A Vasas legyőzte a Szegedet, és bejutott a nyolc közé

Vágólapra másolva!
2011.02.02. 21:28
null
A végén Kiss Gergelyék örülhettek (fotó: Mirkó István)
Címkék
A férfi vízilabda Euroliga csoportkörének hatodik fordulójában a TEVA-Vasas-Uniqa izgalmakban bővelkedő mérkőzésen nyert a Szeged-Beton VK ellen, és így bejutott a sorozat legjobb nyolc csapata közé. Földi László csapatának győznie kellett a továbbjutáshoz és győzött is. Kásás Zoltán együttese három negyeden át nagyszerűen játszott, de a végére összeesett, ezt pedig a negyedik felvonásban hat találattal büntette a Vasas, amelynek nyerőembere Kiss Gergely volt.

 

A szezon eddigi két párharcát követően izgalmakban, fordulatokban gazdag találkozóra és döntetlenre számíthatunk a Vasas–Szeged Euroliga-mérkőzésen. A nemzetközi kupában ugyanis 9–9-re, míg a bajnokságban 7–7-re végeztek egymással a felek. Mindkét találkozót a Tisza partján játszották, előbbin négygólos hátrányról a házigazdák, utóbbin háromgólos hátrányról a vendégek mentettek pontot. Egy óriási különbség azonban már a kezdés előtt volt a két együttes között szerdán: Földi László csapata győzelem esetén ugyanis bejuthatott a negyeddöntőbe, ellenben Kásás Zoltán gárdájával, amelynek erre már nem volt esélye.

A tét így a Vasast nyomta, és ez bizony erősen érződött a kezdésén. Amíg a Szeged koncentráltan játszott, szervezetten védekezett és fórjait jó százalékkal használta ki, addig a Vasas kapkodott. Játékosai előkészületlenül vagy túlcifrázott akciók után lőttek, és ha lövésük el is jutott az ellenfél kapujáig, a labdákat ott várta Baksa László, aki kiváló érzékkel kapkodott bele a nem túl meghelyezett löketekbe.

A mérkőzésen Andrei Busila fórból szerzett góljával szerzett vezetést a Szeged, majd Török Béla akcióból volt eredményes. A Vasas több mint négy percet várt az első találatára, Miho Boskovic adta meg a jelet a felzárkózásra. De hiába, gyors emberelőnyös gólváltás után a vendégek eggyel vezettek az első negyedet követően. (2–3)

A második játékrészben tovább folytatódott a Baksa-show, így két újabb fórt kihasználva már megugrani látszott a Szeged, a Vasas szintén emberelőnyben játszva csak szépíteni tudott Hőna Dávid találatával, így a nagyszünetben a vendégek kettővel vezettek. (3–5)

A harmadik felvonásban kétszer is felzárkózott egygólos hátrányra a Vasas, de egyenlíteni nem tudott. Játékosai egyre idegesebbek lettek, a csapat kapkodott. A hajrában a rutinos Boskovic büntetőt hibázott, ami a korábban két kihagyott emberelőny után kimondottan baljós előjelnek számított. Hát még az, hogy Molnár Tamás találatával ismét hárommal meglépett a Szeged. (5–8)

A Vasas a korábbi meccsek fordulatai mellett abban bízhatott, hogy azért a Szeged egyre inkább fáradni látszott. A negyedik negyedet Kiss Gergely távoli bombája vezette fel, ami a jobb alsóban kötött ki, majd Kovács Róbert is betalált, így 45 másodperc alatt szerzett két góllal a mindent egy lapra feltéve kitámadó Vasas ismét felzárkózott egygólos hátrányra. Sőt Kiss Gergely pár másodperccel később a jobb felsőt is kilőtte, így egalizált. Kásás Zoltán ki is kérte az idejét. Immár a Szegednek is volt veszítenivalója… De miután Kovács Róbert is duplázni tudott, 1:53 perc alatt 4–0 periódussal a Vasas már előnyhöz jutott, először a mérkőzés folyamán.

A Szeged még egyenlített, de Vörös Viktor – a Vasas játékosa a mérkőzés legszebb találatát szerezte, centerbejátszás után víz alól csavart a vendégek kapujába – góljával ismét a házigazdák kerültek előnybe. Ezt követően a védelmek sokáig stabilan védekeztek, nem adtak esélyt a támadások góllal történő befejezéséhez. Már csak 45 másodperc volt hátra a találkozóból, amikor Kiss Csaba kilőtte a hosszú, jobb felsőt, Nagy Viktor picit mellényúlt a fontos labdának. Nagyobb probléma mégsem származott belőle, hiszen Kiss Gergely ismét megvillant. A hátralévő 25 másodperc már kevés volt a széteső Szegednek. (11–10)

Miután a csoportban a Kotor nyert a biztos csoportelső Herceg Novi vendégeként, a Vasas számára csak a győzelem jelentett üdvösséget.

A GYŐZTES GÓL  ÉS AZ ÉRTÉKELÉS
 
   

 

FÉRFI VÍZILABDA EUROLIGA
A-CSOPORT, 6. FORDULÓ
TEVA-VASAS-UNIQA–SZEGED-BETON VE  11–10 (2–3, 1–2, 2–3, 6–2)
Komjádi uszoda, 1000 néző. Vezette: M. Csirics (szerb), Franulovic (horvát)
VASAS: Nagy V. – Boskovic 2, Katonás, KISS G. 4 (2), Powers, KOVÁCS R. 2, Decker Á. Csere: Vörös 1, Takács Bálint 1 (1), Decker Á., Vámos, Hőna 1 (1)
SZEGED: Baksa – Juhász Zs., Somogyi 1 (1), Busila 1 (1), Molnár T. 1 (1), KISS CS. 2 (1), Török 2 (1). Csere: Younger, Kayes 2 (1), Varga P., Vindisch 1 (1)
Gól – emberelőnyből: 10/4, ill. 9/7
Gól – ötméteresből: 1/0, ill. –
Kipontozódott: Younger (23. p.), Molnár T. (32. p.)
MESTERMÉRLEG
Földi László, a Vasas edzője: – Nem az a lényeg, hogy játszottunk, hanem az, hogy továbbjutottunk.
Kásás Zoltán, a Szeged edzője: – A Herceg Novi elleni Euroliga-meccsen és a Vasas elleni bajnokin is vezettünk, ám mivel rövid a kispadunk, a végére elfárad a társaság: ilyenkor jön a dekoncentráltság. A rövidzárlat alatt volt könnyelműsködés, meg könnyelmű ellövés. A Vasas sokkal jobban pörgött, voltak cseréi, s ebből fordultak le.
 
A csoport másik mérkőzésén
Jadran Herceg Novi (montenegrói)–Primorac Kotor (montenegrói) 9–10
 AZ A-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Herceg Novi 6 4 2 61–57 12
2. VASAS 6
3 1 2 54–56 10
3. Kotor 6
3 1 2 58–48 10
4. SZEGED 6
2 4 52–64 2
A félkövérrel jelzett csapatok továbbjutottak.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik