Férfi vízi Európa-kupa: kettős győzelemmel a négy között a Debrecen

Vágólapra másolva!
2012.11.24. 18:45
A férfi vízilabda Európa-kupa negyeddöntőjének visszavágóján a Debrecen 8–5-re nyert a Dinamo Moszkva otthonában, s ezzel kettős győzelemmel továbbjutott a legjobb négy közé.

Míg a Debreceni Sportuszodát rendre 800-1200 néző tölti meg mérkőzésről mérkőzésre, addig az 1980-as moszkvai olimpiára épített, nyolcezer fő befogadására képes uszoda lelátóján 300 néző foglalt csak helyet, soraiban az elmúlt két idény során a hajdúsági fővárosban pólózó Pavel Apanaszenkóval. Az orosz pólós a meccs előtt elmondta, a komplett kerettel felálló debreceniek sikerében bízik.

A visszavágót a piros-fehér vendégek kezdhették, ám nem sikerült gólra váltaniuk a találkozó első támadását, fél perccel később a házigazdáknak azonban igen, Malkov volt eredményes. Mégsem örülhetett sokáig az orosz publikum, Weszelovszky ugyanis akciógóljával kiegyenlített, néhány perccel később pedig Giorgetti átvette az előnyt a hajdúságiaknak.

Ahogy az első játékrészt befejezte Alex Giorgetti, úgy kezdte a második negyedet: góllal. A duplázó olimpiai ezüstérmeshez csatlakozott a gólgyártásban a Debrecen kétszeres olimpiai bajnok csapatkapitánya, Varga Tamás, aki egymás után két alkalommal is bevette a moszkvaiak kapuját – utóbbi alkalommal büntetőből. Gyöngyösi András tanítványai nagyszerűen játszottak, ezúttal a védekezés is kiváló volt, és a lehetőségeiket is biztató arányban használták ki.

A második félidő Varga Tamás távolról megeresztett szépségdíjas góljával vette kezdetét. Ekkor némileg magára találtak a moszkvaiak, Usakov duplájával próbáltak zárkózni, ám a kezdeti lelkesedés igen hamar alább maradt. Nem úgy, mint a Debrecennél: egy perccel a negyed vége előtt Giorgetti sokkolta távoli csavargóljával a kék-fehérek hálóőrét, háromgólosra növelve az előnyt. Eközben a DVSE Európa-bajnok kapuvédője fantasztikusan védett, ha kellett, akár fejjel is.

Az utolsó etapban a hajdúsági nyomás ott folytatódott, ahol az előzőekben abbamaradt, brillírozott a gárda – a negyedik találatát szerző Giorgetti révén immár öttel ment a Debrecen. A házigazda oroszok már hiába kapaszkodtak és próbálkoztak lövésekkel, ezeket mindössze egyetlen alkalommal sikerült gólra váltani. Gyöngyösi András legénysége tehát a második mérkőzését is megnyerte a Dinamóval szemben, így hétgólos összesítéssel menetelt tovább a második legnagyobb kupasorozat legjobb négy alakulata közé!

FÉRFI VÍZI EURÓPA-KUPA
NEGYEDDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ
DINAMO MOSZKVA (orosz)–DEBRECEN 5–8 (1–2, 0–3, 2–2, 2–1)
Moszkva, 300 néző. V: Taylan (török), Levin (izraeli)
DINAMO: Rasztogujev – Katkov, Usakov 2, Fatahutgyinov, Gubrev 1, Malkov 1, Garbuzov 1. Cs: Jablonovszkij, Antyipov, Krasznov, Novokszenov, Kopcsev. Edző: Makszim Ivanov
DEBRECEN: B. Mitrovics – Weszelovszky 1, Giorgetti 4, Süveges, Milos Korolija, Varga T. 3, Letica. Cs: Halek, Kállay, Vindisch, Komlósi, Misics. Edző: Gyöngyösi András
Továbbjutott: a Debrecen, kettős győzelemmel (21–14)
MESTERMÉRLEG
Gyöngyösi András: – Nagyon nagy mérkőzést játszottunk. Védekezésben kezdi azt mutatni a csapat, amit szeretnék. Le a kalappal, nagyon boldogok vagyunk. A Debrecen első alkalommal indult el a nemzetközi kupában, és egyből bejutott a legjobb négy közé. Ezzel nem elégszünk meg, dolgozunk és megyünk tovább.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik