Úgy tűnik, az osztrákoknál csapatban az erő

Vágólapra másolva!
2010.02.24. 00:04
null
Kicsi a rakás... Határtalan osztrák öröm a csapatverseny után (Fotó: Reuters)
Címkék
A csapatversenyt rendezték kedden északi összetettben a téli olimpián. Az aranyérmet a Gruber, Kreiner, Gottwald, Stecher összeállítású osztrák együttes szerezte meg a nagy favorit amerikaiak és a németek előtt.
A LEGEREDMÉNYESEBB

Felix Gottwald mai teljesítményével minden idők legeredményesebb osztrák (téli) olimpikonja lett.

 

Gottwaldnak 3 arany-, 1 ezüst- és 3 bronzérme van, az osztrák olimpiai örökranglistán őt a korábbi alpesi síelő klasszis, Toni Sailer és a Vancouverben csapatban aranyérmet szerző síugró, Thomas Morgenstern követi, nekik „csak” három ötkarikás aranyérmük van.

A síugrást követően a finn válogatott állt az élen, de mindössze két másodperc volt az előnye az amerikaiak előtt, sőt még a hetedik norvég csapat is egy percen belüli hátránnyal vágott neki a 4x5 km-es sífutásnak.

Az első öt kilométer aztán jól össze is hozta a csapatokat. Ugyan az amerikaiak az élre álltak, a hetedik helyezett japánoknak is kevesebb mint 13 másodperc volt a hátrányuk a váltásnál. A második szakaszon aztán teljesen össze is állt a mezőny. Persze nem sokáig, mert az osztrákok, az amerikaiak és a németek el tudtak szakadni.

Csakhogy a német Edelmann egy emelkedőn elesett, így ő visszacsúszott a többiek közé. Fél távnál így cirka 16 másodperc volt a két éllovas előnye az üldöző franciák és németek előtt. A harmadik versenyzőknél aztán a már kétszeres olimpiai bajnok Felix Gottwald otthagyta Spillane-t, s 14 másodperces előnnyel váltotta Stechert.

A harmadik helyre ekkor már egyedül érkeztek a németek, s mindössze tíz másodpercre voltak az amerikaiaktól. Az amerikai Demong azonban tovább növelte a németekkel szembeni különbséget, sőt utolérte az osztrák csapat befutó emberét. Az utolsó emelkedőn az amerikai robbantani is próbált, de nem tudta leszakítani Stechert, aki aztán a stadionba érve le is hajrázta őt.

Így aztán némi meglepetésre az osztrákok megvédték olimpiai bajnoki címüket a toronymagas esélyes amerikaiak előtt, míg a bronz a németeké lett. Nyugati szomszédaink a hétfői síugrás után két nap alatt már a második sikerüket könyvelhették el a csapatversenyeken.

 VANCOUVER 2010
ÉSZAKI ÖSSZETETT, CSAPAT  
1. Ausztria (Gruber, Kreiner, Gottwald, Stecher) 49:31.6
2. Egyesült Államok (Camerota, Lodwick, Spillane, Demong) +5.2
3. Németország (Rydzek, Edelmann, Frenzel, Kircheisen) +19.5
4. Franciaország +39.8
5. Norvégia +54.3
6. Japán +1:14.2
A TELJES EREDMÉNYLISTÁT IDE KATTINTVA OLVASHATJÁK.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik