hatékonyságán sokat javított a 3. és a 4. negyed, így sikerült 64 százalékra feltornázni (16/25).

PETŐVÁRY ZSOLT: FANTASZTIKUSAK VOLTAK A MIEINK A TORNÁN
„Fantasztikusak voltak a mieink a tornán, Benedek Tibi jól összerakta a csapatát – mondta Petőváry Zsolt, a magyar póló egyik korábbi kiválósága. – Alapjaiban nagyon hasonlított arra a keretünk és a játékunk, amit tavaly a barcelonai vb-n láthattunk. A döntőig nagyszerűen teljesítettek a fiúk, jöttek az eredmények. Sajnos a finálé már nem sikerült, azért nagy kár. Viszont a vb után ismét döntőt játszhattunk, ami óriási dolog, és a sport már csak ilyen, hogy nem lehet mindig nyerni. Egy finálé az mindig más, mint az előtte lévő meccsek, elég két kihagyás az elején, és könnyen előfordulhat, hogy már nincs tovább. Leblokkolt a magyar válogatott, ami alighanem több összetevős történet. Persze, magyarázni lehet, de az igazi ok alighanem mindenkinél más, és vélhetően az érintetteken kívül senki sem tudja a miértet. Viszont semmi probléma ezzel, van ilyen is. A keretünket komplexnek látom, ezt a munkát kell folytatni tovább, irány az olimpia.”

Horvátország ellen küzdésről és nagy szívéről tett tanúbizonyságot az akkor már biztos elődöntős magyar válogatott. Leginkább a presztízsünk volt a tét, no meg az, hogy megadjuk az esélyt arra, hogy a szerbekkel ne az elődöntőben, hanem csak a fináléban fussunk össze újfent. A horvátok már 3–0-ra elhúztak tőlünk, amikor a második negyed közepén megráztuk magunkat. Akkor három és fél perc alatt egyenlítettünk, új meccs kezdődött. A döntés viszont a végére maradt: Hárai Balázs 45 mp-cel a vége előtt lőtte a mieink győztes találatát. Nagy Viktor ismét remekelt (11/17; 64.7 százalék), viszont támadójátékunk a leggyengébb volt a csoportkörben. Varga Dániel hétszer próbálkozott, de egyszer sem járt sikerrel, és a társak közül egy sem akadt, akinek igazán elsült volna a keze (7/32; 21.9 százalék). Csak vezérek voltak a vízben, húzóemberek ezúttal nem, ami ugyanakkor erős csapategységet sejtet.

A csoport első helyén végezve pluszszabadnaphoz jutottunk, így az elődöntőig négy napot kellett várnunk. Az olaszok elleni remek kezdés (3–1 az első negyedben) után kiegyenlítetté vált a csata, de vezetni csak mi tudtunk, az utolsó percben pedig Varga Dénes gólja döntött a döntőbe jutásról. Nagy Viktor mellett (12/19; 63.2 százalék) ki kell emelni a rutinos Hosnyánszky Norbertet (3/6), de a csapat egésze is jól sáfárkodott a kevés lehetőségével (8/21; 38.1 százalék).

Közben a másik csoportban első Montenegrónak nem sikerült az, ami nekünk igen: bejutni a döntőbe. Ezt a szerbek intézték el, akik a görögök elleni negyeddöntőt (13–9) követően balkáni szomszédjaikat is lerendezték az elődöntőben (10–9). Jöhetett a papírformának megfelelő magyar–szerb aranycsata. Benedek Tibor együttesének teljesítményét a korábban lejátszott hat meccs alapján ötösre lehetett értékelni. A vita tárgyát legfeljebb az képezhette, hogy ötös mellé jár-e a csillag, vagy a hagyományok miatt azért fanyalogjunk egy keveset a kevésbé sziporkázó támadójáték miatt, vagy mert nem volt igazán gólerős játékosunk, aki végig hozzá tudta volna tenni a pluszt a kiváló, elsősorban stabil védelemre építő csapatmunkához.

VARGA TAMÁS: JÓ AZ ÚT, AMIN HALADUNK
„Büszkék lehetünk erre a csapatra – nyilatkozta a kétszeres olimpiai bajnok Varga Tamás. – Amikor Benedek Tibi nekikezdett a munkának, és átalakította a keretet, aligha gondolta bárki, hogy négy nagy tornán is döntőt játszik, egyet pedig meg is nyer. A keret adva van, megvan a struktúra, szerintem a precízen felépített taktikánk is jó, olyan előfordul, hogy belecsúszik a hiba. A döntőre jó formában érkeztünk, esélyünk volt a győzelemre, de míg a szerbeknek – akiknek sok erőt adott az, hogy a Montenegró elleni elődöntőjük harmadik negyedében hengereltek, és négygólos hátrányból megfordították a meccset – minden bejött, mi támadásban és védekezésben is pechesek voltunk. Ettől függetlenül jó az út, amin haladunk, a csapat támadásban és védekezésben is rendkívül fegyelmezett, ami Tibi munkájának dicsérete. Kevésbé jellemzőek erre a gárdára az egyéni megoldások, lövések, mint a Kemény Dénes-féle együttesre. De nem féltem a csapatot, amely az elkövetkezendő tornákon – már Rióra is gondolok – esélyes az éremszerzésre."

És akkor vasárnap a torna zárásaként jött a döntő Szerbia ellen, bár az számunkra úgy jött, hogy még meg sem érkezett, már elment. Óvatos kezdés és 0–2 után már megszólalt ugyan a vészriasztás, de Vámos Márton találata sem segített kiegyenesednünk. Vesszőfutásunk tovább folytatódott, a pofonok sokaságát beszedő, K.O. előtti állapotban a ringben már csak ténfergő ökölvívóra hasonlítottunk, a második negyed közepén – pedig akkor ugye még a meccsnek több mint a fele hátravan –, 1–6-nál érett, hogy bedobjuk a törülközőt. Pólóban azért innen még történhetnek csodák, de nem akkorák, hogy Szerbiát meg lehessen fogni. Még a Hajósban sem. A harmadik negyed legalább a miénk volt, de amikor már-már elhittük volna, hogy legalább a vége szoros lehet – a fordítás a záró negyed előtti mínusz három ellenére még mindig nagyon merésznek tűnt –, az addigra már csak kivárásra játszó szerbek megrázták magukat, és ismét jelentős előnyre tettek szert. Lövőszázalékunk megközelítette a csoportmeccsét (7/27; 25.9 százalék), viszont a két kapusunknak összesen volt nyolc védése (40 százalék), és egyáltalán nem kizárólag az ő felelősségük, hogy ez így alakult, és nem lett több, de legalábbis nem jutottunk vele többre. A torna legjobb kapusának megválasztott szerb Gojko Pijetlovics 12/19-cel hozta le a döntőt (63.2 százalék), nagyban hozzájárulva a szerb aranyéremhez.

A két csapat között – mint arra a mérkőzés utáni értékelésben majd’ minden magyar főszereplő célzott – nincs ötgólos különbség, így a történtek tanulságát leginkább Benedek Tibornak kell levonnia, másodsorban a játékosoknak.

A szövetségi kapitány kezdésnek a tavalyi vb-címmel jó alapot teremtett magának a folytatásra, ezúttal viszont olyan helyzetre kellett volna megoldást találnia, ami nem volt a repertoárjában, hiszen korábban ilyenre nem volt példa. Bejött ugyan a kapunkba Nagy helyett a szerbek elleni csoportmeccsen remeklő Decker Attila, de a döntő sajnos addigra már elment. Nyilvánvaló, hogy száz meccsből aligha lenne még egy olyan, amely hasonló forgatókönyv szerint alakulna, mint a vasárnapi. De a nyitányt követő kóstolgatást követően valamiért mégis a szerbek száguldottak ezerrel, míg mi két kézzel húztuk be a kéziféket. Onnan pedig nagyon nem értettük már a meccset: lelátón, tévé előtt, de ami a legfontosabb, a medencében, illetve annak a szélén sem.

Az ezüstérem valóban szépen csillog – főként egy nappal a zárás után, hát még később –, a félreértések elkerülése végett magyar férfi vízilabdázóink nyakában, a hazai rendezésű világeseményen is, de teljesen elégedettek csak akkor lehetünk vele, ha a kiértékelés során legalább maguk az érintettek megtudják, mi történt velük a döntőben.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik