Nagy lelkierővel talpra állt, legyőzte Görögországot a női pólóválogatott!

MAROSI GERGELY (közvetítés), RÁC BENEDEK BALÁZS (összefoglaló)MAROSI GERGELY (közvetítés), RÁC BENEDEK BALÁZS (összefoglaló)
Vágólapra másolva!
2017.07.26. 14:59
A magyar női vízilabda-válogatott két negyed után még háromgólos hátrányban volt, ám egy 6–0-s szériával fordított, és végül 10–9-re legyőzte Görögországot a vizes világbajnokság pólótornáján. Magyarország pénteken kora délután, 13.30-kor Olaszország ellen játszik az 5. helyért.

A PERCRŐL PERCRE TUDÓSÍTÁSHOZ KATTINTSON IDE!A PERCRŐL PERCRE TUDÓSÍTÁSHOZ KATTINTSON IDE!

VIZES VILÁGBAJNOKSÁG, 2017

VÍZILABDA (HAJÓS ALFRÉD NEMZETI SPORTUSZODA)
NŐK, HELYOSZTÓK
Az 5–8. helyért
MAGYARORSZÁG–GÖRÖGORSZÁG 10–9 (2–4, 1–2, 5–0, 2–3)
Budapest, Hajós uszoda, 5000
néző. V: Franulovic (horvát), Mercier (francia)
MAGYARORSZÁG: Kasó – KESZTHELYI 3, Szücs G. 1, SZILÁGYI D. 2, Bujka 2, Csabai, Czigány D. Csere: GANGL (kapus), Takács O. 1, Illés, Tóth I., Antal, GURISATTI 1. Szövetségi kapitány: Bíró Attila
GÖRÖGORSZÁG: H. Diamandopulu – CUKALA 3, AVRAMIDU 2, V. Diamandopulu, Aszimaki 1, Manoliudaki, E. Plevritu 1. Csere: Xenaki 2, Kocia, Hidirioti, Eleftheriadu. Szövetségi kapitány: Jorgosz Morfeszisz
Gól – emberelőnyből: 6/3, ill. 7/4
Gól – ötméteresből: 2/2, ill. –

A szurkolók kitettek magukért (Fotó: Szabó Miklós)
A szurkolók kitettek magukért (Fotó: Szabó Miklós)

„Amikor a szavak mellé cselekedet párosul, az a hitelesség” – mondta Csernus Imre, a női válogatott pszichológusa, és a ez a hitelesség az 5–8. helyért vívott első meccs második félidődben jött el a csapatunknál.

Persze egy pillanatig sem gondoltuk, hogy a lányok hiteltelenek lennének, ahogy fel sem vetődött bennünk, hogy a társaság nem akarná megszerezni az ötödik helyet – mégsem így indult a görögök elleni mérkőzés… Sokkal inkább úgy, hogy hiába beszéltek a játékosok az önbecsülésről, egyszerűen képtelenek voltak túllépni a csalódottságokon, s legalább egy órára félretenni a szomorúságot. Ment előre a csapat, azonban mindenfajta hit és eltökéltség nélkül, leginkább csakis azért, mert éppen meccs volt a programban 15 órától 16.15-ig…

Telt ház volt (Fotó: Szabó Miklós)
Telt ház volt (Fotó: Szabó Miklós)



A hazai pályán elbukó magyar és az ötméteresekkel negyeddöntőt veszítő görög válogatott közül az utóbbi tudott nagyobb hittel újrakezdeni, így uóbbi a 12. percben már 5–2-re vezetett. Bíró Attila ekkor becserélte Gangl Edinát, s a szünetig ugyan nem változott a különbség, a magyar csapat játékra tempóról tempóra stabilizálódott. Biztos, hogy rengeteget számított a taktika, az időkérés, illetve a szünetekben elhangzottak, a legtöbbet azonban az idő segített. A vízben eltöltött idő, amely gyakorlatilag kimosta a lányokból a csalódottságot.

„Mindkét csapat olyan vereséget szenvedett, amelyet nagyon nehéz volt feldolgozni, az kellett a fordításhoz, hogy átszakadjon a gát – hangsúlyozta Takács Orsolya. – Szerencsére összeállt a védekezés, elkezdett működni a támadás. Egyértelműen az volt a fontos, hogy elengedjük a múltat. Ehhez kellett egy félidő. Nagyon akartunk, szerettünk volna bizonyítani magunknak és a szurkolóknak, csak néztünk, hogy milyen sokan jöttek ki a meccsre.”

A szurkolókat Illés Anna és később Keszthelyi Rita is kiemelte, előbbi a „Mi kellett a fordításhoz?” kérdésre egyszerű választ adott: „Akarat.” …na meg odaadás, lendület, s noha Illés akár számon is kérhetne egy gólpasszt a helyzetet végül saját maga befejező Gurisatti Grétán, ő volt az első, aki köszöntötte a passz helyett betaláló szélsőt.

Kasó Orsolya (Fotó: Szabó Miklós)
Kasó Orsolya (Fotó: Szabó Miklós)



„Sokat számított, hogy ennyi ember kijött, annak ellenére, hogy csak azért szálltunk vízbe, hogy majd játszhassunk az ötödik helyért… Amikor megláttuk a tömeget, többeknek könnyes lesz a szeme” – tette hozzá Illés.

Talán azzal se bántunk meg senkit, ha elmondjuk, az interjúzónában is láttunk csillogó szemeket, részben az öröm, részben a mardosó bánat miatt, hogy most nem itt kéne lennünk, nem délután kéne játszaniuk, és annak örülniük, hogy a magyar válogatott szárnyalása még az esőt is napsütésre cserélte – hanem az esti programra készülni. Azt viszont rögzítsük, hogy a magyar csapat 5–0-ra nyerte meg a harmadik negyedet, ezzel 3–6-ról 9–6-ra fordított, s több mint 11 percen keresztül találatot sem kapott.

„Túl tudtunk lendülni a saját nehézségeinken a második félidőre – kezdte az értékelést Keszthelyi Rita csapatkapitány, aki lőtt három gólt, de ezen felül is vezére volt az együttesnek. – Azt kértem a meccs előtt, hogy tegyünk félre mindent, közönséget, elvárásokat, és csak magunkért játsszunk, hogy tükörbe tudjunk nézni. Egyébként nagyon hálásak vagyunk a szurkolóknak, hogy ennyien kijöttek. Én nem szoktam velük foglalkozni, meccs közben számomra nem léteznek, de amit ezúttal produkáltak, az nekem is sokat jelentett. Fantasztikus élmény volt! Büszke vagyok magunkra, csak sajnálom, hogy ez nem Kanada ellen jött össze… Ami még fontos volt, hogy hiába vezettek 6–3-ra a görögök, akkor is mentünk előre, nem törtünk meg. Ez lehetett Kanada ellen a probléma, hogy lőttünk, de valami eltörött – most minden megvolt. Megmutattuk, hogy van jövőnk.”

Bíró Attila értékelése az M4 Sportnak: „Az első két negyedet még lehet, hogy az előző, Kanada elleni mérkőzésről hoztuk. Védekezést, kapust váltottunk, próbáltunk változtatni, és a lányokban volt akkora tartás, hogy meg tudják fordítani a mérkőzést. Sokkal nehezebb volt innen talpra állni, mintha egy elődöntőt vagy bronzmeccset veszített volna el az ember. Az olaszok ellen ugyanilyen nehéz mérkőzés lesz, de ez a csapat mindegyik együttes ellen győzelmi esélyekkel száll vízbe. Bízom benne, lesz annyi energia és lelki erő, hogy ezt a győzelmet ki is vívjuk.”

Keszthelyi Rita: Volt bennünk egy gyomorgörcs, hiszen nem akartunk az ötödiknél rosszabb helyen végezni. Magunk miatt is, hiszen rengeteg munkát tettünk bele a felkészülésbe, és a szurkolók miatt is, akik ennyien kilátogattak. Fogalmam sincs, mi történt háromgólos hátrányban, de nem tört meg minket, hogy az ellenfél vezet. Elég pesszimista ember vagyok, és nehéz elhinnem mindig, hogy tényleg ennyien szeretnek minket – de nagyon hálás vagyok a szurkolóknak, hogy kijöttek és mögénk álltak.”

Gangl Edina: „Nagyon örülök, hogy kijöttek ennyien úgy is, hogy nem jutottunk négy közé. Ezek a meghatottság könnyei, kicsit sajnálom, hogy ez a mérkőzés nem este fél kilenckor volt… De megpróbáljuk a legtöbbet kihozni ebből a helyzetből. Egy kapuscserének lélektani hatása is van, Kasó Orsi nem védett rosszul, de a kapitány valószínűleg megpróbálta kizökkenteni a görögöket. Csapatként sikerült kirántanunk magunkat a gödörből.”

Szilágyi Dorottya: „Nem ezt a helyosztó mérkőzést szerettük volna játszani, de a győzelemnek örülök. Rosszul kezdtünk, ez az eredményen is meglátszott, de a második negyed után felálltunk a padlóról. A többezres tömeg sokat számított, hozzám hasonlóan a csapat is a szurkolókból merítette a legtöbb energiát. Mondhatnám, hogy a második félidőben jobban odafigyeltünk, de igazából az első negyedtől kezdve nyerni akartunk. Inkább úgy fogalmaznék, hogy a befektetett munka a harmadik negyedtől kezdve hozta meg a gyümölcsét.”

Bíró Attila: A bányászbéka feneke alól jöttünk föl...

Gangl Edina: Sajnálom, hogy ez a mérkőzés nem 20.30-kor volt...

Antal Dóra: Az lendítette előre a csapatot, hogy sikerült kihasználnunk a helyzeteinket

Szűcs Gabriella: A csapat erejét mutatja, hogy három gólos hátrányból vissza tudtunk jönni a meccsbe

PERCRŐL PERCRE

4. NEGYED

8. perc. Na nézzük. Nem jó a bejátszás. Xenaki nem vállalja el, és ez hiba, tovább játssza a labdát, de az már rossz lövőhelyzet, messziről, kiszorított helyzetből. BLOKK! 3–6-OS FÉLIDŐ UTÁN A MAGYAR VÁLOGATOTT EGY 6–0-S SZÉRIÁVAL FORDÍTOTT, ÉS LEGYŐZTE GÖRÖGORSZÁGOT, PÉNTEKEN AZ OLASZOK ELLEN JÁTSZIK AZ 5. HELYÉRT!

8. perc. Az idő ketyeg, Keszthelyi lövése levágódik a blokkról, a görögök időt kérnek, és lesz 16 másodpercük, hogy döntetlenre mentsék a meccset.

8. perc. Blokkolt görög lövés, lelassul, Gangl kezében a labda! 40 másodperc. Magyar időkérés (a görögöknek is van még egy).

7. perc. Xenaki ellen kontra. Magyar akció jöhet. Nem sietünk sehová, az tuti. Passz a szélre, Antal nem jó, a bejátszást elviszik Tóth elől.

6. perc. Végigjátszott magyar akció, a lövést blokkolják, de nálunk marad a labda, s telik az idő. Keszthelyi ejt egyet, de kevéssel célt téveszt.

6. perc. Keszthelyit kiszórják, a végletekig megjátszott fór végén Avramidu lő a hosszúba, 10–9.

5. perc. JÓÓÓÓ! Takács lóbál hosszan, felkínálják neki a lövés lehetőségét, de inkább passzol. Keszthelyi lő, a rövidbe, 10–8!

5. perc. Kiállítás, Szilágyit küldik ki. Megjátsszák ziccerig, Plevritu magabiztosan a hosszú fölsőbe lő, 9–8. Közel sem adták még ezt fel a görögök.

4. perc. Eleftheriadu eltűnik Bujka szorításában, nincs ítélet. Mintha lenne egy kis halvány hazai pálya, mindenesetre tuti nem ellenünk fújnak.

3. perc. Keszthelyi blokkol, ám a labda (vajon miért?) a görögöknél marad. A folyamatosan változó fényviszonyok nem könnyítik meg a vízben levők helyzetét. Gangl ad egy puszit Keszthelyi sapkájára. A labda aztán a miénk, Szücs lövése fölé megy.

2. perc. Megtörik a görög gólcsend, Alkiszti Avromidu lövése akad be, 9–7. 6–0-s magyar roham szakad meg.

2. perc. OTT A KILENCEDIK! Szilágyi Dorottya lövi be a bal sarokba. 9–6!

1. perc. Plevritu rossz ejtése kapu fölé száll.

1. perc. Magyar akcióval kezdődik a negyed. Szücs kap egy óriási blokkot.

3. NEGYED

8. perc. Aszimaki elől elviszik a magyar bekkek a labdát. Időkérés, akár hárommal is megugorhatnak a mieink. Nem ugranak, elviszik a labdát. A görögöknek van még 12 másodpercük, nem tudnak mit kezdeni vele. 5–0-s NEGYED UTÁN 8–6 IDE, ÓRIÁSI FORDÍTÁS!

8. perc. MEKKORA GÓÓÓÓÓÓÓL!Szücs Gabriella szétlövi nagyon messziről a bal fölső sarkot! 8–6!

7. perc. Görög emberelőny. Kijátsszák, de Xanaki tolását bravúrral védi Gangl!

7. perc. VEZETÜNK!!! Gurisatti Gréta lép meg, majd lő a hosszúba, 7–6! A görögöknek szemébe süt a nap, de ez sem magyarázat, a magyar csapatot mintha kicserélték volna!

6. perc. Xenaki elől Takács viszi el a labdát centerben. Nagy magyar játék, Antal passz, Takács belövi, viszont 2 méteren belülről, nincs gól. V. Diamantopulu mellé lő.

6. perc. A közönség tombol, a görögök keresik a fonalat, nincs meg. Rossz támadás, a vezetésért támadhat a magyar csapat! Támad is, de nem jól, lejár a támadóidő.

5. perc. Keszthelyi belövi a büntetőt, ezzel 6–6, háromgólos hátrányból sikerült visszajönni!

5. perc. Gurisatti szerez labdát, MEGÚSZÁS! Ketten utolérik, belenyomják a vízbe, büntető!

4. perc. A görögök elvesztették a fonalat, nem bánjuk egyáltalán. Az idő szorítja a mieinket, Takács Orsolya távoli átlövését a kapus ujjheggyel a lécre tolja! Görög időkérés.

3. perc. Az az! Manoliudaki gyenge pattintását védi Gangl! Bujkát viszont szerelik centerben, szabályosan, Hriszula Diamantopulu mosolyog a kapuban testvére, Vasziliki megoldását látva. A görög akció is rossz, Ganglnál a labda.

3. perc. Magyar fór, Aszimakit küldték ki. Szilágyi a végtelenségig lóbál, majd lepasszolja és visszakapja a labdát, és kilövi a kapu bal oldalát. 5–6!

2. perc. Pattogós magyar védekezés, Avramidu csúnyán bele is néz egy blokkba. Szép volt! A közönség rázendít. Czigány lő, Diamantopulu véd.

1. perc. Bujka kiharcol egy kiállítást, négy görög rontott rá. Cukala száll ki. Szűcs beteszi, Takács Orsolya a hosszúba lő, 4–6.

1. perc. Nyitányként el kellene hozni a labdát, mert akkor élne a magyar fór. Legalább az idő jobb lett, ez is valami. Szilágyi elhozza a labdát, Bíró Attila nem kér időt. Bujka lövőben helyezkedik, nem centerben, meg is kapja a labdát Keszthelyitől, a pattintást védi a kapus.

2. NEGYED

8. perc. Az utolsó görög akciót Antal Dóra blokkolja. 22 másodperce van a magyar csapatnak szépíteni. Gurisatti szabaddobást harcol ki, 5 másodperc. Tóth Ildikó kiállítást harcol ki, rádobni nincs idő, áthúzódó kiállítás. FÉLIDŐ, 3–6, ÉS ELMEHETETT VOLNA A HAJÓ MÁR EDDIGRE, DE A GÖRÖGÖK PONTATLANOK VOLTAK EMBERFÓRBAN. NEM ÁLLUNK JÓL.

7. perc. Takács lövését védi Diamantopulu, aztán Keszthelyi annyi pofont kap, mint ami egy Rejtő-könyv első 50 oldalán elcsattan. Más kérdés, hogy a végén a görögök nevetnek, mert Keszthelyit is felpofozták, a labda is az övék.

7. perc. Rés a magyar zónán, Xenaki üresen marad, és kapufás gólt húz a vízről. 3–6.

6. perc. Vasziliki Diamantopulu lepné meg Ganglt, Gangl nem szereti a meglepetéseket, s kikapja a labdát a sarokból. A gyors ellentámadás végén Hriszula Diamantopulu véd, a labda nálunk marad. Szücs távoli ejtését is védi aztán a kapus, nem kis bravúrral.

5. perc. Kapuscsere után Gangl védi Nikoleta Eleftheriadu lövését. A labda marad a görögöké.

5. perc. Tóth Ildikó kiharcol centerben egy kiállítást. Keszthelyi szépen kilóbálja, türelmesen vár, majd ott a rés a falon, 3–5!

Egyelőre sajnos a meglehetősen gyámoltalan támadójátékot nem túl jó védekezéssel tetézzük. Így nem lesz jó.

4. perc. Na, ez nem hiányzott, de a tűzzel játszottunk, Cukala a rövid fölsőbe pattint. Ez a harmadik gólja, Bíró Attila kapust cserél és időt kér, jön be Gangl. 2–5!

4. perc. Szilágyi próbálja meg balról átejteni Diamantopolut, de a lapos ívű ejtés nem jó ejtés, a kapus nem hogy nem süllyedt el, hanem simán leszedi a labdát.

3. perc. Manoliudaki kapu fölé pattint egy átlövést.

2. perc. A probléma a Bujkának adott bejátszásokkal rendre az, hogy elviszik a kilépő görögök. A válasz azonnali: a magyar bekkek ugyanúgy lekapcsolnak egy bejátszást. Sok akció a lövésig sem jut el. Ez most eljut, ám Keszthelyi kísérletét védeni tudja H. Diamantopulu.

2. perc. Rossz a passz fórban, túl magas, túl erős, ki is csúszik a görög játékos kezéből, oda az emberelőny.

1. perc. Szerencsére a kapufára pattint E. Plevritu, nagyon nem hiányzott volna, hogy három góllal elhúzzanak a görögök. A magyar támadójáték viszont nem áll össze, Keszthelyi lövése ártalmatlan, és még a visszaúszásnál Illés Annát ki is szórják.

1. perc. A görögök elviszik a labdát, ezzel folytatódik az áthúzódó emberelőnyük. Egyből jön is az időkérés, 6 másodpercük lesz befejezni a támadást.

1. NEGYED

8. perc. Bujkára játszanánk, ám a szabaddobást kiharcolni próbáló magyar center mögül érkezik Avramidu, és elcseni a labdát. Ráadásul Bujkát ki is állítják, de Kasó nagyon fontos védést mutat be. Cukala lőtte el. VÉGE AZ ELSŐ NEGYEDNEK, 2–4!

8. perc. Görög támadás, Eleftheria Plevritu próbál a hosszúba pattintani, ám kapu mellé durrant. Bíró Attila időt kér, még van 41 másodperc valamit alkotni ebben a negyedben.

7. perc. Sikertelen magyar, majd sikertelen görög akció. Csabai lő el egy szabaddobást, de közben illegálisan csalta a távolságot, a labda a görögöké, és görög időkérés jön, Jorgosz Morfeszisz magához inti tanítványait.

6. perc. Görög emberelőny, Takács a kiállított játékos. Újabb precíz megjátszás, Cukala kizavarja a pókokat a bal felsőből, ezzel 2–4.

6. perc. Ez is klasszis centermegmozdulás! Bujka Barbara zúz egy kicsit középen, majd kiverekszi magának a bekk szorításában a helyzetet, és könyörtelenül bevágja azt. 2–3!

5. perc. A bírók úszóedzést vezényelnek, egy kontra a görögök, egy kontra a mieink ellen, aztán egy rossz görög bejátszás, Kasó kimozdul és elviszi.

5. perc. Egy rossz magyar, egy rossz görög akció, majd emberelőnybe kerül a magyar válogatott, ám Bujka előkészítetlen átlövését Manoliudaki blokkolja, és a labda a görögöké.

4. perc. Az igen! Xenakiból nagyjából csak a keze van a víz felett, no de azzal megfogja a labdát, beforgatja Keszhelyit, majd a kapuba lő. Klasszis megmozdulás. 1–3.

3. perc. Szilágyi szánja el magát egy lövésre, jócskán kapu mellé durrant.

3. perc. Aszimakiról kiszórják Csabai Dórát. Nyugodt, pontos fórmegjátszás, középről Cukala lövi ki a kapu bal oldalát. 1–2.

2. perc. Kasó első védésére rossz magyar támadás jön, Hriszula Diamantopulu kapusnál köt ki a labda.

2. perc. Elkiabáltam a záport, megjött, esik… Bujka Barbara kiharcol és belő egy ötméterest, 1–1, Bíró Attila „Ez az!!!” üvöltéssel reagál.

1. perc. Alexandra Aszimaki megszerzi a vezetést a görögöknek, üresen maradt centerben, átemelte Kasót. 0–1.

1. perc. Szilágyi elhozza a ráúszást, az első támadás joga a magyar válogatotté. Bujka elől elviszi a labdát Diamantopulu centerben (mármint Vasziliki, mert van Hriszula is).

Jó napot kívánunk! Magyarország–Görögország a női vízilabdatorna 5-8. helyéért – a két csapat nem abban reménykedett, hogy itt játszhat. Bíró Attila szövetségi kapitány szerint egy nap volt gyógyítgatni a saját maguk ejtett sebeket. A zápor – úgy néz ki – elvonul, fehér sapkában játszik a magyar, kékben a görög válogatott. A percről percre tudósítás Marosi Gergely, az összefoglaló Rác Benedek Balázs munkája. Jó szurkolást!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik