A hetedik magyar BL-trófeáért Barcelonában küzd a Szolnok és az Eger

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.05.28. 14:19
null
Lesz-e magyar–magyar csata Barcelonában, és ha igen, akkor a hatos döntő melyik fázisában? (Fotó: Mirkó István)
Csütörtökön hat órakor kezdődik a sportág barcelonai fellegvárában, a Bernat Picornell i Richierről elnevezett uszodában – a katalánok egykori kiváló úszója a Spanyol Úszószövetség megalapítója – a férfi vízilabda Bajnokok Ligája hatos döntője, benne két magyar résztvevővel. Közülük a bajnoki címet szerző Szolnoki Dózsának nagyobb a sansza egy kiugró eredményre, de a bronzérmes ZF-Eger sem esélytelen, meglepetést okozhat.

 

HATOS DÖNTŐ, BARCELONA
DÖNTŐ (május 30., szombat)
???–???
19.30
A 3. HELYÉRT
???–???
18.00
AZ 5. HELYÉRT
???–???
16.30
ELŐDÖNTŐ (május 29., péntek)
Primorje Rijeka (horvát)–ZF-Eger v. Jug Dubrovnik (horvát)18.00
Pro Recco (olasz)–Szolnoki Dózsa-Közgép v. Atletic-Barceloneta (spanyol)
19.30
AZ ELŐDÖNTŐBE JUTÁSÉRT (május 28., csütörtök)
ZF-Eger–Jug Dubrovnik (horvát)18.00 (Tv: Digi Sport1)
Szolnoki Dózsa-Közgép–Atletic-Barceloneta (spanyol) 19.30 (Tv: Sport1)

„Képtelen vagyok az első meccsnél előrébb tekinteni – nyilatkozta Varga Dániel, a Szolnok csapatkapitánya a Nemzeti Sportnak. – Az egy dolog, hogy tudjuk, ki lenne az ellenfél az elődöntőben, de a finálébeli nem ismert. Csak a Barcelonetára készülünk – nem foglalunk asztalt két főre romantikus vacsorára, amíg nem tudjuk, kivel megyünk el... Ha a játékerőt nézzük, mit hasonlítunk össze? A játékosokat? Az csak egy része a tudásnak. A formát? Itt van négy csapat, amely megnyerte hazája bajnokságát és kupáját. És egyáltalán, vegyük az egész Barceloneta-jelenséget: olyan erős lufi ez, amelyet tavaly a legerősebb együttesek sem tudtak kipukkasztani. Nem tudjuk, mire képesek a katalánok, a tíz csoportmeccsükön semmit sem kellett megmutatniuk, vannak rejtett tartalékaik. Jó esélyünk van nyerni csütörtökön, de több nappal előre nem tudok gondolkozni.”

„Csapatunk veszélyes és a szó pozitív értelmében kiszámíthatatlan – mondta Szivós Márton, az egriek válogatott kiválósága. – Természetesen vannak nálunk erősebb keretű együttesek itt, a hatos döntőben, de az idényben többször megmutattuk, hogy nálunk erősebb gárda ellen is tudunk úgy játszani, hogy nem látszik meg a különbség. Jó az alapanyag, és folyamatos fejlődésben vagyunk. Hiába van szó csak három meccsről, még a torna alatt is sokat javulhatunk. Annyira nézek előre, hogy meg akarjuk nyerni a hatos döntőt, amire van is esélyünk, ám jól tudjuk, hogy lépésről lépésre kell haladnunk.”

Szirányi Balázs a katalán házigazda honosított játékosa szerint nem elvárás a Barcelonetától a címvédés, annak ellenére sem, hogy rendezőként már tavaly is nyert. A magyar-spanyol center – aki kisebb ujjsérüléssel bajlódott, de már játékra alkalmas állapotban van – elmondta, hogy igyekeztek a lehető legalaposabban felkészülni első ellenfelükből, a Szolnokból, aztán majd kiderül, mire jutnak. Úgy a magyar bajnok ellen, mint általában, a tornán.

MEGLESZ A HETEDIK MAGYAR KUPAGYŐZELEM?

Hiába játszik a sportágban Magyarország meghatározó szerepet, a legrangosabb európai kupasorozatban ezt nem kísérte diadalmenet. A BEK, Euroliga, illetve több átnevezés után 2011 óta ismét BL néven futó sorozat eddigi 51 kiírásából csupán hat magyar végső siker született. A sort az OSC kezdte meg 1973-ban és folytatta 1979-ben, tőle azonnal a Vasas vette át a stafétát 1980-ban. A Vasas 1985-ben is felülhetett a trónra, az azóta eltelt harminc évben viszont csak az Újpestnek (1994) és a Honvédnak (2004) sikerült ez. Tavaly nem volt magyar klub a hatos döntőben, idén kettő is. Lényegesen jobbak a kilátásaink...

AZ EDDIGI GYŐZTESEKET ITT TALÁLJA MEG!

A hatos döntőbe jutó magyar csapatok közül a tavaly nyáron megerősített Szolnok a selejtező második fordulójában kapcsolódott be a küzdelmekbe, ahol második helyen végezve lépett tovább. A csoportkörért zajló playoff-párharcban aztán az A Híd-OSC-Újbudát győzték le, mellyel a közelmúltban a bajnoki döntőt vívták.

Az egriek már a főtáblán kapcsolódtak be a küzdelmekbe, és végeztek ott a csoport második helyén. Csakúgy, mint a szolnokiak. Amíg azonban a rendelkezésre álló tíz meccsen előbbiek 16, addig utóbbiak 24 pontot szereztek. A Szolnok (nyolc győzelem/két vereség) holtversenyben végzett a csoportgyőztes Rijekával, amely elsőként azonnal BL-elődöntős. A szolnokiaknak egy gól hiányzott ehhez... Az Eger (öt győzelem/egy döntetlen/négy vereség) helyzetét nehezítette, hogy csoportjában volt a BL hatos döntőjének otthont adó, így automatikusan továbbjutó katalán címvédő. Az elmúlt években a nemzetközi színtéren többször is csalódást átélő egrieknek – egy szezonnal korábban egy győzelemmel és kilenc vereséggel zártak a csoportkörben – így minimum a második helyen kellett végezniük. A hibátlan Recco mögött a feladatot sikerrel teljesítették az egriek, jutalmuk a Dubrovnik elleni kvázi negyeddöntő lett.

A HATOS MEZŐNY TÖBBI TAGJA
Recco: négy olasz világbajnok, megannyi válogatott, öt délszláv klasszis – nem azért szerződtettek ennyi légióst, hogy végül kudarcot valljanak.
Barceloneta: a címvédő játékosait nem soroljuk a világklasszisok közé, viszont okosan és ügyesen pólóznak, ráadásul jutott idejük készülni, hiszen rendezőként biztos volt a részvételük.
Rijeka: a jobbik horvát csapat, amely megvédte a bajnoki címét, ismét legyőzve a Jugot. Teljes, minden poszton remek játékosokkal felálló gárda, egyből az elődöntőben.
Dubrovnik: kérdés, a doppingellenőrzés elmulasztása miatt felfüggesztett Niksa Dobudot miként pótolják – ha sikerül ellensúlyozni a centerklasszis hiányát, reménykedhetnek a jó szereplésben.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik