Vízilabda: szenzációs siker Montenegró ellen az ifjúsági vb-n

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2018.08.17. 22:36
Címkék
Hatalmas győzelmet aratott a magyar ifjúsági vízilabda-válogatott a montenegróiak ellen a szombathelyi korosztályos világbajnokságon. Horváth János legénysége elképesztő tűzzel és szenvedéllyel ugrott a medencébe, és nyerte meg a találkozót 8‒3-ra. A győzelemmel pedig bejutott a legjobb négy közé, így szombat este fél héttől a spanyolokkal találkozik az elődöntőben.

Sztrik Martin ‒ utanpotlassport.hu A torna talán legnagyobb csatájára készült péntek este a szombathelyi ifjúsági vízilabda-világbajnokságon szereplő magyar válogatott, és erről a telt házas lelátók és a hangulat is tökéletesen tanúskodott. Horváth János legénységecsütörtökön még nagy izgalmak közepette az Egyesült Államok csapatát győzte le, s a negyeddöntőben a regnáló Európa-bajnok Montenegró várt rájuk.Sztrik Martin ‒ utanpotlassport.hu A torna talán legnagyobb csatájára készült péntek este a szombathelyi ifjúsági vízilabda-világbajnokságon szereplő magyar válogatott, és erről a telt házas lelátók és a hangulat is tökéletesen tanúskodott. Horváth János legénységecsütörtökön még nagy izgalmak közepette az Egyesült Államok csapatát győzte le, s a negyeddöntőben a regnáló Európa-bajnok Montenegró várt rájuk.

Óriási diadalt aratott a magyar ifjúsági válogatott a montenegróiak ellen a szombathelyi világbajnokság negyeddöntőjében Forrás: MVLSZ
Óriási diadalt aratott a magyar ifjúsági válogatott a montenegróiak ellen a szombathelyi világbajnokság negyeddöntőjében Forrás: MVLSZ

Óriási diadalt aratott a magyar ifjúsági válogatott a montenegróiak ellen a szombathelyi világbajnokság negyeddöntőjében  •  Forrás: MVLSZ

Már a gárda megérkezése is mesébe illő volt, hiszen óriási nézősereg és hangos üdvrivalgás fogadta a játékosokat. Minden jelenlévő igyekezett buzdításával a legjobb négy közé segíteni a tavalyi kontinensviadalon bronzérmet szerző pólósokat. Megszámlálhatatlan piros-fehér-zöld zászlót lobogtatott a nyár esti szellő. A feladat azonban nem volt egyszerű: a vb egyik, ha nem a legjobb csapata vonult ki a mienk után a nézők elé, hogy elénekelhesse nemzeti himnuszát, majd vívja meg a forduló villanyfényes párharcát az elődöntőbe kerülésért.

Mondhatni már megszokott módon a ráúszás utánBóbis Botond halászta el a labdát, az első magyar támadás azonban nem járt sikerrel, ahogyan a montenegrói kontra sem. Bő három percnek kellett eltelnie, hogy megszülessen az első gól, ezt pedig a magyarok nagy örömére a csapatkapitány, Baksa Benedek szerezte. Ezt követően ismét több percen át tartó gólcsend következett, majd két és fél perccel az első játékrész vége előttDala Dömególja váltott ki óriási örömöt. Ha mindez nem lenne elég, újabb piros-fehér-zöld találat következett: ezt Schmölcz Norman jegyezte. A lelátókról pedig csak annyit lehetett hallani: „Magyarország három, Montenegró nulla!”. Ezzel az eredménnyel ért véget az első felvonás.

Sípszó, és már el is kezdődött a második negyed, a labda pedig ismét magyar oldalon landolt. Hosszas adogatás, egy távolról megeresztett lövés, nagy védés, a labdát azonban sokadik próbálkozásra sem sikerült bepofozni az ellenfél hálójába. De nem is volt ez akkora gond, mivel Grieszbacher óriási védése és Dala újabb gólja után négyre nőtt az előny (4‒0). Tizenhárom perc játékidőt követően megszületett az első montenegrói gól is: Marjan Mitrovics révén. Schmölz újabb találata nyomán azonban az előny hamar visszaállt négyre, majd Grieszbacher fogott elképesztő módon egy megítélt büntetőt, így magabiztos előnnyel úsztak Horváth János tanítványai a nagyszünetre (5‒1).

Nemcsak a nézők, de az égiek is a magyar csapattal voltak, amely a kapufának köszönhetően nem kapott gólt mindjárt a fordulás után. A percek csak teltek, a szurkolók azonban nem fáradtak, megállás nélkül buzdították kedvenceiket. Ezzel a forgatókönyvvel pedig mindenki elégedett lett volna, kivéve a montenegrói Urosz Vucsurovicsot, aki faragott valamit a hátrányból az ötödik percben. Ekkor jött újra Baksa, és kiszaggatta a fehérsapkás együttes hálóját, majd Dala talált be immáron harmadszor (7‒2). Kicsúszhat-e a győzelem a magyar válogatott kezéből ilyen állásból? ‒ kérdezték néhányan talán túlságosan is aggódva.

„A kapufa is Magyarországon készült”‒ foglatja össze a helyszíni kommentátor a látottakat, az utolsó játékrészben ugyanishárom perc elteltével nem egyszer mentette meg a góltól a mieinket. Az óra csak pörgött, az utolsó perceket pedig már mindenki talpon töltötte a nézőtéren. „Szép volt fiúk!”‒ skandálta mindenki, de ki is járt ez az ováció a mieinknek, akik egy Fekete Gergő-góllal koronázták meg péntek esti teljesítményüket, és győztek végül 8‒3-ra a világbajnokság negyeddöntőjében. Elképesztő bravúr!

A mérkőzés legjobb játékosa a csütörtöki győzelem után ismét Grieszbacher Márk lett. Szombat este fél héttől Spanyolország következik. A kérdés pedig immár joggal vetődik fel: van, aki megállítja ezt a magyar válogatottat?

Horváth János szövetségi edző értékelt honlapunknak a mérkőzés után.

„Borzasztó feszültség van a játékosokban, mert nagy az elvárás velük szembe. Nincsenek hozzászokva ehhez a környezethez, nagy a nyomás rajtuk. Ugye a mindenkori magyar vízilabda-válogatottal szemben az az alapvető elvárás, hogy a legjobb négy közé jusson. Ezt teljesítettük. Abban reménykedem, és úgy gondolom, hogy most fog átszakadni a gát, mert ez a mai férfimunka volt!”

FIÚ IFJÚSÁGI VÍZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG (SZOMBATHELY)
Az elődöntőbe jutásért
MAGYARORSZÁG‒MONTENEGRÓ 8‒3 (3‒0, 2‒1, 2‒1, 1‒1)
A magyar válogatott: Grieszbacher M., Korom D. (kapusok), Dala D. 3 gól, Baksa B. 2 gól, Schmölcz N. 2 gól, Fekete G. 1 gól, Bóbis B., Ekler B., Szeghalmi Zs., Vékony Á., Fodor O., Csorba T., Szieben L.. Szövetségi edző: Horváth János

További korosztályos híreink VÍZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik