Férfi vízi BL: belgrádi győzelmével közelebb az elődöntőhöz a Szolnok

Vágólapra másolva!
2015.04.08. 19:20
null
Csucskovics és az Eger hozta a kötelezőt (Fotó: Lénárt Márton)
A Szolnok megőrizte helyét a férfi vízilabda Bajnokok Ligája B-csoportjának élén, miután a 8. fordulóban 13–7-re nyert a Partizan Beograd otthonában. Ez egyben azt is jelenti, hogy újabb lépést tett az elődöntő felé vezető úton. Nyert a másik magyar csapat, az Eger is. A hevesieknek azonban a hátralévő két fordulóban nagyot kell küzdeniük, hogy megőrizzék a továbbjutáshoz szükséges második helyet az A-csoportban.

PARTIZAN BEOGRAD–SZOLNOK

Idénybeli részcéljai közül egyet a legutóbbi Bajnokok Ligája-fordulóban pipált ki a Szolnoki Dózsa-Közgép, hiszen a Jug Dubrovnik legyőzésével kivívta helyét a férfi vízilabda BL hatos döntőjében, amelyet május 28. és 30. között rendeznek Barcelonában. De addig is maradt feladat, a final six menetrendje úgy alakul, hogy a csoportgyőztesek automatikusan elődöntősök, ami azt jelenti, hogy a B-csoport nyertese leghamarabb a fináléban találkozhat a régi, világválogatott formájában játszó, az A-csoportot megnyerő Pro Reccóval.

Saját csoportjának megnyerése felé pedig Belgrádon át vezetett a Szolnok útja. Még egy-két éve is a lehetetlenre vállalkozott, aki nyerni akart a Banjica uszodában, csakhogy azóta elfogyott a pénz a szerb klubpólóban, ezért a sztárok már nem szivárogtak, hanem özönlöttek külföldre – a 2011-ben még BL-győztes eresztésből Sztefan Mitrovics és Milan Alekszics éppenséggel Szolnokra került –, következésképp Belgrád sem bevehetetlen már.

A hét forduló alatt mindössze két győzelmet számláló (mondjuk, ezt annyira nem is kell számolni...) Partizan elleni meccs egyértelmű esélyese volt a csoportgyőzelemre hajtó Szolnok. Ennek ellenére a hazai csapat rendkívül erősen kezdett. Elsősorban a még mindig csak húszesztendős Dusan Mandiccsal nem tudtak mit kezdeni a szolnokiak. A Londonban olimpiai bronzérmet, Budapesten Eb-aranyat szerző szerb pólós kétszer is akcióból vette be Nagy Viktor kapuját. Nikola Jaksics és Gavril Subotics is betalált – az első negyed közepén 4–0-ra vezetett a Partizan...

Aztán magához tért a Szolnok, az első negyedben két gólt szerzett a magyar csapat, majd a második szakasz közepén Madaras Norbert találatával előbb egyenlített, ami után Alekszics megpattanó lövése már 5–4-es szolnoki vezetést eredményezett. A nagyszünetig Varga Dénes és Vámos Márton is betalált.

A harmadik negyedtől már nem forgott veszélyben a szolnoki győzelem, annak ellenére sem, hogy a játékvezetők könnyű síppal befújt fórokkal támogatták meg a szerb csapatot. Szerencsére a szolnoki emberhátrányos védekezés kiváló volt. A Partizan előnyben képtelen volt betalálni.

Ezalatt a magyar csapat szép lassan ellépett, az utolsó negyed közepén Mitrovics találatával végleg eldőlt a mérkőzés. Négy és fél perccel a vége előtt 12–7-re vezetett a Szolnok, végül 13–7-re nyert.

A Szolnok a következő fordulóban a Spandaut fogadja, majd a Primorje Rijeka ellen zárja a csoportküzdelmeket.

EGER–BRESCIA

Kötelező győzelemre készült az Eger a hét forduló alatt mindössze öt pontot gyűjtő Brescia ellen. A hevesiek csoportellenfelei közé tartozik többek között az olasz Pro Recco és a hatos döntőt rendező, ezért automatikusan részt vevő spanyol Barceloneta, tehát rajtuk kívül gyakorlatilag egyetlen csapat juthat tovább – hasonlóan primitív matematikai műveletek segítségével kiszámítható, hogy a fennmaradó egyetlen pozícióra négy csapat pályázik nagy buzgalommal.

A forduló előtt az Eger állt a legjobb helyen, de tíz pontot gyűjtve mindössze három egységgel előzte meg az ötödik helyen tanyázó, két hete pont az Egert meglepő (8–6-ra legyőző) Olympiakoszt. A szoros végjátékban tehát égetően fontos volt a Brescia legyőzése.

Ebben a szellemben kezdte a mérkőzést a hazai csapat, Erdélyi Balázs két találatával megadta az alaphangot. Szerencsére az Eger folyamatosan kézben tartotta az összecsapást, bár az olaszok többször is feljöttek egy gólra, előbb Szivós Márton, majd Hosnyánszky Norbert állította vissza kétgólos előnyt. A nagyszünetben 5–3-ra vezetett Dabrowski Norbert csapata.

A harmadik negyed elején Valerio Rizzo fórból 5–4-re szépített, ezután azonban elfogyott a vendég együttes, mondhatni, az Eger bedarálta az olaszokat: Boris Vapenszki és Lőrincz Bálint pillanatai következtek. Góljuknak köszönhetően 7–4-es vezetéssel fordultak a hevesiek az utolsó szakaszra.

Hogy aztán Hosnyánszky és Erdélyi újabb találata végleg eldöntse az összecsapást – 9–4 után már reménytelen helyzetbe került a Brescia. Az Eger 10–5-re nyert, s ezzel megőrizte második helyét a csoportban.

FÉRFI VÍZILABDA BAJNOKOK LIGÁJA
B-CSOPORT

PARTIZAN BEOGRAD (szerb)–SZOLNOKI DÓZSA-KÖZGÉP 7–13 (4–2, 1–5, 2–3, 0–3)
Belgrád. V: Buch (spanyol), Spiegel (német)
Gól – emberelőnyből: 6/0, ill. 9/5
Gól – ötméteresből: 1/1, ill. 2/1
Kipontozódott: Tanaskovics (23. p.)
PARTIZAN: Szoro – Gielen, Szubotics 1, Jaksics 3, Szojanovocs, Repanovics, Mandics 3. Csere: Vico, Gogov, Manojlovics, Tanaskovics, Asanovics. Edző: Vladimir Vujaszinovics
SZOLNOK: Nagy V. – Varga Dènes 5, Sz. Mitrovics 1, Jansik D., Mezei, Varga Dániel 1, Madaras 2.
Csere: VÁMOS 2, M. Alekszics 1, Gocics 1, Tóth M., Hangay. Edző: Cseh Sándor
MESTERMÉRLEG
Vladimir Vujaszinovics:
– Helyes úton járunk. A magyarok támadójátékára nem tudtunk megoldást. A legfontosabb célunk a hazai bajnokság megnyerése, nem elvárás a Szolnok szintű csapatok legyőzése.
Cseh Sándor: – Megbeszéltük a mérkőzés előtt, hogy jobb csapat vagyunk, de ha ők százszázalékosan teljesítenek, mi meg csak hatvanon, akkor ez nem jöhet ki. Éppen ezért mérges voltam az elején, de a csapat mentálisan erős volt, nem ingott meg. Az összkép nagyon pozitív, de az első perceket kielemezzük, hogy máskor ilyen ne forduljon elő.
A CSOPORT TOVÁBBI EREDMÉNYEI
Spandau–Primorje Rijeka 5–15 (1–5, 3–4, 0–4)
Galatasaray–Jug Dubrovnik 12–12 (2–3, 5–3, 2–2, 3–4)

AZ ÁLLÁS
1. SZOLNOK 8 7 1 104–74 21
2. Rijeka 8 6 2 89–56 18
3. Dubrovnik 8 5 1 2 69–61 16
4. Partizan 8 2 6 56–76 6
5. Spandau 8 2 6 57–86 6
6. Galatasaray 8 1 1 6 71–93 4

 

A-CSOPORT
ZF-EGER–BRESCIA (olasz) 10–5 (3–2, 2–1, 2–1, 3–1)
Eger, 1500 néző. Vezette: Teixido (spanyol), M. Csirics (szerb)
EGER: B. MITROVICS – ERDÉLYI 3, Milos Csuk 1, Szivós M. 1, HÁRAI, Vapenszki 1, Csucskovics. Csere: Bedő, Angyal 1, Biros P., HOSNYÁNSZKY 2, Lőrincz 1
BRESCIA: Del Lungo – Molina, C. Presciutti, D. Fiorentini, NAPOLITANO 1, Bodegas, Rizzo 1. Csere: N. Presciutti 1, Pagani 1, Nora 1, Giorgi, Bruni
Gól – emberelőnyből: 14/4, ill. 12/2
Gól – kettős emberelőnyből: 1/0, ill. –
Gól – ötméteresből: –, ill. 1/1
Kipontozódott: Angyal (27. p.), Csucskovics (28. p.), Molina (29. p.), N. Presciutti (29. p.). Fiorentini (31. p.), Bodegas (32. p.)
MESTERMÉRLEG
DABROWSKI NORBERT, az Eger edzője:
– Annak örülök, hogy minél nagyobb a tét, annál jobban harapunk. Biztos minden csapatra igaz, hogy a rájátszás közeledtével egyre tüzesebben játszik, de a tűz nem ér semmit koncentráció nélkül, és nem tudsz ennyire koncentrálni, ha nem vagy tüzes. Száz százalékban megoldották a játékosok, amit kértem tőlük, hiszen azt kértem, legyenek tüzesek, és közben hideg legyen a fejük, hogy tudjunk reagálni a Brescia játékára. Ha lehet esetleg kritika, akkor az, hogy sok labdát adtak fel a kapufához, de ezt még meg kell nézni, hogy azért, mert mi akartuk ezt, vagy a Brescia akarta így alakítani a helyzetet.
PIERO BORELLI, a Brescia edzője: – Jó meccset játszottunk, de sajnos az Eger jobb volt. Nem bírtuk el a ránk gyakorolt nyomást, és hamar eldőlt a találkozó, viszont kívánom a magyar együttesnek, hogy legyen ott a hatos döntőben.
Barceloneta (spanyol)–Radnicski (szerb) 9–7 (1–3, 4–2, 2–2, 2–0)
Olympiakosz (görög)–Pro Recco (olasz) 8–12 (1–2, 4–3, 2–1, 1–6)

AZ ÁLLÁS
1. Recco 8 8 99–53 24
2. EGER 8 4 1 3 62–62 13
3. Barceloneta 8 3 2 3 65–80 11
4. Radnicski 8 3 5 68–78 9
5. Olympiakosz 8 2 1 5 74–82 7
6. Brescia 8 1 2 5 53–66 5
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik