Lindsey Vonn fölényesen nyerte a lesiklást

Vágólapra másolva!
2010.02.17. 21:51
null
Lindsey Vonnt nem igazán tudták megszorítani (Fotó: Reuters)
Címkék
A női alpesi sízők is bemutatkoztak a téli olimpián, miután szerdán a lesiklást rendezték meg számukra. A győzelmet a papírformának megfelelően az amerikai Linsay Vonn szerezte meg honfitársnője, a korábbi olimpiai bajnok Julia Mancuso és az osztrák Elisabeth Görgl előtt.

Elsőként a cseh Krizova indult, ám ő nem tudta befejezni az amúgy igencsak nehéz pályát, így a másodikként induló brit Alcotté volt az alapidő. Tőle azonban az amerikai Cook vette át a vezetést, akire az ötössel induló osztrák Görgl vert egy és egyharmad másodpercet.

Ő aztán már hosszabb ideig az élen maradt, de aztán tizedikként következett a korábbi olimpiai bajnok amerikai Julia Mancuso, és újabb kilenc tizedet javított a legjobb időn. Ez már olyan teljesítmény volt, amellyel akár érmet is lehet szerezni, ami azért is meglepő volt, mert Mancuso az utóbbi években igencsak gyengélkedett.

Őt a svájci Gisin követte, aki közvetlenül a célegyenesben bukott nagyot, ami miatt egy időre megállították a versenyt. Ráadásul nem sokkal később az olasz Merighetti is bukott, s így már elég sokat csúszott a program.

A svájci Gisin a célegyenesben bukott nagyot (Fotó: Reuters)
A svájci Gisin a célegyenesben bukott nagyot (Fotó: Reuters)

De aztán tizenhatodikként, a kiemelt csoport első indulójaként csak eljött Lindsey Vonn ideje is: az amerikai lány pedig fittyet hányva sérülésére a papírformának megfelelően át is vette a vezetést, méghozzá nem is kevéssel: bő fél másodpercet ráverve honfitársnőjére.

Persze voltak még vetélytársak szép számmal, de a kanadai Brydon és a francia Jacquemod az első tízbe sem tudott bekerülni. A svájci Suter legalább az ötödik helyre jó volt, igaz csaknem két másodperces hátránnyal. A legrosszabbul a francia Rolland járt, aki közvetlenül a rajt után, egy teljesen ártalmatlan szituációban elesett.

Már csak két nagy rivális volt hátra, akik közül a svéd Pärson a célegyenesig a második helyen állt, az utolsó ugratónál azonban túlságosan is nagyot, hatvan métert repült, a leérkezéskor pedig elesett, s végül célba sem ért. A svéd lány ugyan fájdalmas arccal, ám a saját lábán jött le a pályáról.

PäRSON ESÉSE VIDEÓN
 

Így viszont a német Rieschnek kellett hosszú perceket várnia a rajtra, s így aztán nem is tudott jól jönni, s végül csak a nyolcadik helyre érkezett be. Az öt követők közül már senki sem volt veszélyes az élen állókra.

A negyvenöt tagú mezőnynek tagja volt a magyar Berecz Anna is, aki végül bő tizenhárom és fél másodperces hátránnyal – köszönhetően a sok kiesőnek is – végül a 35. helyen végzett. Nem járt ilyen jól a romániai születésű Miklós Edit, aki a kiesők között volt, s olyan súlyos sérülést szenvedett, hogy mentőhelikopterrel kellett elszállítani a pályáról.


 VANCOUVER 2010
ALPESI SÍ, NŐI LESIKLÁS  
1. Lindsey Vonn (amerikai) 1:44.19
2. Julia Mancuso (amerikai) +0.56
3. Elisabeth Görgl (osztrák) +1.46
4. Andrea Fischbacher (osztrák) +1.49
5. Fabianne Suter (svájci) +1.98
6. Britt Janyk (kanadai) +2.02
...  
35. Berecz Anna (magyar) +13.67

A TELJES EREDMÉNYLISTÁT IDE KATTINTVA OLVASHATJÁK.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik