utanpotlassport.hu 2018.11.18 09:02 Frissítve: 2018.11.18 09:10

Vízilabda: a 19 éves Vályi Vanda olimpiai éremről álmodik

Egyedüli utánpótláskorú játékosként tagja a világliga európai selejtezőjében szereplő női vízilabda-válogatottnak a 19 éves Vályi Vanda. A dunaújvárosiak kiválósága fiatal kora ellenére rendre lehetőséget kap Bíró Attila nemzeti együttesében, s élvonalbeli klubjának is egyre meghatározóbb alakja.

Sztrik Martin – utanpotlassport.hu Vályi Vanda a nyár végén rendezett funchali U19-es Európa-bajnokságon a csapatkapitányi szerepkört is betölthette Faragó Tamás alakulatában, nemrégiben pedig Európai Szuperkupát nyert a Dunaújvárossal. Nem túlzás kijelenteni: az egri származású hölgy a hazai női pólósport egyik legnagyobb ígérete.

Kétezer-tizenöt áprilisa: ekkor kapott először lehetőséget a női felnőtt vízilabda-válogatottban az akkor csupán 15 esztendős Vályi Vanda. A női élvonalban tavaly ezüstérmet szerző Dunaújváros játékosa azóta egyre több szerephez jut a nemzeti együttesben, legutóbb a franciák elleni világliga-selejtezőn ugrott vízbe ‒ egyedüli utánpótláskorúként ‒, és szerzett két gólt. A mieink végül 13‒4-re diadalmaskodtak.

Két gólt szerzett a franciák elleni felnőtt világliga-selejtezőn a 19 éves Vályi Vanda Fotó: Madar Dávid

Két gólt szerzett a franciák elleni felnőtt világliga-selejtezőn a 19 éves Vályi Vanda  •  Fotó: Madar Dávid

„Örülök, hogy ilyen rangos találkozón lehetőséget kaptam. Jól ment a játék és az egész csapat kitett magáért, sikerült megvalósítani az edzőnk utasításait ‒ mondja az egri származású Vályi, aki arról is beszél, mit jelentett számára a hazai környezet. ‒ Óriási pluszt adott abban az uszodában játszani, ahol lényegében felnőttem. Az egri klub meghatározó állomása volt a pályafutásomnak. Anyukám szorgalmazta hét éves koromban, hogy kezdjek el vízilabdázni, amiért rendkívül hálás vagyok neki.”

A 19 esztendős játékos öt évvel ezelőtt úgy döntött: belevág egy új kalandba, és Dunaújvárosba igazolt fejlődése érdekében, valamint azért, mert jó kapcsolatot ápol a vezetőedzővel, Mihók Attilával, akit kiváló szakembernek tart. Bátor lépés volt mindez a fiatal lánytól, hiszen a családja és a barátai továbbra is Egerben élnek. De ‒ elmondása szerint ‒ mindent hajlandó volt alárendelni a sportnak.

„Úgy érzem, jól döntöttem, mert a váltás óta rengeteget fejlődtem. Az átigazolás nagyon sokat segített abban, hogy oda jussak, ahol most tartok. A cél pedig, hogy ebben az évadban is döntőt játsszunk.”

Vályi számára az idei nyár is tartogatott újdonságokat. Annak ellenére, hogy a barcelonai felnőtt Európa-bajnokságon nem tudott részt venni, az U19-es funchali kontinensviadalon ott volt, ráadásul most először a csapatkapitányi szerepkört is betölthette. A gárda végül az elődöntőig jutott, majd a bronzmérkőzésen ötméteresekkel kapott ki a hollandoktól.

„Emlékezetes marad számomra az Eb, hiszen csapatkapitányként játszhattam a saját korosztályomban. Az éremszerzés nem sikerült, de nem ez bosszant leginkább, hanem az, hogy én úsztam oda elsőnek ötméterest dobni, és hibáztam. Kitől várná az edző és a csapat, hogy belője, ha nem a vezérétől? Nagyon rosszul érintett akkor, de ez is csak erősebbé tesz.”

A dunaújvárosiak kiválóságában bíznak, s pédaképként tekintenek rá csapattársai: technikai, taktikai, fizikális és mentális felkészültsége nagy előnyt jelenthet a jövő évi korosztályos világbajnokságon. De Vandának merészebb álmai is vannak, mind közül a legmerészebb az olimpiai aranyérem…

A legnagyobb ígéret
Bíró Attilát, a női válogatott szövetségi kapitányát is megkérdeztük, hogyan vélekedik a fiatal dunaújvárosi pólósról.
„Egyértelműen ő a legnagyobb tehetség az utánpótlás-korosztályban. Nem véletlen, hogy már tavaly ősz óta egyre meghatározóbb játékosa a felnőttválogatottnak. Nagy esélye lett volna az Európa-bajnoki szereplésre is, de sajnos betegség miatt a nyár elején pihenőre kényszerült. Szerencsére a korosztályos kontinensviadalon már ott tudott lenni Faragó Tamás együttesében. Nagy potenciált látok benne, fényes jövő állhat előtte, ha ugyanilyen akarattal, alázattal végzi a munkát, ahogy eddig. Ami pedig még fontosabb: rövid időn belül oszlopos tagja lehet a női nemzeti csapatnak.”

További korosztályos híreink VÍZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2019.06.18 16:57:05

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Andrásfi Tibort csupán a negyeddöntőben tudta megállítani jóval rutinosabb olasz ellenfele, de a 19 éves magyar párbajtőröző így is a nap legjobb magyar eredményét érte el a düsseldorfi felnőtt vívó Európa-bajnokságon.

2019.06.12 18:46:08

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Története legsikeresebb szezonját zárta a Nemzeti Kézilabda Akadémia. A balatonboglári mind a négy korosztályos bajnokság döntőjébe bejutottak, ebből kettőt meg is nyertek. Jövőre pedig mind a férfi, mind a női mezőnyben megcéloznák az NB I-es tagságot.

2019.06.12 14:16:09

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A Ferencváros U17-es labdarúgócsapata egy éven belül másodszor vívta meg sikerrel a három korosztály élvonalbeli szerepléséről döntő osztályozót. A Fradi idén a Mol Vidit verte meg, a fővárosiak a párharc mindkét meccsét megnyerték, 10–3-as összesítéssel győztek, és maradtak első osztályúak.

2019.06.05 09:16:07

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A lengyelországi U20-as labdarúgó-világbajnokságon kialakult a negyeddöntő mezőnye. A legjobb tizenhat között két olyan csapat is búcsúzott, amelyik a csoportmeccsek során mind a három mérkőzését megnyerte, Uruguay és a végső győzelemre is esélyes Franciaország, de kiesett Argentína is.

2019.06.02 12:27:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A lengyelországi U20-as labdarúgó-világbajnokságon pénteken befejeződött a csoportkör. A hat csoport első két helyezettje, illetve a négy legjobb harmadik vasárnaptól a nyolcaddöntőben folytathatja a küzdelmet. A vb első szakasza után két hibátlan csapat maradt a mezőnyben, Franciaország és Uruguay, ugyanakkor Ukrajna, Olaszország, Szenegál és Japán is veretlenül jutott tovább.