HIRDETÉS
utanpotlassport.hu 2018.08.19 17:14 Frissítve: 2018.08.19 17:15

Vízilabda: Szerbia legyőzésével bronzérmes az ifi vb-n a magyar csapat

Idegőrlő mérkőzésen, hatalmas csatában kerekedett felül a magyar ifjúsági vízilabda-válogatott a szombathelyi világbajnokság bronzmérkőzésén Szerbia ellen. Horváth János legénysége szombaton nagy izgalmak után, csalódottan szállt ki a medencéből, a játékosok azonban felálltak, és összeszedték magukat vasárnapra. 14–13-ra megnyerték a találkozót, így éremmel a nyakukban a világ harmadik legjobb csapatként zárták a tornát.

Sztrik Martin ‒ utanpotlassport.hu Kikapott ugyan a magyar ifjúsági vízilabda-válogatott a szombathelyi világbajnokság szombat esti elődöntőjében, vasárnap délután ismét telt ház fogadta a játékosokat a tófürdői medenceparton. Hatalmas törést okozott Horváth János legénységének a szombati, spanyolok elleni egygólos vereség, hiszen a gárda gyakorlatilag négy éve készült a hazai rendezésű tornára, a cél pedig nem volt más, mint megnyerni azt. A régóta dédelgetett álom szertefoszlott, viszont esély maradt arra, hogy a csapat megszépítse az emlékeket és éremmel térjen haza, ehhez pedig a szerb gárdát kellett legyőzni a vasárnapi bronzmeccsen.

Micsoda győzelem! Világbajnoki bronzérmes a magyar válogatott Forrás: waterpolo.hu

Micsoda győzelem! Világbajnoki bronzérmes a magyar válogatott  •  Forrás: waterpolo.hu

Hajrá, magyarok!” ‒ üvöltötte a teljes lelátó már a mieink bemelegítése alatt, majd a kora délutáni vakító napsütésben felvonultak a pólósok, hogy elénekeljék a himnuszt. Ez azonban máshogy szólt, mint az előző napokon. Tele érzelmekkel, emlékekkel és élményekkel, amelyet az elmúlt kilenc nap adott nekik. Na meg azzal, hogy csak azért is meg kell szerezni azt a harmadik helyet.

Pontban délután negyed négykor megkezdte mérkőzését a magyar válogatott a bronzéremért, a ráúszást pedig mindjárt meg is nyerte. Ezt követte egy ötméteres, amely azonban kimaradt. Megbosszulva magát, a szerbek két és fél perc játék után megszerezték a vezetést. A bekapott gól nem szegte kedvét Horváth János tanítványainak; Bóbis Botond bújt ki a védők közül és pofozta be a beérkező labdát (1‒1). Gólt gól követett, a szerbek után Bóbis volt eredményes, ráadásul kétszer is, majd Fekete Gergő értékesített egy megítélt büntetőt, így a mérkőzésen először magunkhoz ragadtuk az előnyt (4‒2). Egy perc volt hátra, amikor a szerbek ismét betaláltak, erre pedig mind a magyaroknak ‒ Szeghalmi Zsombor révén ‒, mind az ellenfélnek volt válasza (5‒4). Így ért véget az első negyed.

A második felvonásban Schmölcz Norman köszönte be először, majd Marko Radovics és Nemanja Stanojevics volt eredményes (6‒6). Ekkor váltotta kapuban Korom Dániel a tornán többször hőssé váló Grieszbacher Márkot, ám ő sem tudta elkerülni a gólt, így megint hátrányba került Horváth János legénysége. Két magyar kapufa és egy gól követte mindezt: Fekete megszerezte második találatát, így úsztak a csapatok a nagyszünetre (7‒7).

A fordulás után a szerbek támadhattak először, és szereztek gólt egy távoli bombából, ami után Bóbis törte valósággal ketté a kapufát. A félidő derekán jött az újabb kéksapkás találat, erre azonban volt válasza Baksa Benedeknek, nem is akármilyen. Egy percen belül megismétlődött ugyanez a forgatókönyv, így 10‒9-es állással vágtak neki a felek a hátralévő három és fél percnek. Újabb szerb gól paprikázta fel a magyar játékosokat; Dala Döme gyűjtötte össze minden erejét és tudását, majd eresztett meg egy akkora bombát a kapu felső sarkába, amekkorát tanítani sem lehet, majd fél perccel a lezárás előtt az egyenlítésért támadhattak a mieink. Baksa lövését viszont sikerült kihalászni a kapu torkából, így megmaradt az egygólos hátrány.

Nyolc perc maradt hátra, hogy megfordítsa a párharcot és éremmel a nyakában térjen haza a hazai közönség előtt játszó piros-fehér-zöld alakulat. Két percnek kellett eltelnie, hogy megszülessen az első gól: ezt Dala szerezte a magyar szurkolók nagy örömére, sőt, nem sokkal később Bóbis is kiszaggatta a szerb hálót (12‒11). Az óra csak pörgött, de nem járt még le, amikor az ellenfél találta telibe a kapufát, a következő kontrából viszont eredményes tudott lenni, így teljesen nyílt maradt a küzdelem a hátralévő két és fél percben (12‒12).

A végjátékra aztán újra sikerült megszerezni az előnyt. Szeghalmi lövésekor a szerencse, na meg a magyar kapufa is a mieinkkel volt: ugyanis a bal oldali lécről előbb kifelé, majd a szerb kapus hátáról a hálóba pattant a labda. Az utolsó percre Bóbis duplázta meg az előnyt büntetőből.

Szép volt fiúk, szép volt fiúk!”‒ zengett a lelátó, hiszen mindenki érezte: ez a meccs megvan! Ugyan egyszer betaláltak még a szerbek, de ezt különösebben senki nem bánta. Több idő nem maradt, így a magyar válogatott hihetetlen akaraterővel és tartással 14–13-ra győzött és bronzéremmel búcsúzott Szombathelytől.

FIÚ IFJÚSÁGI VÍZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG (SZOMBATHELY)
A 3. helyért
MAGYARORSZÁG‒SZERBIA 14‒13 (5‒4, 2‒3, 3‒4, 4‒2)
A magyar válogatott: Grieszbacher M., Korom D. (kapusok), Baksa B. 2, Bóbis B. 5, Fekete G. 2, Ekler B., Csorba T., Schmölcz N. 1, Szeghalmi Zs. 2, Dala D. 2,Vékony Á., Fodor O., Szieben L.. Szövetségi edző: Horváth János

További korosztályos híreink VÍZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2019.03.17 21:13:07

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Szép számmal léptek pályára az utánpótláskorú kézilabdázók a női Magyar-kupa debreceni négyes döntőjében; az FTC fiataljai a sírból visszahozták, és kis híján megfordították a Győr elleni finálét, a végén azonban a rutin győzött. Összefoglaló a 1998. január 1. után született játékosok hétvégi teljesítményéről.

2019.03.17 14:03:05

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Sorozatunkban utazásra invitáljuk olvasóinkat – a sportágak birodalmába. Túrakalauzunk egy-egy utánpótláskorú sportoló, edző és felnőtt klasszis lesz; az ő segítségükkel igyekszünk bemutatni, milyen adottságok birtokában érdemes belevágni egy-egy sportágba, no meg azt, hogy mire számíthatnak azok a fiatalok, akik már ki is nézték maguknak valamelyik edzőtermet, pályát vagy uszodát. Ezúttal annak járunk utána, miért jó a súlyemelés?

2019.03.08 11:23:05

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

MIÉRT MORZSOLÓDNAK LE A GYEREKSPORTOLÓK? – tette fel tanulmányában a kérdést Tek Dangi és Peter A. Witt, az amerikai Texas A&M Egyetem két kutatója. Két másik tudós, Jeff Crane és Viviene Temple három kontinensen felvett adatai segítségével kirajzolódtak a fő okok. Mi a helyzet itthon?

2019.03.03 19:02:07

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Bár a foggiai korosztályos vívó Európa-bajnokság zárónapján a vártnál többet bukdácsoltak fiataljaink, azért a végére megint fölfelé görbülhettek a szájak: a junior leány tőrcsapat bronzérmes lett, minek nyomán a mérleg tizenhárom dobogós helyezés. A szám a kabbalisztikában nem szerencsés, egy világversenyen kifejezetten az.

2019.02.26 15:52:04

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A címvédő Genk ugyan távol marad a tizenkettedik Puskás−Suzuki-kupától, így is bombaerős mezőny gyűlik össze a hagyományosan pünkösdkor rendezett felcsúti U17-es tornán. A Honvéd, a Real Madrid és a Panathinaikosz mellett zsinórban harmadszor érkezik a Bayern München, míg Európán kívülről a brazil Flamengo jelezte részvételét. A szomszédos országokból ezúttal a román Hagi Akadémia, illetve az újonc Eszék igyekszik megakadályozni a házigazdák első sikerét a torna történetében.