Vízilabda: hihetetlen vereség az U15-ös fiúktól az Eb-n

B. Z. utanpotlassport.huB. Z. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2019.07.22. 18:03
Címkék
„A negyedik negyedben igazi krimi zajlott a vízben” – mondta Vincze Balázs szövetségi kapitány, miután a magyar U15-ös fiú vízilabda-válogatott drámai végjátékban szenvedett vereséget a bulgáriai Európa-bajnokságon. A magyar csapat Horvátország ellen négygólos hátrányból egyenlített a zárónegyedben, majd egy utolsó másodperces félpályás góllal kapott ki.

Mind a magyar válogatott, mind Horvátország jó formában kezdte a burgaszi fiú U15-ös vízilabda Európa-bajnokságot, hiszen a magyar pólósok 20–6-ra győzték le Szlovákiát, míg a horvátok 12–5-re nyertek a románok ellen a nyitónapon. Az A-csoport rangadójára viszont ma került sor, és már azt is tudni lehetett előzetesen, hogy a magyar–horvát valószínűleg a kvartett első helyéről fog dönteni. A felkészülés során az együttesek háromszor is találkoztak egymással. Az első két összecsapást a hazai medencékben játszó kockás sapkások nyerték (11–7, 12­–10), a legutóbbi csata után viszont már a Vincze Balázs szövetségi kapitány, Derekas Szilárd szövetségi edző és Kiss Csaba másodedző által irányított magyar legénység örülhetett Nápolyban (9–6).Vincze Balázs szövetségi kapitány, Derekas Szilárd szövetségi edző és Kiss Csaba másodedző által irányított magyar legénység örülhetett Nápolyban (9–6).

u15 k
u15 k

 •  Fotó: Kovács Cs. Tamás

Magyar szempontból nem kezdődött jól az Eb-találkozó, a ráúszást követő kétperces gólcsendet Robert Stojanac törte meg, aki rövid időn belül kétszer is betalált. A magyar gólok sorát Barics Bence nyitotta meg, majd a negyed vége előtt Nagy Ákos válaszolt az időközbeni harmadik horvát találatra (2–3). A második nyolc perc is az elsőhöz hasonlóan kezdődött, ezúttal Patrik Kolak duplázott. A fehér sapkában játszó magyarok közül Tymcyna Máté tudott eredményes lenni, de az ő villanása is csak a félidei háromgólos horvát vezetéshez volt elég (3–6).

u15 vízi kovács cs. tamás mvlsz.jpg 1
u15 vízi kovács cs. tamás mvlsz.jpg 1

 •  Fotó: Kovács Cs. Tamás

A második félidőt nagy elánnal kezdte a magyar együttes, ám az első gólra több mint három percet kellett várni: ekkor – bár az átadás után elsőre kipottyant kezéből labda –Tymcyna kíméletlenül vágta a kapuba. A különbség azonban a negyed végére nem apadt, a horvát gólt követően még ötméteresből sem jött össze a magyar találat. Amelyik magyar próbálkozás nem a blokkban akadt el, azt a horvát kapus védte, vagy a kapufán csattant. Szerencsére a másik oldalon Csite Lóránd is rendre a helyén volt (4–7). A negyedik felvonás a lehető legrosszabb módon indult magyar szemszögből, hiszen Kolak emberelőnyös megmozdulása már a négygólos differenciát jelentette. Ezt az arányú különbséget viszont nem tudták sokáig élvezni déli szomszédaink, mert Országh Mihály a következő megiramodásból rendkívül kiszorított szögből rezegtette meg a háló belsejét, majd ismét Tymcyna jelezte, hogy nincs lefutva a meccs, és máris két gólra olvadt a horvát előny. A magyar csapat azonban nem állt meg, védekezése agresszívabbá vált, és az sem tántorította el az egyenlítés gondolatától, hogy egy centerezést követő kétes szituáció után néma maradt a bírók sípja, vagy ismét a magasba nyúló horvát kezekről pördült ki a játékszer a bóján túlra.

Ez a mentalitás is kellett ahhoz, hogy egy mesés, kapu elé betett keresztpassz után Szalai Péter is feliratkozzon az eredményjelzőre. A horvátok érezték, hogy „ég a ház”, de csak kapufáig jutottak, Fekete Paolo viszont kicsivel több mint egy perccel a mérkőzés vége előtt hatalmas bombával egalizált (8–8). 47 másodperc volt vissza, amikor Denis Supa horvát kapitány időt kért. Stojanacék a győzelemért támadtak, de Csite védett, így egyetlen akcióra még Magyarország is időt kapott, és hét másodperccel a játékidő lejárta előtt szabaddobásból próbálkozott. Sikertelenül. A meccsnek azonban – bár mindenki azt gondolta – még nem volt vége. Toni Mozara minden mindegy alapon a félpályáról a magyar kapura küldte a labdát, ami a játékosok és a szurkolók legnagyobb megdöbbenésére a dudaszó pillanatában utat is talált a hálóba (8–9). A látottakat néhány másodpercig senki nem hitte el, a magyar és horvát drukkerek egyaránt fejüket fogták, azzal a különbséggel, hogy utóbbiak örömtánccal tették teljessé a koreográfiát. Vincze Balázs szövetségi kapitány azonban a mérkőzés után is higgadt maradt.

„Nehéz értékelni, mert egy közepesnél gyengébb játékot produkáltunk három negyeden keresztül, és gyakorlatilag öt perc alatt megmutattuk, hogyan tud ez a csapat vízilabdázni. 25 másodperccel a vége előtt a győzelemért támadtunk. Utólag talán azt gondolja az ember, hogy meg kellett volna elégedni a döntetlennel, de persze utólag sok mindent máshogy látunk, mint abban a meccs közbeni pillanatban. Jó lehetőségünk volt gólt szerezni, hat méterről szabaddobást lőhettünk kapura. Sajnos aztán kaptunk egy gólt, amivel egyik csapat sem számolt azok után, hogy a negyedik negyedben igazi krimi zajlott a vízben. Az Európa-bajnokságnak azonban nincs vége. Ez a nap talán még a kesergéssel telik, de holnap már azzal kell kelnünk, hogy megyünk tovább. Az utunk más lesz, mint amit szerettünk volna, de ez az út sem olyan, amely előtt megmászhatatlan falak tornyosulnának. A horvátok elleni utolsó negyedben a csapat minden szempontból erő felett teljesített. Az a feladatunk, hogy ebből a meccsből azt a hat percet emeljük ki, azt vigyük tovább, az előtte lévő időszakot pedig kielemezzük. Figyelnünk kell, hogy többet ne forduljon elő olyan, hogy az utolsó másodpercben akár egy százalék esélye is legyen az ellenfélnek, hogy gólt lőjön. Ezt meg fogjuk tudni oldani.”

A válogatott holnap magyar idő szerint 19 óra 30 perckor játszik Románia ellen. A románok már két vereségnél tartanak az Eb-n, ugyanis ma némi meglepetésre 6–5-re kikaptak az előzetesen a csoport utolsó helyére várt Szlovákiától.

FIÚ U15-ÖS EURÓPA-BAJNOKSÁG, BURGASZ
A-csoport, 2. forduló
Magyarország–Horvátország 8–9 (2-3, 1-3, 1-1, 4-2)
Gólszerzők:
Tymcyna 3, Fekete, Nagy Á., Országh, Barics, Szalai
Az Eb-csapat
Kapusok:Csite Lóránd, Gyapjas Viktor
Mezőnyjátékosok:Fekete Paolo, Nagy Ákos, Szépfalvi Gergő, Besenyei Áron, Barics Bence, Gaszt Roland, Tamás Kevin, Kis Ferenc Ágoston, Országh Mihály, Tymcyna Máté, Mészáros Bálint, Szalai Péter, Pál-Szabó Norbert
Edzők:Derekas Szilárd, Kiss Csaba, Vincze Balázs

További korosztályos híreinkVÍZILABDÁBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik