Magyar gólhenger gázolt át a franciákon, jöhetnek a hollandok

Vágólapra másolva!
2017.07.18. 20:04
A magyar női vízilabda-válogatott kiütéses, 24–5-ös győzelmet aratott Franciaország ellen a vizes világbajnokság pólótornáján, így két mérkőzés után a csoportrivális Hollandiához hasonlóan százszázalékos.

KATTINTSON IDE A PERCRŐL PERCRE TUDÓSÍTÁSHOZ! KATTINTSON IDE A PERCRŐL PERCRE TUDÓSÍTÁSHOZ!

VIZES VILÁGBAJNOKSÁG
NŐI VÍZILABDA
CSOPORTKÖR, C-CSOPORT, 2. FORDULÓ
MAGYARORSZÁG–FRANCIAORSZÁG 24–5 (7–0, 7–2, 6–3, 4–0)
Hajós uszoda, 6000
néző. V: Natacha Florestano (brazil), Ni Si-vej (kínai)
MAGYARORSZÁG:
KASÓ – KESZTHELYI 4, Szilágyi D. 2, Takács O. 2, Tóth I. 2, Szücs G. 1, Antal 4. Csere: Gangl (kapus), Csabai 1, Gurisatti 1, Illés A. 1, BUJKA 4, Czigány D. 2. Szövetségi kapitány: Bíró Attila
FRANCIAORSZÁG:
Counil – Millot 2, Valverde, Daule, Mahieu, Guillet, Bachelier 1. Csere: Derenty (kapus), Adeline Sacre 1, Aurore Sacre 1, Barbieux. Szövetségi kapitány: Florian Bruzzo
Gól – emberelőnyből:
11/8, ill. 9/2
Gól – kettős emberelőnyből:
–, ill. 1/1
Gól – ötméteresből:
–, ill. 2/1
Kipontozódott:
Czigány (27. p.), Tóth I. (31. p.)
MESTERMÉRLEG

Florian Bruzzo:
– A lányok mindent megtettek, amit kértem tőlük, ám egyelőre nem képesek többre. Nem a fergeteges hangulat hatott bénítóan a csapatra, a magyarok egyszerűen ennyivel jobban vízilabdáznak. Még csak néhány hónapja dolgozom együtt a csapattal, az út elején járunk, de igyekszünk építkezni, és a jövőben javulni.

Azért az mindent elmond a magyar–francia meccsről, hogy a kezdés előtt húsz perccel is még az volt a téma, miként alakulhat majd a mérkőzéshez képest négy, illetve hat nap múlva esedékes keresztbe játszás.

Ez persze nem csoda, mivel Japán és Franciaország is olyan rivális, amely nagyjából arra alkalmas, hogy a vele vívott meccs közepes edzésterhelést jelentsen a csapatnak, így pedig nyugodtan lehet előbbre tekinteni. Már csak azért is, mert a lányok partija előtt zajlott a Kína–Kanada összecsapás, és amennyiben a magyar válogatott csoportelső lesz, akkor várhatóan kettejük valamelyikével kerül szembe a negyeddöntőben.

Nyilván nem ezért, de a két együttes a hajrában alaposan tűzbe hozta a lányok könnyed pancsolására készülő népet, hiszen Kína előbb nyolc másodperccel a lefújás előtt egyenlített, majd Kanada egy szekundummal a vége előtt megszerezte a győztes gólt – látni kellett volna az észak-amerikaiak kapitányát, Harisz Pavlidiszt, aki nagyot sóhajtott, s akkora kő gördült le a szívéről, hogy szinte beleremegett a lelátó.

Igaz, negyed órával később konstatáltuk, hogy ez csak amolyan előrengés volt, hiszen amikor elhangzott, hogy „kék sapkában: Magyarország", na, akkor aztán tombolt a közönség, ismét fantasztikus hangulatot teremtve a csapatnak. Az persze már más lapra tartozik, hogy a torna harmadik napjától fogva nincsenek himnuszok. Az első női, illetve férfi versenynapon minden ország nemzeti énekét lejátszották, a folytatásban ilyen úri huncutságokról már nem lehet szó. Volt két magyar himnusz, osszuk be két hétre. Ez van, ha nem tetszik, tessék megnyerni a vb-t.

Magabiztosan vertük el a franciákat (Fotók: Koncz György)
Magabiztosan vertük el a franciákat (Fotók: Koncz György)

Addig meg maradnak az egy szigettel odébb zajló fesztivál sztárjai, hiszen Macklemore után a Faithless zenéje dübörgött, majd Keszthelyi Rita robbantott, a csapatkapitány már az első negyedben triplázott. A társak összesen eggyel lőtték túl Keszthelyit, s mivel Kasó Orsolya szép nagyokat védett a kapuban, tényleg mutatkozott esély a góltalan mérkőzésre. A shutout aztán a második negyed elején a mieink ellen megítélt ötméteressel úszott el (hiába érezte az irányt Kasó), viszont örömmel figyeltük, hogy Takács Orsolya, Illés Anna és Csabai Dóra is betalált. Ekkor már csak Szücs Gabriella állt szerzett gól nélkül a két meccs alapján, látni kellett volna az arcát, mennyire mérges volt magára, amikor kecsegtető helyzetben csúszott ki a kezéből a labda.

Bíró Attila egyébként gyakorlatilag sorokat cserélt, előbb a kezdőhatost tartotta sokáig vízben, majd az öt cserejátékost egészítette ki egy-egy emberrel. Ráadásul a 23. percben Szücs Gabriella is betalált, így már nem maradt gól nélküli mezőnyjátékosunk! Az edzőmeccset játszó magyar válogatott aztán 19 góllal győzött, jöhet csütörtökön a hollandok elleni csoportdöntő.

Amely azért igazán fontos, mert a győztes a negyeddöntőben Kínával vagy Kanadával találkozik, míg a vesztes előbb az orosz, görög, ausztrál hármassal fut össze, majd a négy közé kerülésért az Egyesült Államokkal. Ezt pedig senki sem akarja.

BÍRÓ ATTILA ÉRTÉKELÉSE:

– Direkt nem kért időt egyszer sem a mérkőzés során?
– Igen, amikor egy gyengébb csapat ellen időt kérsz, az pihenés az ellenfélnek – mondta a magyar válogatott szövetségi kapitánya. – Szét lehet úszni az ellenfelet, ez is cél ilyenkor, amit el is értünk. Még a végén sem kértem időt, amikor lefordultunk, más kérdés, hogy a huszonnégy gól ellenére sem lőttünk be minden helyzetet.

– Ha jól tudom, az volt az egyik cél, hogy ne kapjon gólt a csapat.
– Azt mondtam, hogy minél kevesebbet kapjunk, ritka az, hogy nullára versz meg valakit. Azért ez világbajnokság, még ha vannak gyengébb csapatok is. Annyira gyenge viszont nincs, Dél-Afrika is lőtt néhányat az amerikaiaknak. Ilyen értelemben nem lehetek elégedetlen, az öt gól belefér, a huszonnégy meg jó.

– A japánok elleni meccshez képest miben javult a csapat?
– A meccs végéig fenntartottuk a koncentrációt. A japánok ellen kissé belealudtunk a végébe, most nem így történt, az utolsó pillanatig koncentráltak a lányok, ezért is lett ekkora a különbség.

– Akkor jöhet a csoportdöntő?
– Így van. Nagyon várjuk már, jobb kiélezett mérkőzéseket játszani. Ez örömvízilabda volt, nekünk csütörtöktől kezdődik a világbajnokság.

A C-CSOPORT ÁLLÁSA
1. MAGYARORSZÁG 2 2 44–16 28 4
2.
Hollandia
2 2 37–10 27 4
3. Japán
2 2 19–40 –21 0
4. Franciaország 2 2 7–41 –34 0

 

PERCRŐL PERCRE

Az utolsó csoportmérkőzésen, július 20-án, azaz holnapután Magyarország Hollandiával mérkőzik meg a csoport első helyéért. Nagy meccs lesz! Köszönjük a figyelmüket, hamarosan összefoglalóval jelentkezünk, szép estét!

Bíró Attila szövetségi kapitány nyilatkozik röviden az M4 Sportnak: „A lányok megtették, amit kértem tőlük, szebbnél szebb gólokkal, és a védekezés is jól ment. Ekkora különbség volt most a két csapat között, e gy nagyon jó edzésnek megfelelt. Innentől nem is foglalkozunk a meccsel, a vacsorától már a hollandok elleni mérkőzésre gondolunk.”

4. NEGYED

8. perc. Sikerül lenullázni a franciákat, magyar labdaszerzés, Keszthelyi lövése a kapusban hal el. Aztán egy rövidzárlat a francia kapu előtt, Antal Dóra odaúszik és bedobja, senki sem tudja, mi van, azon kívül, hogy magyar gól. Bizarr jelenet. A kapus azt hitte, sarokdobás jön, de játékban volt a labda. Jót vigyorog a magyar kispad, kicsit hitetlenkedve. 25–4-re nyer Magyarország Franciaország ellen, VÉGE!

8. perc. 39 másodperccel a vége előtt magyar lefordulás, Antal Dóra belövi, 23–5!

7. perc. Vége a gólcsendnek, a meccs elején magát megszóró Keszthelyi Rita talál be, és 22–5! Keszthelyi és Bujka egyaránt 4 gólos.

7. perc. Centerben beforgatja Mahieu Tóth Ildikót, büntető, ráadásul Tóth kipontozódik. Kis technikai közjáték után Gangl megfogja Guillet lövését!

6. perc. Gangl labdát szerez, jó ütemben kalandozott ki kapujából. Csabai is telibe kapja a lécet. Elapadtak a gólok 21–5 után.

6. perc. Gurisatti Gréta ejti át a kapust, de a léc kitol vele. A francia támadás végén Valverde zúdítja kapura a labdát, Gangl hárít.

5. perc. Bujka gyilkol centerben, majd kapura húzza a labdát, nincs bent! Sőt, még Bujkát ki is állítják,a második hibája. A franciák kifutnak a támadóidőből.

4. perc. Most magyar fór, Millot áll ki. Csabai Dóra átlövése a kapufán csattan. Az ellenakciónál a végtelen messzeségből jő egy francia lövés, Gangl annyit mond, köszi. Középre, erőtlen, csemege.

3. perc. Dorenty véd egyet, ezzel már több hárításnál jár, mint kollégája. Kettőnél, eggyel szemben… A franciák kapnak még egy emberelőnyt, sikerül kivédekezni a létszámhátrányos szituációt. Csak azért, hogy jöjjön egy újabb kiállítás, Szilágyi kipontozódik. A franciák meg kapufát lőnek, a kipattanó Gangl kezében hal el.

2. perc. Francia emberelőny, ám telibe trafálják a kapufát, a kipattanót Bujka begyűjti.

1. perc. A magyar gólhenger nem áll meg, Bujka Barbara 4/4-nél tart! 21–5.

3. NEGYED

8. perc. Francia emberelőny és francia gól, Estelle Millot szerzi meg a fehér sapkások ötödik találatát, s ezzel vége a 3. negyednek. Magyarország–Franciaország 20–5!

8. perc. Lesz-e 20? Ez az egyetlen kérdés ebben a negyedben. Nem kérdés, lesz! Kiállítás a franciáknál, Antal Dóra egyből belövi a fórt, 20–4.

7. perc. Magyar labdaszerzés, még akár a 20 is meglehet 3 negyed alatt. Sőt, most már erre teljesen reális az esély, mert Bujka Barbara kilövi a bal alsót. 19–4!

6. perc. Derenty fog egy ziccert, Antal Dóra marad hoppon. Aztán a labda marad a mieinknél, Szücs Gabriella lóbál egyet, majd a rövidbe pattint, 18–4, minden magyar mezőnyjátékos szerzett már gólt!

5. perc. Szilágyi repeszt, ám hiába a sebesség, elcsenik előle a labdát, egészen pontosan a kapus Derenty jött ki jól, sípszó meg nincs. A francia támadás is elhal.

4. perc. Szép francia akció, s szép francia akcióból szép francia akciógól, Lea Bachelier Bujka szorításában húzza be a labdát, 17–4.

4. perc. ILYET PERSZE MI IS TUDUNK! Szép fórmegjátszás, Takács szétlóbálja a védőket, majd nem lő, hanem passzol, Szilágyi Dorottya meg gólt lő, 17–3.

3. perc. EJHA! Kettős francia előny, Sacre gyilkos erővel zúdítja a labdát a rövidbe, a léc alá. Pedig három magyar is a gólvonalon védekezett. 16–3.

2. perc. KÖNNYED! Szücs halálpontos keresztpasszal varázsolja a labdát Takács Orsolya kezére, aki emelkedik, majd bevarrja a ziccert. 16–2!

2. perc. Mellékes statisztika: az első számú francia kapus, Lou Counil 1/15-ös védési mutatóval zárt. Gangl pedig 1/1-en áll, miután véd egyet, sőt, még ezt követően emberelőnybe is kerülünk.

1. perc. „Új a hús!” Kapuscsere itt is, ott is, a magyar kapuban Gangl, a franciában Derenty. Szilágyi elhozza a labdát. Aztán egy magyar kapufa. Szilágyi Antalt találja meg egy keresztpasszal,a franciák beletunkolják a nagy kékségbe. A bosszúálló Tóth Ildikó, aki centerben befordul, és behúzza a labdát a bal alsóba, 15–2.

2. NEGYED

8. perc. A franciák ellen kontra, a mieinké lesz a negyed utolsó értékelhető akciója. No meg az utolsó gólja is, Gurisatti Gréta kapja kapásra, pattintva belövi a rövidbe. Szép! 14–2, a negyed utolsó jelenete Kasó védése, 12 gól fór „félidőben”. Szücs Gabriella és a kapusok kivételével már mindenki betalált, a magyar gólszerzők ki sem férnek az eredményjelzőre.

8. perc. És már 13–2, Czigány Dóra talál be pattintva!

7. perc. Aztán Bujka a másik oldalon is, második lövése s a második gólja, 12–2, közte 10!

7. perc. Gurisatti lövetne gólt Szüccsel, ám keresztpassza után kicsúszik a labda a magyar játékos kezéből. Aztán Illés Anna harcol ki helyzetet centerben, ám nem találja el a kaput. A francia akció végén egész jó kísérlet Bachelier-től, ám Bujka szépen leblokkolja.

6. perc. 11–2, Bujka Barbara is feliratkozik a gólszerzők listájára. Emberelőnyös találat, Marie Barbieux ment ki előtte.

5. perc. A franciák szépen végigjátszottak egy akciót, Daule centerből rápöcköli, Kasó belekap a labdába, ami így nem éri el a kaput. A másik oldalon Csabai lövését védi Counil, aki tán most fogott először lövést.

4. perc. Magyar fór, egy pontatlan passz veszélyezteti kissé a kihasználást, de aztán Csabai Dóra begyűjti a labdát, majd lő egy piszok nagy gólt a hosszú fölsőbe. 10–2!

4. perc. Egyből jön a válasz, Czigányt kiszórják, hogy ne örüljön annyira, Aurélie Sacre gyorsan kihasználja az emberelőnyt, 9–2.

4. perc. DURR! Elég szellős a francia védekezés, értsd: van blokk, de mintha nem is lenne. Czigány Dóra félmagasan a bal sarokba lő, 9–1!

3. perc. Magyar ellenakció, melynek végén akár büntetőt is lehetne ítélni, ám a játékvezetői ítélet francia labda. A fehér sapkások akciója végén Sacre lő, Kasó hárít.

2. perc. Magyar fór, Guillet a kiállított, Illés Anna pedig az, aki egy kicentizett lövéssel megszerzi a nyolcadik magyar gólt. 8–1, kapufázásért +10 pont!

1. perc. Pontatlan bejátszás, Bujka még pozíciót fogott, mikor jött a bejátszás centerbe, labdavesztés. A franciák ellen meg kontra.

1. perc. Francia akcióval folytatjuk,a center megszabadul Bujkától, aki szabálytalankodik, ötméteres! Mahieu harcolta ki. Millot bepattintja, az első francia gól, 7–1.

1. NEGYED

8. perc. SZÉP VÉDÉS! Francia fór, Guillet-re játsszák ki, aki ziccerből lő, Kasó óriásit véd, és ezzel (no meg 7–0-s magyar vezetéssel) vége az első negyednek.

8. perc. BUMM! Szilágyi Dorottya kizavarja a pókokat a bal felső sarokból, 7–0!

7. perc. Egy rossz francia akció, egy elpasszolt magyar labda. Aztán újabb francia akció, a csapatkapitány Guillet nagyon távolról próbálja meg átejteni Kasót, az átejtés sikerül is, csak épp a labda pattan fölé a léc tetejéről.

6. perc. HÉÉÉ. Kiállítás (Millot megy ki), Szilágyi Dóra lövése a lécről pattan fölé, kihagyott magyar lehetőség, ilyen sem volt még. Persze 100 százalékkal nem lehet végig lőni.

5. perc. Mire leírom, már 6–0. Tóth Ildikó közelről a hosszú sarokba.

4. perc. A francia időkérés semmit sem javított a francia támadási hatékonyságon, amely marad 0 százalék. Bezzeg a miénk eddig 100, Keszthelyi Rita megint megkínálja Counilt, és már a harmadik gólját szerzi meg, a labda megpihen a jobb alsóban, 5–0. 5/5 a lövőszázalékunk!

Francia időkérés.

4. perc. Kasó nyomja a lécre Daule távoli átlövését, eddig mindig francia kísérletet védett! A mieink fordulnak, a jobb oldalon Antal Dóra kapja a labdát, kapura húz, majd higgadtan bevarrja a ziccert. 4–0!

3. perc. Magyar fór, magyar gól, Takács Orsolya Keszthelyi passza után befordul centerben, s közelről bezúzza. 3–0!

3. perc. A franciák második akciója elhal.

2. perc. Rapid magyar támadás, rapid magyar gól. Keszthelyi a vízre lövi a labdát, az furcsán kacsázva átmegy Conil keze fölött. Kapushiba, 2–0.

2. perc. Francia lövés, Valverde kísérletét Kasó kitolja. Aztán kiállítás, Tóth Ildikót szórták ki, de nincs veszély, Kasó véd még egyet, itt a labda!

1. perc. Huszonnyolc másodperc után 1–0 Magyarországnak, Keszthelyi Rita a rövidre küldi a kapust, a hosszúra a labdát.

1. KEZDÉS! Kasó Orsolya kezd a magyar kapuban, Gangl a padon, így is tervezték. A „pályaválasztói viszonyoknak” megfelelően fehér sapkában a franciák, kékben a mieink, Szilágyi hozza el ráúszásnál a labdát.

A csoport másik mai mérkőzésén: Hollandia–Japán 20–8, de a japánok nyertek egy negyedet! Igaz, azután, hogy 7–0-ra elveszítették az elsőt...

Hivatalosan Franciaország a mérkőzés pályaválasztója. A mieink akár köpenyt is cserélhetnének a franciákkal, legalábbis a szín ugyanaz.

Tombolás a Hajósban, sötétkék fürdőköpenyükben bevonulnak a mieink Gangl Edina vezetésével. Egyenkénti bemutatás, ováció.

A bírók: Natacha Florestano (Brazíliából) és Ni Si-vej (Kínából), reméljük, nem sok szót kell róluk ejtenünk.

Bíró Attila szövetségi kapitány szerint nem számolgatunk. Legfeljebb a francia kapuba kerülő gólokat, ha minden jól megy – tesszük hozzá mi.

JÓ ESTÉT KÍVÁNUNK! Izgalmakat nem nagyon várhatunk, nagy különbségű magyar sikert és pazar hangulatot igen: házigazda női vízilabda-válogatottunk Franciaország legjobbjaival mérkőzik meg. Mi simán (de váratlanul sok gólt kapva) legyőztük Japánt az első körben, a franciák egy 17–2-es pofont kaptak Hollandiától – a magyar válogatott papíron két kategóriával jobb. A percről percre tudósítással Marosi Gergely, az összefoglalóval Rác Benedek Balázs jelentkezik.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik