Vizes vb: olimpiai láng helyett vizes szimbólum – kezdetét vette a világbajnokság!

MTI/NSO MTI/NSOMTI/NSO MTI/NSO
Vágólapra másolva!
2017.07.14. 23:30
null
A látványra és a díszletre nem lehetett panasz (Fotó: Török Attila)
Áder János köztársasági elnök péntek este egy rendkívül látványos ünnepség keretében megnyitotta Magyarország történetének legnagyobb sporteseményét, az úszók, nyílt vízi úszók, műugrók, szinkronúszók és vízilabdázók 17. FINA-világbajnokságát. A nagy szabású eseményen Áder János mellett beszédet mondott Tarlós István, Budapest főpolgármestere, valamint Julio César Maglione, a FINA elnöke is. Az ünnepség utolsó részében színpadra lépett az ötszörös Grammy-díjas amerikai énekes, CeeLo Green.

 

A megnyitóünnepség Eötvös Péter, Kossuth-díjas világhírű magyar zeneszerző, a Duna hangja című, 12 éves korában szerzett kórusművével kezdődött, amelyhez a világbajnokság alkalmából új szöveget írt Varró Dániel költő. A Lánchíd lábánál, a Duna Pest felőli oldalán felállított óriásszínpadon a Cantemus gyermekkórus működött közre.

Ezt követően a víz és a kultúra találkozásának magyarországi történetét mutatták be, az „időutazás” Aquincumnál kezdődött, majd a honfoglalás, a reneszánsz Buda, Mátyás király, s a huszárok korszakának fontosabb emlékeivel folytatódott. Kodály Zoltán Háry János című dalműve következett 160 táncos közreműködésével, majd Liszt Ferencről is megemlékeztek, akinek egyik kedvelt alkotóhelye a Duna-part volt.

Színpompás megnyitó (Fotó: Török Attila)
Színpompás megnyitó (Fotó: Török Attila)

A kulturális-történelmi blokkot követően a sport került előtérbe, előbb az első magyar olimpiai aranyérem tulajdonosát, az úszólegendát, Hajós Alfrédot méltatták, majd a vizes sportok legsikeresebb magyar képviselőinek tiszteletére felcsendült a Himnusz. Több olimpiai bajnok személyesen is megjelent, s ott volt az ünnepségen Orbán Viktor miniszterelnök is.

Ezt követően a helyszíneket, majd a vb-n szereplő vizes sportágakat mutatták be. Felvonultatták a világbajnokságon résztvevő országok lobogóit, a sort a házigazda Magyarország nemzeti zászlaja zárta, amelyet Varga Dénes, az olimpiai és világbajnok vízilabdázó vitt fel a színpadra.

A magyar zászlót Varga Dénes vitte fel a színpadra (Fotó: Török Attila)
A magyar zászlót Varga Dénes vitte fel a színpadra (Fotó: Török Attila)

Tarlós István főpolgármester Budapest nevében köszöntötte a világbajnokság versenyzőit, szervezőit és nézőit. Felidézte a férfi vízilabda-válogatottal három olimpiai aranyérmet nyert Kemény Dénes szövetségi kapitány szavait: „teljesítőképességünk határa sokkal messzebb van annál, mint ahogy gondoljuk magunkról”.

„Teljesítettük az embert próbáló vállalást, Budapest felkészült a világbajnokság megrendezésére” – hangsúlyozta. Kitért arra, hogy a vb fővárosi helyszínei Budapest talán legjellemzőbb és legszebb részei közül kerülnek ki.

„Mától több mint két hétig a világörökségi rangra emelt budai vár, a Gellérthegy, a Parlament, a Lánchíd látképe előtt, többek között a gyönyörű Margitszigeten versenyeznek a világ legjobbjai. Budapest nemcsak rendezője, valódi házigazdája lesz a világbajnokságnak” – ígérte a főpolgármester, majd zárta beszédét: „Azt kívánom minden sportolónak, hogy a következő napokban Budapesten valósítsa meg álmait, amiért évek óta keményen dolgozik. Izgalmas küzdelmeket és emlékezetes napokat kívánok mindenkinek, Isten hozta önöket Budapesten!”

Budapest – a 2017-es FINA-világbajnokság helyszíne (Fotó: Szabó Miklós)
Budapest – a 2017-es FINA-világbajnokság helyszíne (Fotó: Szabó Miklós)

„Rendkívüli öröm számunkra, hogy itt lehetünk Budapest gyönyörű városában. Nem választhattunk volna jobb helyszínt ennek az ünnepnek” – mondta Julio C. Maglione, a FINA elnöke, aki többször kiemelte Orbán Viktor miniszterelnök folyamatos támogatását. Hozzátette, a Duna központi szerepet tölt be a versenyben, amely tökéletesen visszaigazolja mottójukat: „a víz a mi világunk”.

Elmondta: „Készen állunk arra, hogy csodálatos fesztivál részesei legyünk az előttünk álló bő két hétben. 180-nál több ország 2000 sportolója kápráztatja el a világot a következő napokban. Ismét megmutatják a hat vizes sportág nagyszerűségét ezreknek itt a helyszínen, Budapesten, és millióknak a tv-k előtt világszerte. Ez a sport szépsége, és a vizes sportágak büszkék, hogy változatosságukkal gyönyörködtethetnek.”

Áder János köztársasági elnök nyitotta meg a világbajnokságot (Fotó: Török Attila)
Áder János köztársasági elnök nyitotta meg a világbajnokságot (Fotó: Török Attila)

Áder János köztársasági elnök köszöntő beszédében felidézte, hogy az első magyar olimpiai bajnok, Hajós Alfréd, egyben az úszósport első ötkarikás győztese is volt, s amellett, hogy kiváló sportoló, remek építész is, akinek a nevét viseli a vb egyik helyszíne a Margitszigeten.

„A nézőknek, szurkolóknak izgalmas versenyeket, a sportolóknak pedig sportszerű viadalokat kívánok” – mondta a köztársasági elnök.

A beszédek után a sportolók és a bírók eskütétele következett. A magyar csapatból a műugró Fazekas-Gondos Flóra és Kormos Villő, a szinkronúszó Kiss Szofi és Schwarcz Anett, a vízilabdázó Manhercz Krisztián és Takács Orsolya jelenlétében két fiatal úszó, az olimpiai bronzérmes Kenderesi Tamás, illetve a tízszeres junior Európa-bajnok Késely Ajna mondta a szöveget, míg a bírók és tisztviselők nevében Bodrogi Viktor, az úszódöntők indítóbírója beszélt.

Kenderesti Tamás és Késely Ajna együtt olvasták fel a sportolók esküjét (Fotó: Török Attila)
Kenderesti Tamás és Késely Ajna együtt olvasták fel a sportolók esküjét (Fotó: Török Attila)

A magyarországi csúcsesemény egyik különlegességeként, az olimpia mintájára első ízben, a vb jelképe is feltűnt, egy vizes szimbólum, amelyet minden idők egyik legjobb női úszója, az ötszörös olimpiai bajnok Egerszegi Krisztina indította útjára. A Fontanának nevezett jelkép mostantól minden hasonló vizes világversenyen helyet kap majd.

Egerszegi Krisztinát hatalmas üdvrivalgás köszöntötte (Fotó: Török Attila)
Egerszegi Krisztinát hatalmas üdvrivalgás köszöntötte (Fotó: Török Attila)

Az esemény zárásaként felcsendült a világbajnokság szurkolói dala Radics Gigi és Takács Nikolas előadásában, majd CeeLo Green háromszoros Grammy-díjas amerikai énekes adta elő előbb a Bright lights bigger city, majd a Crazy című számát.

A megnyitóünnepséget színpompás tűzijáték zárta.

A július 30-ig tartó vetélkedésekben hat szakágban több mint 180 ország mintegy 2000 versenyzője vesz részt.

A megnyitóünnepséget tűzijáték zárta (Fotó: Török Attila)
A megnyitóünnepséget tűzijáték zárta (Fotó: Török Attila)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik