Nincs címvédés, Lysacek az új király

Vágólapra másolva!
2010.02.19. 06:16
null
Az új király: Lysacek legyőzte Pljuscsenkót (Fotó: Reuters)
Az amerikai világbajnok, Evan Lysacek diadalmaskodott a férfi műkorcsolyázók mezőnyében a vancouveri téli olimpián, legyőzve a címvédő Jevgenyij Pljuscsenkót. A dobogó harmadik fokára a japán Takahasi Daiszuke állhat fel.

Az utolsó csoport előtt nem sok mindenért kellett izgulniuk a vancouveri nézőknek, viszont sok hibát láthattak: szinte senki sem korcsolyázott tisztán, a két Európa-bajnok, az olimpiákkal rendszeresen hadilábon álló Brian Joubert, valamint a cseh Tomás Verner pedig a rövidprogram után most is elégedetlenül vonult le a jégről.

A záró hatos előtt a kanadai Patrick Chan vezetett az egy tripla Axelből eső japán Kozuka Takahito és a szeszélyességét megint „megvillantó" amerikai Jeremy Abbott előtt – de ekkor következtek a favoritok.

Elsőnek a rövidprogramot 2. helyen záró Evan Lysacek futott, és végre tiszta kűrt láthatott a közönség – az amerikai simán át is vette a vezetést, összesen 257.67 ponttal. Más kérdés, hogy aranyéremért folytatott harcában elég rossz pozícióból indult – első gyakorlatot bemutatni itt sem jó jel a pontozásos sportágak álmoskönyve szerint.

Az utána következő „japán Charlie Chaplin", Oda Nobunari esett is, a korcsolyájával is problémája akadt (le kellett állnia fűzőt kötni) – ezzel le is mondhatott pontszerző helyéről.

Stéphene Lambiel letette a kezét a négyfordulatos toe-loopból, de így is hatalmas sikert aratott a Traviatára bemutatott kűrje – a közönségkedvenc svájci Lysacek mögött, a 2. helyen állt, de még hárman hátra voltak (igaz, az amerikai Weir nem reménykedhetett a dobogóban).

A torinói ezüstérmesnek így is az kellett az éremhez, hogy vagy a rövidprogramban remeklő Takahasi Daiszuke vagy Jevgenyij Pljuscsenko nagyot (és többet) hibázzon – a japán rontott is, rögtön programja elején egy négyfordulatosból. Takahasi azonban így is bejött Lambiel elé, viszont Lysacek mögé szorult, így egy kérdés maradt: megelőzi-e az amerikait Pljuscsenko?

A dráma előtt a 6. helyen álló Weir futott még, kifejezetten jól, maradt is pontszerző pozícióban. Utolsóként jött Pljuscsenko, aki hosszú-hosszú idő után elsőként védhette meg olimpiai bajnoki címét. Kisebb pontatlanságokkal összességében jól futotta meg kűrjét, viszont nem volt annyira tiszta és meggyőző, mint korábban – feszült várakozás következett.

Nem volt elég az orosz klasszis produkciója: Lysacek több mint egy pontot vert rá, így 1988, Brian Boitano elsősége után ismét amerikai győztest avattak, megtört az azóta tartó orosz hegemónia. És továbbra is várni kell a címvédésre a férfiaknál: legutóbb ez 1952-ben Dick Buttonnak sikerült. Most Pljuscsenkónak sem.

VANCOUVER 2010 
MŰKORCSOLYA  
FÉRFIAK  
1. Evan Lysacek (amerikai) 257.67
2. Jevgenyij Pljuscsenko (orosz) 256.36
3. Takahasi Daiszuke (japán) 247.23
4. Stéphane Lambiel (svájci) 246.72
5. Patrick Chan (kanadai) 241.42
6. Johnny Weir (amerikai) 238.87
A TELJES EREDMÉNYSORT IDE KATTINTVA TEKINTHETIK MEG!
 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik