HIRDETÉS
HIRDETÉS
utanpotlassport.hu 2018.11.18 09:02 Frissítve: 2018.11.18 09:10

Vízilabda: a 19 éves Vályi Vanda olimpiai éremről álmodik

Egyedüli utánpótláskorú játékosként tagja a világliga európai selejtezőjében szereplő női vízilabda-válogatottnak a 19 éves Vályi Vanda. A dunaújvárosiak kiválósága fiatal kora ellenére rendre lehetőséget kap Bíró Attila nemzeti együttesében, s élvonalbeli klubjának is egyre meghatározóbb alakja.

HIRDETÉS

Sztrik Martin – utanpotlassport.hu Vályi Vanda a nyár végén rendezett funchali U19-es Európa-bajnokságon a csapatkapitányi szerepkört is betölthette Faragó Tamás alakulatában, nemrégiben pedig Európai Szuperkupát nyert a Dunaújvárossal. Nem túlzás kijelenteni: az egri származású hölgy a hazai női pólósport egyik legnagyobb ígérete.

Kétezer-tizenöt áprilisa: ekkor kapott először lehetőséget a női felnőtt vízilabda-válogatottban az akkor csupán 15 esztendős Vályi Vanda. A női élvonalban tavaly ezüstérmet szerző Dunaújváros játékosa azóta egyre több szerephez jut a nemzeti együttesben, legutóbb a franciák elleni világliga-selejtezőn ugrott vízbe ‒ egyedüli utánpótláskorúként ‒, és szerzett két gólt. A mieink végül 13‒4-re diadalmaskodtak.

Két gólt szerzett a franciák elleni felnőtt világliga-selejtezőn a 19 éves Vályi Vanda Fotó: Madar Dávid

Két gólt szerzett a franciák elleni felnőtt világliga-selejtezőn a 19 éves Vályi Vanda  •  Fotó: Madar Dávid

„Örülök, hogy ilyen rangos találkozón lehetőséget kaptam. Jól ment a játék és az egész csapat kitett magáért, sikerült megvalósítani az edzőnk utasításait ‒ mondja az egri származású Vályi, aki arról is beszél, mit jelentett számára a hazai környezet. ‒ Óriási pluszt adott abban az uszodában játszani, ahol lényegében felnőttem. Az egri klub meghatározó állomása volt a pályafutásomnak. Anyukám szorgalmazta hét éves koromban, hogy kezdjek el vízilabdázni, amiért rendkívül hálás vagyok neki.”

A 19 esztendős játékos öt évvel ezelőtt úgy döntött: belevág egy új kalandba, és Dunaújvárosba igazolt fejlődése érdekében, valamint azért, mert jó kapcsolatot ápol a vezetőedzővel, Mihók Attilával, akit kiváló szakembernek tart. Bátor lépés volt mindez a fiatal lánytól, hiszen a családja és a barátai továbbra is Egerben élnek. De ‒ elmondása szerint ‒ mindent hajlandó volt alárendelni a sportnak.

„Úgy érzem, jól döntöttem, mert a váltás óta rengeteget fejlődtem. Az átigazolás nagyon sokat segített abban, hogy oda jussak, ahol most tartok. A cél pedig, hogy ebben az évadban is döntőt játsszunk.”

Vályi számára az idei nyár is tartogatott újdonságokat. Annak ellenére, hogy a barcelonai felnőtt Európa-bajnokságon nem tudott részt venni, az U19-es funchali kontinensviadalon ott volt, ráadásul most először a csapatkapitányi szerepkört is betölthette. A gárda végül az elődöntőig jutott, majd a bronzmérkőzésen ötméteresekkel kapott ki a hollandoktól.

„Emlékezetes marad számomra az Eb, hiszen csapatkapitányként játszhattam a saját korosztályomban. Az éremszerzés nem sikerült, de nem ez bosszant leginkább, hanem az, hogy én úsztam oda elsőnek ötméterest dobni, és hibáztam. Kitől várná az edző és a csapat, hogy belője, ha nem a vezérétől? Nagyon rosszul érintett akkor, de ez is csak erősebbé tesz.”

A dunaújvárosiak kiválóságában bíznak, s pédaképként tekintenek rá csapattársai: technikai, taktikai, fizikális és mentális felkészültsége nagy előnyt jelenthet a jövő évi korosztályos világbajnokságon. De Vandának merészebb álmai is vannak, mind közül a legmerészebb az olimpiai aranyérem…

A legnagyobb ígéret
Bíró Attilát, a női válogatott szövetségi kapitányát is megkérdeztük, hogyan vélekedik a fiatal dunaújvárosi pólósról.
„Egyértelműen ő a legnagyobb tehetség az utánpótlás-korosztályban. Nem véletlen, hogy már tavaly ősz óta egyre meghatározóbb játékosa a felnőttválogatottnak. Nagy esélye lett volna az Európa-bajnoki szereplésre is, de sajnos betegség miatt a nyár elején pihenőre kényszerült. Szerencsére a korosztályos kontinensviadalon már ott tudott lenni Faragó Tamás együttesében. Nagy potenciált látok benne, fényes jövő állhat előtte, ha ugyanilyen akarattal, alázattal végzi a munkát, ahogy eddig. Ami pedig még fontosabb: rövid időn belül oszlopos tagja lehet a női nemzeti csapatnak.”

További korosztályos híreink VÍZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
HIRDETÉS
HIRDETÉS
2018.12.11 14:20:15

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Hétfőn jelentették be, hogy a nyáron junior-világbajnoki címet nyerő női U20-as kézilabda-válogatott játékosa, Klujber Katrin nevelőklubjától, a Dunaújvárostól – amelyben tizenegy évet húzott le – az FTC-be igazol.

2018.11.25 22:29:04

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A fővárosi klubok fölényét hozta a kadétkorú vívók országos bajnokságának második napja is, ám ahogyan az egyéni versenyeknél, úgy a csapatszámokban sem akadt duplázó egyesület. A hat aranyérem, hat különböző egyesülethez került vasárnap is.

2018.11.11 09:08:08

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A szombati nap a magyar úszósport ünnepe volt. Százhalombattán, a felnőtt rövid pályás országos bajnokság utolsó napján számos egyéni és korosztályos csúcs dőlt meg, miközben öt újabb taggal (dr. Sós Csaba, id. Knézy Jenő, Gyenge Valéria, Pásztory Dóra, Risztov Éva) bővült a Hírességek Csarnoka. Emellett a Jövő Bajnokai-program 2018-as díjazottjait is kihirdették.

2018.11.10 13:40:01

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Az év második legjobb európai ifjúsági korú sportolónőjének választották Késely Ajnát. A Kőbánya SC tizenötszörös junior Európa-bajnok és háromszoros ifjúsági olimpiai aranyérmes 17 éves versenyzőjét az osztrák kerékpáros Laura Stigger előzte meg, Késely a díjátadóról nyilatkozott az SzPress Hírszolgálatnak.

2018.11.07 12:08:07

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Megszerezte első győzelmét a 2018/19-es évadban a női junior kézilabda-válogatott, a fiatalok az MTK Budapest elleni vereség után 28–26-ra legyőzték edzőmeccsen a Kisvárda alakulatát.

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS