Friss
Top
Program

Vajon odaérnek? Magyar úszók, akik nagyot dobhatnak a vizes vb-n

nemzetisport.hu | 2017. 07. 17.

Vajon odaérnek? Magyar úszók, akik nagyot dobhatnak a vizes vb-n

Vannak, akiket éremesélyesként kezel mindenki, és vannak, akik mellett hajlamosak elmenni, pedig akadnak olyanok a magyar úszócsapatban, akik nagyot dobhatnak a világbajnokságon.

hirdetés

Hogy nem indul 400 méter gyorson a világbajnokságon, azt éppen a Nemzeti Sportnak mondta el elsőként Bernek Péter néhány héttel ezelőtt. Hogy 200 háton nagyon szeretne bejutni a döntőbe, azt pedig néhány nappal ezelőtt fogalmazta meg – annak ellenére, hogy továbbra is kezelésre jár a fájós karja miatt, amely viszont ebben az úszásnemben nem zavarja meg a mozgását.

ROSSZ A PÉLDA

Petrov Iván, a győriek vezetőedzője örül, hiszen öt versenyzője is ott lehet a vb-n, közben azonban kicsit búslakodik is – Jakabos Zsuzsanna újfent nem úszhat 200 pillangón. „Értelmetlen, amit Hosszú Katinka csinál – jelentette ki. – Nehéz ezt lelkileg kezelnie egy versenyzőnek, nem is lehet, úgy pláne nem, hogy az elmúlt három évben nem győzte le Zsut. Nagyon várom, hogy megtörténjék már a sportágunkban a generációváltás, a fiatalok előtt ugyanis nagyon rossz példa áll: versenyzők, edzők köszönés nélkül mennek el egymás mellett...”

„Furcsán hangzik, a rövid pályás világ- és Európa-bajnoki arany kapcsán azonban mégis így van: lekerült a vállamról a teher azzal, hogy nem indulok el négyszáz gyorson. Nem lett volna értelme a szereplésemnek ebben a számban ilyen sérülés miatt, ráadásul a táv a világbajnokság programjában az első napon van, így meghatározta volna az egész versenyt – mondta Bernek, a 200 háton 2010-ben ifjúsági olimpiát nyerő úszó. – A hátúszást viszont ismét élvezem, a vébén szeretném ezen a távon megdönteni az országos csúcsot. A célom eléréséhez az szükséges, hogy erősen kezdjem a távot. A második százzal nincs baj, az elejének kell még erősebbnek lennie.”

Ha így lesz, és a 25 éves versenyző véghezviszi, amit eltervezett, még nem szusszanhat, hiszen lapunknak tett egy ígéretet: „Hatalmas a Duna Aréna, még felnézni is alig mertem a lelátó utolsó soráig, nem hogy felmenni. Tériszonyos vagyok... De ha teljesítem a kitűzött célt ezen a világbajnokságon, akkor felmegyek oda!”

Jakabos Zsuzsanna szerint nincs értelme a kesergésnek (Fotó: Földi Imre)

ITT IS, OTT IS

Gyurta Gergely helyzete különleges, hiszen Rasovszky Kristófhoz hasonlóan a világbajnokság mindkét helyszínén érdekelve van: Balatonfüreden a 25 kilométeres táv és minden bizonnyal a csapatverseny, míg a Duna Arénában a 800 gyors és a 400 vegyes vár rá. Egyik sem laza és könnyű szám! A kettős érdekeltség miatt a fiatalabbik Gyurta már a könnyítés időszakában jár: az elmúlt három hetet Hódmezővásárhelyen töltötte, hétfő reggel a Komjádi uszodában edz, aztán viszont útra kel, hiszen csütörtökön és pénteken Füreden lesz jelenése. „A nagyobb világversenyek előtt mindig Hódmezővásárhelyen edzőtáborozunk, nekünk ez jól bevált helyszín – mondta el Kovácshegyi Ferenc edző. – Nincs könnyű dolgunk, sokan meg is kérdezték, miért vállaljuk a nyílt vízi és a medencés megméretést is. Nos, a válaszom úgy kezdődik, hogy ehhez kell olyan nagy munkabírású fiú, mint Gege, aki kellőképpen felkészült mind technikailag, mind mentálisan, hogy leússzon huszonöt kilométert, majd négyszáz vegyest. Arra próbálom felkészíteni, hogy mindig csak a következő feladatra figyeljen, se visszafelé, se előrébb ne nézzen.” Könnyű dolga nem lesz Gyurtának, hiszen a 25 kilométert négy nappal követi a 800 gyors, majd újabb négy nap elteltével rajtol a 400 vegyes – előfordulhat, hogy a közbülső szám megsínyli az erőltetett menetet. Edző és tanítványa persze nem így készül. „Gondolatban nagyon ott kell lenni, és fel kell készülni arra is, hogy ha valami nem sikerül, azt hamar el kell engedni – árulta el Kovácshegyi. – Ha taktikusan, jól versenyez, ha kiússza magát, ha látható lesz a vízben az a munka, amelyet beletettünk a felkészülésbe, akkor elégedett leszek. Ez a medencés számok esetében egyéni csúcsot jelent – nyílt vízen azért más a helyzet...”

A magasságtól Jakabos Zsuzsanna egyáltalán nem fél, már csak azért sem, mert azt vallja: ilyen röviddel egy nagy világverseny előtt már magabiztosnak kell lennie – tetszik vagy sem. Pedig kesereghetne is, hiszen újfent lemaradt a 200 pillangóról, a kedvenc számáról... Szilágyi Liliána és Hosszú Katinka megelőzi ugyanis a hazai rangsorban, és a háromszoros olimpiai bajnokunk ezúttal is felvette a repertoárjába a pillangót. Csak emlékeztetőül: így tett az olimpia előtt is, aztán Rióban el sem indult a távon.

„Nincs értelme a kesergésnek, ez a helyzet – összegzett Jakabos. – Rio előtt századra egyforma időnk volt, az akkori kapitány Katinka mellett tette le a voksát. Az, hogy így alakult, az én hibám is, hiszen volt lehetőségem az olimpiai előtt javítani, de nem sikerült jobb időt úsznom. Így maradt a kétszáz és a négyszáz vegyes, a kettő közül pedig mindig azt szeretem jobban, amelyik éppen jobban megy.”

Könnyű dolga sem a világbajnokságon nem lesz, sem a felkészülés során nem volt Jakabosnak, Győrben ugyanis gondoltak egy nagyot, és „szétszedték” a legjobbakat, így néhány hónapja az Olaszországból hazatérő edző, Gyertyánffy Tamás felügyeli Jakabos, Sebestyén Dalma és Balog Gábor, míg Petrov Iván a sprinterek, vagyis Lobanovszkij Maxim és Takács Krisztián munkáját. A vb-n pedig az okozhat gondot, amiről évek óta beszélnek az úszók: mind a férfiaknál, mind a nőknél az utolsó napon kerül sor a 400 vegyesre, és ez tényleg embert próbáló szám.

„Ez a versenyszám egyébként sem könnyű, így pedig, hogy a program legvégén van, még nehezebb a dolgunk. De nincs mit tenni, ez a feladat, és mindannyiunknak ez a feladata. Alkalmazkodni kell ehhez a nehézséghez, és aki a legjobban teszi, az nyer” – mondta Jakabos.

Burián Kata még sokkal nehezebb helyzetbe került tavaly: ő nemhogy nem úszhatta kedvenc számát az olimpián, ott sem lehetett Rióban – áldozatául esett annak, hogy a játékok előtt az utolsó pillanatig lehetett teljesíteni az A-szintet, és György Réka egy csúcskísérlet során, a másik pályán „nyulat" használva a kvalifikációs időszak legvégén kiütötte Buriánt az olimpiai úszócsapatból.

„Mindaz, ami történt, jó nagy dacot és elszántságot szült bennem, az elmúlt egy évben minden edzésen arra gondoltam, hogy ezt nem csinálhatják velem... És hogy megmutatom, mit tudok!" – mondta az immár Plagányi Zsolttal készülő úszó.

Burián már korábban sem jött ki jól az akkori edzőjével, Törös Károllyal, és az ominózus eset kapcsán sem érezte mestere támogatását, ezért váltott. Június elején, a Budapest Openen a Duna Arénában pedig mindenféle különösebb rákészülés-könnyítés nélkül 2:08.38-at úszott 200 háton. Messze-messze élete legjobbja az idő, és olyan eredmény, amelynek birtokában már joggal játszhat el a vb-döntőbe jutás gondolatával.

„Azt hiszem, ott, a Duna Arénában június elején megmutattam, hogy nekem kellett volna ott lennem Rióban – folytatta Burián. – A világbajnokságon szeretnék ennél is jobb időt úszni, az edzőm, Plagányi Zsolt azt mondta, sokkal jobbat fogok.”

hirdetés