Vancouverben fellobbant az olimpiai láng

Vágólapra másolva!
2010.02.13. 03:00
null
Sebestyén Júlia vezette be a magyar küldöttséget a megnyitóra (fotók: Reuters)
Címkék
Magyar idő szerint három órakor kezdődött a XXI. téli olimpiai játékok megnyitóünnepsége a vancouveri BC Place Stadiumban, majd a látványos, színpompás ceremóniát követően néhány perccel hat óra után fellobbant az olimpiai láng. Nyolcvankét ország több mint 2600 sportolója várta ezt a pillanatot, az ötkarikás seregszemle egészen február 28-ig tartja majd lázban őket és a szurkolókat is. Sajnálatos tény – amely rányomta a megnyitó légkörére is a bélyegét –, hogy néhány órával a „nyitány” előtt még eggyel többen várták a rajtot, ám a grúz szánkós, Nodar Kumaritasvili edzés közben halálos balesetet szenvedett a whistleri szánkópályán.

Nem tudtuk, milyen lesz a nyitóceremónia, de azt már az elején konstatálhattuk, hogy minden idők második legköltségesebb megnyitója lesz a vancouveri: a szervezők 40 millió dollárt költöttek rá, ennél többe csak a két évvel ezelőtti, pekingi nyári olimpia nyitóünnepsége került.

Érdekesség, hogy először volt olimpiai ünnepség (nyitó vagy záró esemény) fedett csarnokban – a BC Stadium a „hétköznapokon” egyébként a Kanadai Futball-ligában szereplő BC Lions otthona.

Az eseményre árnyékot vetett a megnyitót megelőző tragédia: a Whistlerben található szánkópályán halálos balesetet szenvedett a grúz Nodar Kumaritasvili. A grúzok némi tanakodás után úgy döntöttek, hogy maradnak és részt vesznek a megnyitón, illetve a játékokon.

Nem sokkal a megnyitó előtt tartott sajtótájékoztatót Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke, és elérzékenyülve beszélt a grúz sportoló haláláról, részvétét kifejezve a családnak.

Természetesen a magyar küldöttség is ott volt a BC Place-ben, méghozzá teljes létszámban. A magyar lobogót Sebestyén Júlia vitte.

ÉLŐ KÖZVETÍTÉSÜNK A MEGNYITÓRÓL!

3.06: Néhány perc csúszással kezdődik a megnyitó, a díszvendégek (köztük Kanada főkormányzója, Michaëlle Jean és Jacques Rogge) közben már helyet foglaltak a páholyukban.

3.12.: Megérkezik a csarnokba a kanadai zászló, amelyet a nemzeti himnusz hangjaira húznak fel az árbocra.

3.16.: A látványos ceremónia folytatódik, a területen őslakos négy indián törzs képviselői anyanyelvükön (illetve angolul és franciául) köszöntik a jelenlévőket.

3.25.: És akkor a legtöbb ember által várva várt pillanat: a sportolók bevonulása. Vancouverben új forgatókönyv szerint rendezik meg a megnyitót, már az ünnepség elején bejönnek a sportolók, hogy később ők is lássák a látványosabbnál látványosabb programokat.

És érkeznek a játékok hősei, a versenyzők! Először a görög delegáció (7 sportolót küldtek a játékokra), majd Albánia (1), Algéria (1), Andorra (6), Argentína (7), Örményország (4), az első nagyobb küldöttség, Ausztrália (40), illetve az osztrákok (81), ahol egy szánkós, Andreas Linger visze a zászlót.

3.30.: Egymást követően pörögnek az országok, az utolsó A-betűs állam, Azerbajdzsán (2), majd Fehéroroszország (50), illetve Rogge hazája, Belgium (8) és Bermuda (1), ahol a zászlóvivő természetesen bermudában masírozik el a nézősereg előtt…

Érkezik Bosznia-Hercegovina (5), Brazília (5), Bulgária (18), a Kajmán-szigetek (1), Chile (3), Kína (90), majd Kolumbia egyetlen versenyzővel.

Hét ország mutatja magát először téli olimpián: a Kajmán-szigetek, Kolumbia, Ghána, Montenegró, Pakisztán, Peru és Szerbia (így önállóan) még sohasem küldött sportolót téli seregszemlére. Jamaica, Mexikó és Marokkó pedig a nagy visszatérő címére pályázhat, mindhárom ország Torino kihagyása után ismét itt van a játékokon.

3.35: Némi meglepetés, hogy a horvát zászlót (18) nem az ország mind a hét téli olimpiai érmét szerző   Kostelic testvérek egyike, a jelen lévő Ivica viszi, Ciprusról (2) viszont egy testvérpár érkezett, így nehéz lett volna nem nekik vinni a lobogót. Jaromír Jágr vezetésével jön Csehország (92), majd némi meglepetésre – már ami az országok sorrendjét illeti – Észak-Korea (2), Dánia (18) és a harmincfős észt küldöttség.

Etiópia (1) is befutott a téli sportnagyhatalom, Finnország (95) előtt, majd a macedón küldöttséget (4) láthatjuk. Nem sokkal később máris a pódiumon az első százon felüli delegáció, Franciaország (108).

3.42.:Grúzia. A nézősereg vastapsa mellett gyászszalaggal a zászlón és a karokon érkezik a kaukázusi küldöttség, amely Kumaritasvili halála után már csak hét sportolóval készül a játékokra. Le a kalappal a grúzok előtt, hogy egy ilyen tragédia után vállalták a bevonulást a megnyitón.

Grúzia után jön az egyik legnagyobb küldöttség, Németország (153), majd az egyemberes Ghána, később pedig a csinos szkeletonos, Shelley Rudman által vezetett Nagy-Britannia (52).

3.47.: Hongkong (1) után pedig bevonul a magyar delegáció 16 sportolóval! Sebestyén Júlia viszi a zászlónkat, műkorcsolyázónőnk negyedik olimpiáján szerepelhet.

Büszkeség számunkra, hogy Magyarország egyike azon 12 országnak (Ausztria, Finnország, Franciaország, Kanada, Lengyelország, Nagy-Britannia, Norvégia, Olaszország, Svédország, Svájc és az Egyesült Államok társaságában), amely eddig minden téli olimpián képviseltette magát. A tucatnyi ország közül egyedül nekünk nincs aranyérmünk, de hat medáliát (két ezüst és négy bronz) így is felmutathatunk.  

A mieink után Izland (4), India (3), Irán (6), Írország (6) és Izrael (3) érkezik, és jönnek az olaszok is, szintén száz fölötti delegációval (109). Zászlóvivőjük a sífutó Giorgio Di Centa.

Megérkezik Jamaica (1), Japán (94), Kazahsztán (38), Dél-Korea (46), Kirgizisztán (2) és Lettország (59) is.

Speciális Luxemburg helyzete, a hercegség ugyanis az előzetes tervek szerint két sportolót delegált volna a játékokra, ám később kiderült, hogy sífutójuk, Kari Peter mégsem érte el a nemzetközi szövetség által előírt szintet, míg a legjobb alpesi sízőjük, Stefano Speck sérülés miatt nem indulhat. Azaz luxemburgi zászlót sem láthattuk a megnyitón, a miniállamon kívül a Torinóban részt vevő országok közül csak Costa Rica, Kenya, Madagaszkár, Thaiföld, az Amerikai Virgin-szigetek és Venezuela nem képviselteti magát Vancouverben.

3.55.: Felvonul Libanon is három alpesi síelővel, majd a „mini téli nagyhatalomnak”, Liechtensteinnek van jelenése – hétfős küldöttséggel. Litvánia (6) után pedig az 51 éves Hubertus von Hohenlohe herceg vonul fel Mexikó képviseletében…

Három olyan sportoló van a vancouveri indulók között, aki részt vett az 1988-as calgaryi téli olimpián: a mexikói Hubertus Von Hohenlohe és az argentin Luger Rubén González alpesi síben, a görög Athanasziosz Tzakirisz pedig sílövészetben áll rajthoz. Az 51 éves Hohenlohe azonban még őket is lekörözi, hiszen ő már 1984-ben, Szarajevóban is ötkarikás indulónak vallhatta magát. Sem Szarajevóban, sem Calgaryban nem volt ott Kaszai Noriaki, Albert Gyemcsenko, Anna Orlova, Andrus Veerpalu, Marco Büchel és Ilmars Bricis sem, mégis mind a hatan hatodik olimpiájukra készülnek, ami csúcsbeállítás. Azaz ha el is indulnak versenyszámaikon, akkor csatlakoznak a rekordot tartó 15 versenyzőhöz (köztük Hunyady Emeséhez).

Moldova (7), Monaco (3), Mongólia (2), Montenegró (1) és Marokkó (1) után jön Nepál (2), majd Hollandia (34), a narancssárga küldöttségben mindössze nyolcan nem gyorskorcsolyázók. Új-Zéland (16) után pedig érkezik Norvégia (99), amely 98 arany-, ugyancsak 98 ezüst- és 84 bronzérmével a téli olimpiák legeredményesebb nemzete.

Két újonc delegáció vonul be az északiak után: Pakisztán egy alpesi sízővel képviselteti magát, Peru viszont három sportolót indít a játékokon. Lengyelország (50), az egy embert indító Portugália, majd Románia (29) következik, amelynek a csíkszeredai születésű Tófalvi Éva viszi a zászlaját.

4.05.: A harmadik legnagyobb delegáció, Oroszország (177) Alekszej Morozov jégkorongozó vezetésével érkezik, majd San Marino következik, amely két alpesi sízőt indít a játékokon, és a világ legrégibb köztársasága után érkező Szenegál egyetlen képviselője is ebben a sportágban versenyez.

Szerbia ezen a néven először téli olimpiai résztvevő, déli szomszédaink 10 sportolót delegáltak. Két újabb szomszéd érkezik: a Zigmund Pálffy vezette Szlovákia (73), majd szintén jelentős küldöttséggel vonul be Szlovénia (49), amelynek Tina Maze a zászlóvivője.

Jön Dél-Afrika (2) is, majd Spanyolország (18) és a hokis Peter Forsberg vezette Svédország (106).

Nem meglepő, hogy Svájc (146) izmos küldöttséggel képviselteti magát, Tajvan viszont csak egyetlen árva embert delegál Vancouverbe.

A „nagy távolmaradó" Tonga, amely szánkósában, a szabadkártyáért korábban Pulai Imrével hatalmas harcot vívó Bruno Bananiban bízott, ám az óceániai fiú a miénkkel egyetemben hoppon maradt, így Tonga debütálása is elmarad.

4.15.: Tádzsikisztán (1), Törökország (5) és Ukrajna (47) után jön a legnépesebb delegáció, az Egyesült Államok 215 sportolóval. Köztük van az NHL-ben hokizó Jack Johnson, aki elkéredzkedett klubjától, hogy itt lehessen. Nem semmi!

A legnépesebb sportolói küldöttség az Egyesült Államoké (215 fő), aztán a házigazda Kanada (206) és Oroszország (177) következik, majd Németország (153), Svájc (146), Olaszország (109), Franciaország (108) és Svédország (106) folytatja a sort, azaz nyolc ország küld száznál több versenyzőt a játékokra. A listánk szerint tizenöt ország pedig mindössze egy sportolóval képviselteti magát az olimpián.

Nem maradt más hátra mint Üzbegisztán (3)…

...és a házigazda Kanada! A juharlevelesek 206 sportolóval készülnek az olimpiára.

4.20.:82 nemzet képviselteti magát a játékokon, ez új rekord a téli olimpiák történetében! Mindenki megérkezett hát, a sportolók elfoglalták helyeiket, indulhat a mulatság!

NÉHÁNY NÉV A ZÁSZLÓVIVŐK KÖZÜL

Magyarország – Sebestyén Júlia (műkorcsolya)

Ausztria – Andreas Linger (szánkó)

Csehország – Jaromír Jágr (jégkorong)

Finnország – Ville Peltonen (jégkorong)

Franciaország – Vincent Defrasne (sílövészet)

Németország – André Lange (bob)

Nagy-Britannia – Shelley Rudman (szkeleton)

Olaszország – Giorgio Di Centa (sífutás)

Norvégia – Tommy Jacobsen (jégkorong)

Oroszország – Alekszej Morozov (jégkorong)

Románia – Tófalvi Éva (sílövészet)

Szlovákia – Zigmund Pálffy (jégkorong)

Szlovénia – Tina Maze (alpesi sí)

Svédország – Peter Forsberg (jégkorong)

Svájc – Stéphane Lambiel (műkorcsolya)

Egyesült Államok – Mark Grimmette (szánkó)

Kanada – Clara Hughes (gyorskorcsolya)

4.24.: Megérkeztek a sportolók, ideje hát egy kicsit feldobni a hangulatot: a zenei aláfestésről két kanadai ikon, Nelly Furtado és Brian Adams gondoskodik.

4.31.: Újabb dramaturgiai fejezet a megnyitón: az őslakós eszkimók az északi fény révén összekapcsolódnak a közönséggel, életre kel egy medveszellem – Brit Columbia állam jelképe –, s összefonódik természet és természetfeletti. Fantasztikus a performansz látványvilága. A képi világ káprázatát egy újabb kanadai énekesnő, Sarah McLachlan Csodája (Miracle) teszi a fül számára is érzékelhetővé.

A nyitóünnepséget David Atkins „komponálta", aki korábban a 2000-es sydneyi és a 2006-os torinói hasonló ceremóniát is megrendezte. Az ausztrál direktor vezényli természetesen majd a záróünnepséget is.

4.49.: Immár a táncosoké a terep, a háttérben a tradicionális kanadai népzenével, s egy ilyen bemutatóról természetesen az artisták sem hiányozhatnak. A majd' félórás elbűvölő előadás végén folytatódik a hivatalos program, Jacques Rogge érkezik a pódiumra, és megköszöni mindenkinek a közreműködést a megnyitó szervezésében, létrehozásában.

5.20.: John Furlong, a vancouveri olimpia szervezőbizottságának elnöke sportolókhoz intézett beszédében a játékok szellemére hívja fel a figyelmet.

5.29.:  A NOB elnöke megnyitó beszédét azzal kezdi, hogy emlékeztet, Kanada harmadszor ad otthont olimpiának Montreal (1976) és Calgary (1988) után. A belga sportvezető természetesen nem felejti el kiemelni az olimpiai eszme fontosságát, majd átadja a szót Michaëlle Jeannak.

05. 35.: Michaëlle Jean, Kanada főkormányzója hivatalosan is megnyitja a XXI. téli olimpiai játékokat.

5.42.: Megérkezik a stadion méretű csarnokba az olimpiai zászló. Nyolc kanadai híresség – köztük Donald Sutherland színész, Barbara Ann Scott műkorcsolyázó olimpiai bajnok, Jacques Villeneuve Formula–1-es világbajnok, Bobby Orr hokilegenda, Julie Payette űrhajós, Anne Murray énekesnő – hozza be az ötkarikás lepelt.

5.47.: Az olimpiai zászló felhúzása közben felcsendül az olimpiai himnusz.

A 2006-os torinói téli olimpia záróünnepségén az akkori vancouveri városvezető, Sam Sullivan vette át az olimpiai zászlót, amelyet most felhúznak. A zászló a nyitóünnepségéig a Brit Columbia-i település városházáján állították ki.

5.50.: A himnusz után egyperces néma gyászszünetet tartanak Nodar Kumaritasvili emlékére.

5.51.: A sportolók nevében Hayley Wickenheiser, a kanadai női jégkorong-válogatott csapatkapitánya mondja el az olimpiai esküt, a versenybírók nevében Micheal Verrault tesz ígéretet a játékok szellemiségének megvédésre.

5.57.: Megérkezik a láng a stadionba. A BC Place Stadiumon belül öten viszik a fáklyát: Rick Hansen paralimpikon, Catriona Le May Doan, kétszeres olimpiai bajnok gyorskorkorcsolyázó, Steve Nash kosárlabdázó, Nancy Greene olimpiai aranyérmes alpesi síelő és végül a „Great One”, Wayne Gretzky jégkorongozó – akinek csodálatos életművéből hiányzik az olimpiai aranyérem – is futhat néhány métert a lánggal. A végén utóbbi négy legenda – bár technikai malőr miatt gyakorlatilag csak hárman – közösen gyújtja meg az őrzőlángot a stadion közepén. Nem sokkal később Gretzky kisétált a csarnokból, és kint, a vízparton felállított (a bentihez hasonló) fáklyát is meggyújtotta.

Ezzel hivatalosan is elkezdődött a XXI. téli olimpia Vancouverben!

 A TÉLI OLIMPIA MEGNYITÓJA
  
  

 

Vanvouver Nodar Kumaritasvili emlékének ajánlotta a megnyitó ünnepséget (fotó: Reuters)
Vanvouver Nodar Kumaritasvili emlékének ajánlotta a megnyitó ünnepséget (fotó: Reuters)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik