Vizes vb: Nem lóg a szőr a lábunkról, de… – Kiss Szofi

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.07.12. 15:39
null
Kiss Szofi (középen) az úszással kapcsolatos kezdeti nehézségekről is beszélt (Fotó: Koncz György)
A magyar műúszó-válogatott legrutinosabb tagja, a hat számban induló Kiss Szofi korábban elmondta, szeretnének meglepetést szerezni a budapesti világbajnokságon. Most elmesélte azt is, hogyan kötött ki szeretett sportágánál, illetve eloszlatta a kételyeket a műúszók szőrös lábáról szóló legendával kapcsolatban.

 

– Hogyan szeretett bele a sportágba, miért választotta a műúszást?
– Valójában anyukám találta. Korábban úszni és balettozni jártam, de hamar meguntam. Lementünk, megnéztünk egy edzést – nem tudtam, mire számítsak, de aztán ott ragadtam.

– Más sportágak nem is kerültek szóba?

– Csak az úszás, de nem sokáig csináltam. Kicsi voltam, rossz emlékeim voltak: nem mertem elindulni a belső sávban, ahol nem volt mellettem a fal, illetve előfordult, hogy a fejemre ugrottak – inkább hanyagoltam.

– A műúszás, a versenysport melyik részét élvezi a legjobban?

– Legjobban magukat a versenyeket szeretem – ezért érdemes csinálni, hogy sikereket érjünk el. Ez számunkra nem azt jelenti, hogy aranyérmet nyerünk, hanem azt, hogy mindig jobb és jobb pontszámot kapunk a teljesítményünkre.

– Van olyan része is, amit nem kedvel?
– A felkészülés, a kemény edzések nem állnak olyan közel a szívemhez – mivel ez egy összetett sportág, tényleg nagyon nehezek a tréningek, de ezekre is szükség van ahhoz, hogy jobb teljesítményt nyújthassunk.

– És az orrcsipesz? Nem zavaró, nem fájdalmas a viselése?

– Először hat-hét éves koromban találkoztam vele, és úgy emlékszem, akkor még nem volt rá szükségem. Ám mivel a többi lánynak is volt csipesze, természetesen én is szerettem volna, így vettünk egyet. Nem emlékszem arra, hogy fájdalmas élmény lett volna, most viszont már lehetetlenség lenne e nélkül edzeni, versenyezni. Most már nem is fáj, ráadásul minél szorosabb, annál jobb.

– Vannak célzottan a tüdőkapacitás növelésére irányuló edzéseik, gyakorlataik?

– Már azzal is fejlődünk, hogy mindennap elgyakoroljuk a kűröket, de természetesen előfordul, hogy a kétszáz méteres gyorsúszásból minden második hosszt víz alatt teljesítünk, ezzel tréningezünk. Ha rövid ideig nem edzünk, érezhető a visszaesés.

– Sokat foglalkoznak ennek a fejlesztésével, vagy inkább a technikai elemeket gyakorolják?
– A tüdő tágulása folyamatos, ráadásul mindig van hová fejlődni. A technikai elemeket viszont külön általában nem gyakoroljuk, inkább arra koncentrál Natalja (Natalja Taraszova szövetségi kapitány – a szerk.), hogy maguk a folyamatok jól működjenek. Akkor térünk ki külön a gyakorlatokra, ha valami nagyon nem megy.

– Végül egy furcsa kérdés: hallani olyan legendákat, hogy a műúszóknak szőrös a lábuk, mert ez segít nekik abban, hogy érzékeljék a vízmélységet. Igaz ez?
– Ezt soha senki nem kérdezi, de igen, valóban így van. Nem úgy kell elképzelni, hogy lóg a szőr a lábunkról, de ha egy kis borosta sincs rajta, nem érezzük a vízszintet. Tényleg nem arról van szó, hogy nem borotválkozunk, hanem kicsit borostásabb a lábunk, ám szinte nem is látszik. A kisebbek is mindig mondják: „Verseny előtt nem borotválkozunk!” – hiszen nekik még fontosabb, hogy érzékeljék, ha süllyednek.

A MŰÚSZÓK VB-PROGRAMJA


JÚLIUS 14., PÉNTEK

11.00: Műúszás, technikai gyakorlat, szóló, selejtező (Kiss Szofi)
16.00: Műúszás, technikai gyakorlat, duett, selejtező (Kiss Szofi, Schwarz Anett)

JÚLIUS 15., SZOMBAT

11.00: Műúszás, technikai gyakorlat, szóló, döntő
19.00: Műúszás, technikai gyakorlat, duett, vegyes, döntő

JÚLIUS 16., VASÁRNAP

11.00: Műúszás, technikai gyakorlat, duett, döntő
19.00: Műúszás, technikai gyakorlat, csapat, selejtező (Dávid Janka Krisztina, Hungler Szabina Mercédesz, Kassai Kamilla, Kertai Lili, Kézdi Fanni, Kiss Szofi, Lukovszky Sarolta, Péntek Lili Hajnal, Rényi Luca, Riemer Alexandra Barbara, Schwarz Anett, Thuróczy Karolina Mylan)

JÚLIUS 17., HÉTFŐ

18.00: Műúszás, technikai gyakorlat, duett, vegyes, döntő
19.00: Műúszás, szabad gyakorlat, szóló, selejtező (Kiss Szofi)

JÚLIUS 18.,KEDD

11.00: Műúszás, technikai gyakorlat, csapat, döntő
19.00: Műúszás, szabad gyakorlat, duett, selejtező (Kiss Szofi, Schwarz Anett)

JÚLIUS 19., SZERDA

11.00: Műúszás, szabad gyakorlat, szóló, döntő
19.00: Műúszás, szabad gyakorlat, csapat, selejtező (Dávid Janka Krisztina, Hungler Szabina Mercédesz, Kassai Kamilla, Kertai Lili, Kézdi Fanni, Kiss Szofi, Lukovszky Sarolta, Péntek Lili Hajnal, Rényi Luca, Riemer Alexandra Barbara, Schwarz Anett, Thuróczy Karolina Mylan)

JÚLIUS 20., CSÜTÖRTÖK

11.00: Műúszás, szabad gyakorlat, duett, döntő
19.00: Műúszás, szabad gyakorlat, szabad kombináció, selejtező (Dávid Janka Krisztina, Hungler Szabina Mercédesz, Kassai Kamilla, Kertai Lili, Kézdi Fanni, Kiss Szofi, Lukovszky Sarolta, Péntek Lili Hajnal, Rényi Luca, Riemer Alexandra Barbara, Schwarz Anett, Thuróczy Karolina Mylan)

JÚLIUS 21., PÉNTEK

11.00: Műúszás, szabad gyakorlat, csapat, elődöntő (Dávid Janka Krisztina, Hungler Szabina Mercédesz, Kassai Kamilla, Kertai Lili, Kézdi Fanni, Kiss Szofi, Lukovszky Sarolta, Péntek Lili Hajnal, Rényi Luca, Riemer Alexandra Barbara, Schwarz Anett, Thuróczy Karolina Mylan)
19.00: Műúszás, szabad gyakorlat, duett, vegyes, selejtező

JÚLIUS 22., SZOMBAT

11.00: Műúszás, szabad gyakorlat, szabad kombináció, döntő (Dávid Janka Krisztina, Hungler Szabina Mercédesz, Kassai Kamilla, Kertai Lili, Kézdi Fanni, Kiss Szofi, Lukovszky Sarolta, Péntek Lili Hajnal, Rényi Luca, Riemer Alexandra Barbara, Schwarz Anett, Thuróczy Karolina Mylan)
19.00: Műúszás, szabad gyakorlat, duett, vegyes, döntő

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik