Férfi vízi Ek: az olaszokat is legyőzte, döntős a válogatott!

LAKNER GÁBOR (Zágráb)LAKNER GÁBOR (Zágráb)
Vágólapra másolva!
2019.04.06. 19:41
A magyar férfi vízilabda-válogatott 12–11-re legyőzte Olaszországot a zágrábi Európa-kupa elődöntőjében, így bejutott a vasárnapi, Horvátország elleni fináléba, valamint kvalifikálta magát a világliga nyolcas döntőjére.
A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!

A pénteki kemény csatának egy még keményebbnek ígérkező ütközet lett a jutalma: a magyar vízilabda-válogatott a montenegróiak legyőzése után az olaszokkal került szembe az Európa-kupa elődöntőjében Zágrábban. Märcz Tamás szövetségi kapitány kettőt cserélt, lehetőséget adott a pénteken pihenő Kovács Gergőnek és a születésnapos Jansik Szilárdnak. Erdélyi Balázs tervezetten, Hárai Balázs pedig kényszerűségből kapott pihenőt, s utóbbi játékos kiesése azt jelentette, hogy egyetlen vérbeli centere maradt a csapatnak Német Toni személyében.

A mérkőzés előtt Vári Attila, az MVLSZ elnöke szerződést írt alá a Horvát Sportújságíró-szövetség jubileumi ünnepségére Zágrábba érkező Szöllősi Györggyel, lapunk főszerkesztőjével, a Magyar Sportújságírók Szövetsége elnökével az újságírók külföldi tudósításait segítő Csillag Imre Ösztöndíjprogramhoz való csatlakozásról: évi másfél millió forinttal száll be a programba a pólószövetség.

Ezúttal Vogel Soma kezdett a magyar kapuban, a negyeddöntőben remeklő Nagy Viktor szusszanhatott egyet. Ezzel nem is volt gond, azzal azonban annál inkább, hogy a magyar játékosoknak ugyanolyan gyakorisággal szórták a kiállításokat a játékvezetők, mint pénteken. Ráadásul Német Toni villámgyorsan kapott kettőt – mehetett is centerezni az eredendően bekk Angyal Dániel. Az első negyedben az olaszok diktálták az iramot, de a magyar válogatott tartotta a lépést az elsősorban emberelőnyből eredményes ellenfelével.

Aztán Francesco Di Fulvio és Michaël Bodegas vezérletével újra és újra két góllal megléptek az olaszok, akiknek kicsit máshol volt a faulthatár, mint a magyaroknak. A mieink azonban nem voltak hajlandóak végleg leszakadni, szívós küzdelemben, több létszámhátrányt is kivédekezve sikerült eltüntetniük a különbséget.

Mi több, emberelőnyben támadhatott a magyar csapat a vezetés megszerzéséért, érkezett is Märcz Tamás első időkérése. A figurát meg is játszották a fiúk, a kapuban Marco Del Lungo is verve volt, azonban a léc kisegítette az olaszokat. Erre persze törvényszerűen jött az olasz gól, így az ellenfél 7–6-os vezetésénél következett a térfélcsere.

FELVETTÜK A KESZTYŰT

Vogel Soma, a válogatott kapusa:
„Nagyon örülök a győzelemnek, főleg, hogy az olaszok ellen meglehetősen régen nyert a magyar válogatott. Rettentő kemény, brusztos meccs volt, de felvettük a kesztyűt. A játékunkon látszik a javuló tendencia, remélem, ezt tovább tudjuk vinni a döntőre is. Köszönettel tartozom a kapitánynak, amiért én védhettem ezen a mérkőzésen.”

Manhercz Krisztián, a válogatott szélsője:
„Marha nagy csata volt... Volt, hogy az olaszok vezettek két góllal, volt, hogy mi, de végig döntetlenszaga volt a mérkőzésnek. A csapat erejét mutatja, hogy végig magas fordulatszámon tudtunk pörögni, és az utolsó gól a mi javunkra döntött. Oxigénhiányos állapotban nem gondolkodtam túl a dolgot, igyekeztem jó megoldást választani, örülök, hogy bejött és győzelmet ért.”

A forgatókönyv nem változott a harmadik negyedben sem: az olaszok elléptek kettővel, a magyarok pedig elképesztő munkával egyenlítettek. Varga Dénes előbb akcióból, majd kettős emberelőnyből lőtt gólt, bármennyire figyeltek a csapatkapitányra a kőkemény itáliai védők, nem tudták hatástalanítani. Aztán még egyszer kellett egyenlíteni – a következmények nélkül ütött-vágott Német Toni klasszismegmozdulással tette meg. A slusszpoén az utolsó másodpercekre maradt: Vogel Soma indította a leforduló Manhercz Krisztiánt, akit visszarántottak, a megítélt ötméterest pedig Varga Dénes a kapuba vágta.

Először vezetett a magyar csapat (10–9)!

A kérdés az volt, vajon mennyi ereje maradt Märcz Tamás együttesének az utolsó nyolc percre az öldöklő küzdelemben. Persze az olaszok is fáradtak, ezt jól mutatta az egyébként parádésan játszó Di Fulvio égbe lőtt ötméterese. A lelátó magyarjai – köztük az UVSE csapata – is megérezték, hogy kell a gárdának a szurkolás, szólt is a Ria, Riam Hungária!

És akkor, többszöri próbálkozás után sikerült kétgólosra növelni a különbséget. Varga Dénesről mindenki tudja, miben a legjobb, mégis eladta ugyanazt a tőle sokszor látott megoldást – ezért is klasszis. Hárommal azonban emberelőnyben támadva sem sikerült meglépni, az olaszok pedig büntettek. Ezúttal fordítva valósult meg a szokásos forgatókönyv: az ellenfél jött fel kétgólos hátrányból.

A döntés így az utolsó másfél percre maradt.

Manhercz Krisztián lépett ekkor elő, lefordult védőjéről, majd a hosszú sarokba bombázott. Úgy ünnepelt, mintha élete legfontosabb gólját lőtte volna – ez is példázza, mennyire akarta a magyar csapat a sikert.

Még egyszer, utoljára összeszedték minden maradék erejüket a mieink, és kivédekezték az olaszok támadását.

Elképesztő teljesítmény volt!

A magyar válogatott 12–11-re győzött, ezzel döntőbe jutott – és jegyet váltott a világliga belgrádi nyolcas döntőjére.

A házigazda horvátokkal játszunk a fináléban (Fotó: Tumbász Hédi)
A házigazda horvátokkal játszunk a fináléban (Fotó: Tumbász Hédi)

A másik, késő estig húzódó elődöntőben a horvát válogatott 12–9-re legyőzte a spanyol csapatot, így Märcz Tamás tanítványai vasárnap este Horvátországgal mérkőznek meg a fináléban.

FÉRFI VÍZILABDA EURÓPA-KUPA, NYOLCAS DÖNTŐ, ZÁGRÁB
ELŐDÖNTŐ
MAGYARORSZÁG
–OLASZORSZÁG 1211 (3–4, 3–3, 4–2, 2–2)
Zágráb, 400
néző. V: Zwart (holland), Margeta (szlovén)
MAGYARORSZÁG:
VOGEL SOMA – MANHERCZ K. 1, VARGA DÉNES 4, Jansik Sz. 1, NÉMET T. 1, Sedlmayer 1, VÁMOS 2. Csere: Angyal, Zalánki, Kovács Gergő 1, Pohl 1, Bátori. Szövetségi kapitány: Märcz Tamás
OLASZORSZÁG: DEL LUNGO – DI FULVIO 4, Velotto, Molina, Aicardi 1, N. Presciutti, Echenique 1. Csere: Figlioli 1, Di Somma, RENZUTO 2, BODEGAS 2, Bertoli. Szövetségi kapitány: Alessandro Campagna
Gól – emberelőnyből: 8/4, ill. 13/6
Gól – kettős emberelőnyből: 1/1, ill. –
Gól – ötméteresből: 1/1, ill. 1/0
Kipontozódott: Jansik Sz. (28. p.), Német T. (29. p.)
Kiállítva (cserével, végleg): N. Presciutti (21. p.)
MESTERMÉRLEG
Märcz Tamás:
– Beleálltunk a kemény ütközetbe, amit az olaszok mindig kiprovokálnak. Abban nem bíztunk, hogy nekünk fújnak a bírók, ez nem is történt meg, de ezt higgadtan tudtuk viselni. Jól játszó olasz csapatot sikerült legyőznünk, ráadásul Hárai Balázs váratlan sérülése miatt egyetlen centerrel játszva. Hatalmas tartásról ad tanúbizonyságot, hogy többször is vissza tudtunk jönni a mérkőzésbe, és a végén még a rendes játékidőben a magunk javára billentettük a mérleg nyelvét. Emberfeletti volt a mai teljesítményünk.
Alessandro Campagna: – Nüanszok döntöttek a végén, mi kihagytunk egy helyzetet, Manhercz Krisztián pedig még egyszer rá tudott lépni a gázpedálra. Ennyi volt a különbség, ugyanis mindkét csapat nagyszerűen játszott, egészen magas színvonalú meccs kerekedett ki ebből, amely akár elmehetett volna az ötméteresekig is, de nem így történt. A győzelem azonban mindig igazságos, így aztán őszintén gratuláltam a magyar csapat tagjainak.

A MÁSIK ELŐDÖNTŐBEN
Horvátország–Spanyolország 12–9 (4–3, 1–2, 3–3, 4–1)

AZ 5–8. HELYÉRT
Montenegró–Oroszország 15–9 (4–3, 2–1, 3–2, 6–3)
Szerbia–Görögország 14–10 (3–4, 5–4, 3–1, 3–1)

VASÁRNAP
A 7. helyért

15.00: Oroszország–Görögország
Az 5. helyért
16.45: Montenegró–Szerbia
Bronzmérkőzés
18.30: Olaszország–Spanyolország
Döntő
20.15:
Magyarország–Horvátország (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

A MAGYAR KERET
KAPUSOK:
Nagy Viktor (Szolnoki Dózsa), Vogel Soma (FTC-Telekom Waterpolo)
MEZŐNYJÁTÉKOSOK: Angyal Dániel (Szolnoki Dózsa), Bátori Bence (Szolnok Dózsa), Erdélyi Balázs (A-Híd OSC Újbuda), Hárai Balázs (A-Híd OSC Újbuda), Jansik Szilárd (FTC-Telekom Waterpolo), Kovács Gergő (A-Híd OSC Újbuda), Manhercz Krisztián (A-Híd OSC Újbuda), Német Toni (FTC-Telekom Waterpolo), Pohl Zoltán (FTC-Telekom Waterpolo), Sedlmayer Tamás (FTC-Telekom Waterpolo), Varga Dénes (FTC-Telekom Waterpolo), Vámos Márton (FTC-Telekom Waterpolo), Zalánki Gergő (Szolnoki Dózsa)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik