Férfi vízi-vl: szerb siker a mieink legyőzői ellen

ROSKA EMESE BOGLÁRKA (riport), TUMBÁSZ HÉDI (fotó)ROSKA EMESE BOGLÁRKA (riport), TUMBÁSZ HÉDI (fotó)
Vágólapra másolva!
2019.06.22. 16:30
null
Amikor Filip Filipovics (10) keze lövésre lendült, az ausztrálok felkészülhettek a legrosszabbra (Fotó: Tumbász Hédi)
Elképesztő első két negyeddel Szerbia gyakorlatilag a félidőre megnyerte az Ausztrália elleni elődöntőt a férfi vízilabda-világliga Belgrádban zajló nyolcas döntőjében, így vasárnap olimpiai kvótáért küzdhet.

 

Ha bárkinek bármiféle kétsége is lett volna afelől, mik is a házigazda szerbek céljai a belgrádi Tasmajdan uszodában, akkor az ausztrálok elleni világliga-elődöntő első negyedében gyorsan meggyőződhetett róluk.

A negyeddöntőben a magyar válogatottat ötméteresekkel felülmúló ausztrálok először a 6. percben szóltak hozzá a mérkőzéshez – 4–0-s hátrányban. A halálpontos szerb támadógépezet szétzilálta az ellenfél védelmét és a kapus Anthony Hrysanthos idegeit, 6–2-es első negyeddel demonstrált erőt. A folytatásban hiába érkezett a kapuba Joel Dennerley, csak kicsit hatékonyabban állta útját a szerb kísérleteknek, Filip Filipovicsék már az első félidő után 9–4-re vezettek.

Azért a szerbek semmiképpen sem dőlhettek hátra, hiszen az ausztrálok sem fogadták el a szimpatikus vesztes szerepét. A harmadik negyed vége előtt kevéssel Aidan Roach szerzett labdát, majd a szabálytalankodó Andrija Prlainovics ellen megítélt fórral Andrew Ford élt, így hosszú idő után négyre csökkent a különbség (11–7). A némi szusszanás után Richard Campbell még faragott a hátrányon, Dusko Pijetlovics villanása után pedig Roach ötöse tartotta meccsben az auszikat, de nem sokáig. A szerbek rendre kiölték a remény legapróbb sugarát is, például Filipovicsnak köszönhetően. Hiába tudja az ellenfél, hogy lőni fog, hiába tornyosul blokkerdő, számára semmi sem akadály. Az ötgólos csapatkapitány vezetésével magabiztosan, 16–11-re diadalmaskodott a házigazda.

A másik elődöntőben 16.45-től a világbajnok Horvátország és az Európa-bajnoki ezüstérmes Spanyolországgal csap össze, a győztes lesz a szerbek ellenfele a vasárnapi fináléban.

Az eseményről a Nemzeti Sportot tudósítják: ROSKA EMESE BOGLÁRKA (riport), TUMBÁSZ HÉDI (fotó)

FÉRFI VILÁGLIGA SZUPERDÖNTŐ, BELGRÁD
ELŐDÖNTŐ
SZERBIA–AUSZTRÁLIA 16–11 (6–2, 3–2, 2–3, 5–4)

Gólszerzők:
Filipovics 5, D. Prlainovics 3, Pijetlovics 2, Vico 2, Mandics 1, Sz. Rasovics 1, Jaksics 1, Sz. Mitrovics 1, ill. Kayes 3, Younger 2, Campbell 2, Roach 1, A. Ford 1, Putt 1, Edwards 1

A MÁSIK ELŐDÖNTŐBEN
Horvátország–Spanyolország 10–8 (5–1, 3–2, 2–4, 0–1)

AZ 5–8. HELYÉRT
MAGYARORSZÁG–Kanada 15–8 (4–3, 4–3, 3–1, 4–1)
Japán–Kazahsztán 13–12 (4–2, 3–2, 3–3, 3–5)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik