Vívó-vb: mind a négy női tőrözőnk sikerrel vette a selejtezőt

PIRCS ANIKÓ/MTIPIRCS ANIKÓ/MTI
Vágólapra másolva!
2019.07.16. 12:13
null
Kondricz Kata örülhet, a főtáblára jutott (Fotó: Török Attila)
A nő tőrözők egyéni selejtezőjével folytatódott a vívók budapesti világbajnoksága. A csapat legfiatalabb tagja, Kondricz Kata öt győzelemmel és egy verséggel egyből a főtáblára jutott, a Bp. Honvéd vívója így duplán ünnepelhetett, miután éppen a verseny napján töltötte be a 21. életévét. Kreiss Fanninak, Mohamed Aidának és Lupkovics Dórának egy mérkőzést kellett vívnia a direkt kieséses szakaszban a főtáblára kerülésért – mindhárman sikerrel jártak, így négy magyar vívóért szoríthatunk.

A 143 fős mezőnyben a világranglistás helyezés alapján az első 16 kiemelt volt, de a hazaiak közül a legelőkelőbben jegyzett Kreiss Fanni sem tagja a bő élcsoportnak – 23. a rangsorban –, így mindegyik magyarnak vívnia kellett a főtábláért a BOK-csarnokban. Kreiss, Mohamed Aida, valamint Kondricz Kata öt ellenfelét legyőzte és csak egytől kapott ki a csoportjában, ahol öt tusig tartottak az asszók, míg Lupkovics Dóra 4/2-vel fejezte be ezt a szakaszt.

Az éppen ezen a napon 21 éves Kondricznak ezt követően már nem is maradt feladata, mert plusz 16-os tusarányával befért a selejtezős mezőny első 16-ja közé, így a csoportkör után főtáblára került.

„Reggel nagyon izgultam, igaz, ez az állapot már egy hete tart, amióta csak arról beszélgetünk a lányokkal, hogy milyen lesz hazai közönség előtt világbajnokságon vívni. Szerencsére menet közben sikerült leküzdenem az izgulást, olyan állapotban tudtam vívni, ami hozzásegített az eredményességhez. A csoportkörben mindig csak a következő asszóra koncentráltam, mással nem foglalkoztam. A családtagjaimon kívül sok barátnőm is a helyszínen szurkolt nekem, aminek nagyon örültem. És az is feldobott, hogy a szülinapomon vívhattam” – értékelt boldogan a pályafutása második felnőtt-világbajnokságán szereplő Kondricz Kata.

KONDRICZ KATA SZÜLETÉSNAPJA ÉPPEN ÚGY SIKERÜLT, AHOGY TERVEZTE

A másik három magyarnak viszont egy további ellenfélen keresztül vezetett az útja a legjobb 64 közé. Kreiss 15:2-re verte az ausztrál Violet Hullt, Lupkovics 15:9-re a kanadai Alanna Goldie-t, Mohamednek viszont meg kellett küzdenie a továbbjutásért: Samantha Kyle Catantan ellen sokáig hátrányban volt, 8:8-nál érte utol Fülöp-szigeteki ellenfelét, végül 12:8-ra nyert.

„A direkt kieséses asszóba minden idegszálam belefeszült... Ez tipikusan az a nap volt, amelyen elsősorban magamat kellett legyőznöm – értékelt Mohamed Aida. – A Fülöp-szigeteki ellenfelem nem tartozik a legerősebb tőrvívók közé, mégsem könnyelműsködtem el az asszót, ennek ellenére nagyon küzdelmesre sikeredett, mert az elején rossz tempóban indítottam a támadásokat és türelmetlen voltam. A háromtusos hátránynál cikáztak a fejemben a gondolatok, megfordult a fejemben, mi lesz, ha nem jutok a 64 közé a hazai közönség előtt. De a közepén szusszantam egyet, levittem a pulzusomat, és innen megfordult a meccs, kijött a kettőnk közti technikai különbség. Összességében elégedett vagyok a versenynappal, amelynek az elején nagyon erős csoportból jutottam tovább.”

„Amikor megláttam a sorsolást a csoportmeccs után, nem tudtam felhőtlenül örülni a kanadai ellenfélnek – mondta Lupkovics Dóra. – De miután a csapatversenyen Kanadával kezdünk, alaposan felkészültünk a vívóiból, így tudtam, milyen taktikával kell vívnom. Be is jött, amire számítottam. Sosem vívtam még hazai közönség előtt ilyen rangos versenyen, és bár igyekeztem szakember segítségével erre mentálisan felkészülni, most már tudom, hogy nemigen lehet. Voltak nehezebb és jobb pillanatok az első versenynapon, de összességében kibékültem vele.”

„A nap elején, a csoportkörben nemigen éreztem úgy, hogy jól menne a vívás. A nap végére kicsit már jobb érzéseim lettek, de hozzá kell tenni, hogy a 64 közé jutásért egy nem túl erős ausztrál ellenfelet győztem le – szerencsém volt a párosítással. A legfontosabb, hogy túléltük az első napot, a főtáblán pedig új verseny kezdődik – bizakodott Kreiss Fanni. – Örülök, hogy mind a négyen ott leszünk az egyéni verseny pénteki folytatásában, de szerintem ez nem meglepetés, valamennyi magyar nő tőrözőnek helye van a vébé főtáblás mezőnyében.”

A Nemzeti Sportot az eseményről tudósítja:Kovács Erika és Pircs Anikó

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik