Feltűnik a jamaicai bobcsapat és Eddie, a Sas

P.GY. P.GY.P.GY. P.GY.
Vágólapra másolva!
2010.02.07. 09:53
Címkék
Február 12. és 28. között rendezik meg Vancouverben a XXI. téli olimpiai játékokat. Sorozatunkban kedvcsinálóként a korábbi húsz olimpia legérdekesebb pillanatairól, győzteseiről, magyar versenyzőiről készítünk összeállítást. A tizenötödik részben az 1988-as játékokat vesszük górcső alá.

Alpesi sí: az osztrák orvos tragédiájaAlpesi sí: az osztrák orvos tragédiája

Akcióban a jamaicai bobosok (fotó: Imago)
Akcióban a jamaicai bobosok (fotó: Imago)

A körülmények nem kedveztek az alpesisí-versenyeknek, mivel a helyszínen nem volt hó, ezért azt ágyúkkal lőtték fel a hegyre.

A férfiak lesiklását el kellett halasztani, de a rossz körülmények Pirmin Zurbriggent nem zavarták. A svájciról úgy nyilatkozott az ezúttal negyedik helyen végző címvédő, Leonhard Stock, hogy akkor is nyer lesiklásban, ha fát döntenek elé a pályára.

Két aranyérmet szerzett az olasz Alberto Tomba, nagyrészt annak köszönhetően, hogy az esélyesek közül ő volt a leginkább magabiztos. A programba újonnan felvett szuper-óriásműlesiklást a francia Franck Piccard, a kombinációt pedig Hubert Strolz nyerte. A férfiak óriásműlesikló-futamát tragédia árnyékolta be, ugyanis az osztrák orvost, Jörg Oberhammert lavina temette maga alá.

A hölgyeknél is volt egy duplázó Vreni Schneider személyében, aki műlesiklásban és óriás-műlesiklásban diadalmaskodott. A lesiklásban meglepetés volt a nyugatnémet Marina Kiehl elsősége, ő ugyanis még vk-futamot sem nyert korábban ebben a szakágban.

Sílövészet: Roetsch két egyéni aranyérme

AZ ARANYÉRMESEK ÉS A MAGYAR SZEREPLŐK 

Alpesi sí

Férfiak, lesiklás, aranyérmes: Pirmin Zurbriggen (svájci)

 

Műlesiklás, aranyérmes: Alberto Tomba (olasz)

 

Óriás-műlesiklás, aranyérmes: Alberto Tomba (olasz)

 

Szuper-óriásműlesiklás, aranyérmes: Franck Piccard (francia)

 

Kombináció, aranyérmes: Hubert Strolz (osztrák)

 

Nők, lesiklás, aranyérmes: Marina Kiehl (NSZK-beli)

 

Műlesiklás, aranyérmes: Vreni Schneider (svájci)

 

Óriás-műlesiklás, aranyérmes: Vreni Schneider (svájci)

 

Szuper-óriásműlesiklás, aranyérmes: Sigrid Wolf (osztrák)

 

Kombináció, aranyérmes: Anita Wachter (osztrák)

 

Sílövészet

10 km, aranyérmes: Frank-Peter Roetsch (NDK-beli)

…48. Kovács Zsolt (magyar)

 

20 km, aranyérmes: Frank-Peter Roetsch (NDK-beli)

…54. Kovács Zsolt (magyar)

 

4x7.5 km-es váltó, aranyérmes: Szovjetunió (Dmitrij Vasziljev, Szergej Csepikov, Alekszandr Popov, Valerij Medvedcev)

 

Bob

Kettes, aranyérmes: Szovjetunió (Janisz Kipursz, Vlagyimir Kozlov)

 

Négyes, aranyérmes: Ekkehard Fasser, Kurt Meier, Marcel Fässler, Werner Stocker)

 

Műkorcsolya

Férfi egyéni, aranyérmes: Brian Boitano (amerikai)

 

Női egyéni, aranyérmes: Katarina Witt (NDK-beli)

…19. Téglássy Tamara (magyar)

 

Páros, aranyérmes: Szovjetunió (Jekatyerina Gorgyejeva, Szergej Grinkov)

 

Jégtánc, aranyérmes: Szovjetunió (Natalja Besztyemjanova, Andrej Bukin)

…7. Magyarország (Engi Klára, Tóth Attila)

 

Jégkorong, aranyérmes: Szovjetunió (Jevgenyij Belosejkin, Ilja Bjakin, Vjacseszlav Bikov, Vjacseszlav Fetyiszov, Alekszej Guszarov, Szergej Jasin, Valerij Kamenszkij, Alekszej Kaszatonov, Andrej Homutov, Vlagyimir Krutov, Igor Larionov, Alekszandr Kozsevnyikov, Igor Kravcsuk, Andrej Lomakin, Szergej Makarov, Szergej Milnyikov, Vitalij Szamojlov, Szergej Sztarikov, Igor Sztelnov, Szergej Szvetlov, Alekszandr Csernih, Anatolij Szemenov, Alekszandr Mogilnij)

 

Szánkó

Férfi egyes, aranyérmes: Jens Müller (NDK-beli)

 

Férfi páros, aranyérmes: NDK (Jörg Hoffmann, Jochen Pietzsch)

 

Női egyes, aranyérmes: Steffi Walter (NDK-beli)

 

Északi összetett, aranyérmes: Hippolyt Kempf (svájci)

 

Sífutás

Férfiak, 15 km, aranyérmes: Mihail Gyevjatjarov (szovjet)

…57. Mayer Gábor (magyar)

 

30 km, aranyérmes: Alekszej Prokurorov (szovjet)

…63. Mayer Gábor (magyar)

 

50 km, aranyérmes: Gunde Svan (svéd)

 

4x10 km-es váltó, aranyérmes: Svédország (Jan Ottosson, Thomas Wassberg, Gunde Svan, Torgny Morgen)

 

Nők, 5 km, aranyérmes: Marjo Matikainen (finn)

 

10 km, aranyérmes: Vida Vensziene (szovjet)

 

20 km, aranyérmes: Tamara Tyihonova (szovjet)

 

4x5 km-es váltó, aranyérmes: Szovjetunió (Szvetlana Nagejkina, Nyina Gavriljuk, Tamara Tyihonova, Anfisza Rezcova)

 

Síugrás

Középsánc, aranyérmes: Matti Nykänen (finn)

 

Nagysánc, aranyérmes: Matti Nykänen (finn)

 

Nagysánc, csapatverseny, aranyérmes: Finnország (Ari-Pekka Nikkola, Matti Nykänen, Tuomo Ylipulli, Jari Puikkonen)

 

Gyorskorcsolya

Férfiak, 500 méter, aranyérmes: Uwe-Jens Mey (NDK-beli)

 

1000 méter, aranyérmes: Nyikolaj Guljajev (szovjet)

 

1500 méter, aranyérmes: André Hoffmann (NDK-beli)

 

5000 méter, aranyérmes: Tomas Gustafson (svéd)

 

10 000 méter, aranyérmes: Tomas Gustafson (svéd)

 

Nők, 500 méter, aranyérmes: Bonnie Blair (amerikai)

 

1000 méter, aranyérmes: Christa Rothenburger (NDK-beli)

 

1500 méter, aranyérmes: Yvonne van Gennip (holland)

 

3000 méter, aranyérmes: Yvonne van Gennip (holland)

 

A sílövők egyéni versenyeiben Frank-Peter Roetsch volt a főszereplő, aki mindkét távot a legjobb idővel fejezte be. Húsz kilométeren még az is belefért neki, hogy három lövőhibát ejtsen, szemben az őt üldöző Valerij Medvedcev kettőjével. A keletnémet ugyanis olyan remekül futott, hogy minden ellenfelét legalább egy perccel megverte.

10 km-en Roetsch egy lövőhibával végzett,  Medvedcev és Szergej Csepikov viszont hibátlanul lőtt. A két szovjetnek azonban így is a kevésbé  fényes érmek jutottak.

Medvedcevék a váltóban szerzett aranyéremmel kárpótolták magukat, a szovjet egység bő egy perccel előzte meg a nyugatnémeteket. Az NDK három lövést rontott, ezért csak ötödik helyen végzett, érdekesség, hogy az első hat helyezett közül csak ők tévesztettek célt.

Bob: feltűnik a jamaicai bobcsapat

A keletnémet Wolfgang Hoppe által vezetett egység érkezett első számú esélyesként az olimpiára. Az NDK hiába teljesítette a legjobb időt az első futamban, olyanok voltak a pályaviszonyok, hogy a később induló bobosok hátrányt szenvedtek. Hoppéék hiába tiltakoztak, a lett nemzeti lobogó színeire festett szovjet kettes diadalmaskodott három tizedmásodperc különbséggel.

A négyesek versenyében a svájciak győztek, ám nem ők voltak a futam legnagyobb sztárjai. Elindult ugyanis Jamaica négyese, amelynek történetét később meg is filmesítették. A közép-amerikaiak az egyik kanyart rosszul vették be, felborultak, és helyezetlenül végeztek. Szerencsére egyikük sem sérült meg, ráadásul ezt követően az egész világon  hősként tisztelték őket.

Műkorcsolya: Debi Thomast megbénítja a tét

A hölgyek mezőnyében Katarina Witt megvédte címét, bár ezúttal korántsem volt olyan meggyőző, mint négy évvel korábban. A keletnémet klasszis művészi benyomásra magas pontszámot kapott, ám az amerikai Debi Thomas mutatványának nehézségi foka jóval magasabb volt. Thomas azonban megroppant a tét súlya alatt, és elrontotta az első tripla ugrását.

A férfiaknál a két Brian között dőlt el az elsőség, s az amerikai Boitano végül legyőzte a házigazdák reménységét, Orsert. A párosok versenyében és a jégtáncban is szovjet siker született, utóbbiban az Engi Klára, Tóth Attila duó az előkelő hetedik helyet szerezte meg.

Jégkorong: Szovjetunió nyer, Kanada leszerepel

Bár még mindig a Szovjetunióé volt a világ legjobb csapata, a többi csapat is kezdett felnőni hozzá. Ezt jól bizonyítja, hogy a szarajevói olimpia óta – bár az Eb-ken tarolt – csak az 1986-os vb-t tudta megnyerni a szovjet válogatott.

A NOB ugyan engedélyezte az NHL-játékosok szereplését, ám sem az amerikaiak, sem a kanadaiak nem kapták meg a kluboktól a hokisokat. A házigazdák ennek ellenére aranyat vártak csapatuktól, amely azonban leszerepelt, nem jutott neki érem. A Szovjetunió ugyan egyszer, Finnországtól kikapott, de megvédte címét.

Szánkó: a kilenc éremből nyolc a két Németországé

A két Németország tarolt a szánkóversenyeken, s közülük a keletiek voltak sikeresebbek, hiszen három arannyal, összesen hat éremmel zárták az olimpiát.

A férfiaknál két fiatal, pályája kezdetén járó versenyző nagy vetélkedését láthatták a nézők, végül Jens Müller legyőzte a nyugatnémet Georg Hacklt. Ebben a számban volt az egyetlen „hibapont", a harmadik helyet ugyanis a szovjet Jurij Harcsenko szerezte meg, aki nagyon boldog nem lehetett, hiszen az aranyérem talán legfőbb várományosa volt.

A párosok versenyében az olimpiát megelőző három vb-t megnyerő Hoffmann, Pietzsch kettős győzött, ráadásul a második helyen is NDK-s egység végzett. A hölgyeknél a dobogó mindhárom fokán keletnémet állt.

Északi összetett: a skandinávok nem szereznek érmet

Először rendezték meg az északi összetettben a csapatversenyeket. Az NSZK az ugrás után 16 másodperces előnyt szerzett Ausztriával szemben, a nyugatnémetek azonban a sífutásban csak a nyolcadik helyet szerezték meg a tízből, ám szerencséjükre az osztrákok még náluk is rosszabbul szerepeltek… A svájci csapat, amely csaknem ötperces hátrányból indult, végül csak három másodperccel szorult a második helyre.

Hippolyt Kempf a csapatversenyben a svájciak legjobbja volt, egyéniben pedig feltette teljesítményére a koronát. A síugrásban harmadik lett, a hátránya 1:10.07 perc volt a sífutás előtt, de ezt behozta, és végül 19 másodperccel megverte az osztrák Klaus Sulzenbachert. A skandináv országok egyik versenyben sem kerültek dobogóra.

Sífutás: Gunde Svan a végén összekapja magát

A férfiak egyéni versenyszámában a két rövidebb távon szovjet diadal született, az olimpiai bajnok svéd Gunde Svan 50 kilométeren mutatta meg valós erejét: bár gyenge formában volt az előző évben, a leghosszabb távon végig vezetve szerezte meg az aranyérmet.

A váltószám izgalmas viadal volt, a finnek már az első embernél elveszítették reményüket az éremre, a norvégokat a veterán Oddvar Bra gyengélkedése hozta kilátástalan helyzetbe, míg a svájciak elherdálták a táv elején szerzett hatalmas előnyt. A nagy csata a svéd és a szovjet egység között zajlott, utóbbiak 27 másodperces hátrányba kerültek Mihail Gyevjatjarov bukása miatt. Bár Torgny Mogren előnyéből ledolgozott 14 másodpercet Alekszej Prokurorov, a végén bukott, ígya svédek lettek az elsők.

A hölgyeknél nem jön össze a szovjet „mesternégyes”, tíz kilométeren finn győzelem születik.

Síugrás: Nykänen mindhárom számban nyer, de Eddie, a „Sas" is hőssé válik

Az előjelek nem utaltak rá, hogy a calgaryi olimpia Matti Nykänen nagy versenye lesz. A finn kiválóság ugyanis inkább botrányaival, mintsem eredményeivel hívta fel magára a figyelmet.

A 24 éves klasszis csak azért maradhatott a keretben, mert Matti Pulli szövetségi kapitány ragaszkodott hozzá. Nos, a finn versenyzőt még a viharos szél sem zavarta, a két egyéni számban és csapatban is aranyérmet nyert.

Nykänen mellett a síugróversenyek másik sztárja Eddie Edwards, a „Sas" volt. A brit fiatalember ugyanis mindkét versenyszámban utolsó lett, körülbelül feleakkora pontszámmal végzett, mint az utolsó előtti.

Gyorskorcsolya: Van Gennip őrületbe kergeti az NDK-t

Bár az NDK-sok női versenyzői nagy önbizalommal érkeztek Calgaryba, hangoztatva, hogy öt aranyérmet szeretnének nyerni, keservesen csalódtak.

Számításukat a holland Yvonne van Gennip húzta keresztbe hívják, aki a két rövidebb távon el sem indult, a másik hármat azonban megnyerte. 5000 méteren nem akármilyen verseny folyt, hiszen Andrea Ehrig 7:17.12 perccel világcsúcsot ért el. Van Gennip azonban még ezt is túl tudta szárnyalni, sőt nem is kevéssel: 7:14.13-at(!) futott.

A férfiaknál a svéd Tomas Gustafson duplázott, öt- és tízezren végzett az első helyen.

ÉREMTÁBLÁZAT
  1. Szovjetunió 11 9 9 29
  2. NDK 9 10 6 25
  3. Svájc 5 5 5 15
  4. Finnország 4 1 2 7
  5. Svédország 4 2 6
  6. Ausztria 3 5 2 10
  7. Hollandia 3 2 2 7
  8. NSZK 2 4 2 8
  9. Egyesült Államok 2 1 3 6
10. Olaszország 2 1 2 5
11. Franciaország 1 1 2
12. Norvégia 3 2 5
13. Kanada 2 3 5
14. Jugoszlávia 2 1 3
15. Csehszlovákia 1 2 3
16. Japán 1 1
      Liechtenstein 1 1

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik