Idegenbeli siker után - egy győzelemre a döntőtől a Szolnok és az Eger

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.04.23. 20:30
null
A Szolnok egy győzelemre került a döntőtől (Fotó: Gy. Balázs Béla)
A ZF-Eger kétgólos győzelmet aratott Szegeden, a Szolnoki Dózsa pedig öt góllal nyert a RacioNet-Honvéd vendégeként az élvonalbeli férfi vízilabda-bajnokság elődöntőjének második mérkőzésén, így a két győztes egy nyert meccsre került az egyik fél harmadik győzelméig tartó párharcban a döntőtől.

 

Szeged–Eger

Bundschuh Erik révén rögtön az első akcióját gólra váltotta az Eger, de ez nem szegte a Szeged kedvét, a házigazdák az első negyed közepén szűk két perc alatt fordítottak. A játékrész hajrája azonban a vendégeké volt, akik büntetőből, majd akcióból találtak be (2–3). A második negyedben kitartott az előny, a Szegednek azért kellett küzdeni, hogy mínusz kettőről visszakapaszkodjon mínusz egyre (4–5).

Miután ennek a kihívásnak sikerrel tett eleget a Szeged, a harmadik negyed elején már kiegyenlített. A vezetést azonban nem tudta átvenni, viszont szorosan tapadt: további három alkalommal alakította ikszre az állást. Kiss Csaba a szegedieknél, Bátori Bence az egrieknél duplázott ekkor (8–8). A végletekig kiélezett csata zajlott a medencében, a negyed közepén Hárai Balázs szerzett centergólt, majd az utolsó percben Kevin Graham akciógólja eldöntötte a mérkőzést (8–10).

Honvéd–Szolnok

Három góltalan percet követően Hosnyánszky Norbert akciógóljával indult be a találkozó érdemi része, majd fórból duplázták meg az előnyüket a vendégek az első negyedben, amelyben a házigazdák csak lövésekig jutottak (0–2). Vendéggóllal indult a második negyed is – a korábbi szolnoki fórt értékesítő Milan Alekszics köszönt be újfent –, de megrázta magát a Honvéd is, név szerint Kovács Péter, aki két akciógóllal jelentkezett. A különbség a nagyszünetre csak azért nem csökkent, mert a két hazai találatot között Alekszics egy ötméterest is gólra váltott (2–4).

A harmadik negyed elején Kiss Gergely találatára Kis Gábor válaszolt, a negyed hajrájában viszont meglépett a Szolnok. Pásztor Mátyás duplázott ebben a szakaszban, Alekszics pedig megúszás után volt eredményes, négy gól volt a negyedik negyed előtt a két együttes között (4–8). A beláthatatlan hátránnyal nem is tudott mit kezdeni a Honvéd, de a házigazdák becsületére váljon, hogy nem adták fel, végig brusztra kényszerítették a játékot akkor már többnyire fagyasztó, a védekezésre azért odafigyelő, a támadásba viszont a biztos vezetés tudatában kevesebb energiát fektető, cseréiket többet vízben tartó vendégeket. Alekszicsnek még az is bőven belefért, hogy az ellene megítélt büntetőt csúnyán a kapu fölé vágja.

A végjátékban szolnoki részről Vörös Viktor azért értékesítette a róla megítélt fórt, majd Hosnyánszky engedett egy távoli bombát, mintegy jelzésértékűen. A találkozót hazai gól zárta, szerény vigaszként (5–10).

FÉRFI VÍZILABDA OB I
ELŐDÖNTŐ, 2. MÉRKŐZÉSEK
RACIONET-HONVÉD–SZOLNOKI DÓZSA-KÖZGÉP 5–10 (0–2, 2–2, 2–4, 1–2)
Kőér utca, 300
néző. V: Molnár P., Marnitz M.
HONVÉD: Gergely I. – Takei, Mátyás, Szőke, KOVÁCS P. 2, Kiss G. 2, Fülöp. Cs: Illés S., Steinmetz B., Tóth Bendegúz, Boros, Simon 1. Edző: Vad Lajos
SZOLNOK: DECKER A. – Sz. Mitrovics, Török, HOSNYÁNSZKY 2, Kis G. 1, Gocics, Jansik D. Cs: Lévai (kapus), ALEKSZICS 4, Pásztor 2, Vörös 1, Tóth P. Szakmai igazgató: Kovács István
Gól – emberelőnyből: 13/3, ill. 9/3
Gól – ötméteresből: –, ill. 2/1
Kipontozódott: Fülöp (29. p.), Vörös (30. p.)
Az egyik fél harmadik győzelméig tartó párharc állása: 2–0, a Szolnok javára
MESTERMÉRLEG
Vad Lajos:
– Megvoltak a lehetőségeink, nem tudtuk kihasználni őket, az emberelőny sokáig büntetés volt számunkra. Hét lövést küldtünk a kapu közepére, az ellenfél kapusai gyakorlatilag el sem tudtak ugrani.
Kovács István: – Jót tett a srácoknak a szombati és vasárnapi szünnap, felfrissültek. A csapat mentális erejét dicséri, hogy nem engedte az ellenfelet közel kerülni, a lélektani pillanatokban elég erős volt. Elsődlegesen a védekezésre építünk mindent, a kapusok az eddigi két meccsen jól védtek, az idegenben lőtt tíz gól ilyen fegyelmezett játékkal máskor is elég lehet.

DIAPOLO-SZEGED–ZF-EGER 8–10 (2–3, 2–2, 4–3, 0–2)
Szeged, 300
néző. V: Csizmadia, Fekete B.
SZEGED: Nagy V. – Tóth M. 1, HEGEDÜS G. 3, Kunac 1, Seman, Juhász Zs., KISS CS. 2. Cs: DECKER Á. 1, Jansik Sz., Molnár T. Edző: Vincze Balázs
EGER: BISZTRITSÁNYI – BÁTORI 2, Biros, GÓR-NAGY 2, HÁRAI 1, Graham 2, BUNDSCHUH 1. Cs: Varga II Zs., Salamon F., Kovács Gábor 1, Bedő 1, Lőrincz. Edző: Dabrowski Norbert
Gól – emberelőnyből: 14/3, ill. 6/1
Gól – ötméteresből: –, ill. 1/1
Kipontozódott: Bundschuh (29. p), Kovács Gábor (30. p.)
Kiállítva (cserével végleg): Kunac (27. p.)
Az egyik fél harmadik győzelméig tartó párharc állása: 2–0, az Eger javára
MESTERMÉRLEG
Vincze Balázs:
– Rájöttünk, hogy nem szabad tartalékolni. Energiát, embert, semmit sem. De ugye nem véletlenül próbáltuk ezt az első mérkőzésen, mert most lehetett érzékelni, hogy kilenc emberrel borzasztóan nehéz végigjátszani egy ilyen pörgős, nemzetközi szintű mérkőzést. Nem akartunk arról beszélni, hogy mekkora hátrányt jelent a sérültek hiánya, de hülye, aki nem veszi észre.
Dabrowski Norbert: – Az elején mi uraltuk a játékot, de a mérkőzés felétől feljött a Szeged, és teljesen egyenrangú partner volt a nehézségei ellenére. A harmadik negyed végén lőtt egy nagyon demoralizáló gólt, de szerencsére sikerült rendezni a sorokat, illetve Bisztritsányi Dávid bravúrokat hozott a negyedik negyedben.

5–8. HELYÉRT, 2. MÉRKŐZÉS
BVSC-ZUGLÓ–DEBRECEN 11–7 (4–1, 2–0, 2–3, 3–3)
Laky uszoda, 150
néző. V: Németh A., Székely B.
BVSC: GYÖRKE – KOTSZIDISZ 3, Borsós, Szabó Bendegúz 1, Mezei 1, Nyéki, LÉTAY 5. Cs: Telegdy, Nagy S., Ambrus F., Mészáros Cs., Tatár 1, Zoufal. Edző: Märcz Tamás
DEBRECEN: B. Mitrovics – Jokics, Busila 1, Halek, Misics, MARNITZ G. 4, Kállay 2. Cs: Süveges, Weszelovszky, Chilkó, Palotás, Smitula, Macsi. Edző: Varga Tamás
Gól – emberelőnyből: 5/1, ill. 5/1
Gól – ötméteresből: 1/1, ill. 1/1
Kipontozódott: Busila (26. p.)
Az egyik fél második győzelméig tartó párharc állása: 1–1
MESTERMÉRLEG
Märcz Tamás:
– Fizikailag továbbra is jó állapotban vagyunk, több játékost tudtunk cserélni, mint ellenfelünk, így az egész meccsen nagy iramot diktáltunk. A védekezésünk is remekül működött.
Varga Tamás: – Az elején lendületesebben játszott a BVSC, akaratban is felülmúlt minket. Álmosan kezdtünk, ellenfelünk pedig a mérkőzés végéig megtartotta három-négy gólos előnyét. Sokkal nagyobb koncentrációval kell elkezdenünk a meccset.

9–14. HELYÉRT, 2. MÉRKŐZÉS
OSC-ÚJBUDA–VALDOR SZENTES 9–9 (2–1, 3–1, 3–2, 1–5) – ötméteresekkel 5–4
Nyéki Imre uszoda, 100
néző. V: Marjay, Füzesi
OSC: ÁTS – DELGADO 4, Simon A. 1, Tóth Z., REGŐS 1, Cseh, Suti 1. Cs: Szécsi D., Szentesi, Császár 1, Korényi, Gyárfás 1, Tiba. Edző: Becsey Péter
SZENTES: Horváth T. – Nagy M. 2, Németh D., Hegedűs I., KISTAMÁS 3, Kolarik, SZABÓ I Z. 2. Cs: HORVÁTH A. (kapus), Pellei, Kiss Gy., Werner 1, Hegedűs B., Józsa 1. Edző: Matajsz Márk
Gól – emberelőnyből: 14/4, ill. 8/4
Gól – kettős emberelőnyből: 0, ill. 2/1
Gól – ötméteresből: 0, ill. 2/1
Kiállítva (cserével végleg): Szentesi (12. p.), Kistamás (27. p.)
Kiállítva (cserével végleg + 4 perc): Tiba (12. p.), Simon A. (25. p.)
Kipontozódott: Németh D. (14. p.)
Az egyik fél második győzelméig tartó párharc végeredménye: 2–0, az OSC javára
MESTERMÉRLEG
Becsey Péter:
– Gratulálok a csapatomnak, azt hiszem, az idény legnehezebb mérkőzésén vagyunk túl. Azért úgy gondolom, hogy a második négyperces kiállítás, amit befújtak ellenünk – legalábbis vitatható. Bízom benne, hogy most már elérjük a célunkat, a kilencedik helyet.
Matajsz Márk: – Az elején rengeteg helyzetet elpuskáztunk, utána nagyot küzdött a csapat, és sikerült is egyenlítenünk. Az ötméteresek már olyanok, mint az orosz rulett. Gratulálok az OSC-nek.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik