Vívó-vb: Dósa Dániel hibátlan teljesítménnyel főtáblás

PIRCS ANIKÓPIRCS ANIKÓ
Vágólapra másolva!
2019.07.17. 11:26
null
Dósa Dániel hibátlan vívással jutott főtáblára a budapesti világbajnokságon (Fotó: Török Attila)
A férfi tőrözők egyéni selejtezőjével folytatódott szerda reggel a budapesti vívó-világbajnokság. Az első számú magyar, Dósa Dániel hibátlan teljesítménnyel, hatból hat győzelemmel, +23-as találati mutatóval a csoportkör legjobb eredményével jutott egyenesen a 64-es táblára. Mátyás Bálintnak, Németh Andrásnak és Mészáros Tamásnak két tizenötös asszót kellett még nyernie a 64 közé kerülésért, amit előbbi kettő sikerrel vívott meg, Mészáros viszont lemaradt a főtábláról-

„Nem szoktam különösebben izgulni a versenyek előtt, úgy vagyok vele, ha jó napom van, jól vívok, ha nincs, akkor bármit csinálok, úgysem megy. Most azonban tudtam, a hazai világbajnokságon nem engedhetem meg magamnak, hogy ne vívjak jól. A hatból hat győzelem mellett tust is alig kaptam a csoportkörben, amivel elégedett vagyok, ahogyan a küzdeni tudásommal sem volt hiba. Technikailag persze lehet jobban vívni. A csoportkörben való jó szereplés egyfelől presztízskérdés, nem engedheti meg magának az ember, hogy ha ő a legmagasabban rangsorolt versenyző a csoportjában, bárkitől is kikapjon – szerencsére ez nem is fordult most elő. Másfelől azért sem mindegy az eredmény, mert ettől függ a folytatás: a legjobb hatvannégy között ezúttal elsőre biztos nem kapok a világranglista első tizenhat helyezettje közül ellenfelet. Nagyon várom a szombati főtáblás versenyt” – értékelt Dósa Dániel.

MÉSZÁROS Tamás: „Úgy készültem a vébére, hogy tudtam, a hazai közönség és a rendezés segíteni fog, Pszichológussal igyekeztem arra is felkészülni, hogy ez ne blokkoljon, de sajnos nem sikerült: megilletődötten vívtam a csoportkörben. A direkt kieséses mérkőzésemre már rendbe szedtem a gondolataimat, de kikaptam, ezúttal ennyire tellett. A folytatásban az edzőmmel, Szabados Kristóffal azon dolgozunk majd, hogy hasznosítani tudjuk az itt szerzett tapasztalatokat.”

NÉMETH András: „Reggel azzal az érzéssel ébredtem, hogy jól fog menni a vívás. A csoportom közepes erősségű volt, de oda kellett tenni magam, főként azután, hogy olyan ellenféltől is kikaptam, akit általában le szoktam győzni. Négy-kettővel mentem tovább, és a folytatásban – valljuk be – szerencsém is volt, mert két olyan ellenfél jött a hatvannégy közé jutásért, akiket a papírforma szerint meg kellett verni, bár van úgy, hogy az ilyenek a legnehezebb meccsek.”

MÁTYÁS Bálint: „A csoportkör elején nagyon furcsán vívtam, a tuti asszóimat nem tudtam behúzni, viszont a két legnehezebb ellenfelemet megvertem, a lengyelt ráadásul úgy, hogy 4:0-ra vezetett, ami adott egy kis önbizalmat. A táblán az első meccsem, mondhatni, sima volt, a 64-be jutásért vívott asszóban a meccs elején fájt a lábam, görcsölt a kezem, a kis szünet jót tett. Bíztam benne, hogy kitörésekből és elrohanásokból adott tusokkal be tudom fejezni a meccset.”

SZIRMAI Benedek, a férfi tőrválogatott vezetőedzője: „Dósa Dániel nagyon profi mentalitású vívó, aki – két gyengébben sikerült verseny után – a selejtezőnapot újra nagy magabiztossággal oldotta meg, uralta a csoportkört, és az elvárásoknak megfelelően a 64 közé jutott. Mátyás Bálint nagyon idegesen kezdte a versenynapot, de fokozatosan megnyugodott, és az első direkt kieséses meccsét a tudása legjavát nyújtva nyerte meg, a másodikra azonban rástresszelt, miután a tét élete első főtáblás világbajnoki szerepelése volt, lelki okok állhattak az izomgörcse hátterében, de így is nyerni tudott. Németh András hozta a papírformát, hozta azokat a meccseket, amelyeket az erőviszonyok alapján meg kellett nyernie. Mészáros Tamás rosszul jött ki egy nem túl erős csoportból, és meg megpecsételte a sorsát a folytatásra, ezen a napon nem is ment neki a vívás.”

FÉRFI TŐRÖZŐINK MEGÍGÉRTÉK, KISZURKOLJÁK A FRADI TOVÁBBJUTÁSÁT A BL-BEN

A Nemzeti Sportot az eseményről tudósítja:Kovács Erika és Pircs Anikó

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik