utanpotlassport.hu 2019.06.10 10:37 Frissítve: 2019.06.14 14:07

Vízi: nem a vl-döntőn elért 6. hely zavarja Vályi Vandát

Bár a magyar felnőtt női vízilabda-válogatott csak a hatodik helyen végzett a világliga nyolccsapatos budapesti szuperdöntőjében, a 19 éves Vályi Vanda szerint nincs miért aggódniuk a szurkolóknak, még ha saját teljesítményével kapcsolatban rendkívül kritikus is volt.

„Sajnos a tornán mutatott játékunk alapján azt kell, hogy mondjam, tulajdonképpen  most reális ez a hatodik hely. Ettől függetlenül pozitívan látom a dolgokat, és nagyon jó tanulópénznek fogom fel” - nyilatkozta honlapunknak Vályi Vanda.

Leany_junior_Vályi_Vanda_511x365_acf_cropped

A magyarok a csoportkörben előbb a legutóbbi két olimpián és a világbajnokságon győztes amerikaiaktól, majd oroszoktól is kikaptak, míg a kanadaiakat gólzáporos mérkőzésen győzték le. A hollandok elleni negyeddöntőben újra vereséget szenvedett a gárda, ezért csak az 5-8. helyért folytathatta szereplését, ott előbb megverte a kínaiakat, az ausztráloktól viszont kikapott. Utóbbi találkozótól eltekintve elmondható, hogy a gólszerzéssel nem volt problémája a csapatnak, a védekezéssel viszont annál inkább. „Szerintem minden ellenféltől azt kaptuk, amire előzetesen számítottunk, inkább saját magunkat leptük meg azzal, hogy a meccsek közben így leblokkoltunk. Ezeket a kihagyásainkat két-három góllal bosszulták meg rendszeresen, amivel el is mentek ezek a mérkőzések. Most van pár hetünk arra, hogy kiderítsük, mitől lehetett ez, össze kell raknunk a védekezésünket, s első sorban arra kell ügyelnünk, hogy fejben ne lankadjon a figyelem” - fogalmazott a dunaújvárosi játékos, s hozzátette, bizakodó a jövővel kapcsolatban, hiszen válogatottbeli társaiban és benne is megvan a kellő képesség.

„Sokkal jobb helyen is végezhettünk volna, játszhattunk volna ennél szorosabb mérkőzéseket, de egyszerűen elveszett a koncentráció, néha sajnos én sem tudtam maximálisan odafigyelni, ezért próbáltam, amennyire csak tudtam, támadásban kompenzálni. Ugyanakkor az mindenképpen biztató, hogy erővel nagyon jól bírtam ezt a hat mérkőzést, rengeteget voltam a vízben, és egyszer sem kellett azért lecserélni, mert nem kaptam levegőt” - tette hozzá Vályi Vanda, aki egy kisebbfajta rekordot is felállított, ugyanis a hat mérkőzés 24 ráúszásából csak egyetlen egyszer fordult elő, hogy nem ő hozta el a labdát: „Nagyon jó érzés, hogy ezzel azért segíteni tudtam a csapatnak.”

Vályi Vanda már a júliusi kvangdzsui világbajnokságra is előre tekintve azt mondta, ugyan az eredmények mást mutatnak, de a riválisok egyáltalán nem annyival erősebbek, fizikálisan mindegyik ellenfelükkel felvették a versenyt, sokkal inkább a pontosságon múlt a magyar játékának eredményessége.

„Ahhoz, hogy valaki érett, profi sportolóvá, vízilabdázóvá váljon, nemcsak erőnlétileg kell százszázalékos állapotban lenni, hanem mentálisan is a maximumot kell nyújtani az első perctől az utolsóig, mind a harminckét percben. Azt gondolom, röviden ez ennek a tornának a legnagyobb tanulsága” - jelentette ki a fiatal játékos, aki társaihoz hasonlóan most egy hét pihenőt kapott Bíró Attila szövetségi kapitánytól - ugyanakkor ebben az időszakban egyéni edzéseket kell végezniük -, ezt követően pedig folytatódik a felkészülés a világbajnokságra, ahol újra harcba lehet szállni egy olimpiai kvótáért, amelyet most a Duna Arénában győztes amerikaiak zsebeltek be.

További korosztályos híreink VÍZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.02.21 13:37:14

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

Hívta az FTC, a Siófok és a Brest, ő azonban a német élvonal harmadik helyezettjét választotta. A 18 éves junior Eb-aranyérmes kézilabdázóval, Albek Annával a Metzingenbe szerződésről, a nem várt megkeresésekről, az NB I-ről és a távlati céljairól is beszélgettünk.

2020.02.09 12:37:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Az ifjúsági ergométeres kontinensviadal után a párizsi világbajnokságon is megvillantotta klasszisát az Arrabona Evezős Klub 18 éves versenyzője, Siska Bettina, elvégre 500 méteren új egyéni csúccsal a dobogó második fokára állt fel, s nevelőedzője, Halmainé Mészáros Éva szerint immár „stabilan hozza, amit tud".

2020.02.02 16:06:15

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Számos utánpótlássikerről adunk hírt, ám jól tudjuk: ezek még nem garantálják a fényes felnőttpályafutást. Most az érem másik oldalát vizsgáltuk meg: olyan sportolókkal beszéltünk, akik utánpótláskorúként nem arattak nagy sikereket, de későn érő típusként szép pályafutást építettek.

2020.01.24 19:06:14

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

A junior vb- és Eb-, továbbá U23-as Eb-győztes cselgáncsozó, Özbas Szofi és a felnőttvilágbajnok kajakos, Kopasz Bálint lett 2019 legjobb utánpótláskorú sportolója. Mindez a tizenkilencedik alkalommal megrendezett Héraklész Díjátadó Gálán derült ki pénteken.

2020.01.23 19:06:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Elképesztő teljesítménnyel nyerte meg Pekler Zalán a junior légpuskások 10 m-es müncheni versenyét. A komáromi sportlövő jobbat lőtt, mint a világcsúcs (országos csúcsot ért el), ezek után azt kérdeztük tőle, mégis hogyan csinálta.