R. E. B. 2017.11.04 19:44 Frissítve: 2017.11.04 21:53

Férfi vízi: ötméteresekkel a Szolnok nyerte a „magyar szupermeccset”

A Szolnok története során először nyerte el a férfi vízilabda európai Szuperkupát: a BL-győztes az FTC-PQS Waterpolo ellen 6–6-os rendes játékidő után ötméteresekkel diadalmaskodott.

A Szolnok nagy küzdelemre kényszerült az FTC ellen (Fotó: Tumbász Hédi)

 

„Vajon triplázik-e Kovács István?” – tehettük fel a kérdést a férfiak európai Szuperkupa-csatája előtt. Az elmúlt másfél évtizedben kétszer ért fel a csúcsra magyar együttes a hányatott sorsú versengésben (előfordult, hogy néhány évig meg sem rendezték a két európai sorozat győztesének mérkőzését): 1994-ben az UTE-val, 2004-ben pedig a Honvéddal sikerült ez a most a szolnokiak szakmai igazgatójaként dolgozó szakembernek. Vagy a Ferencváros nyer ismét, mint 1978-ban és 1980-ban?

NAGY VOLT A HARC

Nagy Viktor, a Szolnoki Dózsa kapusa:
„Kedvelem a volt csapattársaimat, így biztosan nem fogom emlékeztetni őket arra, hogy mi történt a meccsen. Az elején bejöttek a lövések, jól játszottunk. Örülök a győzelemnek, örülök, hogy ilyen jó mérkőzést tudtunk vívni. Mindkét csapat nagyot harcolt, egyaránt beletette a munkát, a közönség brusztos meccset látott, azt hiszem, senki sem panaszkodhat.”

Vogel Soma, az FTC-PQS kapusa:
„Elég nehézkesen indult, ami talán annak is tudható be, hogy az idén ez volt az első igazán nehéz mérkőzésünk, ráadásul az elején két lövés is bepattant a hátamról. Később úgy éreztem, meg tudjuk fordítani a csatát, ám Nagy Viktor nagyszerűen védett. Így alakult, de lehet építkezni ebből a meccsből.”

A legfontosabb kérdés mégis az volt, a BL-győztes Szolnok vagy az Eurokupa-első FTC idényben eddig elvégzett munkája csúcsosodik ki egy szezon eleji trófeában. Így aztán a történeti áttekintés helyett érdemesebb volt a medencére figyelni, s nem kizárólag a meccs előtt tartott szinkronúszó-bemutató miatt: Európa hivatalosan is legjobb csapatai szálltak vízbe a Komjádiban.

Miközben az UVSE-s lányok még a vereséget (Gangl Edina ráadásként a búfelejtő csokit) emésztgetve vonultak az alagsori öltözőbe a Kirisi ellen elveszített mérkőzést követően, a Szolnok és az FTC játékosai annál felspannoltabban érkeztek a medencéhez.

Zalánki Gergő és Aaron Younger találatával 2­­­–0-ra, majd Sztefan Mitrovics és Bátori Bence gólváltása után 3–1-re vezetett a Szolnok, s nem sok jót ígért a Ferencvárosnak, hogy a BL-győztes kapuját őrző Nagy Viktor több jó védésnek köszönhetően olyan „nagyviktorosan" bepörgette magát, teljesen átszellemült arccal dirigálta a magyar bajnok védelmét. A Szolnoknak viszont az sejtetett rosszat, hogy a májusban még a csapattal Bajnokok Ligáját nyerő Varga Dénes és Vámos Márton már az FTC-t erősíti: a két klasszis egy-egy góljával alakult 3–3-ra az állás. Mezei Tamás és Varga Dénes gólváltása után, Nagy egyik remek védését követően Younger úgy spriccelt előre, mintha úszó tempózott volna pólósok ellen, s góljának köszönhetően 5–4-es szolnoki előnnyel jött el a félidei pihenő.

A szurkolók – köztük az FTC-ultrák – teremtette fantasztikus hangulatban küzdött tovább a két gigász – a csatának illusztris nézői is akadtak, a teljesség igénye nélkül említjük meg, hogy a lelátón Gyárfás Tamás mellett nézte a mérkőzést Szabó Tünde sportállamtitkár. Miközben a publikum jól szórakozott, a vízben öldöklő harc zajlott, a harmadik negyedben nem is esett gól. Az óriási tétet jól tükrözték az edzői reklamálások, Cseh Sándort sárga lappal is figyelmeztették a negyedik negyedben, de a kártyánál jobban zavarhatta, hogy Varga Dénes bevágta az ötméterest, majd Prlainovics gólja után Varga Dénes passzából Mitrovics egyenlített pöckölve.

A csatához méltó lezárást az ötöspárbaj hozta el: A szolnokiak közül mindenki (Alekszics, Prlainovics, Younger és Zalánki) belőtte, míg a másik oldalon ugyan Jansik Szilárd és Mitrovics értékesítette az kísérletét, Varga Dénes és Madaras Norbert (két volt szolnoki) kihagyta, így a BL-győztesé lett a kupa.

FÉRFI VÍZILABDA EURÓPAI SZUPERKUPA
SZOLNOKI DÓZSA–FTC-PQS 6–6 (3–1, 2–3, 0–0, 1–2 – ötméteresekkel 10–8)
Komjádi-uszoda, 1500
néző. V: Sztavridisz (görög), Alexandrescu (román)
SZOLNOK: NAGY V. – Bátori 1, Prlainovics 1, Mezei 1, Jansik D., Gocics, Zalánki 1. Csere: YOUNGER 2, Alekszics, Kis, Milos Csuk, Hangay. Edző: Cseh Sándor
FTC:
Vogel S. – MITROVICS 2, VARGA DÉNES 3, Varga Dániel, Szirányi, Vámos 1, Madaras. Csere: Német T., Jansik Sz., Jaksics, Sedlmayer, Nikics. Edző: Varga Zsolt
Gól – emberelőnyből:
12/1, ill. 12/2
Kipontozódott:
Gocics (28.), Varga Dániel (31.)
MESTERMÉRLEG

Cseh Sándor:
– Két nagyon jó csapat mérkőzött meg, iszonyatosan egymásnak akartak esni a felek, de ezzel a sikerrel sikerült feltenni az i-re a pontot. Mármint a pont inkább a Bajnokok Ligája-siker volt, viszont nagyon komoly ferencvárosi szurkolótábor előtt, Budapesten nyerni, ez még növelte az értékét.
Varga Zsolt:
– Nehéz lesz otthon, amikor lekapcsolom a lámpát, mert vissza fog jönni a meccs, mit kellett volna másként csinálni. Kimaxoltuk az elmúlt két hónapot, jó érzés, hogy ennyire partnerei tudtunk lenni a Szolnoknak. Ez egy történet első fejezete, most ők hódították el a kupát, de megyünk előre, a kitűzött célok irányába.

2019.06.12 21:54:01

Vízilabda CSURKA GERGELY

ALAPVONAL. Ha a csapatot olyan tökéletesen felkészült, tiszta fejű edző, mint Varga Zsolt kovácsolja egybe, mögötte meg ott egy profi stáb és egy tőkeerős klub, akkor még így, »hátulról« érkezve is simán elérhető, hogy az FTC végül mindenkit megelőzzön.

2019.06.12 09:50:47

Vízilabda ROSKA EMESE BOGLÁRKA

„Meglátjuk, mennyi fér bele, mennyit akar a Fradi, de harmincöt éves koromig biztosan játszom.”

2019.06.08 13:07:26

Vízilabda HATÁR DÁVID (Budapest), LAKNER GÁBOR (Hannover)

Az Olympiakosz óriási hajrával egyenlített, de a Vargát és Vámost is elveszítő zöld-fehérek így is nyertek.

2019.06.07 19:49:43

Vízilabda LAKNER GÁBOR (HANNOVER) / NSO

Varga Dénesék kiváló negyedik negyeddel verték meg a Barcelonetát.