Ohno történelmet írt, a magyarok nem

Vágólapra másolva!
2010.02.14. 04:54
null
Huszár Erikának (középen) sem egyéniben, sem váltóban nem sikerült a továbbjutás
Címkék
Megkezdődtek a versenyek a rövid pályás gyorskorcsolyázóknál, ahol szombaton gyakorlatilag a teljes magyar válogatott jégre lépett. A férfiaknál az 1500 méteres versenyt bonyolították le – amelyet a dél-koreai Li Dzsung Szu nyert meg az amerikai Ohno előtt, aki azonban ezzel a teljesítménnyel is történelmet írt –, míg a nőknél az 500 méter selejtezőjére és a 3000 méteres váltó elődöntőjére került sor.


A fiúknál elsőként Knoch Viktor lépett jégre a negyedik futamban, s bár a verseny elején még vezetett, a hajrában az ötödik helyre csúszott vissza, és kiesett. Nem tudta tehát megismételni bravúros, négy évvel korábbi szereplését, a torinói olimpián ebben a számban ötödik lett.

Darázs Péter az ötödik futamban indult, többek között a kétszeres olimpiai bajnok amerikai Ohnóval együtt. A hajrában Darázs is hátraszorult, de ketten is elestek előtte, a magyar fiú pedig még meg tudta előzni lengyel vetélytársát, így harmadik helyen továbbjutott.

Sajnos az elődöntő már nem sikerült ilyen jól neki. A magyar fiú mindjárt az első futamban jégre lépett, ahol heten indultak, de már csak az első kettő jutott a döntőbe. Darázs a táv elején a mezőny végén húzta meg magát, és mivel elég nagy iram volt, idővel le is szakadt, így kénytelen volt megelégednie a hetedik hellyel. Hogy mennyire erős volt az iram, azt az is jelzi, hogy a futamgyőztes dél-koreai Li Dzsung Szu 2:10.949-es idővel  olimpiai csúcsot ért el.

A nők 500 méteres távján a magyar színeket Huszár Erika képviselte, aki négy éve Torinóban negyedik volt 1500 méteren, az idei Eb-n ebben a számban pedig bronzérmet szerzett. A magyar lány futamából kizárták a bolgár versenyzőt, miután kétszer is kiugrott, így már csak egy riválist kellett volna maga mögé utasítania. Ez 400 méterig ment is, ám akkor a brit Christie megelőzte, s így végül maradt a harmadik hely és a kiesés. A selejtezők krónikájához tartozik, hogy a harmadik futamban a kínai Vang Meng 43.926-os idővel olimpiai csúcsot ért el.

Már csak a Huszár Erika, Heidum Bernadett, Darázs Rózsa, Keszler Andrea összeállítású női váltóban bízhattunk, amely azonban elég nehéz sorsolást kapott, hiszen Kínával, a házigazda Kanadával és Japánnal került össze. Huszár jól kezdett, a második helyen váltott Kína mögött, azonban ezt követően folyamatosan csúsztak vissza a mieink: előbb a hazaiak, majd a japánok is elmentek a mellettük. Végül jócskán lemaradva a negyedik helyen értek célba, míg a kínaiak olimpiai csúcsot futottak a kanadaiakat megelőzve.

A másik elődöntőből a papírformának megfelelően a dél-koreai és az amerikai csapat jutott a fináléba, a mieink a február 24-i B-döntőben Japánnal, Hollandiával és Olaszországgal meccselnek majd az ötödik helyért.

Az 1500 méter döntőjében a dél-koreai Li Dzsung Szu nyert, két amerikai, Apolo Anton Ohno és J. R. Celski előtt. Ohnónak ez volt immár a hatodik olimpiai érme, s ezzel rekordot állított fel ebben a sportágban. Pedig sokáig úgy tűnt, hogy ezúttal érem nélkül marad, és hármas koreai siker születik, de az utolsó kanyarban két ázsiai fiú ütközött, így az amerikaiak ölébe hullott az ezüst és a bronz.

Ebben a sportágban legközelebb szerdán lesznek versenyek, akkor a női 500 méteres távon hirdetnek bajnokot, ezen kívül a férfiaknál az 1000 méteres szám selejtezőit és az 5000 méteres váltók elődöntőit rendezik majd.

"NAGYON ERŐS ELLENFELEKKEL KERÜLTÜNK SZEMBE"
 

„Tisztában voltunk azzal, hogy nagyon erős ellenfelekkel kerültünk szembe, ennek ellenére a futam elején jól korcsolyáztunk, de a riválisok sajnos később el tudtak húzni – mondta el az MTI érdeklődésére Telegdy Attila szövetségi kapitány. – A lányok mindent megtettek, azonban nem sikerült utolérni még a japánokat sem. A B döntőre jobban fel tudunk készülni, ki tudjuk elemezni az ellenfeleinket, és reménykedünk benne, hogy a lehető legjobb eredménnyel zárjuk majd a váltóversenyt."


„Az első futamban sikerült megvalósítanom azt, amit terveztem, ugyanis nem akartam belemenni a lökdösődésekbe, mert úgy éreztem, hogy mindenki egy kicsit eszeveszetten korcsolyázott – mondta Darázs Péter. – Sajnos az elődöntőben a többiek olyan tempót diktáltak, ami már nagyon gyors volt nekem, és bár az egyik versenyző kirúgott elém egy bóját, amire ráléptem, semmiképpen sem szeretném erre fogni az eredményt, mert valószínűleg akkor sem sikerült volna jobban, ha ez nem történik meg. A célom az volt, hogy az elődöntőig eljussak, és ez sikerült is."

 VANCOUVER 2010
RÖVID PÁLYÁS GYORSKORCSOLYA, FÉRFI 1500 MÉTER
1. Li Dzsung Szu (dél-koreai) 2:17.611
2. Apolo Anton Ohno (amerikai) 2:17.976
3. J. R. Celski (amerikai) 2:18.053
4. Olivier Jean (kanadai) 2:18.806
5. Szung Szi Bak (dél-koreai) 2:45.010
6. Liang Ven-hao (kínai) 2:48.192

A TELJES EREDMÉNYLISTÁT IDE KATTINTVA OLVASHATJÁK

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik