Újabb meglepetés: Ferry üldözött a legjobban

Vágólapra másolva!
2010.02.16. 22:35
null
Björn Ferry az egyes számú lövőállásba állt, ez lett a végső helyezése is (Fotó: Reuters)
Címkék
A férfiak 12.5 km-es üldözéses versenyével folytatódott a sílövők programja a téli olimpián. Az aranyérmet nagy meglepetésre a svéd Björn Ferry szerezte meg az osztrák Christoph Sumann és a sprintverseny győztese, a francia Vincent Jay előtt.
A sprintverseny győztese, a francia Vincent Jay indult az élről, akinek tizenkét másodperc volt az előnye a norvég Svendsen, tizennégy a horvát Fak és tizenhét a szlovén Bauer előtt. Némi meglepetésre a kanadai Leguellec, aki ötven másodperc hátránnyal indult, másfél kilométer alatt feljött az üldözőboly végére, igaz kiderült: ő előbb indult a kelleténél, amiért utóbb harminc másodperces büntetést kapott. Ezt persze a verseny közben a pályán lévők nem tudhatták.

Az első lövészetnél Jay, Svendsen és Leguellec lőtt hibátlanul (Fak kétszer is rontott), s előbbi előnye tizenöt másodperc volt az üldözőkkel szemben. Svendsenék a második lövészetre utolérték a franciát, ám ez meg is látszódott a lövészetükön, mert mindketten rontottak egyet.

Jay viszont folytatta hibátlan sorozatát, így újra több mint húsz másodperces előnyre tett szert. Közben az üldözőkhöz visszaért az ezúttal hibátlan Bauer is. Svendsen óriási iramot diktált, így újra megközelítette Jayt, de ezt a tempót Leguellec már nem bírta,, és leszakadt.

A harmadik lövészetnél a francia először hibázott ezen az olimpián, míg Bauer és Svendsen kétszer is rontott, így a hátsó régióból a második helyre jött fel a svéd Ferry, akinek csak öt és fél másodperc volt a hátránya Jayjel szemben. Láss csodát, a harmadik helyen ekkor az 1:41-es hátránnyal induló ötszörös olimpiai bajnok norvég Björndalen futott, aki húsz másodpercen belülre tudott kerülni, nyomában az osztrák Sumann-nal.

Ferry az utolsó lövészet előtt utolérte Jayt, s egyszerre kezdtek lőni. Mindkettőjük egyszer hibázott, de ugyanezt megtették Björndalenék is (ő kétszer is), így újabb meglepetés volt születőben: a svéd Björn Ferry száguldott megállíthatatlanul az aranyérem felé.

Ugyan a lövészet után még két tized másodperc volt közte és a francia között, de futásban sokkal jobb volt a svéd. Sőt Jayt még az osztrák Sumann is megelőzte, így végül be kellett érnie a bronzéremmel.

 VANCOUVER 2010
SÍLÖVÉSZET, FÉRFI 12.5 KM-ES ÜLDÖZŐVERSENY  
1. Björn Ferry (svéd) 33:38.4 (1)
2. Christoph Sumann (osztrák) +16.5 (2)
3. Vincent Jay (francia) +28.2 (2)
4. Simon Eder (osztrák) +31.0 (3)
5. Michael Greis (német) +51.2 (1)
6. Ivan Cserezov (orosz) +51.2 (2)
A TELJES EREDMÉNYLISTÁT IDE KATTINTVA OLVASHATJÁK.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik