Vizes vb: „Cseh éremszerzése törvény, mint a Pitagorasz-tétel”

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.07.31. 11:38
A vizes vb utolsó napján az úszók szövetségi kapitánya, Sós Csaba az M4 Sportnak értékelte a magyar sportolók teljesítményét. A szakember elmondta, mennyire jöttek be a várakozásai, szót ejtett a legjobban teljesítőkről, és a rá jellemző poénos szófordulatok sem maradtak el.

„Több éremre számítottam, a papírforma többet ígért – kezdte értékelését Sós Csaba. – Nyilván valami bejött, álmomban sem gondoltam például a férfi gyorsváltó bronzérmére, de azt sem gondoltam, hogy Kapás Boglárka és Kenderesi Tamás, akik együtt körülbelül négy éremre voltak esélyesek, abból nem lesz egy sem.” „Több éremre számítottam, a papírforma többet ígért – kezdte értékelését Sós Csaba. – Nyilván valami bejött, álmomban sem gondoltam például a férfi gyorsváltó bronzérmére, de azt sem gondoltam, hogy Kapás Boglárka és Kenderesi Tamás, akik együtt körülbelül négy éremre voltak esélyesek, abból nem lesz egy sem.”

A szövetségi kapitány hozzátette, így is elégedett Kapás hozzáállásával, és a negyedik, valamint a két ötödik helyezése elismerésre méltó teljesítmény.

„Cseh Laciban biztos voltam, mert eddig ő mindig nyert érmet – mondta Sós a 200 méteres pillangóúszásban ezüstérmes Csehről. – Ez lassan ugyanolyan törvény lesz, mint a Pitagorasz-tétel, hogy amikor vébé van, Cseh érmet nyer. De Kazanyban hármat nyert, most egyet. Viszont nagyon sok negyedik, ötödik, hatodik helyezésünk volt, több mint kétszer annyian úsztak döntőt, mint Rióban. Ott egy olyan szám volt, ahol két magyar volt döntőben, itt volt öt. Tehát mozog a középmezőny, mozognak a fiatalok, és lesznek olyanok, akik Katinkán kívül is fognak tudni nyerni a jövőben.”

A háromszoros olimpiai bajnok Hosszú ezen a világbajnokságon is remekelt:2 aranyérmet, 1 ezüstöt és 1 bronzot szerzett. Az utolsó napon a 400 méteres vegyes úszás fináléjában diadalmaskodott.

„Gyakorlatilag olyan, mint egy cirkuszi mutatvány: nagyon könnyű elszámolnia magát az embernek – mondta a szakember, Hosszú vb-n úszott utolsó számáról. – Ráadásul energialeadásban messze a legmagasabb minden más versenyszámhoz képest. Egy ilyen nyolcnapos program végén ilyet úszni, az bravúros teljesítmény volt, patikamérlegen ki volt mérve.

Sós Csaba azt is hozzátette, hogy Katinka a „szokásos emberfeletti teljesítményt nyújtotta”.

A szövetségi kapitány elmondta, hogy a csapat többi női tagjával is elégedett, Késely Ajna is berobbant a jövő generációjából, mint ahogy a férfiaknál Milák Kristóf vagy Németh Nándor.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik