Benedek: Nem akarunk délszlávabbak lenni a délszlávoknál

Vágólapra másolva!
2013.07.22. 13:07
null
Benedek és az újjáalakuló válogatott megkezdi szereplését a világbajnokságon (Fotó: Fuszek Gábor)
Benedek Tibor, a magyar férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya szerint hiába uralkodó a világban a délszláv stílus, vannak olyan dolgok, amelyek nem taníthatók a vízilabdában. A magyar csapat ma kezdi meg szereplését a tornán – az első ellenfél Kína lesz 17.30-kor.

– Lehetünk délszlávabbak a délszlávoknál?
– Nem, de nem is akarunk – válaszolta a Nemzeti Sport kérdésére Benedek Tibor, a magyar férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya.


A magyarok ellenfelei, a női és férfi vízilabda-torna csoportbeosztása. Úszó- és műugró program! – MINDENT A BARCELONAI VIZES VB-RŐL!

– Azért kérdezem, mert a Vodafone-kupa után is kiemelte, azért van szükség a lefordulásokra, hogy ne ugyanazt játsszuk, amit a délszlávok s jóformán mindenki.
– A világban jó tíz éve szinte mindenütt délszláv edzők dolgoznak, ezért ez a stílus az alapja a játéknak. A magyar vízilabda azonban annál sokkal büszkébb a tradícióira, hogy teljes mértékben ezt vegye át. Vannak dolgok, amiket nagyon jól csinálnak, mert ők diktálják most az uralkodó stílust, de azért akad, ami nem tanítható. A magyar génekben benne van a vízilabda tudása, ezeket kell szigorú szabályok közé szorítani. Ilyen elemek a lefordulások, bizonyos lövéstechnikák vagy a betörések, amelyeket mi jobban tudunk.

– Az uralkodó stílus eredményeképpen a sikerhez is csak egy út vezet?
– Taktikailag, technikailag képzettnek kell lenni, gyorsnak, továbbá fontos a jó csapategység. Amelyik válogatott a négy elemben a legmagasabb szinten áll, az ér a csúcsra.

– És mi hol tartunk?
– Ott, ahol összesen kilenc hét gyakorlás után tarthatunk. Mind a négy szegmensben folyamatosan fejlődtünk, hogy ez mire lesz elég, az kicsit nekünk is homályos.

– Az új stratégiához mennyire kellett átalakítani a csapatot, átállítani a játékosok gondolkodását?
– Nyolc játékos nincs itt a londoni csapatból, akik pedig igen, ott nem voltak meghatározó emberek, most viszont igen. Nem várok csodákat, mert nincsenek is, és sok olyan elemet gyakoroltunk, amely eddig nem volt jellemzően a fegyvertárunkban. Az átálláshoz öt-hat hét nem elég, azonban ennyi idő alatt kell a legjobbat kihoznunk magunkból. Ezért azt mondom, készen állunk a világbajnokságra, amelyen az első három meccs felkészülés a továbbiakra. Annyi előnyünk van ezzel, hogy Varga Daninak több ideje van gyógyulni.

– Nagy kockázatot vállalt az ő kerettagságával?
– Vállaltam valamekkorát, de azt gondolom, egy ilyen motivált és ilyen jó játékosnak, aki mindent hajlandó megtenni, hogy játszhasson a világbajnokságon, meg kellett adni a lehetőséget. Szeretném, hogy sok olyan játékosom legyen, mint Dani. Hatalmas elszántsággal akart visszatérni, ha valaki erre képes, kiemelkedik azok közül, akik be akarnak kerülni.

A HÉTFŐI NEMZETI SPORTBAN KÉTOLDALAS ÖSSZEÁLLÍTÁST OLVASHAT A BARCELONAI VILÁGBAJNOKSÁGRÓL. A BENEDEK TIBORRAL KÉSZÜLT TELJES INTERJÚBÓL PÉLDÁUL AZT IS MEGTUDHATJA, HOGY JÁTÉKOSAI MENNYIRE FOGÉKONYAK AZ ELKÉPZELÉSEIRE ÉS AZT, HOGY FELÁLDOZTUK-E A VODAFONE-KUPÁT A VB MIATT. A LAPOT MÁR DIGITÁLIS FORMÁBAN IS ELÉRHETI.


A MAI PROGRAM
A-CSOPORT
Montenegró–Görögország 4–6 (0–0, 0–3, 1–2, 3–1)
Horvátország–Egyesült Államok (B-csoport) 9–7 (1–1, 2–2, 3–1, 3–3)
KÉSŐBB
12.10: Kanada–Dél-Afrika (B-csoport)
13.30: Szerbia–Ausztrália (C-csoport)
17.30: Magyarország–Kína (tv: M1) (C-csoport)
18.50: Olaszország–Románia (D-csoport)
20.10: Németország–Kazahsztán (D-csoport)
21.30: Spanyolország–Új-Zéland (A-csoport)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik