A lányok újra nyerni akarnak a Szigeten

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.07.12. 14:51
null
A magyar válogatott harci szellemére nagy szükség lesz (Fotó: Szabó Miklós)
Július 14-én, hétfőn kezdődik a vízilabdázók Európa-bajnoksága, amelynek 1926, 1958 és 2001 után immár negyedik alkalommal lesz Budapest a házigazdája. Felvezető cikkeinkben az általános információk mellett igyekszünk áttekinteni a kontinensviadalok rövid történetét, a magyar csapatot és a résztvevőket is – a férfiak után most következzenek a nők! Tartson velünk és a csapattal, a cél: 2001 után újra meghódítani Európát! Jegyet az Európa-bajnokságra a jegyed.hu-n keresztül rendelhet!

RÖVID EB-TÖRTÉNELEM A LÁNYOKKAL

A női vízilabda természetesen nem tekinthet vissza olyan veretes múltra, mint a férfiak vetélkedése, viszont bár csak a nyolcvanas években alakult meg a magyar női válogatott (1984. november 10-én volt az első edzés), az azóta eltelt harminc évben igencsak megizmosodott. Korábban gyakran lehetett olyan hangokat hallani, hogy a lányok csak bohóckodnak a vízben, ám ma már ilyen megjegyzésre senki nem merészkedne.

A VÍZILABDA EB-K GYŐZTESEI
5x Olaszország (1995, 1997, 1999, 2003, 2012)
4x Hollandia (1985, 1987, 1989, 1993)
3x Oroszország (2006, 2008, 2010)
2x MAGYARORSZÁG (1991, 2001)
A MAGYAR VÁLOGATOTT HELYEZÉSEI
1985 – 2., 1987 – 2., 1989 – 2., 1991 – 1., 1993 – 3.,1995 – 2., 1997 – 5., 1999 – 4., 2001 – 1., 2003 – 2., 2006 – 3., 2008 – 3., 2010 – 5., 2012 – 3.

Az első Európa-bajnokságot Oslóban rendezték, mindjárt 1985-ben, és frissen alakult válogatottunk az akkoriban egyeduralkodó hollandok mögött a második helyet szerezte meg. Érdemes megemlíteni az akkori keret névsorát: Dancsa Katalin, Dénes Andrea, Eke Andrea, Ernst Ágnes, Gallov Gabriella, Huff Zsuzsanna, Justin Viktória, Kertész Zsuzsa, Kókai Ildikó, Miklósfalvi Éva, Rafael Irén, Schäffer Zsuzsa, Szedlmayer Ildikó, Várkonyi Gabriella.

Négy évvel később Franciaországban, majd 1989-ben Bonnban is kibérelte magának a dobogó felső fokát Hollandia, a másodikat pedig a mieink.

1991-ben, Athénban tört meg a sorozat, hiszen Magyarország Európa-bajnok lett. A csoportmeccseken legyőztük a Szovjetuniót és Görögországot, döntetlent értünk el Olaszország ellen, és már bent is voltunk a négy között, ahol Franciaországot 10–3-ra lépték le a lányok, hogy aztán a döntőben újra Hollandiával küzdjenek meg. Kiválóan sikerült az erőpróba, hiszen a Dancsa Katalin, Gruber Laura, Huff Zsuzsanna, Kertész Zsuzsa, Kókai Ildikó, Nagy Katalin, Rafael Irén, Rónaszéki Ildikó, Stieber Mercédesz, Szalkay Orsolya, Szamosi Csilla, Takács Ildikó, Tóth Noémi, Vincze Edit összetételű csapat lett a befutó. Annál is inkább fontos volt mindez, mert a férfiak éppen gyengélkedtek, csupán az ötödik helyen végeztek.

A szenzációs eredmény után 1993-ban „csak" a bronzérem jött össze, majd 1995-ben, Bécsben újra ezüst jutott. Ezen az Európa-bajnokságon kezdődött az olaszok remek szériája, zsinórban háromszor ülhettek a kontinens trónjára. 1997-ben történt meg először, hogy a lányok nem tudtak dobogóra állni (5. hely), sőt két év múlva sem jutott érem (4. hely).

2001-ben Faragó Tamás került a csapat élére (az előtte a lányokat tíz éven át irányító Tóth Gyulát váltotta), és a világbajnoki második helyezés után a budapesti Európa-bajnokságon kitűnő teljesítménnyel nyert a válogatott.

Ez volt az eddigi utolsó győzelme a csapatnak. 2003-ban még jutott egy ezüst Olaszország ellen, valamint három bronzérem (2006, 2008, 2012). Magyarországnál több érmet (11) egyetlen más ország sem tudott szerezni eddig a női Eb-k történetében, és jó eséllyel az idei viadal után sem csökken majd a különbség.

Stieber Mercédesz, a 2001-es Eb egyik legjobbja akcióban a Margitszigeten (Fotó: Szabó Miklós)
Stieber Mercédesz, a 2001-es Eb egyik legjobbja akcióban a Margitszigeten (Fotó: Szabó Miklós)

A CSAPAT

Merész András vezetésével legutóbb, a 2012-es Eb-n, Eindhovenben harmadik lett a csapat, tehát idén jó esély van akár még jobb eredmény elérésére is.

A kapuban Bolonyai Flóra és Gangl Edina fogja útját állni az ellenfelek lövéseinek. Kapásoldalon Keszthelyi Rita és Antal Dóra szórja a gólokat, őket egészíti ki Csabai Dóra. Keszthelyi legutóbb az Eb gólkirálya lett, sokszor mondják rá, hogy „a női póló Kásása". Antal Dóra Amerikában sorra döntötte meg gólerősségével az egyetemi rekordokat.

A védők között Takács Orsolyára és Illés Annára számít a szövetségi kapitány. Kettejük közül Takács a rutinosabb, már a 2005-ös világbajnok csapatban is ott volt, egyben ő a csapatkapitány is. Illés Anna Amerikában edződik, és bár még erősödnie kell, már most nagy a testi ereje.

A centereknél a központi figura természetesen Bujka Barbara. A hihetetlen erejű pólós Görögországban játszik, és nagyon nehéz lefogni. Őt egészíti ki Tóth Ildikó, aki inkább gyorsabb, fineszesebb, ugyanakkor az utóbbi időben újabb 3 kiló izmot gyúrt magára. A két különböző típusú centerre nagy feladatok várnak.

A rosszkéz-oldalon igen erős a magyar csapat. Ott vannak a Kisteleki testvérek, Dóra és Hanna, valamint Czigány Dóra és Szücs Gabriella. Jogosan várhatjuk tőlük a a gólokat.

A MAGYAR KERET AZ EB-RE
Kapusok: Bolonyai Flóra, Gangl Edina. Mezőnyjátékosok: Antal Dóra, Bujka Barbara, Csabai Dóra, Czigány Dóra, Illés Anna, Keszthelyi Rita, Kisteleki Dóra, Kisteleki Hanna, Szücs Gabriella, Takács Orsolya, Tóth Ildikó
Szövetségi kapitány: Merész András
Bővebb információ a játékosokról itt!

AZ ELLENFELEK

A csoportmeccseken július 16-án mindjárt Hollandiával indul a parti, amelynek a keretében ott van Yasemin Smit, aki kiválóan védekezik, és Pekingben olimpiai bajnok lett. Bár a legutóbbi találkozón biztosan nyertünk Hollandia ellen, nehéznek ígérkezik a nyitó meccs.

A pihenőnap után, július 18-án emelkedik a tét, hiszen Görögország lesz az ellenfél. A végső győzelemre is esélyes hellének legutóbb ezüstösek voltak az Eb- n, szóval nagyon oda kell rájuk figyelni.

AZ NSO AJÁNLJA:
MENETREND, EREDMÉNYEK
A FÉRFI VÍZILABDA-VÁLOGATOTT EB-KERETE, PORTRÉK

A NŐI VÍZILABDA-VÁLOGATOTT EB-KERETE, PORTRÉK
JEGYRENDELÉS AZ EB-RE (JEGYED.HU)
AZ EURÓPA-BAJNOKSÁG HIVATALOS HONLAPJA

Újabb pihenőnap után jöhet július 20-án a csoport talán legkönnyebb csapata, Nagy-Britannia. A britek közül ketten is (Clayton és Etiebet) a magyar bajnokságban játszanak, de így is kicsi az esély arra, hogy megszoríthassák Merész András együttesét.

A másik négyes csoportban Spanyolország, Oroszország és Olaszország fog harcolni a három továbbjutó helyért, Franciaországnak kevés az esélye. A két kvartett győztese automatikusan bejut az elődöntőbe, a második és harmadik helyezettek pedig a negyeddöntőben keresztbe játszanak egymással a legjobb négy közé kerülésért. A csoportutolsók a 7. helyért küzdenek majd. A döntő július 26-án, 18.00-kor lesz – nem lenne rossz magyar részvétellel...

VÍZILABDA EB, NŐI TORNA, JÚLIUS 16–26.
CSOPORTBEOSZTÁS
A-csoport: Görögország, Hollandia, MAGYARORSZÁG, Nagy-Britannia
B-csoport: Franciaország, Olaszország, Oroszország, Spanyolország
A MAGYAR CSAPAT PROGRAMJA
Július 16., 17.30
Hollandia–MAGYARORSZÁG (Tv: M1)
Július 18., 17.30MAGYARORSZÁG–Görögország (Tv: M1)
Július 20., 17.30Nagy-Britannia–MAGYARORSZÁG (Tv: M1)
A TELJES, ÓRÁRA LEBONTOTT EB-PROGRAMOT ITT TALÁLJA!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik