Birosék idegenbeli sikerével indult a bajnoki döntő

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.05.09. 18:26
null
Sztefan Mitrovics (12) háromszor is betalált, ám az első mérkőzés után az egriek érezhetik magukat az élet napos oldalán (Fotó: Tumbász Hédi)
A címvédő ZF-Eger 10–8-ra nyert Szolnokon a férfi vízilabda ob I döntőjének első mérkőzésén.

 

Tavaly ugyanez a két csapat csatázott a döntőben, akkor három szoros mérkőzésen az Eger diadalmaskodott. Azóta azonban a Szolnok tovább erősödött, amit jól jelez alapszakasz-elsősége is, ennek köszönhetően idén a Tisza-partiaknál volt a pályaelőny. Az viszont hátrányt jelentett a számukra, hogy betegség miatt nem játszhatott az első meccsen ifjú világbajnokuk, Vámos Márton.

Távollétében Sztevan Mitrovics és Milan Alekszics húzta a hazaiak szekerét, az első negyedben előbbi, a másodikban utóbbi talált be kétszer, társaik azonban nem tudták mattolni Bisztritsányi Dávidot. A szolnoki kaput védő Decker Attila is négyszer kapitulált, így egállal fordultak a felek a második félidőre.

A harmadik negyed még szintén nem hozott döntést, a záró játékrészben azonban az egriek a maguk javára fordították a találkozót. Ekkor Kovács Gábor jegyzett egymás után két nagyon fontos gólt, majd Biros Péter és Hárai Balázs is megvillantotta klasszisát.

Eközben a szolnokiak egyre többet hibáztak, Mitrovics lövőszázaléka leromlott, Hosnyánszky Norbert egyik lövéséből sem lett gól, így az utolsó percre már nem maradtak izgalmak. Az Eger tehát az első mérkőzésen elvette ellenfele pályaelőnyét, és már csak két sikerre van a címvédéstől.

FÉRFI VÍZILABDA OB I
DÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉS
SZOLNOKI DÓZSA-KÖZGÉP–ZF-EGER 8–10 (2–2, 2–2, 2–2, 2–4)
Szolnok, 500
néző. Vezette: Székely Balázs, Fodor Rajmund
SZOLNOK: Decker A. – Hosnyánszky, SZ. MITROVICS 3, Jansik D., KIS G., Török B., Gocics. Csere: Alekszics 4, Pásztor 1, Vörös, Hangay Z.
EGER: Bisztritsányi – BÁTORI 2, Biros 2, Bundschuh, HÁRAI 1, Gór-Nagy 1, Graham. Csere: Bedő 1, Varga II Zs., Salamon F., KOVÁCS GÁBOR 2, Lőrincz, Zalánki 1
Gól – emberelőnyből: 10/4, ill. 9/3
Gól – ötméteresből: 2/2, ill. –
Kipontozódott: Jansik D. (14. p.), Bundschuh (22. p.), Gór-Nagy (32. p.)
Az egyik fél harmadik győzelméig tartó párharc állása: 1–0 az Eger javára

MESTERMÉRLEG
KOVÁCS ISTVÁN, a Szolnok edzője

–Szorosabb volt a meccs, mint amit a végeredmény mutat?
– Sokáig egygólos meccsnek tűnt. A végén vezethettünk volna mi is, ám olyan hibákat követtünk el, amilyeneket nem szabad: rossz passzból lefordult és elment az Eger, a finisben négy másodperccel a támadóidő vége előtt centerből kaptunk akciógólt... Ezek megengedhetetlen dolgok. Vámos Marci persze nagyon hiányzott, a többieknek kellett pluszmunkát vállalniuk és Jansik Dávidot is hamar elveszítettük, ezért egyszerűen elfáradtak a játékosaink. Ám apróságokon ment el a meccs, a döntőnek pedig még nincs vége. Két nap alatt kipihenjük magunkat, és Egerben is uszodában játszunk.

– A megadott és nem megadott gólokhoz mit szól?

– Nem akarom kritizálni a játékvezetőket, mert nem tisztem, főleg nem egy vereség után. Sok mindenben nem értettem velük egyet, de az ítéletek megváltoztathatatlanok, ezért nincs mit mondanom. Őket küldték, ugyanúgy a meccshez tartoznak, mint bárki – ha ebben a felfogásban vezettek, akkor ebben vezettek, nincs mit tenni.

– Elég lesz az idő hétfőig a sorok rendezésére?

– Nyilván elveszítettük a pályaelőnyünket, de mentális okai vannak a vereségünknek: elkezdtünk kapkodni, amikor nem kellett volna, ellövöldöztük a labdákat, szóval elfogyott a türelmünk. Bízom abban, hogy mindenki rendben lesz nálunk, mert ezen nagyon sok múlik.

DABROWSKI NORBERT, az Eger edzője
– A Szolnok minden negyedben kettőt dobott, az utolsóig az Eger is, akkor viszont négyet.
– A lehetőségeink alapján már hamarabb kinyílhatott volna az olló és a meccs. Örülök, hogy nem veszítettük el a hitünket, amikor nem mentek be a helyzeteink, főleg mert Decker Attila abban az időszakban jól védett. A jó játékritmusunkkal nyertünk, mert a végére elfogyott a Szolnok.

– Vámos Márton hiánya mennyit segített?

– Ez is közrejátszott, hiszen alapból eggyel kevesebben voltak a túloldalon, ráadásul Jansik Dávid is hamar kipontozódott. De ugyanazt mondom most is, mint a Szeged ellen az elődöntőben: ha sikerül profitálnunk belőle, amit a nemzetközi színtérről hoztunk, akkor ez a vége.

– Jót tett, hogy míg a Szolnok az elődöntő óta nem játszott tétmeccset, az Eger azért vívott egy BL-mérkőzést Reccóban?

– Nem ez volt a döntő, nem lehetett nagy jelentősége.

– A pályaelőny elvétele viszont fontos lehet.

– Ez akkor ér nagyon sokat, ha otthon sikerül hoznunk a kötelezőt. Persze tisztában vagyunk vele, hogy ez a legnehezebb feladat: ezt a győzelmet máris el kell engednünk, és készülnünk a következő mérkőzésre.

 

PERCRŐL PERCRE

1. NEGYED
1. perc: Az első ráúszásnál Graham viszi el a labdát, támadhat az Eger. Biros kapufával nyit. A szolnoki kapuban Decker Attila, az egriben Bisztritsányi Dávid. Utóbbinak nem kell hárítania, mivel Mitrovics lövése pontatlan.

2. perc: Decker bemutatja az első védést, Graham lövésénél, Bátori viszont már mattolja emberelőnyben, Jansikot küldték ki. 0–1

3. perc: Kis Gábort kiállítják, Mitrovics kihasználja. 1–1 Alekszics szereli az egri centert.

4. perc: Bundschuh jut a kiállítás sorsára, az egri blokk azonban jó Hosnyánszky lövésénél.

5. perc: Biros távolról lövi el a labdát, amely fölé megy. Graham is rosszul céloz a másik oldalon. Kontrát fújnak az egri támadásnál. Bisztritsányi védi Kis lövését.

6. perc: Mitrovics kiemelkedik, lóbál, majd a jobb alsó sarokba lő. 2–1 Jansikot kiküldik, Zalánki a jobb szélről gyorsan büntet. 2–2

7. perc: Támadófault a hazaiaknál. Ezúttal Hárai jut a kiállítás sorsása, egri időkérés. Kovács mellé durrant. Két labda a vízben, megáll a játék.

8. perc: Kovács Gábort kiállítják, jön a szolnoki időkérés is. Kovács István is hiába hívta magához játékosait, nem született gól. Salamon blokkolt lövésével és egy egri kapufával zárul az első negyed. Kis Gábor kimászik a medencéből, ápolásra szorul, a bal szemét borogatja a szolnoki center, nincs rendben a látása.

2. NEGYED
9. perc:
Graham ismét elhozza a labdát. Salamon, majd Gór-Nagy próbálkozását is védi Decker Attila. Egri kiállítás, Bedő Krisztián először áll ki. Alekszics pimasz lövéssel középről szerzi meg a vezetést a Szolnoknak. 3–2

10. perc: Bátori akciógóllal egyenlít távolról. 3–3 Kis Gábor visszatért, ki is harcol egy büntetőt Gór-Naggyal birkózva. Alekszics felvágja keresztbe, Mitrovics után ő is két góllal áll immár. 4–3

11. perc: Eredménytelen támadások mindkét oldalon.

12. perc: Decker mutat be újabb védést. Pásztor lövése után nem jut el a labda az egri kapuig, a kezek sűrűjén lelassult.

13. perc: Gocicsot küldik ki másodszor, de Hárai közelről nem tudja begyötörni a labdát. Kis fölé lő.

14. perc: Jansik kipontozódik, ám Graham elszúrja az egri emberfórt.

15. perc: Graham újabb lövése pontatlan, Decker véd. Szolnoki időkérés. Kis ellen kontrák fújnak. Eladják a labdát az egriek.

16. perc: Biros villan meg, gólját követően a két játékvezető beszél egymással, de végül érvényes a találat. 4–4 Varga II Zsolt kiállítása után két kapufás Alekszics lövés, ám a labda nem haladt át a képzeletbeli gólvonalon az ítélet szerint. Döntetlennel vonulnak pihenőre a felek.

3. NEGYED
17. perc:
Ezúttal nem Graham úszott az egrieknél, a Szolnok (Gocics) el is hozta a labdát. Pásztor szabaddobásból bevágja. 5–4 Bedő svédcsavarral egyenlít. 5–5

18. perc: A Szolnok nem tudja kihasználni emberelőnyét, Gór-Nagy ellenben akcióból pattint a rövidbe. 5–6

19. perc: Török bombáját Bisztritsányi védi. Gór-Nagy megduplázhatta volna a vendégek előnyét, ám mellé lőtt.

20. perc: Alekszics sem bír Bisztritsányival. Török kiállítása után Dabrowski Norbert időt kér. Zalánki a kapufát találja telibe.

21. perc: Bátori labdát szerez, ismét jöhet az Eger. Zalánki próbálkozását ezúttal Decker hatástalanítja.

22. perc: Gocics a kapufát találta el. Hárai lövését védi Decker.

23. perc: Kiállítás, Bundscguh már nem jöhet vissza. Bisztritsányi bravúrral védi Mitrovics lövését. Újabb egri kiállítás, ezúttal Biros a „bűnös”. Újabb védés Bisztritsányitól.

24. perc: Decker sem akar lemaradni „kapuskollégájától”, Bátori lövését hárítja. Kovácsot kiállítják, Mitrovics 4 másodperccel a negyed vége előtt kapásból egyenlít. 6–6

4. NEGYED
25. perc:
3–1-re nyerte meg a ráúszásokat az Eger, Bátori ellen azonban kontrát fújnak. Kis szabaddobását Bisztritsányi nagyobb nehézségek nélkül hárítja.

26. perc: Alekszics labdát szerez, Hárai blokkol a másik oldalon. Alekszicset kiküldik.

27. perc: Kovács húzása után a játékvezetők szerint bent volt a labda. 6–7 Mitrovics fölé lő. Bedő ellen támadófaultot ítélnek.

28. perc: Rossz szolnoki passz után Kovács Gábor úszik meg, és kihasználja a ziccert. 6–8 Ötméterest ítélnek Graham ellen. Alekszics ezúttal sem hibázik. 7–8

29. perc: Alekszicset másodszor küldik ki, Biros hamar kihasználja. 7–9 Eredménytelen szolnoki támadás.

30. perc: Egy hiba itt, egy ott, jöhet az Eger. Hárai elveszti a csatát, Kis Gábor viszont messziről mellé durrant.

31. perc: Hárai eldönti? Könnyen lehet, ugyanis hatalmas csavargóljával már hárommal vezet az Eger. 7–10 Hosnyánszky ejtése rossz.

32. perc: Az utolsó percben már mindkét oldalon tudják, hogy eldőlt, Alekszics kozmetikázza még az eredményt. 8–10 Vége.


A DÖNTŐ PROGRAMJA

Május 9., péntek, 18.30
Szolnok–Eger 8–10

Május 12., hétfő, 19.30
Eger–Szolnok

Május 15., csütörtök, 19.15
Szolnok–Eger

Május 19., hétfő, 19.15
Eger–Szolnok (ha szükséges)

Május 21., szerda, 19.15
Szolnok–Eger (ha szükséges)

AZ ALAPSZAKASZ MECCSEI
Október 5., Eger: Eger–Szolnok 13–9
Február 1., Szolnok: Szolnok–Eger 8–6

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik