Didier Defago meglepte a mezőnyt

Vágólapra másolva!
2010.02.15. 21:00
null
Didier Defago volt a lejtő ura Whistlerben (Fotó: Reuters)
Címkék
Hétfőn sikerült megrendezni az eredetileg szombatra kiírt férfi lesiklást a téli olimpián. Az aranyérmet némi meglepetésre a harmadik számú svájci versenyzőnek tartott Didier Defago szerezte meg az összetett világkupa címvédője, a norvég Aksel Lund Svindal és a négyszeres világbajnok amerikai Bode Miller előtt. Érdekesség, hogy az első három helyezett egy tizedmásodpercen belül ért célba.

A hatvannégy induló közül elsőként a svéd Järbyn vágott neki a pályának, de tőle előbb az osztrák Grugger, majd a harmadikként induló francia Poisson vette át a vezetést. Ő aztán egy darabig az élen is maradt, de csak a nyolcas rajtszámú amerikai Bode Millerig.

A négyszeres világbajnok az olimpiai aranyért szállt harcba, s azzal, hogy átvette a vezetést, jelezte: remek formában van. Igen ám, de még elég sokan voltak hátra. Az igazi menők közül először a norvég Aksel Lund Svindal vágott neki a pályának, és a norvég ide-oda billegett néhány századra az amerikai idejéhez képest. Ami azonban a legfontosabb volt, a célban két századdal ő volt a jobb.

Az osztrák Walchhofernek nem volt esélye a legjobbak közé kerülni, viszont meglepetésre a harmadik számú svájcinak tartott Didier Defago ha nem is sokkal, de hét századdal a norvégnál is gyorsabb volt.

A hazaiak reménysége, Osborne-Paradis a tíz közé sem tudott bekerülni, és ugyanez lett a sorsa a másik svájcinak, Jankának és az olasz Heelnek is.

Az igazi menők közül már csak a svájci Didier Cuche volt hátra, aki az összes időmérő pontnál alig néhány századra volt Defagótól, a célba azonban csak a hatodik idővel érkezett meg.

A hátralévők közül az olasz Peter Fill volt az, aki egész biztató időkkel kezdett, de a pálya végét ő is elrontotta, így végül be kellett érnie a 14. hellyel. A többiek már nem tudtak beleszólni az első tíz hely sorsába sem, így a papírformának megfelelően svájci arany született a számban, az más kérdés, hogy ezt inkább Cuche-től vagy Jankától várták a szakemberek.

Történt még egy érdekes eset: a 39-es rajtszámmal induló ausztrál Craig Branch már a cél felé tartott, amikor egy pályamunkás a pályára szaladt. Szerencsére a síző a pálya másik szélén jött, így nem történt ütközés, de a hasonló eseteket mindenképp el kell kerülni, mert ilyen szituációban haláleset is előfordult már. A következő indulót, Andrej Krizaj nem is tudta befejezni a lesiklását, a szlovén versenyzőt egy pályamunkás a sárga zászló bősz lobogtatásával állította meg.

És végül egy kis történelem: férfi alpesi síben utoljára 1988-ban, a calgaryi játékokon nyert aranyérmet svájci sportoló, Pirmin Zurbriggen révén.

VANCOUVER 2010 
ALPESI SÍ, FÉRFI LESIKLÁS  
1. Didier Defago (svájci) 1:54.31
2. Aksel Lund Svindal (norvég) 1:54.38
3. Bode Miller (amerikai) 1:54.40
4. Mario Scheiber (osztrák) 1.54.52
5. Erik Guay (kanadai) 1:54.64
6. Didier Cuche (svájci) 1:54.67

A TELJES EREDMÉNYLISTÁT IDE KATTINTVA OLVASHATJÁK.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik